Izbrani glasbenik bo sodeloval na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, ki bo med 16. in 24. avgustom 2018 v Edinburgu na Škotskem. Foto: EBU
Izbrani glasbenik bo sodeloval na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, ki bo med 16. in 24. avgustom 2018 v Edinburgu na Škotskem. Foto: EBU
Łukasz Dyczko (Poland) - foto Thomas Hanses (EBU).jpg
Na zadnjem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki leta 2016 v Kölnu je zmagal 19-letni poljski saksofonist Łukasz Dyczko. Foto: Thomas Hanses (EBU)
Zala Vidic (Slovenia) - foto Thomas Hanses (EBU).jpg
Naša predstavnica Zala Vidic na tekmovalnem odru Evrovizijskih mladih glasbenikov 2016. Predstavila se je s Čajkovskim. Foto: Thomas Hanses, EBU Foto: Thomas Hanses (EBU)

Odziv na javni razpis za sodelovanje na izboru za predstavnika RTV Slovenija na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, ki se je zaključil 22. februarja, je bil ponovno velik.

V polfinalnem izboru, ki bo v četrtek, 8. marca 2018, v Mali dvorani Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana se bo predstavilo kar 23 mladih glasbenikov (zapisani po abecednem vrstnem redu): Sebastijan Buda (rog), Sara Čano (violončelo), Lucija Furlani (violončelo), Tea Jeličić (klavir), Jure Jozič (evfonij), Tim Jurkovič (kitara), Ana Knez (basovska pozavna), Miha Koželj (klarinet), Bratko Krivokapič (tenorski helikon), Leto Križanič Žorž (harfa), Klara Lužnik (klavir), Lan Meden (saksofon), Nikola Pajanović (violina), Tine Plahutnik (pozavna), Verona Rapuc (harfa), Taja Rijavec (harfa), Nejc Rupnik (violončelo), Dorotea Senica (flavta), Nace Slak (klavir), Blaž Starc (saksofon), Samanta Škorja (klarinet), Matej Štih (pozavna) in Teja Udovič Kovačič (harmonika).

Nastope glasbenikov bo ocenjevala strokovna žirija v sestavi: Dika Smajlović Bravničar, Hinko Haas in Franc Kosem.

Polfinalni izbor boste lahko spremljali v neposrednem spletnem prenosu na www.rtvslo.si.

Šest najboljših glasbenikov se bo uvrstilo v finalni večer, ki bo v petek, 30. marca 2018, v Veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer bodo nastopili s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Simona Krečiča. Izbrani glasbenik bo sodeloval na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, ki bo med 16. in 24. avgustom 2018 v Edinburgu na Škotskem. Finale tekmovanja bo 23. avgusta 2018 v dvorani Usher v Edinburgu.

Evrovizijski mladi glasbeniki je vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki poteka od leta 1982 in ga organizirajo članice EBU.Slovenija ima v zgodovini tekmovanja nekaj izvrstnih uspehov. Spomnimo na zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, na drugo mesto pianista Urbana Staniča leta 2014 in na tretje mesto violončelistke Karmen Pečar leta 2002.

Fotografije v polni ločljivosti so na voljo tukaj.