Prebivalci Goriške proti prodaji Laščakove vile: "So stvari, ki niso na prodaj"
"Ne znak multikulturnosti Nove Gorice, pač pa je to že več let kulturna sramota našega prostora," je pred začetkom protestnega shoda proti prodaji Laščakove vile, poznane tudi kot vile Rafut, ...
Okrog stavbe strnili živo verigo
Objavljeno: 12. marec 2018 ob 20:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vila Rafut
Vila Rafut oziroma Laščakova vila na Pristavi pri Novi Gorici je stavba v neoislamskem slogu. Leta 1909 jo je zgradil Anton Laščak, ki je bil na začetku 20. stoletja eden najbolj cenjenih arhitektov v Aleksandriji. V Egiptu je kot dvorni arhitekt načrtoval številne orientalske palače, ki jih skrbno varujejo, medtem ko vila Rafut že več kot desetletje propada. Foto: RTV Slovenija
Vila Rafut
Novogoriški mestni svet je Rafutski park skupaj z Laščakovo vilo za kulturni spomenik lokalnega pomena razglasil leta 2003. Foto: BoBo
VIDEO
Protest proti prodaji zna...

"Ne znak multikulturnosti Nove Gorice, pač pa je to že več let kulturna sramota našega prostora," je pred začetkom protestnega shoda proti prodaji Laščakove vile, poznane tudi kot vile Rafut, poudaril eden izmed goriških kulturnih delavcev.

Pri vili so se zbrali domačini, ki od novogoriške občine pričakujejo, da stavbo prevzame in jo obnovi. So stvari, ki niso na prodaj, so na transparent zapisali protestniki, ki so se podali do vile po parku, po krajših nagovorih pa okrog vile strnili živo verigo. Z njimi so se strinjali tudi nekateri mestni svetniki, ki so se pridružili listi Goriška.si, ki se je poleg KUD-a Krea podpisala pod organizacijo protestnega shoda.

V načrtu je prodaja na javni dražbi
Laščakovo vilo, ki je v lasti šolskega ministrstva, so že pred leti želeli obnoviti, vendar pa zdaj žalostno propada. Treba bi bilo popraviti vsaj streho, da se ne bi delala škoda v notranjosti vile. Država je v zadnjih mesecih lastništvo vile želela prenesti na novogoriško občino, saj sama ni imela denarja za njeno obnovo, vendar pa je občina zdaj noče. Zato jo načrtujejo prodati na javni dražbi, čemur nasprotujejo prebivalci Goriške.

"Spontan protest občanov proti odločevalcem"
"To je spontan protest občanov proti odločevalcem, ki so dopustili, da je prišlo do te točke, da moramo zdaj na tak način razpravljati o kulturni dediščini,"
je povedal mestni svetnik iz vrst Goriške.si Klemen Miklavič. Ta protest je po njegovem mnenju uperjen tako proti lastniku Laščakove vile, proti državi, kot tudi proti novogoriški občini, saj bi moralo prav občinsko vodstvo poskrbeti za ohranjanje kulturne dediščine.

Rafutski park je skupaj z Laščakovo vilo za kulturni spomenik lokalnega pomena razglasil novogoriški mestni svet leta 2003, zato mora ta tudi sprejeti odločitev glede odtujitve. Rafutski park v okolici vile je varovana celota in ni predmet prodaje. Zgornji del parka je v lasti države, spodnji pa v lasti novogoriške občine. Zadnji uporabnik prostorov v Laščakovi vili je bil zavod za zdravstveno varstvo, ki jo je zapustil spomladi 2003. Vse od tedaj so prostori prazni in nezadržno propadajo.

Obnovo so načrtovali že pred leti. Država je kot njena lastnica denar zagotovila, občina pa je pridobila gradbeno dovoljenje za obnovo. Vendar je bilo treba dovoljenje dopolnjevati z ukrepi za protipotresno varnost, ministrstvo pa je denar leta 2008 namesto za vilo namenilo za poplačilo dolgov Univerze na Primorskem.

Visokošolsko ministrstvo in Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti sta imela s stavbo velike načrte. V njej so želeli urediti raziskovalno in študijsko središče novogoriške univerze, prostor pa naj bi dobil tudi Center za evromediteranske študije Emuni.

M. K.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Mimobeznik
# 12.03.2018 ob 21:26
Kaj je narobe npr. z butičnim hotelom v dvorcu/vili Gredič v Goriških Brdih, ki je v zasebni lasti. So kaj na njem uničili, je problem, da ima vlagatelj dobiček, mogoče koga moti buržoazni bazen ob njem, ne vem...
Mimobeznik
# 12.03.2018 ob 20:41
Potem pa naj jo sami obnovijo. Kak bežigrajski stadion ni dober zgled pri aktivni vlogi iniciativ za ohranitev kulturne dediščine.
RenatoP
# 13.03.2018 ob 08:02
Tujega nocemo, svojega ne damo, znanja, volje in denarja pa nimamo. Vecni slovenski slogan.
Ta žleht
# 13.03.2018 ob 03:13
Samo da naša. Pa čeprav se podere.
Haso
# 12.03.2018 ob 23:28
Predlagam da protestniki zberejo keš in jo kupijo ter prenovijo.
evaevi
# 12.03.2018 ob 23:46
Pravljično lepa vila na pravljični lokaciji v pravljičnem parku. Lepota brez primere v Sloveniji, dragocenost brez primere.
fritaja
# 13.03.2018 ob 08:42
Pri vili so se zbrali domačini, ki od novogoriške občine pričakujejo, da stavbo prevzame in jo obnovi.

In kje je tu problem? Naj se izračuna, koliko bi stalo vzdrževanje, nato pa razpisati referendum, na katerem bi se odločali, ali želijo občani to plačevati. Če jih bo večina za, se uvede nov občinski davek.
REsnica
# 12.03.2018 ob 20:35
če bi šlo za tujca z umazano industrijo, ki bi zaposlil morje delavcev za minimalca.... bi država takoj našla denar.

Z malo več truda, bi se našel denar tudi v EU razpisih.... ampak zakaj, če pa nihče ne bi zaradi tega imel višje plače?
Svit-1
# 13.03.2018 ob 07:09
Fajn!
Bo še naprej propadala ...
Highland
# 13.03.2018 ob 11:14
Meni je bilo ze za casa YU grozljivo ob zavedanju, da je tovrstni arh. biser brez primere v Sloveniji bil dejansko zavod za zdravstvo-higijenski laboratorij (ZSMH), medtem pa je tudi park z izjemnimi botanicnimi primerki propadal, kvecjemu so opravili za silo oz najnujnejse vrtnarske posege.. Novinar bi pa lahko kaj vec napisal o tej vili in o lastniku. Rafut je specificen zaradi svoje mikro klime, zato so tam prisotne vrste eksoticnih rastlin in dreves, ki jih ne najdes nikjer v Sloveniji.
http://www.dedi.si/dediscina/286-vila-rafut
Luka Novak
# 13.03.2018 ob 09:43
Prebivalci Goriške proti prodaji Laščakove vile: "So stvari, ki niso na prodaj"

Nekaj Goričanov kvečjemu.

Hkrati nekaj korakov strani ogromen samostan na Kostanjevici vzdržujejo predvsem frančiškani in župljani, država pa prispeva ravno toliko, da pokrijejo davek (aktualni primer obnove fresk).
Dux Ursus
# 13.03.2018 ob 09:01
Kako je Vila Rafut sploh postala državna last??? A lahko kakšen novinar to izbrska?
Remix
# 13.03.2018 ob 12:04
gre mi na živce, da ko je treba kaj prodat, se najde par osebkov (da ne omenim, da gre pri teh par osebku za neko politično listo, ki hoče prist v občino), ki protestirajo, vendar NE DAJO ENEGA SAMEGA PREDLOGA kako to popraviti. Ko pa tej listini rečeš na facebooku, da bi mogli dat kakšn predlog, pa ti odgovorijo, da TI PREDLAGI. Torej vemo, da gre pri vsem tem protestu zgolj in le za pridobivanje političnih točk in nič drugega.
BKn
# 13.03.2018 ob 10:45
@Dr. Kumrovec

Tvoje izjave me ne presenecajo. Ce pa se ne najde investitor. Taksne stabve ne spadajo v nobeno kategorijo, ki jo omenjas. Investitorja NI, kdo pa bo kupoval tako stavbo brez zemljisca. Stabve tudi ni ostavil socialist. Jaz vsekakor upam, da se najde resitev, v glavnem pa ustrezna funkcija objekta. Socializem in njegova ne-poslovna zilica tega nikakor ne more financirati.
fritaja
# 13.03.2018 ob 08:45
Kekec99
# 13.03.2018 ob 05:42
Pod nujno obnoviti! Če pa bi po obnovi v prtljičju odprli restavracijo, pa bi ta v parih letih odplačala ves vložek.


Evo, imaš izjemno priložnost to kupiti na dražbi in se iti posel ... ;)
Banban
# 13.03.2018 ob 06:28
Še leto ali pet, pa se bo problem pogreznil sam vase. Po tem, znajo stroski za “nujno obnovo neprecnljive kulturne dediščine” narasti na neko dostojno cifro, kjer se bo dalo skrit kak stotisočak. takrat bo birokratom obnova smiselna, in nujna.
Highland
# 13.03.2018 ob 16:34
Kaj ko bi iz "politicne" korektnosti raje uporabili drugacen izraz kot "Neoislamska" in raje zapisali Vila v arabskem stilu, se posebej zato, ker niso vsi Arabci Muslimani. Na in v sami stavbi ni niti ene religijozne oznake, niti je nikoli ni bilo! Za izraz "arabeske" pa ste spostovani novinar najbrz tudi ze slisali..
Highland
# 13.03.2018 ob 15:56
Memento, daj nehaj bluzit o nekem unicevanju ISLAMSKE dediscine pri nas, kaksna islamska dediscina neki. Ne recem ce bi ta stavba bila Dzamija ali kaj podobnega v preteklosti a o privat Villi grajeni v arabskem stilu ne mores ravno govoriti kot o neki "islamski dediscini".. A je bil ISLAM pri nas takrat mogoce uradna religija? Je bil Laščak Musliman?? Bom sosedu, ki si je zgradil hiso v budisticnem stilu priporocil, da nemudoma stopi do zavoda za kult. dediscino in zahteva zascito svoje stavbe v prihodnosti..
samuelcek
# 13.03.2018 ob 16:42
"SPONTAN" protest občanov.

In novinarji so bili spontano na na istem mestu v času protesta.
Prišlo bo do spontanih posledic in stavba bo spontano propadala naprej.
Radoveden
# 13.03.2018 ob 11:26
Sramota! Neoliberalne hjene mislijo, da lahko vse kupijo z denarjem. Če bi imeli pametno državo, bi take objekte zaščitili pred podivjanim kapitalozmom in jih ustrezno uredili za skupno, krožno souporabo namenjeno socialnemu podjetništvu, materam samohranilkam, romski skpnosti in ostalih ogroženim skupinam.

Pa to! V zgornjih prostorih uredimo socialno podjetništvo, spodaj v kleti lahko uredimo še tiskarno denarja, da bo za plače romom. Matere samohranilke itak delajo že nekje drugje, tako da bi za njih samo malo povečali obrate v tiskarni, da bi bilo dovolj nekaj še za njih. Na vrhu pa bi lahko uredili počitniške kapacitete za stanovalce Roga in na vrtu bazen, ker je prav da se po napornem delu ti imajo kam prit spočit. Dr. Kumrovca pa za hišnika in pa seveda še zanj malo naviti obrate v kleti.
ps11
# 13.03.2018 ob 09:15
Če do zdaj niso bili zmožni skrbet za stavbo in posest, bo to pač bolje naredil privatnik. Prej bi se pobrigali.
pobrisan
# 13.03.2018 ob 08:46
Zavajujoč naslov kot vedno. Nismo vsi proti prodaji tega razpadajočega dvorca. Na posnetku je jasno videt kdo je proti.
dStroj
# 13.03.2018 ob 05:09
Raje pustit propadat, sam da je naše. Kje boš našel investitorja, ki bo vse obnovil, pustil da mu država diktira namen in javni dostop do vile...

Sanjate socialisti že od leta 2003, tačas pa umetnija propada. Tačas pa vlečete denar za vzdrževanje. Tolk o umetnosti. I spit in your general direction!
veza
# 13.03.2018 ob 15:04
Prodati ne, porušiti.
Prodati , ne porušiti.
Če ne bodo prodali, se bo samo porušilo, to je vsa znanost.
Kdo bo sploh kupil to zadevo, ki je nefunkcionalna, spremenit pa ne smeš ničesar, kaj se tu gremo.
mkrebs
# 13.03.2018 ob 10:03
Ne vem, kako more biti v lasti ministrstva za izobraževanje, ki je ves čas brez denarja
zamudnik
# 13.03.2018 ob 23:25
Center za evromediteranske študije Emuni

Koha je pa to?
Zavedena
# 13.03.2018 ob 21:20
Hmmm...je videti, da je volilno leto, tudi v Novi Gorici, ja. lepo, nova premožna kasta neokomunistov, opozarja na probleme v občini in se strinjam s tem....ampak...to 'listo' vodi človek, ki se po Novi Gorici pred volitvami vozi v starem citroenu, alla Pahor v resničnem razkošnem življenju, pa vozi novega BMW jippa...mogoče bi pa tudi znali povedati kam je izginil denar od Mortadelijade, ko so tej isti poštenjaki vodili klub goriških študentov..o tem se že vrsto let šušlja po mestu....vsekakor bo zanimiva predvolilna borba!
kingeston
# 13.03.2018 ob 09:56
komodt jo prekrijejo z zlatov, vendar NE z mojim denarjem !!
Dux Ursus
# 13.03.2018 ob 08:31
Vil Rafut med 1. svetovno vojno:
http://www.archivinformationssystem.at/b
ild.aspx?VEID=3038351&DEID=10&SQ
NZNR=1
Kekec99
# 13.03.2018 ob 05:42
Pod nujno obnoviti! Če pa bi po obnovi v prtljičju odprli restavracijo, pa bi ta v parih letih odplačala ves vložek.
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 22:41
Lahko bi šli na Kickstarter s projektom za pisateljsko rezidenco.
Hiša je kljub propadanju očarljiva, da ob pogedu nanjo zastane dih.
Ampak hiša je samo pol zgodbe, zraven spada oni prekrasen park - to je vendar celota.
Ne morem verjeti, da so kuturbirokrati taki butalci, kot se to zdaj kaže. No, vsaj domačini niso!
Upam, da tega ne dobi v roke za drobiž kakšen tranzicijski "iz opanaka u štikle" tajkun, tako kot je tisto blejsko vilo, obnovljeno z evropskimi sredstvi, za drobižek pohopsal od predsednika pomiloščeni lopov ...
kasandra
# 15.03.2018 ob 15:20
Kaj dosti domačinov ni bilo, po sliki sodeč ...
kasandra
# 15.03.2018 ob 15:16
Na prodáj, tako ne reče nihče, Napródaj, piše tudi pravilno na transparentu.
Sorrento
# 13.03.2018 ob 22:16
Dr. Kumrovec nas trola! Folk ne prepozna provokacije in peni.
vranek
# 13.03.2018 ob 21:38
Kupte jo, ne da da svoj "hobi" hocete naprtiti nam. Jupte za svoj dnar in uzivajre v njej. 99,9% slovencev je ne rabi in nam nic ne pomeni! Kaksna pamet! Prstek - goricani
por
# 13.03.2018 ob 19:24
Pa naj jo vzame (kupi) en privatnik, jejhata, sej jo je tud privatnik zgradil. Včasih folk tolk komplicira. Sej bo čez 30 let spet revolucija in nacionalizacija in zemlja bo spet ploščata, buhteljni! :D
Lupo
# 13.03.2018 ob 15:06
Villa Lasciac
Radoveden
# 13.03.2018 ob 12:29
Še našemu Pečečniku ne pustimo obnoviti zgradbe našega arhitekta potem bomo pa tule kaj skoz spravli. Jok brate, odpade, propade.
HOR
# 12.03.2018 ob 20:28
Politično všečno uničevanje primerka arhitekture v islamskem slogu v Sloveniji...!?
Homer.
# 14.03.2018 ob 09:29
Država (občina) pač ne more biti lastnica vseh objektov, saj enostavno nima denarja, da take objekte obnovi.
Zato prodati, ampak ne kar tako, temveč z varovalkami, da se objekt ohrani v prvotni obliki in da je obnova opravljena v določenem roku.
Tudi v Kopru je grad letnik 1885, ki je pred desetletji bil prodan zasebniku. Ta ga je uredil in rešil pred propadom. Seveda gre za zasebno lastnino in ni odprt za javnost. Pa to ni toliko pomembno.
Pomembno, da ni razvaline!
Goričani pa raje vidijo, da se vse skupaj zruši, kot da kdo to kupi.....
vranek
# 13.03.2018 ob 22:41
In dr.kumrovec ma o denarju, ekonomiji in stvarnosti tolk pojma kot Luka Mesec .NIČ toeej.
vranek
# 13.03.2018 ob 21:49
Dr. iumrovec seveda, najprej jo bomo obnovili v barocnem skohu, na stoniscu se povdarjen rokoko, potem pa noter samohranilke. To bo profita! Domnevam,da ne placujes davkov in ne delas. Ce bi,taksnih nebuloz ne bi pisal. Vse ti da druzba, ti pa pac omejitev ne poznas, a ne,saj vse dobis, pa se drugim privosčiš, a ne? Ja, pa klosarji tudi rabijo kako vilo, pa ja! IQ?
vranek
# 13.03.2018 ob 21:44
Ne more drzava meti his in vil! Pa kaj ste vsi poblsavili? Ni naloga drzave, da prenavlja stare bajte in vzdrzuje "pisateljske hise". Kdor hoce pisati, naj to pocne na svoj racun, meni pa proda knjigo. Ce pa ti hoces hiso zanje kupi, gostis iih lahko do nezavesti, za svoj denar.
REsnica
# 13.03.2018 ob 18:22
Samo bratužkova je isti dan ko je prodsla drzavne obveznice z visokimi obrestmi, šenkala 2mio državnega denarja za papirologijo avtobusne postaje...pa nič od tega...je zoki privatiziral ta keš...
REsnica
# 13.03.2018 ob 18:20
Ps11
Če ne bi država vlagala v ljubljanski grad...
fritaja
# 14.03.2018 ob 11:21
Dr. Kumrovec
# 13.03.2018 ob 09:42
Sramota! Neoliberalne hjene mislijo, da lahko vse kupijo z denarjem. Če bi imeli pametno državo, bi take objekte zaščitili pred podivjanim kapitalozmom in jih ustrezno uredili za skupno, krožno souporabo namenjeno socialnemu podjetništvu, materam samohranilkam, romski skpnosti in ostalih ogroženim skupinam.


Pa se ti zavedaš, da bi v tem primeru obnovo in vzdrževanje tega objekta plačevale tudi matere samohranilke, romska skpnost in ostale ogrožene skupine, ki bi bile s tem še bolj ogrožene?
Zavedena
# 13.03.2018 ob 22:16
Slišim, da si vsi Goričani želijo obnovo vile, ne glede na to, kdo bo plačal...se mi pojavi vprašanje, kje so denimo konstruktivni predlogi protestnikov?....verjetno jih nimajo, važno, da se brezplačno reklamirajo, na račun uboge propadajoče vile...žal. Upajmo na dober konec. Srečno!
jureimacure
# 13.03.2018 ob 21:23
Pravilna odločitev države, da proda objekt. Ni potrebe, da se država vtika v vsako hišo, ki ima nekaj zgodovine.
Naj to trg uredi.
whitwice
# 13.03.2018 ob 12:27
Tao3

Bravo,sem cakal pacienta kj bo kot je obicaj tu gor za karkoli ze trenutno vlada vse zahebe nasel vzrok v sdsu. Pa seveda so vse oni krivi. Globalno segrevanje, revscina na kosovem, pomanjkanje vode v afriki...sej vem da je za to odgovoren sds ampak bi z veseljem slisal razloge za to.

Zaradi taksnih posameznikov ki popolnoma oprani ne vidijo napak svojih dragih izvoljencev v parlamentu in kot kokosi za vse krivijo sds od mene levica ne dobi niti enega glasu vec. Nikoli! Zakaj? Ker jim je uspel prek medijev tako oprati rajo, da jim sds se v spancu ven skace.
vranek
# 13.03.2018 ob 22:38
Sorrento, ce bi prebiral njegove levo,-leva-leva stalisca dlje casa, bi razumel, da ne. Žal.