Ljerka Belak je avtorica in interpretka, ki sledi tradiciji Ježkovega izročila in s svojimi prispevki bogati slovenski prostor. Foto: Matej Kolaković
Ljerka Belak je avtorica in interpretka, ki sledi tradiciji Ježkovega izročila in s svojimi prispevki bogati slovenski prostor. Foto: Matej Kolaković
dr. Mitja Štular
Žirijo so letos sestavljali Mitja Štular (predsednik), Ingrid Kovač Brus, Jelka Stergel, Leon Oblak, Rudi Pančur, Andraž Pöschl in Igor Pirkovič. Foto: Matej Kolaković

RTV Slovenija nagrado podeljuje za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire oziroma za izvirne dosežke ali opus v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha.

"Ljerka Belak je nedvomno umetnica, ki se ji moramo Slovenci globoko prikloniti. Je avtorica in interpretka, ki sledi tradiciji Ježkovega izročila in s svojimi prispevki bogati slovenski prostor," med drugim piše v utemeljitvi žirije, ki so jo letos sestavljali Mitja Štular (predsednik), Ingrid Kovač Brus, Jelka Stergel, Leon Oblak, Rudi Pančur, Andraž Pöschl in Igor Pirkovič.

Več kot sto odmevnih vlog v igralskem opusu
Belakova je v štirih desetletjih igralske kariere in skoraj še treh desetletjih življenja za povrh predstavila izjemno bogat umetniški opus. V dvaindvajsetih plodnih sezonah v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju in trinajstih sezonah v Mestnem gledališču ljubljanskem je njen gledališki opus presegel sto odmevnih vlog. Poleg dela v poklicnih gledališčih je neprestano sodelovala tudi z ljubiteljskimi gledališkimi skupinami doma in na avstrijskem Koroškem.

Nadvse dejavna in angažirana upokojenka
Ob tem pa Belakova velja tudi za trubadurko političnega in družbenokritičnega zabavljaškega songa, ki je s svojimi kabaretnimi nastopi v različnih obdobjih življenja obredla številne slovenske kulturne domove. Pokoj pa za Ljerko Belak očitno ne pomeni počitka, saj pogosto nastopa kot televizijska voditeljica in humoristka. Pri tem se ne skriva pred izzivi današnjega časa, pač pa nastopa družbenokritično, nastavlja ogledalo ter izziva gledalce in poslušalce, da tudi sami javno artikulirajo svoj pogled - v upanju na več normalnosti in zdrave pameti med nami.

Več kot štiri desetletja sodelovanja z RTV Slovenija
"Kot igralka sodi Ljerka Belak že več desetletij tudi med izjemno dragocene sodelavke TV Slovenija, kjer je od leta 1975, zlasti v Uredništvu igranega programa, ustvarila niz zahtevnih vlog, tako resnih kot komičnih in satiričnih. /…/ Njen humoristični televizijski opus dopolnjuje bogata bera igralsko voditeljskih nastopov v razvedrilnih oddajah televizije, zlasti v zadnjem desetletju.

Seznam radijskih vlog Ljerke Belak sicer šteje skoraj dvesto naslovov, vendar ga Ljerka še dopolnjuje z novimi vlogami. Režiserji na radiu so ji dodeljevali vloge polnokrvnih, pretežno realističnih ženskih likov, prežetih s toplino in razumevanjem vsakovrstnih človeških čudi. /…/ Posnela je tudi precej radijskih iger za otroke, kjer ji tudi tipske preobrazbe niso delale težav. Izvrstno je odigrala vloge različnih živali, domišljijskih oseb in likov iz vsakdanjega sveta otrok, izkazala pa se je tudi kot pevka," med drugim piše v obvestilu za javnost.

Z Ježkovo nagrado se ponašajo tudi Marjan Marinc, Bojan Adamič, Srečko Golob, Urban Koder, Iztok Mlakar, Mojmir Sepe, Ervin Fritz, Jani Kovačič, Tomaž Pengov, Pavel Lužan, Gojmir Lešnjak, Vita Mavrič, Zlatko Šugman, Jure Ivanušič, Črt Škodlar, Nataša Tič Ralijan, Andrej Rozman - Roza, Sašo Hribar, Kolektiv Narobov, Adi Smolar, Tone Partljič, Lado Leskovar, Vinko Möderndorfer, Tone Fornezzi – Tof in Barbara Cerar, Tilen Artač, Toni Gašperič ter Marko Radmilovič.

Ljerka Belak je za svoje delo do zdaj prejela številne nagrade, med katerimi velja izpostaviti nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo nagrado mesta Celje, Severjevo nagrado, nagrado za žlahtno komedijantko na Dnevih komedije v Celju in Dnevnikovo nagrado, vse te pa je lani okronala še z Borštnikovim prstanom.

Podelitev priznanj RTV Slovenija
Podelitev priznanj RTV Slovenija