Na tradicionalni natečaj za najboljšo kratko zgodbo, ki ga vsako leto razpiše Uredništvo za kulturo Tretjega programa Radia Slovenija – programa Ars, je prispelo 531 zgodb. Strokovna žirija v sestavi Alojzija Zupan Sosič, Diana Pungeršič in Matej Venier, je izbrala zmagovalno zgodbo, Arsovo lastovko, in sedem zgodb za odkup.

Za Arsovo lastovko je žirija izbrala zgodbo z naslovom Violina in žiletke (šifra: Yesod).

V svoji utemeljitvi je žirija zapisala naslednje:

Nagrajena Arsova lastovka Violina in žiletke osvetljuje običajni krščanski prizor božične večerje na povsem inovativen način. Na videz preproste povedi postopoma razkrivajo zapletene človeške odnose znotraj najmanjše družbene celice, hkrati pa preslikavajo občutljive družbene odnose na splošno. S pomočjo dramske napetosti, ki je zasnovana že v naslovu, se stopnjujejo dramski konflikti med družinskimi člani: suspenz se ustvarja tudi v razliki med željo in pričakovano vlogo.

V natančni strukturi pripovedi izstopajo zamolki, napovedani z ironijo in izpeljani s humorjem, ki se praviloma iztečejo v tragikomiko. Tako kot se na koncu kratke zgodbe vprašamo skupaj s pripovedovalcem – kaj lahko storiš glede vsega tega? – se tudi bralci in poslušalci lahko poistovetimo z različnimi elementi nagrajene zgodbe, obenem pa zaslišimo iz ozadja violino, na svoji koži pa začutimo globok rez žiletk.

Za odkup pa je izbrala naslednje zgodbe:

  1. Plavaj, Matija, plavaj (šifra: Čop)
  2. Strniša, Detela in Feo (šifra: Strniša Detela in Feo)
  3. Pekel tu, zdaj (šifra: Šifra2)
  4. Boginje in hieroglifi (šifra: Mike Djomba)
  5. Na prehodu za pešce (šifra: Voznik2021)
  6. Tujka (šifra: unetrehumain)
  7. Potonika (šifra: Spomni se)
Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Avtorje oziroma avtorice zmagovalne zgodbe in sedmih zgodb, predlaganih za odkup, prosimo, da čim prej, najkasneje pa do 9. avgusta, z izvodom zgodbe potrdijo svoje avtorstvo prek e-naslova Ars@rtvslo.si in pripišejo svoje podatke. Avtorje in avtorice zgodb bodo razglasili na slovesnosti 15. septembra 2021, zmagovalno zgodbo pa bo v neposrednem prenosu interpretiral dramski igralec. Vse izbrane zgodbe bodo na sporedu od 20. do 26. septembra 2021 v oddaji Literarni nokturno na Tretjem in Prvem programu Radia Slovenija.