Med je zaradi fruktoze slajši kot sladkor, zato ga morate uporabiti manj. Foto: Čebelarska zveza Slovenije
Med je zaradi fruktoze slajši kot sladkor, zato ga morate uporabiti manj. Foto: Čebelarska zveza Slovenije

V oddaji Svetovalni servis je Marija Arh Ivanšek, učiteljica strokovnih predmetov s Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici, predstavila še druge načine uporabe v kulinariki. Določene vrste medu lahko uporabite tudi pri zelenjavi, mesu in sladicah, saj jim boste tako popestrili okus. Paziti morate le na kombinacijo medu in živila, saj se vse vrste medu ne podajo k vsaki jedi.

Svetle vrste medu imajo bolj nevtralen okus v primerjavi s temnimi
»Najbolj nežnega okusa so svetle vrste medu, ki jih lahko kombinirate s čimerkoli, na primer akacijev, cvetlični in lipov med. Temni in po okusu najbolj aromatični medovi so gozdni, na primer hojev in smrekov, ki se dobro podata k temnemu mesu in pikantnim jedem. Svetle vrste pa lahko dodate k zelenjavi, sadju, belemu mesu, omakam, odvisno, kaj želite poudariti. Pri medu morate imeti primerno mero, ker je v jedeh kot začimba in ne kot glavna sestavina. Tisto, kar poudari okus,« je povedala Arh Ivanškova.

Med je slajši od sladkorja, zato ga morate uporabiti manj. »Zraven dajte kakšne kisline, na primer sok limone, limete ali bolj kislo vino, da naredite okuse še bolj pestre.« Kislina okuse poudari, med kot sladkoba pa vzbuja tek. »Da ohranite čim večje bogastvo medu, ga dodajte po toplotni obdelavi, sicer sladkoba ostane, rudninske snovi in vitamini se pa izgubijo.« Med lahko segrevate do 40 ºC, česar sicer ne morete upoštevati pri pripravi vseh jedi, če lahko, pa se tega držite.

Med lahko dodate k mesnim jedem
»Včasih je bilo edino sladilo med, saj sladkorja niti niso poznali, ter sveže in suho sadje.« Danes ga Slovenci pogosteje uporabljajo tudi v kombinaciji z zelenjavo in mesnimi jedmi. Z njim lahko pripravite celoten jedilnik, od predjedi do sladice. Med je lahko dodatek ali sestavina posamezne jedi.

Pripravite lahko bučke s kozjim sirom v medeni omaki, kjer uporabite lipov med. Hladni sadni juhi iz breskev in malin dodajte akacijev med, ki najmanj vpliva na okus in barvo. Kranjski klobasi v pikantni vinski omaki se dobro poda gozdni med. Za prilogo skuhajte polento, ki jo pripravite z jajci, medom in smetano. Za glavno jed lahko naredite mesne kroglice iz govejega mesa, h kateremu dodate sesekljane kapre, kisle kumarice in praženo čebulo ter nekaj gozdnega medu, lahko je to hojev ali smrekov. Med lahko dodate tudi k popečeni zelenjavi.

»Glazirate lahko pečenke in ribe, kar je zelo okusno, saj med poskrbi za hrustljavo glazirano skorjico. Najprej pečenko spečete, tako kot je običajno, in jo 10 minut pred koncem premažete z mešanico medu, lahko dodate tudi kapljico olja ali sok kakšnega sadja, ter zapečete, da je lepo hrustljavo. Ribe najprej zapečete in nazadnje dodate med, po želji tudi mandlje, da bo še bolj hrustljavo.«

Med v omakah in zelenjavi
»Lahko ga uporabljate za mesne omake, prelive z raznimi kombinacijami kisa, limonovega soka, limete, tudi jogurta. Odvisno, s katero stvarjo želite to kombinirati.« Med se ne poda k vsaki zelenjavi, lahko pa ga uporabite pri paprikah, korenju ali grahu. »Veliko pripravljamo tudi raznih pirejev, na primer iz rumene kolerabe, gomoljev zelene, kamor lahko na koncu za okus dodate malo medu.«

Z gostjo Marijo Arh Ivanšek, učiteljico strokovnih predmetov na Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici, se je pogovarjala Andreja Čokl. Oddaji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.