Grafika: MMC RTV SLO
Grafika: MMC RTV SLO

Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. Zbrali smo serijo tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Spletno mesto, kjer vsak dan samo na novičarskem portalu objavijo 70 člankov, vsak mesec pa skoraj 2200 člankov, je vstopna točka tudi do več različnih portalov, kot sta portal Televizije Slovenija in Radia Slovenija, ter drugi portali, kot so Otroški portal, Moja generacija – portal za starejše, Dostopno – portal za invalide, korporativni portal RTV SLO, portal in spletna trgovina Založbe ZKP.

RTVSLO.si obsega tudi veliko tematskih portalov posebnih projektov, ki so nastali ali nastajajo v okviru uredništva za nove medije (Zeleni petek, Naš prispevek družbi, Predsodki, Burna dvajseta, Univerza100, Prekmurje 1919–2019, Izza zidov, V iskanju sobode ...) in do več kot 20 tematskih portalov za posebne dogodke (Volitve v ZDA, 30 let države Slovenije, Dirka po Franciji, Dirka po Španiji ...), ki nastajajo ali so nastali v sodelovanju z Radiem in Televizijo Slovenija.

Uporabniki v obsežnem naboru vsebin, na portalih, podstraneh, v rubrikah in projektih, ki so na tem spletnem mestu, najdejo bogastvo vseh avdio-, video- in tekstovno-slikovnih vsebin, ki jih različna uredništva RTV Slovenija pripravljajo vsak dan.

Grafika: MMC RTV SLO
Grafika: MMC RTV SLO

Mag. Kaja Jakopič, urednica uredništva za nove medije, je dejala: "Zavedamo se, da so vsebine tiste, ki privabljajo ljudi, da dnevno obiskujejo in se vračajo na spletno stran. Obenem pa se zavedamo, da je poleg ažurnosti in kredibilnih informacij zelo pomemben tudi način predstavitve teh vsebin. Naše novinarsko delo v obliki člankov, intervjujev, komentarjev, razlagalnih videov, statistik, grafičnih preglednic in drugih ima močno podporo tudi v avdio- in videovsebinah, ki jih pripravljata Radio in Televizija Slovenija in jih redno vključujemo k vsebinam, ki jih objavljamo. Tako smo lahko vsi skupaj popoln javni servis za naše uporabnike."

Grafika: MMC RTV SLO; analiza obiska spletne strani 2020
Grafika: MMC RTV SLO; analiza obiska spletne strani 2020

Spletno mesto ima letos v povprečju več kot 85 milijonov ogledov na mesec, število ogledov se je v primerjavi s primerljivim obdobjem lani zvišalo za več kot 50 odstotkov. V marcu 2020 je prvič v zgodovini preseglo 120 milijonov ogledov vsebin, v oktobru 2020 pa je preseglo 100 milijonov v enem mesecu. Mesečno več kot 700 tisoč uporabnikov spremlja programe RTV Slovenije v živo po spletu. Našteli so skoraj 3 milijone ogledov oz. poslušanj RTV-oddaj in prispevkov na zahtevo.

Mag. Luka Zebec, vodja Multimedijskega centra RTV SLO, je komentiral: "V začetku lanskega leta smo dokončali celovito tehnično in vsebinsko prenovo novičarskega portala in korporativnih spletnih strani. Nadaljevali smo z nadgradnjami portalov Televizije, Radia, Dostopno.si za ljudi z oviranostmi, Moja Generacija za starejše in portala s parlamentarnimi vsebinami. Izpopolnili smo iskalnik in 4D-predvajalnik, izboljšali kakovost videa, prenovili mobilne aplikacije in ponudili novo TV-aplikacijo za pametne TV-sprejemnike. Rezultati nadgradenj in nenehnih izboljšav, ki jih izvajamo, kot tudi širitev dostopnosti vsebin se poznajo tudi pri obisku vsebin. V prihodnje nameravamo še izboljševati uporabniško izkušnjo, predvsem na področju aplikacij za pametne TV-sprejemnike. Ponudili bomo tudi novi aplikaciji za mlade in za otroke."

Grafika: MMC RTV SLO
Grafika: MMC RTV SLO

Podatki iz raziskave MOSS kažejo, da je največ obiskovalcev starih med 30. in 59. letom (63 odstotkov), 20 odstotkov obiskovalcev je starih od 18 do 29 let. Po izobrazbi prevladujejo tisti z dokončano srednjo šolo in z višjo, visoko šolo, univerzo ali višjo izobrazbo (vsak od teh segmentov po 38 odstotkov).

Na spletni strani rtvslo.si v decembru 25 dni zaporedoma opozarjamo na obletnico s kratkimi videi, ki predstavljajo vsebine, ki jih uporabnik dobi na spletni strani, in s serijo člankov o tehnoloških dosežkih, ki so zaznamovali zadnjih 25 let. Vsak dan bo nova vsebina na voljo v posebni obletniški rubriki rtvslo.si/25.

Velik skok obiska in ogledov strani je bil v času epidemije saj so uporabniki iskali celovite in poglobljene informacije. Te so jim lahko ponudili na najustreznejši način, saj vsebine spletnega mesta vključujejo tri medijske stebre.

Grafika: MMC RTV SLO; analiza obiska spletne strani 2020
Grafika: MMC RTV SLO; analiza obiska spletne strani 2020
IZLET V PRETEKLOST

Zapis ob 20-letnici spletnega mesta rtvslo.si in pogovor z Markom Prpičem, ki je zaslužen za postavitev prve spletne strani RTV Slovenija.

Viri podatkov:
Število objav/predvajanj – analiza RTVSLO MMC za obdobje 2009–2019 in 2020
Obiskanost, klikanost in doseg – Nacionalna valutna raziskava »Merjenje obiskanosti spletnih strani« – MOSS