Friedrich Hölderlin (1770–1843). Foto: Wikipedia
Friedrich Hölderlin (1770–1843). Foto: Wikipedia

Gre za najbolj avtentično v vrsti stavb, v katerih je prebival pesnik, pravi vodja muzejske hiše Eva Ehrenfeld.

Prenova je stala 5,3 milijona evrov, hiša pa je dobila še moderen prizidek, v katerem je poleg razstavnih prostorov tudi prireditvena dvorana. Odpirajo jo 2. julija.

Hölderlin je v hiši preživel dve leti najzgodnejšega otroštva. Pesnik se je kot sin oskrbnika samostana rodil 20. marca 1770 v Lauffnu. Pri dveh letih je izgubil očeta in njegova mati se je iz njihovega prejšnjega prebivališča s tremi otroki preselila v hišo, ki je danes muzej. Dve leti pozneje se je mati z otroki in drugim možem preselila v Nürtingen.

Hölderlin je kot pesnik nemškega idealizma združil klasiko in romantiko. Leta 1797 je izšel njegov lirski roman Hiperion, napisan v obliki pisem Hyperiona, mladega Grka, ki se pridruži neuspešni vstaji zoper Turke.

Njegovo drugo delo Empedoklova smrt ni bilo nikdar dokončano. Njegova poezija, ki so jo po smrti objavili njegovi prijatelji, je zaslovela šele po letu 1900, od tedaj velja za enega največjih evropskih lirikov. Prevajal je tudi iz grščine, predvsem dela Pindarja in Sofokleja. V slovenskem prevodu so leta 1978 izšle njegove pesmi, leta 1998 pa roman Hiperion ali Puščavnik v Grčiji.

Študiral je teologijo v Tübingenu, med drugim v svojih študentskih letih živel skupaj s filozofoma Heglom in Schellingom. Pozneje se je odpovedal duhovniški službi in postal domači učitelj. Leta 1796 se je zaljubil v ženo bankirja Gontarda Susette, ki jo je v pesmih ovekovečil kot Diotimio. Odločila se je, da zaradi njune ljubezni ne bo zapustila moža. Zatem je pesnik potoval po Evropi. Leta 1802 so se začeli pri njem že kazati znaki duševne bolezni. Od leta 1807 do smrti je živel v Tübingenu.