Še preden smo Slovenci dvignili novo zastavo in svetu povedali, da imamo svojo državo, so proti mejnim prehodom na Primorskem zapeljali prvi tanki Jugoslovanske ljudske armade.
27. junija 1991 smo že bili v vojni proti armadi, ki je veljala za eno najmočnejših v evropskem prostoru. Desetdnevna obrambna vojna je danes za mnoge, ki so jo občutili na svoji koži, le še trpek spomin. Večina si jo je zapomnila po tekanju v zaklonišča in Kacinovih tiskovnih konferencah iz Cankarjevega doma.

V pogovorni oddaji, ki jo bo vodila Rosvita Pesek, bodo Igor Bavčar, Jelko Kacin, Janez Čadež in Alojz Kovšca spregovorili o času negotovosti.

Vojna za Slovenijo se ni začela Dan potem, temveč istega dne, ko je Slovenija svetu razglasila, da je postala samostojna država, torej 26. junija 1991, ko so prvi tanki JLA že zapustili vojašnice. V desetdnevni obrambni vojni slovenski teritorialci in policisti v nobenem spopadu niso kršili mednarodnega vojnega prava.

Rosvita Pesek

Oddaja Slovenija - 30: Čas negotovosti bo na sporedu v torek, 29. junija, ob 20.50 na TV SLO 1, kasneje pa bo dostopna tudi na našem TV-portalu.

Slovenija - 30: Čas negotovosti