Podpis sporazuma med Ljudsko univerzo v Trstu, RTV Slovenija in hrvaškim Telekomom o financiranju retransmisije programov Radia Capodistria in TV Koper - Capodistria na Hrvaškem v kabelskem in satelitskem sistemu (MaxTV IPTV in MaxTV SAT) pomeni pomembno prelomnico glede oddajanja signalov dveh manjšinskih programov ter oddaj TV Koper - Capodistria.

Kot je znano, smo lani novembra prenehali oddajati programe prek satelita, saj ni bilo zagotovljeno zadostno financiranje. S podpisom sporazuma, ki bo zagotovil financiranje oddajanja programov s sredstvi italijanskega ministrstva za zunanje zadeve, so se zaključila večmesečna pogajanja, s katerimi smo želeli pripadnikom italijanske narodne skupnosti na Hrvaškem zagotoviti možnost dostopa do radijskih in TV-vsebin. Sporazum, ki je sklenjen za 15 mesecev, predvideva namreč kabelsko distribucijo televizijskega kanala v visoki in standardni ločljivosti v paketih MaxTV, kakor tudi satelitsko oddajanje obeh kanalov (prek satelita Eutelsat 16 stopinj vzhod). To je pozicija, ki jo uporabljata tudi slovenska in hrvaška nacionalna televizija. Hrvaški uporabniki, ki že imajo 'italijanski' in 'evropski' paket, bodo lahko brez doplačila sledili obema kabelskima programoma, drugi pa bodo lahko izbrali najprimernejši komercialni paket. Satelitski sprejem bo prosto dostopen. Seveda pa nekatere televizijske oddaje, za katere nimamo pravic za predvajanje v tujini, ne bodo vidne.

Podpora tehnološkim inovacijam, razvoj multimedijske platforme ter aplikacije za mobilne naprave italijanskih radijskih in TV-programov v Kopru, zdaj pa tudi financiranje retransmisije obeh programov, nedvomno kažejo, da so italijanska vlada ter politični in institucionalni predstavniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem naklonjeni skrbi za prihodnost teh dveh programov.

Redakcijske smernice Radia Capodistria, ki je lani praznoval 70 let, in TV Koper - Capodistria, ki bo prihodnje leto praznovala 50 let delovanja, so namenjene tudi ohranjanju in razvoju jezikovne in kulturne identitete italijanske skupnosti in njenih stikov z matično državo v duhu kulturne izmenjave v večetničnem in čezmejnem prostoru.