Ženski možgani se zdijo tri leta mlajši od moških enake starosti
Po ugotovitvah ameriških raziskovalcev se možgani žensk zdijo v povprečju tri leta mlajši od možganov moških enake starosti. Ženske tudi sicer živijo dlje in vztrajneje ohranjajo miselno ostrino.
Razlike med spoloma
Objavljeno: 6. februar 2019 ob 08:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Možgani žensk naj bi se starali počasneje od moških. To je ena izmed mogočih razlag. Raziskovalci nadaljujejo delo na tem področju, saj želijo potrditi in bolje razumeti ugotovitve študije. Foto: Oglasno sporočilo

Ženske običajno živijo dlje od moških in tudi dlje ohranijo miselno ostrino. Študija, objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences, pa bi lahko pojasnila, zakaj je tako. Raziskavo povzema Slovenska tiskovna agencija.

V študiji je sodelovalo 121 žensk in 84 moških, ki so jim s preiskavo PET izmerili presnovo v možganih oz. preskrbo možganov s kisikom in glukozo. Za možgane je tako kot za druge organe v telesu gorivo glukoza. A to, kako jo možgani presnavljajo, lahko pove veliko o njihovi starosti.

Sodelujoči v študiji so bili stari od 20 do 80 let, v vseh starostnih skupinah pa so bili videti možgani žensk, glede na presnovo, mlajši od moških, kažejo ugotovitve raziskovalcev z Washingtonove univerzitetne šole za medicino v St. Louisu.

Algoritem je pokazal, da so bili možgani žensk v povprečju okoli 3,8 leta mlajši od dejanske, kronološke starosti žensk. Možgani moških pa so bili v povprečju 2,4 leta starejši od dejanske starosti moških.

Moška odraslost pride kasneje
"To ne pomeni, da se moški možgani starajo hitreje," je komentiral eden glavnih avtorjev študije Manu Goyal, docent za radiologijo na omenjeni univerzi. Kot je pojasnil, moški odraslost začnejo okoli tri leta starejši kot ženske in tako ostane do konca življenja.

Vprašanje, zakaj do tega pride, za zdaj nima jasnega odgovora. Znanstveniki upajo, da jim bo uspelo ugotoviti, ali bi lahko razlike v presnovi v možganih igrale zaščitno vlogo za ženske, ki se v starejših letih običajno bolje od moških odrežejo na preizkusih umskih sposobnosti, kot so spominjanje ali reševanje problemov.

To bi lahko po besedah Goyala pomenilo, da je razlog, zaradi katerega ženske v starejših letih ne doživijo tolikšnega pešanja kognitivnih sposobnosti kot enako stari moški, to, da so njihovi možgani dejansko mlajši, še piše STA.

Al. Ma., po STA
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Ta novica trenutno še nima komentarjev.