Ob uvodu v festival je Združenje dramskih umetnikov Slovenije podelilo stanovska priznanja za umetniške dosežke. Foto: Arhiv RTV SLO
Ob uvodu v festival je Združenje dramskih umetnikov Slovenije podelilo stanovska priznanja za umetniške dosežke. Foto: Arhiv RTV SLO

To je o pomenu Tedna slovenske drame ob odprtju dogodka med drugim dejal minister za kulturo Zoran Poznič. Obenem je poudaril, da to ni le festival gledališča in gledališčnikov, ampak je praznik slovenske besede, slovenskega naroda, naše zgodovine in prihodnosti.
49. Teden slovenske drame se je začel s podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Igralsko nagrado "Marija Vera" za življenjsko delo je prejel igralec tržaškega gledališča Vladimir Jurc. Ob prevzemu nagrade je dejal, da kljub nagradi za življenjsko delo sam dela naprej. "To je priznanje za usmeritev, pri kateri človek vztraja in za katero se trudi in dela," je povedal. Nagrada "Polde Bibič" za življenjsko delo pa je šla v roke kostumografke Marije Vidau, ki se je zahvalila vsem, ki so ji dali možnost, da je lahko ustvarjala, kar je čutila, hkrati pa tudi vsem šiviljam in krojačem.

Sorodna novica Nagrada Marija Vera za življenjsko delo igralcu Vladimirju Jurcu

Igralsko nagrado "Duša Počkaj" za dveletno obdobje sta prejela Mirjam Korbar in Branko Završan, nagrado "Marko Slodnjak" za dveletno obdobje pa lektorica Tatjana Stanič.
Predsednica združenja Saša Pavček je spomnila, so letos stanovske nagrade preimenovali: "Odločili smo se, da se ozremo po velikih ustvarjalcih, ki so nam kovali pot, da lahko danes ustvarjamo naprej."

Minister Poznič se je pred začetkom festivala srečal tudi z vodstvom Prešernovega gledališča, ki mu je predstavilo dolgoletno željo in potrebo po tem, da bi festival dobil svojega zaposlenega, ki bi se lahko ukvarjal zlasti s promocijo slovenske dramatike v tujini. Poznič je gledališču obljubil izdatnejšo pomoč pri praznovanju 50-letnice festivala, ki bo prihodnje leto.

Brez dramatike si težko zamislimo razvoj družbe
Kranjski podžupan Janez Černe vidi festival kot spodbudo piscem slovenskih dramskih besedil in spodbudo gledališkim ansamblom, da jih uprizarjajo. Razvoj kulture katerega koli naroda si je težko zamisliti brez dramatike, ki je vedno predstavljala ventil za prikaz tako odličnosti kot slabosti družbe, pa tudi odnosov med ljudmi, je prepričan. "Iz gledališča vedno odhajamo bogatejši."

Stanovske nagrade so letos preimenovali po velikih ustvarjalcih, ki so gledališčnikom kovali pot, da lahko ustvarjajo naprej. Foto: Arhiv RTV SLO
Stanovske nagrade so letos preimenovali po velikih ustvarjalcih, ki so gledališčnikom kovali pot, da lahko ustvarjajo naprej. Foto: Arhiv RTV SLO

Teden slovenske drame se je tradicionalno začel na svetovni dan gledališča, zato sta bili tudi letos ob tej priložnosti predstavljeni svetovna in slovenska gledališka poslanica. Festival, ki se bo sklenil s podelitvijo nagrad 8. aprila, obsega več kot 20 dogodkov, posvečenih gledališču in slovenski dramatiki. V tekmovalnem programu bo na ogled sedem predstav, v spremljevalnem in mednarodnem pa po štiri. Pester bo tudi dodatni program, ki ga letos zaznamuje rezidenčna dramska delavnica.

Poznič se je ob tej priložnosti srečal tudi s kranjskim podžupanom Černetom, s katerim nista govorila le o Tednu slovenske drame, temveč tudi o kulturnem turizmu in kranjskih kulturnih zavodih ter predsedovanju Slovenije EU-ju, ko bo središče dogajanja Brdo in ko si želijo na občini obiskovalce iz Evrope s kulturnimi vsebinami v čim večji meri privabiti tudi v Kranj. Po sestanku je Poznič povedal, da so na dobri poti, da probleme v Kranju rešijo v splošno zadovoljstvo, in pri tem kot primer navedel nov sistem referenčnih galerij, pri čemer bodo v obzir vzeli tudi kranjsko Galerijo Prešernovih nagrajencev.

Dramski umetniki nagradili Vladimirja Jurca in Marijo Vidau