Janez Gregorc. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Janez Gregorc. Foto: Arhiv RTV Slovenija

V soboto, 27. marca 2021, bo glasbeno uredništvo Prvega v sodelovanju z glasbeno produkcijo pripravilo koncert z deli Janeza Gregorca. Big Band RTV Slovenija bo vodil Tadej Tomšič, prenos pa lahko ob 20-ih spremljate na Prvem ali kot videoprenos na spletni strani Prvega oz. na FB strani Prvega. Glasbeni večer bo vodila Alja Kramar, za zvok pa bo poskrbela skupina za glasbena snemanja Radia Slovenija.

Janez Gregorc se je rodil 20. junija leta 1934. Kmalu se je začel posvečati glasbi; najprej je končal glasbeno akademijo v Ljubljani, potem pa se je nekaj mesecev izobraževal na univerzi Berklee v Bostonu v ZDA. Že med študijem je svoje znanje začel predajati mlajšim, nato pa je poučeval še več kot štiri desetletja. Prav toliko časa je bil zaposlen kot producent za džezovsko glasbo na RTV Slovenija. Bil je predsednik Društva slovenskih skladateljev in eden izmed ustanoviteljev društva SAZAS ter dolgoletni član njegovega upravnega odbora. Ustvarjal je na različnih področjih, tako džezovsko kot simfonično glasbo, baletno glasbo in popevke, veliko pa je pisal tudi za film; med drugim njegovo glasbo slišimo v filmih Rdeči boogie ali Kaj ti je, deklica, To so gadi, Ubij me nežno ter Ko pride lev. V šestdesetih letih je doživel velike uspehe z zasedbo Ad Hoc.

Do leta 2012, ko nas je zapustil, je ustvaril kar nekaj mojstrovin, med drugim aMate za klarinet in big band, Ime gore za dva simfonična orkestra, glasbo za balet Prelude to Summer ter Norega malarja. To so seveda le drobci njegovega obsežnega opusa. Janez Gregorc je bil tudi prejemnik številnih nagrad, med drugim je leta 1987 dobil zlato areno za glasbo v filmu Ljubezni Blanke Kolak, leta 1992 je za glasbo Žica prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1995 Župančičevo nagrado za balet Perpetuum in leta 2008 Kozinovo nagrado za zaokrožen skladateljski opus. Janez Gregorc je bil mojster džezovskega aranžiranja z izjemnim občutkom za solista in prepletanje zvočnih plasti. S svojim prefinjenim prestopanjem žanrskih meja in povezovanjem džezovske, klasične in filmske glasbe se uvršča na sam vrh glasbenih ustvarjalcev prejšnjega stoletja pri nas. Izoblikoval je svoj lasten slog pisanja, ki ga prepoznamo ne glede na zvrst.

Ime Janeza Gregorca je neločljivo povezano s slovenskim džezom, z njegovim najžlahtnejšim sporočilom, osnovanem na bogati invenciji in superiorni kompozicijski tehniki.

Jani Golob
Janez Gregorc - Naši umetniki pred mikrofonom, 1984

Saksofonist, dirigent in skladatelj Tadej Tomšič, ki bo ob tej priložnosti dirigiral, je že vrsto let član in dirigent Big Banda RTV Slovenija in eden najopaznejših sodobnih slovenskih džezistov. Z glasbo se ukvarja od šestega leta. Njegova prva ljubezen je bil klarinet, po vpisu na Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v Avstriji ga je zamenjal za saksofon, hkrati pa se je popolnoma posvetil džezu. Leta 1998 se je kot eden najboljših diplomantov takratne generacije vrnil v Ljubljano in kot prvi tenorsaksofonist stopil v vrste Big Banda RTV Slovenija. Že leta 2004 je postal tudi eden njegovih rednih dirigentov. Sodeloval je na več kot 1000 koncertih in v vrsti odličnih projektov.

Saksofonist, dirigent in skladatelj Tadej Tomšič je že vrsto let član in dirigent Big Banda RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Janez Kotar
Saksofonist, dirigent in skladatelj Tadej Tomšič je že vrsto let član in dirigent Big Banda RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Janez Kotar