Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 4. feb. 2021

TV Slovenija 1 • Čet, 4. feb.

Na Vodnikovi domačiji danes praznujejo 263. rojstni dan Valentna Vodnika, ki ga bodo obeležili z različnimi dogodki na spletu. V Bežigrajski galeriji 1 je na ogled razstava skic, lutk, scenskih elementov in fotografij iz lutkovnih predstav Mini teatra. V galeriji Equrna skupaj razstavljata Staš Kleindinst in Anže Sever, razstavo sta poimenovala Predstava. Več pa tudi o novi slikanici Zajčkova hišica, Anje Štefan, ki jo je ilustrirala Hana Stupica.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Četudi gre za pogovorno slovenščino je eden najmočnejših dejavnikov za ohranjanje slovenskega jezika med mladimi gotovo hip hop.
»Leta 2210 nobedn ne bo več govoru slovensk, leta 2210 nobedn nebo razumeu teh besed ...« tako poje Nipke v skladbi 2210 iz albuma Buden, ki je v produkciji Dravle records združil trenutno najbolj vroče glasbenike med mladimi (NIPKE, JOKER OUT, MATTER, ZALAZASPER, EZRA, TRKAJ …). S privoljenjem mojstra MOJMIRJA SEPETA je v skladbi uporabljen tudi del refrena zimzelene popevke Brez besed s katero se je v izvedbi Berte Ambrož na Evroviziji leta 1966 prvič slišal slovenski jezik.
Dokumentarec ponuja simpatično in živo medgeneracijsko ter multižanrsko sinergijo. Sporočilo, ki ga nosi pa se zrcali v izjavi producenta Damjana Joviča (Dravle records): "Slovenščina je stanje uma!"

Vedno bolj se zdi, da so zdravstvene težave Jake Carja psihosomatske narave. Pia in Mirza se zaradi birokratskih postopkov ne moreta na hitro ločiti, najprej morata obiskati zakonsko svetovalnico. Gaber radikalno zamenja pristop v poslih z Ištvanom. Nikino zaupanje Jaši je postavljeno na preizkušnjo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V novo leto smo v Sloveniji vstopili s 15 odstotki več brezposelnih kot v enakem obdobju lani. Letos naj bi na vrata Zavoda za zaposlovanje potrkalo skoraj 100 000 iskalcev zaposlitve. V tokratni oddaji Moje mnenje Vida Petrovčič z gosti komentira, ali vladni protikrizni ukrepi dosegajo svoj namen. Katere gospodarske panoge so najbolj prizadete, katere pa so kljub epidemiji celo napredovale v prometu in dobičku? Ali bi veljalo razmisliti o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Arthur Honneger je bil osem let dopisnik švicarske televizije v ZDA, v dokumentarni seriji pa bo odkrival neznane dele Amerike, ki jih prej še ni obiskal - Južno Dakoto, Portoriko, Novo Mehiko in Havaje.

3. del: Na meji z Novo Mehiko
Arthur v tem delu z avtom prekrižari Novo Mehiko in se odpravi po sledi ameriških sanj o svobodi in samouresničevanju. Na poti sreča otroke hipijevskih staršev, ki so odraščali v komunah, in umetnike, ki se lahko individualno izražajo, čeprav so del 300-članskega kolektiva. Obišče tudi okolico Los Alamosa, kjer so nekoč v imenu varovanja svobode razvili atomsko bombo, in spozna mladega Indijanca, ki se bori za pravice svojega ljudstva. Pot konča na meji z Mehiko, ki jo od ZDA ločuje štirimetrska ograja, južno od nje pa ne manjka beguncev, ki si želijo tako ali drugače priti v obljubljeno deželo.

Prebivalci Posočja in obmejnega pasu Videmske pokrajine so vseskozi tvorno sobivali in sodelovali. Spletle so se številne vezi, ki jih tudi vojne in meje niso nikoli popolnoma prekinile. Prvo ponovoletno srečanje je bilo leta 1971 v gostilni Štih v Starem selu. V oddaji, ki je splet svečane prireditve ob 50 letnici srečanj in izjav o začetkih, namenu in o problematikah, ki so jih na srečanjih obravnavali smo se pogovarjali z začetniki, organizatorji in udeleženci srečanj. Tako so nam svoje spomine zaupali Anton Ladava, Zdravko Likar, Giorgio Banchig in drugi. Produkcija VideoPro.

Kedves Nézőink, mai Vendégem című adásunkban az Alsólendva közjegyzője című dokumentum-játékfilmet tekinthetik meg.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Moj gost si lahko ogledate dokumentarno-igrani film Dolnjelendavski notar.

15:45
Otroški program: Op!

Mandi in Pipi v snegu najdeta pasjega mladička. Vzameta ga k sebi in ga izurita za vlečnega psa. Zelo se navežeta nanj, toda kosmatinec začuti klic divjine, saj v resnici ni pes, ampak volk.

Z kot Zofka je nova oddaja, ki jo bodo predšolski otroci ob sobotnih jutrih lahko spremljali v živo. Izmenjaje jo bodo vodili Nejko Smejko, Anka in Gaki v družbi navihanih Zane, Larsa in Karle. Sestavljali bodo besede in reševali besedne uganke, pri čemer bodo lahko sodelovali tudi gledalci. Spoznavali bodo poklice in izvedeli, čemu so namenjeni nekateri predmeti. Otroci zunaj studia bodo predstavljali živali in se oglašali iz delovnega kotička. Tudi hudomušnih pesmi ne bo manjkalo. Vse to pa bo tiho in mirno opazovala zofa Zofka …

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V petek, 22. januarja je Agencija RS za okolje izdala naslednje opozorilo: Nevarnost snežnih plazov je v Južnih in Zahodnih Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1600 m VELIKA, 4. stopnje, drugje pa večinoma ZNATNA, 3. stopnje. V visokogorju pričakujemo spontane srednje do velike plazove suhega snega. In v petek in soboto se je v gorskih predelih Slovenije sprožilo zares veliko snežnih plazov, ki so segli tudi do nižin, na Bovškem tako obsežni, kot jih ne pomnijo zadnjih 70 let. Kako dobro lahko napovedujemo plazove in kako dobro so raziskani?

Slovar je abecedno urejena zbirka besed in njihovih pomenov. Toda ali vemo, kako vse te besede pridejo vanj? Kdaj in kako ga uporabiti? Kdo piše slovarje? Kakšni so bili ti nekoč in kakšni bodo v prihodnosti? Na vsa ta vprašanja odgovarjamo v oddaji Na kratko: Slovar.

Toni v gozdu najde votlo vejo in iz nje izvabi prijeten zvok. Zdaj si tudi Živa zaželi, da bi našla svoj ljubki zvok in najbolj všeč ji je ptičje petje.

Jon in Bitzer igrata namizni tenis in ko mora Jon rešiti žogico z vrha kupa krame, ga čaka nenavadna pot navzdol.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zaradi zapiranja šol je staršem ponekod prekipelo in so odšli na ulice. Da se bodo odklopili od spletnega izobraževanja in odšli na cesto, so zagrozili še nekateri dijaki in šolarji. Proti zapiranju šol protestirajo tudi pedagoški krogi. Dodatno zmedo v že tako velikem kaosu pa povzročajo še nezanesljivi izvidi hitrih testov. Kako vse to poteka v Avstriji, kjer šole odpirajo naslednji teden, in kako v Italiji, kjer se je pouk že začel?
V Globusu o protestih opozicije v Rusiji. Zakaj je Aleksej Navalni trn v peti Vladimirju Putinu in kakšno je sploh politično življenje ruske opozicije?
V Točki preloma o zaščiti zaposlenih pred covidom. So delovna mesta res glavni vir okužbe? Ali delavci res prihajajo na delo bolni zaradi prenizkih nadomestil? Kako gre slovenskim farmacevtom?

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

V Galeriji mesta Ptuj je na ogled razstava Arjana Pregla z naslovom Iz srca rojena umetnost, v ljubljanski galeriji Equrna pa skupaj razstavljata Staš Kleindinst in Anže Sever. Na spletu sta brezplačno dostopni predstavi Čas nežnosti in Dežela sanj, ki sta nastali v produkciji Muzeum Ljubljana in koprodukciji zavoda En-Knap. O stanju v kulturi pa so pred kulturnim praznikom spregovorili na novinarski konferenci Društva Asociacija.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Po izpovedi igralke Milene Radulović, da jo je profesor igre na beograjski akademiji še kot mladoletno spolno zlorabil, so se opogumile in o podobni izkušnji spregovorile številne igralke iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in tudi Slovenije. Izpovedi pričajo o pogostosti tovrstnih dejanj v izobraževalnem procesu in spominjajo na ameriško gibanje Jaz tudi. Opuščena industrijska območja pogosto postanejo degradirana. To je dolgo časa veljalo tudi za nekdanje skladišče soli ob Izolskih vratih v Kopru. Tamkajšnja stavba Libertas bo v prihodnjem letu doživela celovito prenovo in naj bi postala novo kulturno stičišče Kopra in celotne slovenske Istre. Kakšne možnosti torej odpira oživitev nekdanjega skladišča soli Libertas v Kopru? Na pobudo članov Regionalnega združenja neodvisnih proizvajalcev fonogramov je bila lani ustanovljena nagrada Runda. V kategoriji najboljša mala založba preteklega leta je bila izglasovana domača založba svetovljanskega nazora Moonlee Records. Katere so njene ključne dejavnosti? Svoje poglede in mnenja bodo podali člani skupin Repetitor, Borghesia, Žen ter soustanovitelj in gonilna sila založbe Miran Rusjan. Projekt Na drugi strani: Slovenska fotoreportaža predstavlja različne vrste reportažne fotografije in njihovo umestitev v tiskane in elektronske medije. Ponuja interdisciplinarni pogled na reportažno fotografijo skozi komunikologijo, umetnostno zgodovino in fotografsko teorijo. Razstavo smo si ogledali v Galeriji Jakopič.

Film osvetli proces Giacomettijevega umetniškega ustvarjanja, hkrati je portret umetnika ter njegovega prijatelja Jamesa Lorda – zelo različnih posameznikov, ki ju povezuje ljubezen do umetnosti.

Leta 1964 je ameriški pisatelj in ljubitelj umetnosti James Lord (1922–2009) pripotoval v Pariz, kjer ga je priznani kipar, slikar in grafik Alberto Giacometti (1901–1966) prosil, naj si vzame nekaj dni časa, da naslika njegov portret. In tako se je začel proces umetniškega ustvarjanja, ki je bil čudovit, a hkrati poln frustracij in zmede.

Giacomettija sta v zgodnjem obdobju najbolj zaznamovala kubizem in nadrealizem ter drugi modernistični slogi prvih desetletij prejšnjega stoletja. Njegove skulpture, ki jih je ustvaril leta 1940, uvrščajo med najpomembnejša dela modernizma.

FINAL PORTRAIT / ZDA, Velika Britanija / 2017
scenarij in režija: Stanley Tucci
v glavnih vlogah: Geoffrey Rush, Armie Hammer, Clémence Poésy, Tony Shalhoub, James Faulkner, Sylvie Testud

V petek, 22. januarja je Agencija RS za okolje izdala naslednje opozorilo: Nevarnost snežnih plazov je v Južnih in Zahodnih Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1600 m VELIKA, 4. stopnje, drugje pa večinoma ZNATNA, 3. stopnje. V visokogorju pričakujemo spontane srednje do velike plazove suhega snega. In v petek in soboto se je v gorskih predelih Slovenije sprožilo zares veliko snežnih plazov, ki so segli tudi do nižin, na Bovškem tako obsežni, kot jih ne pomnijo zadnjih 70 let. Kako dobro lahko napovedujemo plazove in kako dobro so raziskani?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov