Jošt nad Kranjem (Foto: Andrej Doblehar) Foto:
Jošt nad Kranjem (Foto: Andrej Doblehar) Foto:
Rožnik v Ljubljani
Rožnik v Ljubljani (Foto: Andrej Doblehar)
Trška gora nad Novim mestom
Trška gora nad Novim mestom (Foto: Andrej Doblehar)

Dokumentarna serija predstavlja dediščino, povezano s slovenskimi višinskimi točkami, ki niso samo geografski vrhovi, temveč pomenijo tudi vrhove zgodovine, kulture in umetnosti. Cerkve, zgrajene na hribih, so bile nekoč cilj znamenitih božjih poti, danes pa so predvsem priljubljene izletniške točke. Avtor in voditelj serije, ki je nastala v Izobraževalnem programu, Andrej Doblehar, bo gledalce popeljal na pot ter odkrival nekdanje življenje in današnji utrip kulturnih vrhov.

15. december: Jošt nad Kranjem
Na Joštu nad Kranjem še danes zvonijo z zvonom, ki ima Prešernov napis, ter skupaj z baročno opremo in svetimi stopnicami priča o nekdanji bogati romarski zgodovini, v katero so se zapisale znane osebnosti, med njimi Fran Saleški Finžgar in Janez Evangelist Krek. Novejša zgodovina vrha pa je povezana zlasti s prvomajskim praznovanjem, ki se ga je nekaj let pred smrtjo udeležil tudi predsednik Tito.

22. december: Rožnik v Ljubljani
Rožnik je priljubljen sprehajalni in rekreacijski cilj Ljubljančanov ter prizorišče tradicionalnih prireditev, kot je podelitev literarne nagrade Kresnik. Rožnik je predstavljal navdih mnogim umetnikom, tudi Ivanu Cankarju, ki je na vrhu krajši čas bival in ga opisoval v svojih pismih. Pred stoletji pa je bil to predvsem romarski cilj, v cerkvi so imeli vsako leto tudi mašo za dijake ob začetku šolskega leta.

29. december: Trška gora nad Novim mestom
Trška gora je bila nekdaj v lasti stiških cistercijanskih menihov in je znano dolenjsko vinogradniško območje, trškogorski cviček pa je hvalil sam Valvasor. Gora je bila od nekdaj povezana z Novim mestom, saj so meščani na pobočjih imeli vinograde in tudi danes radi poromajo v Marijino cerkev. Žegnanje za mali šmaren v septembru je pravi ljudski praznik, ki povezuje sveto in svetno.