Leto, v katerem Teden slovenske drame sreča abrahama
"To bo lep pregled tega, kako se je festival začel in kako se je razvijal. Upam, da bo nakazal tudi, kako bo festival dihal v prihodnje," je glede jubilejnega Tedna slovenske drame napovedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček.
Ob 50. obletnici Tedna slovenske drame uvedba več novosti
Objavljeno: 3. januar 2020 ob 14:25
Kranj - MMC RTV SLO, STA

Gre za osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil, ki bo z jubilejno izvedbo prinesel odločnejšo usmeritev v promocijo slovenske dramatike v tujini. Po besedah Mirjam Drnovšček so že globoko v pripravah na letošnji Teden slovenske drame (TSD), ki se bo začel na svetovni dan gledališča, torej 27. marca.

Teden slovenske drame (TSD) organizira Prešernovo gledališče Kranj ob podpori ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj. Foto: Boris B. Voglar/PGK

Razstava in nič več mednarodnega programa
V Prešernovem gledališču Kranj v sodelovanju s kranjskimi in nacionalnimi kulturnimi institucijami ob jubileju pripravljajo veliko pregledno razstavo o festivalu in tudi o tem, kako je mesto Kranj dihalo z njim. V festival letos vnašajo tudi nekaj novosti, ki so jih napovedovali že dalj časa.

Slovenska dramatika je izjemno močna, izjemno dobra, treba pa ji je dati možnosti in priložnosti za njeno promoviranje v tujini, da bo našla pot na tuje odre.

Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj

Najpomembnejša novost je ta, da ne bo več posebnega mednarodnega programa, ampak bodo predstave, ki so po slovenskih dramskih besedilih nastale v tujih gledališčih, lahko sodelovale v rednem tekmovalnem programu, je povedala Mirjam Drnovšček.

Poudarila je še, da bo – morda ne takoj, ampak sčasoma – to imelo dodaten pozitiven vpliv na uvrščanje slovenskih dramatikov na repertoarje tujih odrov. Vsakemu gledališču namreč pomeni dodatno spodbudo za izbiro slovenskega avtorja, če ve, da se z uprizoritvijo njegovega dela lahko uvrsti na katerega od festivalov. Dodatna spodbuda za uprizarjanje slovenske dramatike bodo po mnenju sogovornice tudi nove nagrade TSD-ja za najboljšega igralca in igralko.

Prvi Teden slovenske drame je v Kranju potekal leta 1971, medtem ko so v letih 1955, 1963 in 1964 potekali Tedni slovenske dramatike v Celju. Leta 1973 so na festivalu prvič sodelovale uprizoritve slovenske dramatike v tedanji Jugoslaviji. Leta 1979 pa je bila prvič podeljena nagrada Slavka Gruma (na posnetku) za najboljše izvirno dramsko besedilo in Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji. Foto: SOJ RTV SLO/Wikipedia, 1930

Tudi promocija slovenske dramatike v tujini
Ob omenjenih novostih bo jubilejni festival postregel še z mednarodnim simpozijem o skrbi za nacionalno dramatiko in o možnosti njene promocije v tujini, ki se ga bodo udeležili tudi tuji predstavniki. Festival se je z leti počasi spreminjal in v vsem tem času naredil velik preskok. Sprva je bil samo pregled predstav, ki so nastale na podlagi slovenskih besedil. Temu so se počasi pridruževale nagrade in začelo se je spodbujanje pisanja slovenske dramatike tako z Grumovo nagrado kot z delavnicami dramskega pisanja, ki jih prej v Sloveniji ni bilo. Zadnje desetletje pa se festival vse bolj posveča tudi promociji slovenske dramatike v tujini.

Leta 2007 so oblikovali dneve nominirancev za celostno predstavitev nominiranih del za Grumovo nagrado. Pred desetimi leti se je Teden slovenske drame povezal s slovenskim centrom Mednarodnega gledališkega inštituta pri promociji slovenske dramatike v tujini, leta 2011 pa je TSD skupaj s sorodnimi festivali pripravil iniciativo za zvezo festivalov novonastale dramatike. Foto: Slovenski gledališki inštitut

Po Grumovi še Šeligova in nekaj drugih nagrad
Grumovo nagrado so v štirih desetletjih podeljevanja prejeli številni priznani slovenski dramatiki. Med večkratnimi dobitniki nagrade so Dane Zajc, Rudi Šeligo, Dušan Jovanović, Drago Jančar, Ivo Svetina, Matjaž Zupančič, Evald Flisar, Vinko Möderndorfer, Simona Semenič in Rok Vilčnik – Rokgre. Šele dve desetletji po uvedbi Grumove nagrade so na TSD-ju uvedli še veliko nagrado za najboljšo uprizoritev, ki so jo leta 2004 preimenovali po umrlem dramatiku Rudiju Šeligu.

V letu 2006 je bila prvič podeljena tudi nagrada občinstva, šest let pozneje je bila prvič razpisana nagrada za mladega dramatika, leta 2016 pa je bila prvič podeljena še nagrada Vladimirja Kralja, ki jo podeljujejo v sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.

Spodbuda za pisanje in uprizarjanje slovenske dramatike
Skozi zgodovino festivala je kar nekaj prelomnic zaznamovalo tudi njegovo vse večjo osredotočenost na poslanstvo spodbujanja pisanja in uprizarjanja slovenske dramatike. Pred 20 leti so v okviru tega dogodka začeli nastajati prvi prevodi nagrajenih besedil, leta 2003 so se začele bralne uprizoritve nominiranih besedil za Grumovo nagrado in leto pozneje še delavnice dramskega pisanja, ki so se jih v preteklih 15 letih udeležili tudi nekateri poznejši Grumovi nagrajenci.

P. G.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj