Veliko nagrado Melodij morja in sonca 2016 je prejela Alya za skladbo Srce za srce (Ti). Foto: FPA Foto:
Veliko nagrado Melodij morja in sonca 2016 je prejela Alya za skladbo Srce za srce (Ti). Foto: FPA Foto:
Foto: FPA
Polona Furlan je kot avtorica pesmi Voda, s katero je tudi nastopila na festivalu, prejela nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo. Foto: FPA
Foto: FPA
Samo Ježovnik je prejel nagrado strokovne žirije za najboljšo priredbo, in sicer za skladbo Zaprta v grad. Foto: FPA
Kristalna nagrada Steklarne Rogaška. Foto: Sandi Fišer
Kristalna nagrada Steklarne Rogaška. Foto: Sandi Fišer
Foto: FPA
Festivalski večer sta povezovala Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: FPA

– Portorose in Občine Piran.

Veliko zmagovalko festivala Melodije morja in sonca so poleg strokovne žirije (25 %) izbrali tudi poslušalci s telefonskim glasovanjem (25 %), občinstvo v Avditoriju Portorož s posebnimi glasovalnimi vstopnicami (25 %) ter šest radijskih postaj – 1. program Radia Slovenija, Radio Koper, Radio Maribor, Radio Celje, Radio Murski val in Radio Sora (25 %). Zmagala je Alya s pesmijo Srce za srce (Ti), pod katero so se podpisali Raay kot avtor glasbe, Tina Piš in Cvetka Omladič kot avtorici besedila ter Raay, Tim Valant in Franci Tepina kot avtorji aranžmaja. Zmagovalka je prejela nagrado v višini 3000 evrov, ki jo je podarila Občina Piran.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednica žirije Darja Švajger, Zvone Petek, Dajana Makovec, Lean Klemenc in Alesh Maatko, je podelila pet nagrad strokovne žirije:
* nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo je prejela Polona Furlan kot avtorica besedila skladbe Voda, s katero je tudi nastopila na festivalu;
* nagrado strokovne žirije za najboljšo priredbo je prejel Samo Jezovšek, za skladbo Zaprta v grad v izvedbi Orterja;
* nagrado strokovne žirije za najboljšo glasbo je prejel Klemen Orter za skladbo Zaprta v grad;
* nagrado strokovne žirije za najboljšo izvedbo je prejel izvajalec Orter;
*nagrada strokovne žirije za obetavnega izvajalca oz. avtorja – nagrado Danila Kocjančiča je prav tako prejel Klemen Orter;

Nagrajenci strokovnih nagrad za besedilo, priredbo, izvedbo in glasbo so prejeli po 500 evrov bruto, ki jih podarja Avditorij Portorož – Portorose. Združenje Sazas pa je s 1000 evri nagradilo obetavnega izvajalca oz. avtorja. Vsi nagrajenci so prejeli tudi kristalne nagrade, ki jih je prispevala Steklarna Rogaška.

Letošnji spremljevalni program je bil posvečen nedavno preminulemu Dušanu Velkaverhu, legendarnemu besedilopiscu, ki je pomembno zaznamoval zlato dobo slovenskega glasbenega ustvarjanja, s svojimi zimzelenimi besedili pesmi pa trajno pustil sled v slovenski popevki. Na odru so se mu poklonili Easy s skladbo Dan neskončnih sanj, Anika Horvat je zapela Mlade oči, Tonja Senčar skladbo Ti si rekel sonce, Lea Sirk pesem So najlepše pesmi že napisane, zaključil pa je Slavko Ivančić z večno popevko Med iskrenimi ljudi.

Skozi festival sta občinstvo v Avditoriju Portorož ter pred malimi ekrani in radijskimi sprejemniki popeljala Lorella Flego in Mario Galunič, z igranimi vložki je nastopila tudi igralka Maja Blagovič. Umetniški vodja festivala je bil Slavko Ivančić, režiserka televizijskega prenosa pa Urška Žnidaršič. Tudi na letošnjem festivalu je izvajalce v živo spremljal festivalski bend pod vodstvom Tomija Puricha.

MMS 2016 je spremljalo kar 413.900 različnih gledalcev
Festival Melodije moja in sonca si je povprečno ogledalo 6,6 % ali 130.300 gledalcev, starih nad 4 leta, oz. 27 % delež vseh gledalcev televizije v času prenosa. Največ gledalcev, 9,3 % ali 181.700, je festival spremljalo ob 22.32. Melodije morja in sonca je bila najbolje gledana oddaja na slovenskih televizijah v svojem terminu, oddajo pa je spremljalo kar 413.900 različnih gledalcev. (Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta)

ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov, je izdala digitalni festivalski album z vsemi festivalskimi skladbami. Album je dostopen v spletnih digitalnih trgovinah in v spletni trgovini www.rtvslo.si/zkpprodaja.

Fotografije s festivala – avtor fotografij je FPA.
Fotografija kristalne nagrade – avtor je Sandi Fišer.
Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija