Težave  Foto: Pixabay
Težave Foto: Pixabay

Gradnja bi se lahko začela že prihodnje leto, a šest svetnikov meni, da so z načrti premalo seznanjeni, in niso potrdili občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki je podlaga za nadaljevanje dejavnosti, povezanih z gradnjo.

Dom in varovana stanovanja za približno 150 starostnikov bi gradili v javno-zasebnem partnerstvu na občinski zemlji blizu šole, trgovine, vrtca, cerkve in pokopališča. Pred dobrim letom in pol je župan podpisal pismo o nameri z Domom upokojencev Ptuj, ki bi dejavnost izvajal in potencialnim izvajalcem gradnje podjetjem Eko Gradvest.

"Mi moramo sprejeti OPPN, da bomo lahko naročili projekte, mi ali investitor. O tem se še tudi nismo odločili," pravi župan občine Markovci Milan Gabrovec.

Svetniki, ki so glasovali proti sprejetju prostorskega načrta, poudarjajo, da niso proti gradnji doma, le da premalo vedo o financiranju projekta.

"Ne vemo, do kot seže samo sofinanciranje občine pri tem projektu. Se pravi, ali je to samo zemljišče, ali je to komunalna opremljenost ali bomo vlagali v objekt. Kot ugotavlja Računsko sodišče, je tale dom, takšen kot bi stal tukaj pri nas v Markovcih, s koncesijo v povprečju za 28 odstotkov dražji od vseh ostalih javnih domov," pravi svetnik občine Markovci Uroš Mohorko Meglič.

"Ne moreš vedeti danes, če ti nimaš finančne konstrukcije, koliko bo sploh stal dom. Potem šele lahko začneš računati, koliko bo to stalo oskrbovance," pravi župan Gabrovec.

Menijo, da je izbrana lokacija primerna, a ne nujno najboljša.

"Pojavljajo se govorice, da navijamo za drugo lokacijo, pa to ni popolnoma res," pravi občinski svetnik Daniel Korošec.

Izvajalec del bo znan šele po javnem razpisu.

"Lahko pa dom gradimo kar sami. Vendar je treba potem vzeti posojilo. Lahko pa tudi kdo od teh, ki so nasprotniki, gradi ta dom, če misli, da bo kaj narobe," še pravi župan.

Gradnja novega doma za upokojence v Markovcih