Če nosimo masko, jo moramo pravilno uporabljati in pazljivo odstraniti. Foto: Reuters
Če nosimo masko, jo moramo pravilno uporabljati in pazljivo odstraniti. Foto: Reuters

Skupina svetovalcev, ki jo vodi epidemiolog David Heymann, bo pri presoji, ali bi bolj množična nošnja mask pomagala upočasniti širjenje novega koronavirusa, upoštevala raziskavo ameriškega Tehnološkega inštituta Massachusettsa (MIT) Univerze v Cambridgeu. Ta namreč pravi, da lahko delci po kašlju potujejo šest metrov, po kihanju pa osem, poroča BBC.

Kot je dejal Heymann, bi lahko ameriška raziskava povzročila spremembo nasveta WHO-ja glede uporabe mask. WHO trenutno svetuje razdaljo vsaj enega metra od nekoga, ki kašlja ali kiha, s čimer bi se zmanjšalo tveganje okužbe.

Kot pravi organizacija, naj ljudje, ki so bolni ali imajo simptome, nosijo maske, zdravim ljudem pa uporabo maske svetuje le, če skrbijo za ljudi, ki naj bi bili okuženi, ali če samo kašljajo oziroma kihajo.

WHO poudarja, da so maske učinkovite le, če ljudje ob njihovi uporabi redno umivajo roke in maske pravilno uporabljajo in jih odstranjujejo.

Številne države ljudem svetujejo, naj se držijo saj dva metra stran od drugih ljudi. Tak nasvet je utemeljen na spoznanjih, da se virus lahko prenaša le kapljično. Kapljice, ki ob kihanju in kašljanju odletijo v zrak, naj bi bodisi izhlapele bodisi padle na tla ob človeku, ki jih je proizvedel.

Sorodna novica Bojana Beović: Neustrezna raba mask je lahko škodljiva

Raziskovalci MIT-ja so z uporabo posebnih kamer in senzorjev natančno ugotovili, kaj se zgodi ob izdihu, kašlju ali kihu. Pri izdihu pride namreč do hitro premikajočega se oblaka delcev, med katerimi so lahko tudi različno velike kapljice, najmanjše med njimi pa lahko potujejo precej daleč.

Pri kašljanju lahko tekočina odleti do šest metrov daleč, pri kihanju pa celo osem metrov.
Znanstvenica, ki je vodila raziskavo, Lydia Bourouiba je za BBC dejala, da jo zaradi tega skrbi trenutni koncept "varne razdalje". Razdalja dveh metrov po njenem mnenju ustvarja lažen občutek varnosti.

Po njenem mnenju uporaba mask v določenih razmerah, predvsem v zaprtih prostorih s slabim prezračevanjem, zmanjša tveganje prenosa okužbe. Pri tem slabše maske, ki ne omogočajo filtracije, ljudi ne zaščitijo pred vdihovanjem najmanjših delcev v zraku, vseeno pa nudijo določeno zaščito.

Maske ali razdalja med ljudmi?

Heymann, vodja svetovalcev WHO-ja, je dejal, da bodo ocenili omenjeno MIT-jevo raziskavo. Če se bo potrdilo, da delci letijo po zraku dlje, kot so sprva mislili, bi se lahko izkazalo, da je uporaba mask enako ali učinkovitejša kot razdalja med ljudmi.

Ob tem pa opozarja, da se morajo maske nositi pravilno. Če postanejo vlažne, lahko delci potujejo skoznje, pri njihovem odstranjevanju pa morajo ljudje paziti, da si pri tem ne okužijo rok.

Heymann tudi poudarja pomen dosledne uporabe mask. Ni namreč smiselno, da se nosi, a odstrani zaradi kajenja ali prehranjevanja, je dejal.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da se morajo maske v primeru uporabe pravilno nositi, redno menjati, ustrezno odstraniti, varno odvreči in uporabljati v kombinaciji s skrbjo za splošno higieno.