Jože Privšek (1937-1998). Foto: Osebni arhiv
Jože Privšek (1937-1998). Foto: Osebni arhiv
Jože Privšek
Tudi letošnja Poletna noč, ki bo 21. junija na Kongresnem trgu, je posvečena mojstru Jožetu Privšku, saj letos mineva 80 let od njegovega rojstva. Foto: Osebni arhiv

S temi besedami je glasbena urednica na 1. programu Radia Slovenija Alja Kramar napovedala ciklus oddaj o Jožetu Privšku. Letos namreč mineva 80 let od rojstva tega mojstra, ki se je ponašal z absolutnim posluhom. O liku in delu Jožeta Privška je zagotovo premalo znanega, še posebej če upoštevamo, kakšen pečat je pustil v slovenskem glasbenem prostoru.

S prvo oddajo, naslovljeno Big Band RTV Slovenija se predstavi, ki bo na sporedu drevi ob 22.40, se začenja prva v vrsti oddaj, ki se bodo poklonile temu velikanu slovenske glasbe. V prvi oddaji bo med drugim mogoče slišati skladbo Vozi me vlak v daljave, ki jo je leta 1958 zapela in posnela Marjana Deržaj. Tudi skozi nadaljnje oddaje ciklusa se bodo nizali spomini, predvajali redki posnetki njegovih izjav, manj znane skladbe, posnetki koncertov, zanimivosti iz njegovega življenja in ustvarjanja. Slišati bo mogoče tudi nekaj Privškovih izjav in komentarjev, ki so zelo redki in zato še dragocenejši.

Tudi pomoč časopisnih in radijskih arhivov
Radijske oddaje bodo v posluh prinesle tudi prve radijske posnetke skladb, pod katere se je podpisal Privšek in segajo v leto 1957. To so posnetki s Kvintetom Jožeta Kampiča, pri katerem je Privšek takrat igral tudi vibrafon. Ob teh bo mogoče slišati še redko predvajane posnetke njegovega ustvarjanja, med njimi na primer tudi prvi ohranjeni posnetek koncerta Plesnega orkestra RTV Ljubljana na Festivalu jugoslovanskega jazza iz leta 1965, ki ga je vodil Privšek.

Jože Privšek, Jeff Conway ali Simon Gale
Jože Privšek (1937) je že zelo zgodaj pokazal glasbeno nadarjenost, saj je note znal brati prej kot črke. Njegovo prvo glasbilo je bila harmonika, sledila sta klavir in nato vibrafon. Z radijskim, takrat Plesnim, orkestrom je kot drugi pianist začel sodelovati že leta 1954. Prvič je stal pred orkestrom na začetku leta 1958, a ne pred ljubljanskim, temveč beograjskim. Plesni orkester Radia Ljubljana je prvič javno vodil leta 1961 na koncertu v Slovenski filharmoniji.

Privšek je študiral na Berkleeju v Bostonu in bil takrat šele tretji gojenec iz nekdanje Jugoslavije na tej šoli. Še danes menda nekaj njegovih del in aranžmajev uporabljajo kot študijsko gradivo. Jože Privšek se je velikokrat, predvsem v tujini, predstavljal kot Jeff Conway ali kot Simon Gale.