Šojna, ruska ribiška vas, ki jo pokopava mivka
Šojna, ribiška vasica na obali Belega morja na polotoku Kanin na severu Rusije, počasi izginja pod peščenimi sipinami, ki dan za dnem zasuvajo hiške, da od nekaterih kukajo iz mivke samo še strehe.
Med nebom in peskom
Objavljeno: 6. december 2018 ob 07:00
Moskva - MMC RTV SLO

Najmarkantnejša stavba Šojne je 60 let star svetilnik (v ozadju). Foto: Youtube
Obala je polna odsluženih ladij in ladijskih razbitin, ostankov nekoč cvetoče ribiške industrije. Foto: Youtube
Vaščani se z nostalgijo spominjajo lepših časov. Foto: Youtube
Polovica Šojne je že pod mivko. Foto: Google Maps
V Šojni danes vztraja manj kot 300 duš. Foto: Youtube
Vas, ki jo jemlje narava. Foto: Google Maps
V vasi so ena trgovina, ena pekarna in dvorana, v kateri ob sobotah prirejajo plese. Foto: Google Maps

Šojna, ribiška vasica na obali Belega morja na polotoku Kanin na severu Rusije, počasi izginja pod peščenimi sipinami, ki dan za dnem zasuvajo hiške, da od nekaterih kukajo iz mivke samo še strehe.

Za otroke življenje v Šojni, enem samem velikem peskovniku, ni slabo, več težav imajo s spopadanjem z vsakdanom starejši.

"Morali bomo najeti buldožer, da potisne mivko nazaj, naslednje leto pa spet. Če ne, nas bo pokopal sneg, ki bo še dodatno obtežil sipine," je za New York Times povedala domačinka Anna Golubcova, ki živi v prvem nadstropju – v pritličju se ne da več živeti, saj se je dobesedno spremenilo v plažo.

Prebivališča nekaterih prebivalcev Šojne so že tako zasuta, da lahko izstopajo samo skozi - podstreho.

Šojno so v 30. letih prejšnjega stoletja ustanovile ribiške družine, naselbino pa poimenovale po reki Šojni, ki, kako primerno, v lokalnem jeziku pomeni "pokopališče".

Z ribami in drugim morskim življem bogato morje je poskrbelo, da je tamkajšnja skupnost, povezana v zadrugo, naglo zacvetela in da so bili sovjetski časopisi polni zgodbic o junaških, hiperproduktivnih šojnskih ribičih.

Do 50. let je Šojna že štela okoli 1.500 prebivalcev, njena riiška flota pa več kot 70 plovil.

A nazadnje je brezbrižen, neobrzdan ribolov z vlečno mrežo privedel do popolnega uničenja ekosistema in zdesetkal zaloge rib.

Umiranje na obroke
Z zatonom ribolova se je počasi začelo tudi umiranje Šojne na obroke in več kot polovica vasi je danes pokopana pod peščenimi sipinami, ki jih na hiše in naselje zanaša veter.

Čeprav ni bilo opravljene nobene uradne študije, strokovnjaki menijo, da je poplavo peska sprožila škoda, ki jo je utrpelo uničenje morskega dna, saj so ribiške mreže z ribami, raki in školjkami z dna postrgale tudi alge in mulj, tako, da nič več ni zadrževalo mivke na dnu in so jo začeli valovi v kupih zanašati na obalo.

Ribiška zadruga ne deluje več, danes pa šteje Šojna le okoli 287 prebivalcev, pa še to večinoma živečih na socialni podpori in pokojninah. Tiste redke službe, ki so, so večinoma v javnem sektorju – poučevanje ali mesto v vaškem svetu, nekaj služb je tudi v meteorologiji.

Vas nima kanalizacije, hiše so ogrevane na drva, vodo pa je treba prenašati v domove iz vodnjakov. V vaškem javnem kopališču so torki in srede rezervirani za ženske, četrtki in petki pa za moške.

10 ur do mesta
Hrana v edini vaški trgovini stane skoraj dvakrat toliko kot v najbližjem mestu, zato se mnogi prebivalci zatekajo k nabiralništvu na tundrskih območjih zunaj vasi, ki jih mivka še ni pokopala pod seboj. Tu nabirajo arktično jagodičevje in lovijo divje gosi, včasih se po poti ustavijo tudi kaki nomadski rejci severnih jelenov, ki s prebivalci menjajo meso za druge dobrine.

Nekaj malega se tudi še da loviti na morju, a je pot do najbližje tržnice, kjer prebivalci ulov prodajajo, mučna in dolga – Mezen, Šoji najbližje mesto, je oddaljen od 8 do 10 ur, do njega pa pozimi lahko pridejo po zamrznjeni reki Šojni.

Imajo pa prebivalci z zunanjim svetom spletno povezavo, kar jih močno osrečuje, vsako soboto pa v vaški hali priredijo plesni večer, ki se ga udeležijo maloštevilni mladi v vasi in vojaki iz bližnjega vojaškega oporišča.

Apokalipsa zdaj
Nekaj apokaliptičnega je na Šojni, kar stopnjuje na desetine ladijskih razbitin, ki jih najdemo raztreščenih vzdolž obale, opuščene po zatonu ribiške industrije.

Tu je tudi rdeče-bel svetilnik, zgrajen leta 1960 kot navigacijsko vodilo mornarjem na Belem morju, ni pa cest ali železnice, ki bi območje povezovale z jugom, tako da je edina povezava Šojne z zunanjim svetom po morju ali zraku, pri čemer potniško letališče sestavlja ena sama netlakovana, 650 metrov dolga vzletna steza.

Maloštevilne obiskovalce tam pozdravi 81-letna Evdokija Saharova, ki postreže z zgodbami iz svoje mladosti. "To z mivko zasuto območje je bilo nekoč polno zelenih pašnikov, na katerih se je pasla živina, vaščani pa smo imeli svoje male kmetije ob domovih. Spominjam se, ko je bila vas še polna življenja, ne pa peska," se spominja.

Kmetije so se obdržale še nekaj let po zaprtju ribiške zadruge, saj so vaščani vztrajno gnojili, zasajali in odmetavali mivko - dokler ni vse skupaj postalo brezpredmetno.

Fascinantna za zunanji svet
Je pa Šojna zaradi svoje zakotnosti, odmaknjenosti in tega, da dobesedno umira pred očmi sveta, zanimiva za zunanje opazovalce. Tako so že leta 1994 tja prišli filmarji, ki so nato leta 2000 z nastalim gradivom posneli dokumentarni film Odnesena z vetrom, lani pa je nastal še en dokumentarec, Med nebom in peskom.

Nedavno so vas obiskali tudi novinarji New York Timesa, ki so o Šojni prejšnji mesec objavili obsežno reportažo, v kateri so se osredotočili na vprašanje, kaj prebivalce še zadržuje v umirajoči vasi – razprava, ki sicer med njimi poteka že desetletja.

Prebivalci severnih območij so sicer po zakonu upravičeni do nadomestil, če se odločijo preseliti, in mnogi mladi odidejo iz Šojne na študij, delo in potovanja. A kar nekaj od njih se jih vrne, saj se je po letih v izolirani vasi težko prilagoditi na urbano življenje.

"Šojna te posrka vase," je za New York Times povedal 21-letni Pavel Kotkin. "Štiri leta sem študiral v mestu, pa sem se vrnil. Ljubim Šojno in si želim svoje življenje preživeti tu." Kaj pa pesek? "Ne morem brez njega. Noge me bolijo od hoje po asfaltu."

K. S.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Nostromo
# 06.12.2018 ob 07:36
Daj človeku ribo, pa bo sit en dan. Nauči človeka loviti ribe, pa bo živel v puščavi.
generacija56
# 06.12.2018 ob 09:32
Rusija je polna neverjetnih bogastev.
Nedotaknjene narave, reke polne rib...
Kamčatka recimo, velikosti Aljaske, še popolnoma nedotaknjena...
Zahod je medtem izropal svojo zemljo, zastrupil reke, skozi rezervate napeljal naftovode...
Rusi bodo svojim potomcem veliko zapustili.
luckylucke
# 06.12.2018 ob 07:29
Človek udari naravo, zemlja udari nazaj!
alah
# 06.12.2018 ob 07:38
Pohvale za priložen zemljevid z lokacijo. Pričakoval sem, da je to kje pri Mongoliji in da se bom moral prebiti čez 10 Šojn v Rusiji, preden bi našel pravo...
pobrisan
# 06.12.2018 ob 08:36
Tipična zgodba o ruskem uničevanju okolja in posledično revščini. Takih uničenih ekosistemov imajo kar nekaj.
bleeeee
# 06.12.2018 ob 10:46
ne seri, Rusi imajo najbolj toksično jezero, reke, zaprta območja, onesnaženje je veliko. To kar opisuješ je Sibirija, okupirano področje, ki ima to srečo, da je tako redko poseljen, sicer bi že bil oropan. Kdo pa živi od izvoza nafre, če ne ravno Rusija?

Še huje pa je, da to o Rusiji, deželi nafto-, plino- in drugih vodov, zapiše Slovenec, ki bi še moral pomniti (ali pa tudi ne, ideološki spomin je pač selektiven), da je bil edini čas v zadnjih 50 letih, ko je bilo Slovencem odsvetovano gibanje na prostem, tisti, ko je Rusom uspelo sesuti enega svojih jedrskih reaktorjev. Černobilski cezij pa v slovenski zemlji najdemo še danes.

Ne rečem, marsikaj na okoljevarstvenem področju na Zahodu ne štima (sploh če Zahod zapakiraš skupaj in mu kolektivno očitaš vso onesnaženost, ki so jo kdaj sproducirale posamezne države), ampak Rusijo postavljati na nasprotni strani na piedestal kot neki vzor je pa tudi rahlo komično.
Ljubinica
# 06.12.2018 ob 10:05
Meni so take stvari fascinantne. Žal mi je za ljudi, vsekakor, ampak videti to moč narave, mi je vau. Tako majhni in nemočni smo pred njo.
samo.jug
# 06.12.2018 ob 09:52
@ uni406

Se vidi da se Putin ne zmeni za Šojno.

Se vidi, da se ameriški predsedniki ne zmenijo za svoje ....

dixyowsky
# 06.12.2018 ob 08:47
pac man
nisem vedel da so Saudici tudi Rusi.

Owners

Evgeny Lebedev[66]
Sultan Muhammad Abuljadayel[67][66]
Justin Byam Shaw[66]
uni406
# 06.12.2018 ob 08:18
Se vidi da se Putin ne zmeni za Šojno.
freezbee
# 06.12.2018 ob 07:18
Mezen, Šoji najbližje mesto, je oddaljen od 8 do 10 ur, do njega pa pozimi lahko pridejo po zamrznjeni reki Šojni.

Ne vem ce bo drzalo tole.
Pac-Man
# 06.12.2018 ob 10:44
J@st
# 06.12.2018 ob 10:23

Sigurno veliko manj kot v USA.
---------------------------------------------------

Ne, Rusija ima povsem zares najbolj onesnažena območja na svetu. V času hladne vojne se pač ni gledalo na onesnaževanje, po njej pa je svoje naredil turbo kapitalizem. Saj podobno je bilo tudi v ZDA, ampak v zadnjih desetletjih se je veliko onesnaženja očistilo s programom superfund.

https://en.wikipedia.org
/wiki/Superfund


Norilsk, bivši gulag, zdaj v lasti Abramoviča, Deripaske in Potanina. Verjetno najbolj onesnaženo območje na svetu.Čeljabinsk, najbolj radioaktivno območje na svetu.In še najbolj radioaktivno jezero na svetu.

slovenskisin
# 06.12.2018 ob 10:30
ja...sigurno j@ast. Obe državi sta kar se tega tiče zlo veliki packi, iskat boljšega med najslabšimi je mimo!
moj komentar
# 06.12.2018 ob 13:04
Takšnih propadlih ribiških vasic je povsod na svetu polno. V ZDA obstajajo propadla milijonska industrijska mesta, ki so danes mesta duhov, da o propadlih rančerskih vaseh in vaseh, ki jih uničuje črpanje plina iz skrilavca, sploh ne govorimo.
ejga40
# 06.12.2018 ob 09:19
Če je kriv ribolov in strganje dna, zaka ne naselijo kakšno invazivno algo ali travo, ki bi pesek obdržalo na dnu? Po moje mora biti vzrok temu vse kaj drugega kot ribolov.
generacija56
# 06.12.2018 ob 14:40
Vodja nočne izmene je bil Akimov. On je s vojimi sodelavci povzročil nesrečo.
Ker ni spoštoval varnostnih opozoril in jih je izklopil.
O kom drugem, ki bi na to neumnost imel direkten vpliv, sploh ni govora.
Razen, kot sem že omenil Managementa, ki je na koncu nosil odgovornost saj ni vpeljal sistema, ki bi kaj takšnega onemogočal.
generacija56
# 06.12.2018 ob 14:25
Po tej logiki bi imeli Rusi LEGITIMNO pravico vzeti Krim nazaj, BREZ REFERENDUMA, ker je bil Hruščov leta 1938 pa prvi sekretar ukrajinske komunistične partije?
Pozneje pa podaril Krim Ukrajini?
Mimobeznik
# 06.12.2018 ob 14:09
Rusija izven Moskve, kjer so nazadnje imeli gospodarsko rast pod vladavino carja.
generacija56
# 06.12.2018 ob 12:35
GORILA
Takšnim, ki blejijo pač nima smisla odgovarjati...
Ne samo, da je Černobil Ukrajinski, tudi pamet je Ukrajinska....
Izklopiti varnostne sisteme in pregnati reaktor preko nominalne zmogljivosti, ZA TEST, je pač lastno takšnim, ki blejijo.....
Ampak, če si na portalu, da dokazuješ kako nič ne veš....
GORILA
# 06.12.2018 ob 12:04
Še huje pa je, da to o Rusiji, deželi nafto-, plino- in drugih vodov, zapiše Slovenec, ki bi še moral pomniti (ali pa tudi ne, ideološki spomin je pač selektiven), da je bil edini čas v zadnjih 50 letih, ko je bilo Slovencem odsvetovano gibanje na prostem, tisti, ko je Rusom uspelo sesuti enega svojih jedrskih reaktorjev. Černobilski cezij pa v slovenski zemlji najdemo še danes.

...jaz se prav dobro spomnim, da je bil (in je še) Černobil v UKRAJINI!
ti-ne
# 06.12.2018 ob 10:57
pobrisan

# 06.12.2018 ob 08:36
Tipična zgodba o ruskem uničevanju okolja in posledično revščini. Takih uničenih ekosistemov imajo kar nekaj.

########
Največji zločin se dogaja v Sibiriji.
Deforestacija Sibirije je precej hujša kot v Amazoniji.
Seveda, novinarjem je dostop prepovedan.
samo.jug
# 06.12.2018 ob 09:53
Link
Bivši uporabnik
# 06.12.2018 ob 09:45
Fallout aka Metro 2033 :) manjkajo samo mutanti.
kojot9
# 06.12.2018 ob 09:12
okoli 287 prebivalcev
Torej jih med 286,5 in 287,4.

Po reki Šojna seveda ne morejo do mesta Mezena, najprej po morju, potem pa po reki do mesta.

Tudi dvomim, da je pesek samo posledica ribolova, saj se peščene sipine pojavljajo le na cca 50 km obale drugod pa ne. Verjetno niso lovili le v morju pred vasjo s floto 70 ladij. Je pa res, da je morje tam precej plitko ( kot severni Jadran - tako po globini, kot tudi širini ). Sipine pa se pojavljajo tudi drugod ob obalah Barentsovega morja, ponekod še v precej večjem obsegu in skoraj praviloma na severo-zahodnih obalah. Verjetno ima velik vpliv veter in valovi - povsod tam je morje plitko okrog 10 - 30 metrov.
mooodeeel
# 06.12.2018 ob 08:49
Ste prepricani, da je to v Rusiji? Meni izgleda bolj kot ZDA.
semaino
# 21.12.2018 ob 14:07
Slika z zvezdo na vratih pove vse zakaj je tako kot je. Zakaj propada tako cudovita vas.
generacija56
# 06.12.2018 ob 14:17
Paci
Če je bil vodja nočne izmene ( NE RUSKI INSTRUKTOR, KI JE ZAHTEVAL....)
po rodu Rus, ki je živel in delal v Černobilu, TO NE POMENI; DA SO RUSI SKURILI JEDRO!!!
Kam siliš, človek....
generacija56
# 06.12.2018 ob 13:32
paci
Kot vedno, lažeš in zavajaš!
Da bi izsilil nek svoj prav, trgaš stavke iz konteksta.

"Akimov. In the inquiry, he and his co-workers were blamed. Later the blame was put on the plant's director and manager. The crew and directors did not adhere to the plant's safety guidelines and ignored repeated warnings of the control system."

Sicer pa, če je po rodu od kjerkoli že, delal je v jedrski elektrarni Černobil, kot supervizor.
Pac-Man
# 06.12.2018 ob 13:21
generacija56
# 06.12.2018 ob 13:04

Kot ponavadi, ne vem kaj si hotel povedati.
Dejstvo je, da so Ukrajinci izklopili varnostne sisteme in reaktor preobremenili.
---------------------------------

Vodja testa, ki je vztrajal pri nadaljevanju je bil RUS.

https://en.wikipedia.org
/wiki/Individual_involvement_in_the_Cher
nobyl_disaster#Anatoly_Dyatlov
generacija56
# 06.12.2018 ob 13:04
paci
Kot ponavadi, ne vem kaj si hotel povedati.
Dejstvo je, da so Ukrajinci izklopili varnostne sisteme in reaktor preobremenili.

Kaj ima to s preiskovalcem?
Morda to, da bi naj bilo ONEMOGOČENO v bodoče, da bedaki kaj takšnega ponovijo?

Je pač ponovno stvar objektivnosti, če nekdo želi ponovno širiti enostranske dezinformacije...
Tudi v ZDA so vkljub njihovi "superiorni" tehnologiji imeli nesreče, le da se o tem nič ne ve....
Pa ni v mojem interesu, da koplem po tem. Samo zate....
Pojdi spet iskat risanke...
bleeeee
# 06.12.2018 ob 13:03
Takšnim, ki blejijo pač nima smisla odgovarjati...
Ne samo, da je Černobil Ukrajinski, tudi pamet je Ukrajinska....


Sem za hec preveril: On April 26, 1986, Dyatlov supervised a test at Reactor 4 of the nuclear plant, which resulted in the worst nuclear plant accident in history.

Anatolij Djatlov, rojen, izobražen, usposobljen v Rusiji.
bleeeee
# 06.12.2018 ob 12:25
...jaz se prav dobro spomnim, da je bil (in je še) Černobil v UKRAJINI!

Jep. In naslednja faza bo verjetno ugotovitev, da je Ukrajina v bistvu del Zahoda, Rusija pa samo nedolžen opazovalec v azerbajdžansko-moldavijsko-kazahstanskem projektu, imenovanem Sovjetska zveza.
J@st
# 06.12.2018 ob 12:13
ti-ne
# 06.12.2018 ob 11:41
Prijavi neprimerno vsebino
Priporočam odličen BBC dokumentarec.
Russia With Simon Reeve
--------------------
Hvala.
Raje poghledam Hollywoodski film o zombi apokalipse, ki je bolj resničen od ameriških dokumentarcev o RF.
menitosi
# 06.12.2018 ob 12:04
@bleeeee selektivno izbiraš leta. V zadnjih 80 letih so slovencem odsvetovali gibanje na prostem med nacističnimi, fašističnimi, ustaškimi napadi in kasneje ameriškim bombandiranjem ob koncu vojne ter še nekajkrat med osamosvojitvijo. Černobil je bil še najmanj od vsega uničevanja in groze v zadnjih 80 letih.
Bivši uporabnik
# 06.12.2018 ob 10:27
plin = nafta??
Lovec
# 06.12.2018 ob 09:54
Ali je to posledica globalnega segrevanja? Ali je to posledica več deset let zanemarjanje okolja komunistične partije, ki je želela vse dobor dellovnim ljudem ne glede na nacionalnost in katere predstavniki so prevzeli oblast tudi pri nas ? Ali je to posledica ker je ZDA odstopila od sporazuma?

Vprašanja so namenjena aktivistom in nevladnikom lahko tudi kakšnemu gorečemu predstavniku naše levice?
Pac-Man
# 06.12.2018 ob 14:02
generacija56
# 06.12.2018 ob 13:32

Sicer pa, če je po rodu od kjerkoli že, delal je v jedrski elektrarni Černobil, kot supervizor.
--------------------------------------------------------

Pred tem je bila zgodba nekoliko drugačna.

generacija56
# 06.12.2018 ob 12:35

Takšnim, ki blejijo pač nima smisla odgovarjati...
Ne samo, da je Černobil Ukrajinski, tudi pamet je Ukrajinska....
Izklopiti varnostne sisteme in pregnati reaktor preko nominalne zmogljivosti, ZA TEST, je pač lastno takšnim, ki blejijo.....


generacija56
# 06.12.2018 ob 13:04

paci
Kot ponavadi, ne vem kaj si hotel povedati.
Dejstvo je, da so Ukrajinci izklopili varnostne sisteme in reaktor preobremenili.


Premikamo gole?
Pac-Man
# 06.12.2018 ob 12:14
GORILA
# 06.12.2018 ob 12:04

...jaz se prav dobro spomnim, da je bil (in je še) Černobil v UKRAJINI!
------------------------------------------

Ki je bila tedaj del Sovjetske Zveze. Kjer je imela vodilno vlogo Rusija.
RJSlo
# 06.12.2018 ob 12:11
J@st
# 06.12.2018 ob 10:23
Sigurno veliko manj kot v USA.
---------------------------------------------------
No ja. Vsaj 10x več. Rusija vsekakor ni samo Moskva ali Piter. Že v ostalih večjih mestih imajo težave, ki jih sploh ne rešujejo, temveč "flikajo".

Poleg vsega pa je Rusija država, ki jo bodo podnebne spremembe najhuje prizadele. Če odmislimo njihovo "skrb" za okolje, ko v Murmansko morje "shranjujejo" reaktorje iz podmornic, ko odkupujejo izrabljen uran, samo zato, ker dobijo večje vsote denarja, itd.

Ko se bo permafrost stalil bo večji del Rusije pootnil.
J@st
# 06.12.2018 ob 11:02
ti-ne
# 06.12.2018 ob 10:57
Prijavi neprimerno vsebino
pobrisan

# 06.12.2018 ob 08:36
Tipična zgodba o ruskem uničevanju okolja in posledično revščini. Takih uničenih ekosistemov imajo kar nekaj.

########
Največji zločin se dogaja v Sibiriji.
Deforestacija Sibirije je precej hujša kot v Amazoniji.
Seveda, novinarjem je dostop prepovedan.
-----------------
Ne veš kje se nahaja Ekaterinburg z najbolj aktivno USA ambasado?:)))
kislec
# 06.12.2018 ob 09:08
[66], [67][66]

Zanimiva lastniška struktura: trije so, pa ima vsak dvotretjinski delež

(al' pa so vsi isti letnik - enak stari?)
sik
# 22.12.2018 ob 11:20
Dober prispevek s tekstom sicer iz samega ameriškega zgoraj navedenega dokumentarca.
Z vzirom na odmaknjenost se se tile ljudje kar dobro drzijo in imajo vse za prezivetje.
Eno turisti iz velemest bi dali ne vem kaj za to destinacijo zato bi lahko od nekaj vlozka v infrastrukturo kar lepo preziveli in amortizirali vlozek.Ampak kaj je Putinu mar ima se Krim in tam bo on imel rezidenco.On je kot eni pohlepni kmetje ki gredo na kvantiteto in potem jim ker niso zmozni vsega vzdrzevat propada posestvo in tako tudi Rusi ne obvladujejo cele drzave pohlep po se vec pa je vsak dan vecji.
Sicer pa si predstavljam te ljudi ko se spomnim mojega zadnjega dopusta na rabu ko mi je mivka se iz uses pritekla med spanjem.
luxmundi
# 07.12.2018 ob 22:24
Čisto vsako novico o Rusiji vam uspe uničiti haha. Sem bil tam, ne, ni vse tako slabo. Glorificirati pa tudi ni treba ...

Drugače pa izjemno, kje vse lahko ljudje živijo.
kotzi
# 07.12.2018 ob 09:02
ja saj je tudi znano da so rusi metali jedrske odpadke v morje...na severnem morju ...torej...boli njih za opkolje..nic bolj kot druge...drzava je ogromnnnnnnna...in vedo da lahko onesnazuejjo v nedogled
galoper
# 06.12.2018 ob 19:01
Ovire lahko oblikujejo zračne vrtince, ki potem spremenijo smer in moč.
pozitivc
# 06.12.2018 ob 18:43
men je čudovita vas. matr, da bom šel nekam tako živet. pač migrant bom.. :)
Pac-Man
# 06.12.2018 ob 15:03
generacija56
# 06.12.2018 ob 14:40

Vodja nočne izmene je bil Akimov. On je s vojimi sodelavci povzročil nesrečo.
------------------------------------

OK, povzročil je nesrečo. Ampak je Rus, rojen v Novosibirsku.

https://en.wikipedia.org
/wiki/Akimov
Pac-Man
# 06.12.2018 ob 14:31
No tole je Djatlov. Rus, pokmočnik glavnega inženirja, vodja eksperimenta, zaradi odgovornosti zaprt za 10 let. Izpuščen po 5ih, umrl l. 1995.

https://en.wikipedia.org
/wiki/Anatoly_Dyatlov
Pac-Man
# 06.12.2018 ob 14:28
Aha, ti govoriš o Akimovu, jaz govorim o Djatlu.

No, obadva sta bila Rusa v managementu Černobila. Kar je vsaj malo rasistično.

Kot bi imeli Srbi vodilne funkcije v železarni Jesenice.