Lastnik zbirke Hermann Gerlinger na posnetku iz leta 2005 s platnoma Karla Schmidt-Rottluffa in Hermanna Maxa Pechsteina. Foto: EPA
Lastnik zbirke Hermann Gerlinger na posnetku iz leta 2005 s platnoma Karla Schmidt-Rottluffa in Hermanna Maxa Pechsteina. Foto: EPA

Iz münchenske dražbene hiše Ketterer Kunst so na začetku leta sporočili, da bo v prihodnjih štirih letih pri njih šlo na dražbo približno 1000 ekspresionističnih umetnin. Sporočili so še, da se pričakuje "dvomestni milijonski znesek" od prodaje zbirke.

Dela na voljo neposredno zbirateljem
Zakonca, ki sta to obsežno zbirko gradila vse od 50. let prejšnjega stoletja, sta skozi leta umetnine posojala številnim muzejem. Vendar je zdaj po Gerlingerjevih besedah "prišel čas, da damo ta dela na voljo neposredno zbirateljem", je poročal The Art Newspaper. Zbirka sicer vključuje slike, risbe, akvarele, lesoreze, jedkanice, litografije, skulpture in pripadajočo dokumentacijo.

Izkupički dobrodelnim organizacijam
Prve umetnine iz zbirke so šle na dražbo junija. Izkupiček od prodaje je šel trojici dobrodelnih organizacij: nemški fundaciji za varstvo dediščine, dobrodelni ustanovi za naravovarstvo Bund in fundaciji Juliusspital v Würzburgu, rojstnem kraju Hermanna Gerlingerja. Zadnji omenjeni fundaciji bo šel tudi izkupiček decembrske dražbe.

V ospredju zbirke in prihajajočih dražb so dela Ericha Heckla, Ernsta Ludwiga Kirchnerja, Karla Schmidt-Rottluffa in Fritza Bleyla, ki so leta 1905 med študijem arhitekture v Dresdnu ustanovili skupino Die Brücke (Most). Njihov namen je bil razviti nov umetniški slog, drugačen od klasike, ki so jo poučevali na umetniških akademijah. Pozneje so se jim pridružili še drugi umetniki, skupina pa je osem let po ustanovitvi. Njeni člani so v zgodovino zapisani kot začetniki evropskega ekspresionizma, ki so močno vplivali na celotno obdobje moderne v Evropi.

Karl Schmidt-Rottluff, Rote Düne, 1913. Foto: Ketterer Kunst
Karl Schmidt-Rottluff, Rote Düne, 1913. Foto: Ketterer Kunst

Modro dekle in rdeča sipina
9. decembra bo na dražbo med drugim šlo tudi olje na platnu Das blaue Mädchen in der Sonne (Modro dekle na soncu), ki ga je leta 1910 naslikal Ernst Ludwig Kirchner in velja za enega izmed vrhuncev te zbirke. Po pisanju nemške tiskovne agencije DPA so iz dražbene hiše sporočili, da je delo ocenjeno na od dva do tri milijone evrov. Znamenito platno je sicer imel do nedavnega trajno na pósodo Muzej Buchheim v Bernriedu ob Starnberškem jezeru. Na dražbo gre tudi slika Karla Schmidt-Rottluffa z naslovom Rote Düne (Rdeča sipina) iz leta 1913. Dražili bodo tudi letna poročila in zbirateljske mape, grafike, vabila, plakate in kataloge skupine Most.

"Če lahko mlajša generacija živi z deli, potem bo našla svoj pristop do umetnikov Brücke in njihove umetnosti," je prepričan Hermann Gerlinger. Foto: AP

Prodaja te obsežne in izbrane zbirke je pretresla svet umetnosti, piše DPA. Direktorica berlinskega Muzeja Brücke Lisa Marei Schmidt je ob prvi dražbi del iz zbirke povedala, da gre za najpomembnejšo nemško zasebno zbirko del umetnikov skupine Most. "Več kot obžalovanja vredno je, da bo zdaj razpršena na vse strani," je dodala.

Spektakularna odločitev zbiratelja
Robert Ketterer
iz dražbene hiše Ketterer Kunst je poudaril, da je bila odločitev o razpustitvi zbirke, za Gerlingerja izjemno težka. Zbirateljstvu se je začel posvečati že kot študent in je od takrat v umetnost vložil veliko premoženja.

Leta 1931 rojeni poslovnež je dolga leta iskal primeren muzej, vendar nobeden ni izpolnjeval njegovih zamisli o tem, kako ravnati z deli. "Gerlinger s to spektakularno odločitvijo daje naslednji generaciji zbirateljev edinstveno priložnost," pa je dejal Ketterer ob januarski napovedi dražb. In dodal, da "mlade ljubitelje umetnosti še posebej privlači ekspresionizem".