Veliko rubrik ponuja nova Osvežilna fronta. Morda bo katera od tem komu odprla usta, še bolje, če oči. Na fotografiji Juš Milčinski in Vid Sodnik. Foto: Mankica Kranjec
Veliko rubrik ponuja nova Osvežilna fronta. Morda bo katera od tem komu odprla usta, še bolje, če oči. Na fotografiji Juš Milčinski in Vid Sodnik. Foto: Mankica Kranjec
false
Tudi starejše in mlajše prosimo, da med gledanjem oddaje ne motijo. Pia Nikolič in Rok Bohinc. Foto: Mankica Kranjec
false
Teme v Osvežilni fronti so namenjene mladim; jezika ne bomo šparali. Na fotografiji Jan Kok in Neža Prah Seničar. Foto: Mankica Kranjec
false
Prve Male sive celice v novi sezoni in preobleki bodo na sporedu 22. oktobra ob 9.20 na TV SLO 1 in potem vsako nadaljnjo soboto. Foto: Mankica Kranjec
false
Kviz za sedmo-, osmo- in devetošolce bo vodil igralec Nik Škrlec. Foto: Mankica Kranjec

Osvežilna fronta
Osvežilna fronta je nova mozaična oddaja, ki jo namenjamo srednješolcem. Sestavljena je iz pogovornega studijskega dela, prispevkov s terena in iz igranih komičnih vložkov. Za slednje bodo poskrbeli scenaristka in soavtorica Urška Mlakar ter preverjeni igralci in improligaši (Ajda Smrekar, Juš Milčinski, Vid Sodnik, Peter Frankl, Pia Nikolič, Rok Bohinc, Jan Kok in Žiga Regina). Studijski del bo vodila novinarka Neža Prah Seničar, tudi soscenaristka oddaje, ki jo mladi poznajo že z radijskih valov in iz Infodroma.

Rubrike Osvežilne fronte
Kaj osvežilnega se obeta na fronti? Neža se bo s sogovorniki pogovarjala o medosebnih odnosih, o zaljubljenosti in ljubezni, zdravju, življenjskem slogu, ustvarjalnosti, računalniških igrah, spolnosti, vozniškem izpitu, aplikacijah, modi, glasbi in drugih temah, ki so mladim blizu. Te teme bomo v glavni rubriki Kam pes taco moli obdelali humorno in grafično oziroma vizualno osvežujoče, tako kot gledalcem oddaje pritiče.

Rubrik, v katerih se bomo lotevali vseh res najpomembnejših tem na svetu (za mlade), bo seveda več. 'Zelo resno', kot je treba, se jih bodo lotili igralci oziroma improvizatorji. Informacije o novostih bodo zbrane v rubriki Sveža roba, v rubriki Mesto zločina bomo preverjali, kje in kako so se mladi zabavali nekoč in kako je danes. V Žličkanju bo glavna tema ljubezen, ekstremne dejavnosti mladih bodo predstavljene v rubriki Ni zime za Eskime, v Retrolaverju bodo mladi spoznali stvari, ki jih danes ni več in si jih tudi težko predstavljajo, v Sektorju za kreativce bodo imeli glavno besedo mladi ustvarjalci z najrazličnejših področij, v Čist mal abšlesan bo rdeča nit moda, v Zbambuzlanijah in Epskem filmu pa bo vse dišalo po produkciji, televizijski in filmski.

Oddaja bo prvič na sporedu v ponedeljek, 17. oktobra, ob 17.30 na TV SLO 1. Ustvarjalci bodo veseli odzivov na vsako od 10 oddaj – na e-naslovu osvezilna.fronta@rtvslo.si ali na Facebooku, sledite pa jim lahko tudi na njihovem kanalu na Youtubu ali se naročite na podcast oddaje.


Male sive celice
Male sive celice so TV-kviz z dolgo tradicijo. Z letošnjo sezono bodo postale povsem multimedijske, kar pomeni, da bodo sedmošolci, osmošolci in devetošolci svoje odgovore z voditeljem Nikom Škrlecem praktično prikazali oziroma dokazali.

Kviz je sestavljen iz vprašanj, ki naslavljajo sedem vrst inteligentnosti: gibalno, jezikovno, logično – matematično, prostorsko, glasbeno, medosebno in intrapersonalno. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se bo v novi sezoni preizkusilo v bralni pismenosti, znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. Vprašanjem bomo dodali še možganski labirint, novost pa je tudi boj za brihtolina, ki podvoji točke vprašanja po izbiri ekipe in je morda ključen za zmago ene od ekip.

Prve Male sive celice v novi sezoni bodo na sporedu v soboto, 22. oktobra, ob 9.20 na TV SLO 1.

Novi voditelj Nik Škrlec
Novi voditelj Malih sivih celic je dramski igralec Nik Škrlec, ki je aktiven na različnih gledaliških odrih. Že tri leta je državni prvak v pomnjenju števila π, lani pa je bil tudi državni prvak v pomnjenju.

Kadar ne uri možganov, razgibava telo. Z gibanjem namreč možgani postanejo še bolj skoncentrirani, dovzetni za nove ideje in informacije in zato Nik vozi kontracikl, žonglira, hodi po vrvi, obvlada diabolo in ravnotežno lestev.

Vse informacije o oddaji najdete na spletni strani oddaje, vse novosti in zanimivosti iz zakulisja pa bodo sproti objavljene na njihovi Facebook strani.


Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija
Fotografije: Mankica Kranjec