V mesecih, ko tema nastopi prej, so pešci še posebej ogroženi
Policisti ugotavljajo, da so pešci pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil. Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev.
Policija opozarja, da je pomembno, da pešci poskrbijo tudi za svojo vidnost
Objavljeno: 8. november 2018 ob 08:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pešci so med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Foto: BoBo

Policisti ugotavljajo, da so pešci pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil. Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev.

Pešci so pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne, na primer zaradi megle ali dežja, pa tudi svetli del dneva je krajši. Zlasti starejši pešci so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi lastnih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise, opozarjajo na policiji.

Policija zato pešcem svetuje, kako sami prispevajo k varnejši udeležbi v prometu. "Poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev, na primer odsevne trakove in kresničke. Upoštevajte prometne predpise, prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih, kjer ti obstajajo, oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje. In poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu," navajajo policisti.

Opozorila voznikom
Policisti ob tem voznike opominjajo, naj imajo v zavesti, da so na cestah tudi pešci, jim odstopijo prednost in hitrost prilagodijo razmeram ter dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. "Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, na primer pred šolami, v naseljih, vozite še posebej previdno. Zunaj naselij pa vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču," svetujejo.

G. C.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
pobrisan
# 08.11.2018 ob 08:48
Policisti naj pod drobnogled vzamejo kolesarje. Dosti jih vozi v mraku brez ustrezne osvetlitve. Povrh vsega pa še v temnih oblačilih.
kingeston
# 08.11.2018 ob 08:57
zato pa čimprej na stalni poletni čas, ne pa to jajcanje ob 15h s temo...
ElTorro
# 08.11.2018 ob 09:20
Žal je marsikateri pešec prepričan, da ga vsi vidijo, tudi če v temi hodi v temnih oblačilih brez odsevnikov. Pa temu ni ravno tako - še posebej, če recimo dežuje ali sneži.
Ljubinica
# 08.11.2018 ob 10:22
gozdar1

Evo spet so pešci vsega krivi, dejansko je pešec za veliko voznikov nebodigatreba.
----------------------------------------------
Ne, niso vsega krivi in niso nebodigatreba. Vsi smo udeleženci v prometu in vsak mora prispevati svoj delež k večji varnosti tako zase kot za druge.
Simba
# 08.11.2018 ob 10:10
Dva dni nazaj sem skoraj kolesarja zbil. Čista tema, dež, tip pa na kolesu na neosvetljeni regionalni cesti: brez luči, brez odbojnikov na pedalih in oblečen v črno po sredini ceste (seveda, brez luči bi lahko še na rob zapeljal in padel po cestišču) !!!!

Očitno bo treba kupiti kamero za v avto, ker ne mislim jaz kasirati kazni in problemov zaradi glupih kamikaz.
Ljubinica
# 08.11.2018 ob 10:08
Ne samo pešci, tudi kolesarji večinoma premalo poskrbijo za lastno vidnost.
bm1950
# 08.11.2018 ob 11:36

r5
# 08.11.2018 ob 10:21
...
oblačil in bolj previdno vožnjo. Če pa imamo pešca, ki ni viden, in voznika, ki ne pričakuje pešca na cestišču ali se bolj ukvarja s telefonom kot vožnjo, pa hitro pride do nesreče. In vsaka poškodba ali izguba življenja je katastrofa.

Tudi pešci se sprehajajo kot mesečniki s telefonom v roki.
Je pa tudi ogromno voznikov s telefonom na ušesu in z eno roko skušajo prevoziti križišče. Da ne omenjam neuporabe smernikov. Krožišča so pa zgodba zase.
furs
# 08.11.2018 ob 10:21
@pobrisan
Policisti naj predvsem vzamejo pod drobnogled šoferje, ki pravilno osvetljene kolesarje (in pešce) slepijo z dolgimi lučmi in meglenkami (večinoma so ti vozniki še neprimerno oblečeni - temni reklci in kravatke), saj so več kot očitno slepi in nezmožni za vožnjo.
JM39
# 08.11.2018 ob 12:42
Včeraj sem se ob 18.00 peljal poI Industrijski cesti v Ljubljani. Na tej cesti je omejitev 50 km/h. Na prehodu za pešce sem se ustavil da bi peška prečkala cesto. Nasproti vozeča vozila se niso ustavila in vozila z najmanj 60km/h. S peško ki je čakala na sredini cestišča sva čakala da se je cest spraznila in je nadaljevala prečkanje ceste. To je vsakodnevni pojav in obleka pešcev s tem nima nobene veze. Vozniki so tisti ki vozijo avto in morajo biti pozorni na dogajanje na cesti in ne pešci!!!!
TOLIKO O TEM KAKŠNA JE KULTURA VOZNIKOV.
juventina10
# 08.11.2018 ob 12:41
včasih sem peška, včasih voznik.kot peška vedno počakam, da se ustavi avto in nikoli ne izsilim prednosti avtu, zgolj zato, ker je tam prehod.koz voznica pa opažam ljudi kako skačejo na prehod tik pred avto, kot je danes v modi večkrat s telefoni v roki, ne pogledajo ne levo ne desno, v svojem svetu.ali pa stojijo na pločniku, se ustaviš, oni pa nikamor
r5
# 08.11.2018 ob 10:21
Članek lepo povzame, da moramo za varnost skrbeti tako pešci kot vozniki. Žal prepogosto prihaja do nesreč iz razlogov, ki jih lahko hitro odpravimo z nekaj več pozornosti pri osvetlitvi, izbiri oblačil in bolj previdno vožnjo. Če pa imamo pešca, ki ni viden, in voznika, ki ne pričakuje pešca na cestišču ali se bolj ukvarja s telefonom kot vožnjo, pa hitro pride do nesreče. In vsaka poškodba ali izguba življenja je katastrofa.
gozdar1
# 08.11.2018 ob 10:12
Evo spet so pešci vsega krivi, dejansko je pešec za veliko voznikov nebodigatreba.
komsomolec
# 08.11.2018 ob 15:17
ko tema nastopi prej, so pešci še posebej ogroženi

to pomeni da morajo biti vozniki še posebej previdni in pazljivi. v prometu mora močnejši vednp paziti na šibkejšega. statistike kažejo da je za večino nesreč kriva velika hitrost in alkohol.
počas vozit in trezen , a je to tako hudo?
frozen pingvin 4
# 08.11.2018 ob 12:36
Lesnikovsok

zakaj smešni? ker misliš, da ima avto avtomatsko prednost pred vsem in ko zagledaš pešca blizu prehoda, potem stopiš še malo na gas, da boš ja pred njim in ti ne bo treba ustaviti. balkanska mentaliteta.

po severu evrope (celo v rusiji!!) se samo približaš prehodu za pešce, pa ti že vsi ustavijo. pri nas ti je pa pešec, ki želi prečkati cesto na prehodu, smešen. res balkan.
Lesnikovsok
# 08.11.2018 ob 12:13
še vedno so najbolj smešni ljudje ko stopijo na prehod za pešče brez, da bi pogledali levo desno... kdaj tudi vidiš kako mamico z vozičkom samo gor... in imajo v mislih po zakonu imam prednost... srečno v bolnici al kako bi rekel
ZETAC
# 08.11.2018 ob 10:54
Policisti naj pod drobnogled vzamejo kolesarje. Dosti jih vozi v mraku brez ustrezne osvetlitve. Povrh vsega pa še v temnih oblačilih.
Ja in tudi avtomobiliste, ki se praviloma ne držijo omejitev hitrosti, izsiljujejo kolesarje in mnogi (sploh starejši vozniki) niti ne vedo tega, da imajo kolesarji prednost v krožiščih. Sem za to, da se postavi več stacionarnih radarjev.
galoper
# 08.11.2018 ob 10:40
V prispevku manjka osnovno navodilo šoferjem: Vozite s takšno hitrostjo, da lahko ustavite v vidnem polju pred seboj.
knedlck
# 08.11.2018 ob 12:33
@galoper
Pravilno nastavljene luci svetijo do 40m dalec. Se pravi po tvoji logiki, ponoci na cestah kjer je 90 omejitev ali na avtocesti naj bi vozili pol pocasneje da lahko ostavimo v vidnem polju? Pa pesci so lahko temni ker so itak avtomobili krivi in odgovorni zate? Upam da ne vozis veliko ali pesacis, da se cimvec vozis z avtobusom ali vlakom ker s to tvojo logiko si ekstremno nevaren voznik in pesec.
naš človek
# 08.11.2018 ob 11:45
Kot so že drugi omenili, vsak mora narediti nekaj za svojo varnost in varnost drugih. Če ni pločnika in kolesarske steze, so pešci in kolesarji pač na vozišču, pogosto ni nobene druge poti, in to velja tako za "normalne" kot za "nenormalne" države. Recimo pešci MORAJO imeti odsevnike, ni to samo priporočilo, tudi na prehodu za pešce pa se morajo prepričati, če lahko varno prečkajo cesto.
zapravico
# 08.11.2018 ob 11:05
Če hočete da ste varni, si nabavite državni avto s šoferjem pa še pod gasom ste lahko
rokecr
# 08.11.2018 ob 10:25
kdo je odgovoren, če na državni cesti na prehodu za pešce ni s tablo označenega prehoda, niti ni opozorila približevanja k prehodu za pešce?

je osvetljenost prehodov za pešce na državnih cestah obvezna? kdo o tem odloča in kdo odgovarja?
cricka
# 08.11.2018 ob 10:16
Off topic, ampak danes veliki vlagatelji kupujejo delnice NLB-ja, tukaj pa ze cca 1 teden ne duha ne sluha v tem. Jutri bo znana dokoncna cena posamezne delnice. Dobro jutro rtv.
Murko
# 08.11.2018 ob 10:14
Sploh pijani pešci so posebna grožnja voznikom motornih vozil.
bm1950
# 08.11.2018 ob 11:30

Upoštevajte prometne predpise, prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih, kjer ti obstajajo, oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje.

In kako naj hodim drugače kakor v smeri hoje?
oziroma ob levem robu vozišča v nasprotni smeri vožnje
kingeston
# 08.11.2018 ob 11:24
Evo spet so pešci vsega krivi, dejansko je pešec za veliko voznikov nebodigatreba.

ne spomnim se kdaj se je nazadnje gradilo 6m široke asfaltne kače za pešce in kolesarje.
po navadi v normlanih deželah je to namenjeno za motorizirana vozila, pri nas očitno za paradiranje pešcev in kolesarjev, ki menijo da je zaradi bolanih novih smernic to vse njihovo...
Bolek
# 08.11.2018 ob 20:52
Popravek:
Moram pa reči, da je bil fant previden in ni kar zdivjal čez cesto.
Bolek
# 08.11.2018 ob 20:07
Zelo nevarni so tudi prehodi za pešce na regionalnih cestah, ki niso osvetljeni, kot npr. na cesti od Trzina do Vira.
Včeraj zvečer sem vozil iz Vira proti Trzinu z manj kot 50 km/h in preko enega takega prehoda je šel fant z psičkom. Fant je bil temno oblečen, kuža pa črn, zadnji čas sem ga zagledal (pa imam na avtu Xenon luči) in komaj ustavil pred prehodom. Kar zmrazili me je!
Moram pa reči, da je bil fant previden in kar zdivjal čez cesto.
Pri takih prehodih bi morale biti vsaj kake opozorilne luči!
galoper
# 08.11.2018 ob 17:37
@knedlck # 08.11.2018 ob 12:33
Prodajaš avto, ker ne moreš desno luč nastaviti na daljšo razdaljo? Tudi nasproti prihajajoča vozila ustvarjajo vidno polje in zaradi njih so prižgane kratke luči. Varčujem za nakup avta, a se mi zdi bicikel bolj privlačen, žal je dražji od avta.
Razloži tvojo žaljivo logiko, po kateri je previden šofer nevaren!
trac
# 08.11.2018 ob 12:56
Zame je tudi ta nova led osvetlitev ulic slaba in zavajujoča. Včasih se mi zdi, da bi bilo bolje, da je ne bi bilo.
juventina10
# 08.11.2018 ob 12:47
res je , da so vozniki tisti ,ki vozijo svoj avto, pešec pa mora varovati sebe,zato naj bodo bolj pozorni in ne skačejo na prehode kot iz zasede, češ, zdaj boš pa ustavil,ker ima večje posledice, kot voznik, če se kaj zgodi.je pa druga zgodba alkoholiziranost voznikov,saj vseh ne dobijo.
knedlck
# 08.11.2018 ob 12:35
Pri nas je zelo malo pescev primerno osvetljenih ponoci, hodijo pa po neosvetljenih cestah. Lahko se peljes mimo takega 40 na uro pa te bo presenetil ko ga enkrat zagledas. Tukaj bi se moralo veliko osvescati ljudi, folku pa tud vbit v glavo da ko vozijo da niso sami na cesti.
bm1950
# 08.11.2018 ob 11:39

kingeston
# 08.11.2018 ob 11:24
...
menijo da je zaradi bolanih novih smernic to vse njihovo...
...
menijo da je zaradi bolnih novih smernic to vse njihovo...
ElTorro
# 08.11.2018 ob 11:05
@cricka
Članek o NLBjevem IPOju je bil prejšnji teden, ko si še lahko vplačal delnice, eden pa je danes.
koncert
# 08.11.2018 ob 10:43
Previdno na cesti!
Preventiva je pomembna.
P.S. Vedno več dobrih novic, da se stvari urejajo na pravi način:
https://www.rtvslo.si/slovenija/predstavn
iki-vlade-in-policistov-na-pogajanjih-zblizali-stalisca/471112
galoper
# 08.11.2018 ob 10:32
Pešci in podobni udeleženci v prometu so ogroženi zaradi neustrezne prometne politike. Namesto opozoril upravljalcem nevarnih naprav - motornih vozil, da premik - hitrost, prilagodijo razdalji poti ustavljanja v vidnem polju, so pogosta opozorila, naj se ljudje okrasijo s svtlečemi površinami, da bodo neotesani upravljalci lahko bolj brezobzirno drveli v temo.