Rohan Dennis je na ciljni črti za tri minute prehitel Primoža Rogliča. Foto: EPA
Rohan Dennis je na ciljni črti za tri minute prehitel Primoža Rogliča. Foto: EPA
Sorodna novica Roglič: Zakaj pa bi bil razočaran, pišuka?

Roglič je pred dnevi dosegel uspeh kariere, ko je osvojil Dirko po Španiji, svojo prvo tritedensko dirko. Svetovno prvenstvo v kronometru je imel med svojimi predvidenimi vrhunci označeno že skozi celotno sezono, zato se je zaradi želje po čim boljšem nastopu odpovedal ekipnemu kronometru.

Kronometer, elite (M), 54 km:          
  1. R. DENNIS         AVS  1:05:05,35 
  2. R. EVENEPOEL      BEL    +1:08,93 
  3. F. GANNA          ITA     1:55,00 
  4. P. BEVIN          NZL     1:57,16 
  5. A. DOWSETT        VB      2:01,77 
  6. L. CRADDOCK       ZDA     2:07,27 
  7. T. KANGERT        EST     2:07,60 
  8. N. OLIVEIRA       POR     2:09,80 
  9. T. MARTIN         NEM     2:27,14 
 10. S. KÜNG           ŠVI     2:46,66 
 ...                                   
 12. P. ROGLIČ         SLO     3:00,14 
 36. J. TRATNIK        SLO     6:14,50 

29-letnik je svoj nastop začel ob 15:39, za njim sta kronometer začela še Belgijec Victor Campenaerts in Dennis. Kisovčan se je pogumno podal proti cilju v Harrogatu, a kaj kmalu je postalo jasno, da se bo zelo težko vmešal v boj za medalje.

Po prvem vmesnem času je bil namreč z zaostankom ene minute 22., do naslednjega vmesnega časa je sicer pridobil nekaj mest, a zaostanek se je še povečal (+2:47). Hip zatem je zmagovalca letošnje Vuelte dohitel in prehitel Dennis.

Ta je kolesaril izjemno. Že pri prvem merjenju vmesnega časa je bil za slabih 20 sekund hitrejši od belgijskega para Evenepoel-Campenaerts (ta je kmalu zatem grdo padel, zamenjal kolo in izgubil vse možnosti za uvrstitev na oder za zmagovalce), pri drugem merjenju vmesnega časa je prednost zrasla že na več kot minuto.

Roglič je medtem ves čas kolesaril za Dennisom, ciljno črto sta prečkala skupaj, Avstralec je suvereno ubranil naslov, medtem ko je Roglič dosegel 11. čas. Do cilja je moral priti le še Campenaerts, ta se je uvrstil pred Rogliča, tako da je slovenski as kronometer končal na 12. mestu (+3:00,14).

Svetovni podprvak je postal komaj 19-letni Remco Evenepoel (+1:08), bronasto odličje je pobral Italijan Filippo Ganna (+1:55). Drugi slovenski predstavnik, Jan Tratnik, je končal na 36. mestu (+6:14,50).

Dennis našel lanski ritem
"Vem, v kakšnem ritmu sem kolesaril lani na prvenstvu, zato sem predvsem skušal najti tak ritem in ga obdržati. Vedel sem, da imam po prvem vmesnem času 20 sekund prednosti. Prav tako sem vedel, da sem lahko še boljši in da ne bom omagal na vzponih," je po kronometru dejal novi stari svetovni prvak Dennis. "Ves čas sem imel na zvezi Brada McGeeja, z mano je komuniciral tudi trener. Dan je bil naravnost popoln." Za 29-letnikom iz Adelajde je vse prej kot lahko leto, letošnjo Dirko po Franciji je med drugim brez pojasnila zapustil med 12. etapo, kar je dodatno razburilo vodstvo njegove ekipe Bahrain-Merida. "Vse od Toura vsi ugibajo, kaj počnem. To, da sem se za krajši čas umaknil, na prvenstvo prišel v najboljši mogoči formi in ubranil naslov svetovnega prvaka, je nekaj posebnega. To je samo dokaz, da kolesa še ne nameravam postaviti v kot. Tukaj sem, da dirkam in zmagujem. Veliko lahko še pokažem," je še povedal.

Zadnjih 15 svetovnih prvakov v kronometru

2005: Michael Rogers (Avstralija)
2006: Fabian Cancellara (Švica)
2007: Fabian Cancellara (Švica)
2008: Bert Grabsch (Nemčija)
2009: Fabian Cancellara (Švica)
2010: Fabian Cancellara (Švica)
2011: Tony Martin (Nemčija)
2012: Tony Martin (Nemčija)
2013: Tony Martin (Nemčija)
2014: Bradley Wiggins (Velika Britanija)
2015: Vasil Kirijenka (Belorusija)
2016: Tony Martin (Nemčija)
2017: Tom Dumoulin (Nizozemska)
2018: Rohan Dennis (Avstralija)
2019: Rohan Dennis (Avstralija)

Sorodna novica Roglič: "Nimam kaj izgubiti. Gre za nov izziv."

Roglič: Naredil sem, kar sem lahko
"Po moči mi je šlo, kot sem načrtoval. Rezultat je slab, v danem trenutku pa moram biti zadovoljen. Ni najboljše za moralo, če te tekmovalec od zadaj prehiti. Na ciljni ravnini sem ga lahko držal. Skušal sem narediti maksimum, pridobil sem neko novo izkušnjo," je po kronometru v cilju sproščeno dejal Roglič in poudaril, da še ne ve, ali bo nastopil na cestni dirki, ki je na sporedu v nedeljo. "Za cestno dirko bomo še videli. Bomo videli, ali bom nastopil, boli me mišica na zadnjici. Moramo pogledati, kaj se dogaja, in narediti načrt za naprej." O sredni preizkušnji je še povedal: "Kronometer je zelo specifična disciplina, ki zahteva kar nekaj časa za pripravo. Sam neposredno z Vuelte nisem imel tega časa."

Proga je bila precej razgibana. Foto: Organizator
Proga je bila precej razgibana. Foto: Organizator

Tratnika noge zelo pekle
Tudi Tratnik je dal vse od sebe, a priznava, da z uvrstitvijo (36. mesto; +6:14) ni zadovoljen. "Zastavil sem si neki ritem, ampak na polovici so začele noge zelo peči. Nisem našel več tistega ritma, v drugi polovici kronometra je bilo nato eno samo trpljenje, tako da sem malo razočaran," je povedal 29-letnik. Pojasnil je še: "Kronometer je bil zahteven, povprečna hitrost dokaj nizka. Asfalt je grob. Ko že misliš, da si dobil hitrost na spustu, jo na klancu kar naenkrat izgubiš. Tu je zelo pomembna psihična pripravljenost. Če sem iskren, se v glavi začne dogajati vsega boga, ko na polovici kronometra izgubiš hitrost."

Najboljši trije kronometristi na svetu (z leve proti desni): Remco Evenepoel, Rohan Dennis in Filippo Ganna. Foto: EPA
Najboljši trije kronometristi na svetu (z leve proti desni): Remco Evenepoel, Rohan Dennis in Filippo Ganna. Foto: EPA
Prihod Dennisa in Rogliča v cilj
Roglič zaostal tri minute, a vseeno zadovoljen z vožnjo
Dennis: Ko sem zagledal Rogliča, sem bil kar rahlo zmeden
Dolga sezona pustila posledice na telesu Rogliča