Michelle Gisin, Wendy Holdener in Federica Brignone so na stopničkah končale zadnjo posamično preizkušnjo v alpskem smučanju 24. zimskih olimpijskih iger. Foto: AP
Michelle Gisin, Wendy Holdener in Federica Brignone so na stopničkah končale zadnjo posamično preizkušnjo v alpskem smučanju 24. zimskih olimpijskih iger. Foto: AP

Švica na 24. zimskih olimpijskih igrah nadaljuje prevlado v alpskem smučanju. Gisin in Holdener sta ji priborili že osmo in deveto medaljo, pet od teh je zlatih. Gisin je po bronu v superveleslalomu osvojila še zlato v kombinaciji, s čimer je ubranila olimpijsko krono iz Pjongčanga. 28-letna smučarka je po smuku na 12. mestu zaostajala sekundo, za rojakinjo Holdener pa le stotinko. Na progo se je podala takoj za njo, odpeljala vrhunsko in v cilj prišla s prednostjo 1,05 sekunde.

Alpsko smučanje, kombinacija (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Michelle GisinŠvica2:25,67
2Wendy HoldenerŠvica+1,05
3Federica BrignoneItalija1,85
9.Maruša Ferk SaioniSlovenija4,45

Njena rojakinja in vrstnica, ki je v kombinaciji že dvakrat postala svetovna prvakinja, je prismučala do svoje pete olimpijske kolajne. Več sta jih osvojili le Hrvatica Janica Kostelić in Švedinja Anja Pärson, izenačila pa se je s Švicarko Vreni Schneider in Nemko Katjo Seizinger. V Pekingu je bila že tretja v slalomu, preostala tri odličja pa je dobila pred štirimi leti, ko je bila v alpski kombinaciji bronasta.

Slalomski nastop Michelle Gisin

Med obe Švicarki se je tedaj v Južni Koreji uvrstila Mikaela Shiffrin, ki je bila v Pekingu prva favoritinja za zlato medaljo. Američanka je dobro opravila s smukom, na katerem je zaostala 56 stotink, kar je pomenilo lepo prednost pred glavnimi slalomskimi tekmicami. Toda 26-letna zvezdnica belega cirkusa je tako kot v specialnem slalomu in veleslalomu, v katerih je naskakovala zlato medaljo, hitro končala tudi kombinacijski slalom. Kmalu po začetku je naredila napako, kar od nje v preteklosti nismo bili vajeni, končala v snegu, nato pa razočarana kar obstala ob progi.

Nov odstop Mikaele Shiffrin

Izjemna Američanka, ki bo Kitajsko zapustila brez posamične medalje – sicer ima že tri, je po kombinaciji stopila pred mikrofon TV Slovenija: "Iskreno: ne bi smelo biti težko. Ne vem. Tako je v športu. Toda zadnja tedna precej bolita, saj sem dobro nadzirala vse, kar sem lahko, a se kljub temu nimam s čim pohvaliti. Če pogledam svojo kariero, je bilo redko tako. Verjetno spadam med najsrečnejše smučarje; 60 odstotkov odstopov sem doživela na teh igrah. Morda je kaj takega v vodi. Ne vem."

Tretjič si je olimpijsko kolajno okrog vratu obesila Brignone. 31-letna Italijanka je v smuku zaostala 69 stotink, a zelo dobro opravila s slalomom. V seštevku obeh voženj je bila od olimpijske prvakinje počasnejša 1,85 sekunde. Milančanka je v Pekingu postala olimpijska podprvakinja v veleslalomu. Razočarana je bila po superveleslalomski preizkušnji, potem ko je ostala brez odličja, saj je v tej disciplini letos najboljša v svetovnem pokalu, je pa zato obliž na rano kombinacijski bron.

Brignone je za 80 stotink prehitela Ester Ledecko, ki je končala na četrtem mestu. Čehinja, v Pekingu olimpijska prvakinja v deskarskem paralelnem veleslalomu, je postavila drugi čas smuka. Le stotinko je zaostala za Avstrijko Christino Scheyer, ki je na koncu zasedla šesto mesto.

Slalomski nastop Maruše Ferk Saioni
Maruša Ferk Saioni je za eno mesto popravila svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev. Foto: Reuters
Maruša Ferk Saioni je za eno mesto popravila svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev. Foto: Reuters

Zadnjič je na olimpijskih igrah smučala edina Slovenka na startu, Maruša Ferk Saioni. Na svojem 16. olimpijskem nastopu je 33-letna tekmovalka z Blejske Dobrave z devetim metom izboljšala najboljši rezultat. Zaostala je 4,45 sekunde. Po smuku, v katerem je postavila šesti čas, je bila zadovoljna, ko je prišla v cilj slaloma, pa je v kamero dejala: "Basta!" (Dovolj, op. a.).

"Moj cilj je bil, da smučam najboljše. In na zadnji tekmi sem pokazala tisto svoje najboljše na smuku. Slalom je bil težek, tak pravi slalom. Nekaj časa sem že malce zunaj slaloma, tako da je bilo kar težko. Vseeno pa sem na koncu dosegla svoj najboljši olimpijski rezultat. Na neki način sem si to tudi želela. Tudi javno sem to izpostavila. Sicer pa deveto mesto v kombinaciji, lahko bi bilo tudi višje glede na smuk, ampak sama pri sebi sem vedela, da na taki slalomski progi je nekaj smučark, ki so boljše od mene in si to zaslužijo," je povedala Ferk Saioni.

Na startu je bilo 26. smučark, obe vožnji pa je izpeljala petnajsterica. To je bila zadnja posamična preizkušnja v alpskem smučanju na letošnjih olimpijskih igrah. V Jančingu bo v soboto še ekipna tekma.

Maruša Ferk in Mikaela Shiffrin po koncu kombinacije v solzah
Maruša Ferk: Znova sem najboljšo vožnjo pokazala zadnji dan

Končni vrstni red:                    
 1. M. GISIN            ŠVI    2:25,67
 2. W. HOLDENER         ŠVI      +1,05
 3. F. BRIGNONE         ITA       1,85
 4. E. LEDECKA          ČEŠ       2,65
 5. K. HUBER            AVT       3,13
 6. C. SCHEYER          AVT       3,58
 7. R. SIEBENHOFER      AVT       4,02
 8. L. GAUCHE           FRA       4,37
 9. M. FERK SAIONI      SLO       4,45
10. J. PLEŠKOVA         RUS       5,03
11. T. MANGAN           ZDA       7,27
12. C. MORENO           AND       8,67
13. G. SMALL            AVS       8,88
14. T. NOVA             ČEŠ       9,79
15. F. KONG             KIT      22,01
Odstop: Shiffrin, Curtoni, Bassino ...

Vrstni red po smuku:                   
 1. C. SCHEYER          AVT    1:32,42 
 2. E. LEDECKA          ČEŠ      +0,01 
 3. R. SIEBENHOFER      AVT       0,14 
 4. R. MIRADOLI         FRA       0,53 
 5. M. SHIFFRIN         ZDA       0,56 
 6. M. FERK SAIONI      SLO       0,65 
 7. K. CASHMAN          ZDA       0,67 
 8. F. BRIGNONE         ITA       0,69 
 9. Ni. DELAGO          ITA       0,70 
10. P. NUFER            ŠVI       0,73 
11  W. HOLDENER         ŠVI       0,99 
12. M. GISIN            ŠVI       1,00 
13. M. BASSINO          ITA       1,30 
Odstop v smuku: Curtoni, Remme.        
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V času olimpijskih iger izpostavljamo nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.