Primož Roglič je na Dirki po Italiji dobil že tri kronometre, vsi pa so bili razgibani vsaj v zaključku. Foto: RCS Sport
Primož Roglič je na Dirki po Italiji dobil že tri kronometre, vsi pa so bili razgibani vsaj v zaključku. Foto: RCS Sport

"Zagotovo je ne bom vrnil," se je Primož Roglič po četrtkovi predstavitvi v Pescari in vprašanju pošalil, ali ga zanima majica vodilnega že prvi dan dirke. Slovenski šampion je na Giru 2019 že dobil uvodni kronometer, ko je bil z naskokom najboljši v Bologni oziroma na vzponu na San Luco.

Tudi tokratna 1. etapa se konča z vzponom, a precej blažjim in manj zahrbtnim, vseeno pa prinaša zaključni klanec v Ortoni priložnost Rogliču, da tam pridobi nekaj časa pred prvim papirnatim favoritom. Remco Evenepoel ne skriva svoje strategije in gre prvi dan na polno.

Evenepoela zanima predvsem razlika do Rogliča

"Z veseljem bi že prvi dan oblekel rožnato majico. A moj glavni cilj je pridobiti nekaj prednosti pred drugim kapetanom za skupno razvrstitev. Etapna zmaga bi bila lepa, a vem, da sta glavna favorita večja in močnejša fanta: Ganna in Küng," je 23-letni Belgijec uperil prst pričakovanj v prvo zvezdo italijanskega kolesarstva.

Vsi štirje favoriti drug za drugim

Prireditelj RCS Sport je objavil startno listo za kronometer v 1. etapi. Jutri, v soboto, ob 13.50 bo 106. Dirko po Italiji odprl Belgijec Laurens Huys, kot zadnji izmed 176 kolesarjev na startu pa bo krenil Italijan Stefano Oldani.

Vsi štirje glavni favoriti za etapno zmago in prvo rožnato majico Gira 2023 bodo startali drug za drugim v razmiku treh minut.

16.34 Remco Evenepoel
16.35 Primož Roglič
16.36 Stefan Küng
16.37 Filippo Ganna

Ganni tretji uvodni kronometer Gira?

Filippo Ganna je na koronskem jesenskem Giru 2020 dobil vse tri kronometre, nato je na Giru 2021 dobil še dva kronometra, lani pa je izpustil domačo dirko zaradi pomanjkanja vožnje na čas. 26-letni rekorder v vožnji na eno uro ima priložnost, da še tretjič v karieri na uvodni dan Dirke po Italiji obleče majico vodilnega in s tem razveseli rojake ter prireditelje, ki pogrešajo močnega domačega aduta v boju za skupno zmago.

"Dobro se počutim, zaupam v svojo noge. Upam, da se v soboto zbudim prave volje. Držim pesti za majico prvega dne," se Top Ganna zaveda priložnosti in odgovornosti do italijanskih navijačev. "Remco vedno preloži vlogo favorita v kronometrih drugim. A zagotovo so on, Roglič in Küng favoriti za prvo rožnato majico," je adut Ineos Grenadiers navrgel, da so za slavje Ortoni štirje izraziti favoriti. Dva specialista za vožnjo na čas in prva dva favorita za končno zmago.

Ni prostora za počitek

"Prvi kronometer je precej običajen, z malo zavoji. Drugi je še daljši in še bolj enostaven ter ravninski. Zadnji pa zaradi vzpona ni ravno zame," je Ganna na hitro opisal vse tri kronometre na letošnjem Giru.

"Po dolgi vožnji na kolesarski stezi ob morju deluje zadnji klanec precej daljši, kot je v resnici. Sam sem bil na ogledu že novembra, a takrat je tudi pihal močnejši veter v prsi. Kakor vem, je zdaj napovedan veter od zadaj. Všeč mi je, da ni prostora za počitek in da gre za povprečje 6 odstotkov z maksimumom 8 odstotkov. A na koncu je tudi malce lažne ravnine," je podrobno uvodno etapo predstavil Evenepoel. Kapetan Soudal QuickStepa verjame, da si bo v prvih dveh kronometrih v 1. in 9. etapi privozil občutnejšo prednost pred Rogličem.

"A Roglič je olimpijski prvak v vožnji na čas, tako da to zagotovo ne bo preprosto," je Evenepoel poudaril, da njegova domnevna prednost pred Rogličem v kronometrih ni samoumevna.

V kronometrih: 4:2 za Rogliča

Na lanski Dirki po Španiji sta se Roglič in Evenepoel spoprijela na enem kronometru. V 10. etapi od Elcheja do Alicanteja je bilo 31 povsem ravninskih kilometrov in Belgijec je slavil veliko etapno zmago s prednostjo 48 sekund pred drugouvrščenim Rogličem. Oziroma 1,55 sekunde na kilometer v prid Evenepoela, kar bi se zdaj v soboto prevedlo v razliko 30 sekund.

V karieri sta Evenepoel in Roglič sočasno vozila šest kronometrov. Kar tri v Evenepoelovi krstni sezoni 2019 (dvakrat na dirki Po Romandiji in SP-ju 2019), enkrat leta 2021 na olimpijskih igrah v Tokiu in lani dvakrat. Po nogometno je medsebojni izid 4:2 za Rogliča (podrobneje v spodnji tabeli).

Roglič: Prve dni ne gre vse najlepše, a ostajam optimist
KronometerRemco EvenepoelPrimož Rogličrazlika med njimasekund/kilometer
Prolog Po Romandiji 201957.2.13 sekund v 3,87 km3,35 s/km
5. etapa Po Romandiji 201915.1.53 sekund v 16,85 km3,15 s/km
SP 2019 - Harrogate2.12.-101 sekunda v 54 km-1,87 s/km
OI 2021 - Tokio9.1.137 sekund v 44,2 km3,10 s/km
1. etapa Po Baskiji 20222.1.5 sekund v 7,51 km0,67 s/km
10. etapa Po Španiji1.2.-48 sekund v 30,9 km-1,55 s/km
Prerez 1. etape letošnje Dirke po Italiji: 19,6 km vožnje na čas. Skorajda popolna ravnina po obmorski kolesarski stezi in nato vzpon v mesto Ortona, kar prinese 100 višinskih metrov vzpona v 22–23 minutah. Vreme bo idealno: jasno, sončno in okoli 22 stopinj Celzija. Foto: RCS Sport
Prerez 1. etape letošnje Dirke po Italiji: 19,6 km vožnje na čas. Skorajda popolna ravnina po obmorski kolesarski stezi in nato vzpon v mesto Ortona, kar prinese 100 višinskih metrov vzpona v 22–23 minutah. Vreme bo idealno: jasno, sončno in okoli 22 stopinj Celzija. Foto: RCS Sport

Uvodni kronometer se bo v soboto ob 13.50 začel v kraju Fossacesia Marina in bo dobrih 16 km potekal po kolesarski stezi ob jadranski obali. Vmes je šest kratkih predorov nekdanje železniške proge, kjer so za potrebe turizma in lokalnega prebivalstva zgradili priljubljeno kolesarsko stezo ob obali Trabocchi.

Slabe tri kilometre pred ciljem se zavije v Ortono, pri mestnih vratih se začne 1,3-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 5,4 odstotka. Po tretji serpentini sledi krajši spust, zadnjih 750 metrov pa se blago vzpenja proti ciljni črti (2 %), od tega je 300 metrov tlakovane ceste v središču Ortone.