Potujoči studio Prvega programa Radia Slovenija.
Potujoči studio Prvega programa Radia Slovenija.

Prvi program Radia Slovenija vljudno vabi na tri nedeljske Pomladne koncerte iz naših krajev na katerih bodo nastopili: Tamburaški orkester Šmartno pri Litiji, vokalna zasedba Oktet Suha ter narodnozabavna zasedba Aleksi Jercog & prijatelji.

Pomladne koncerte iz naših krajev bodo v nedeljskem terenskem programu med 13.00 in 18.00 pospremili s predstavitvijo kraja in pogovori z domačini, ki bodo poslušalkam in poslušalcem Prvega približali kulturo, dediščino in vsakodnevni ter praznični utrip svojega okolja.

Neposredne prenose koncertov in program iz omenjenih krajev, ki jih bodo podrobneje predstavili z različnimi sogovorniki, boste lahko spremljali tri zaporedne nedeljske popoldneve ob 16. uri na Prvem programu Radia Slovenija.

Nedelja, 6. 3. 2022, ob 16.00

TAMBURAŠKI ORKESTER ŠMARTNO PRI LITIJI

Kulturni dom Šmartno pri Litiji, Radio Prvi

Zvoki tamburic so v Šmartnem navzoči že od leta 1892, ko je Ivan Bartl zbral in vodil tedanjo tamburaško skupino. Kasnejših pisnih virov o delovanju tamburašev je malo in šele leta 1983 je prišla pobuda za ponovno ustanovitev skupine šmarskih tamburašev.

Od leta 2014 Tamburaško skupino Šmartno pri Litiji vodi Štefan Vidic. Člani orkestra se zavedajo pomena ohranjanja kulturne dediščine, zato vsako leto poskrbijo za podmladek v orkestru, ki je tako generacijsko mešan, znanja ter veščine pa prehajajo iz starejših generacij na mlajše in tudi obratno. Šmarski tamburaši se redno udeležujejo srečanj v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti, visoke ocene in zlata priznanja so njihova stalnica. Spored koncerta bo ponudil priredbe ljudskih pesmi in popevk ter umetne skladbe za tamburaški orkester.

Prisrčno vabljeni v radijsko družbo!


NAPOVEDUJEMO:

Nedelja, 13. 3. 2022, ob 16.00

VOKALNA ZASEDBA OKTET SUHA

Hiša kulture v Žvabeku (Schwabegg), Radio Prvi

Zbir Koroških Slovencev, ki jih odlikuje ubrano petje in doživete interpretacije ljudskih pesmi.

Nedelja, 20. 3. 2022, ob 16.00

NARODNOZABAVNA ZASEDBA ALEKSI JERCOG & PRIJATELJI

Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici (Gorizia, IT), Radio Prvi

Slišali boste zanimive, redko slišane Avsenikove melodije.