Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 9. avg. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 9. avg.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Dobrodošli v poletnem jutru iz Kopra. Ponudili vam bomo veliko poletnih, morskih tem, aktualnega dogajanja, govorili bomo z zanimivimi ljudmi, telovadili, potovali po vsej Primorski, iz naše kuhinje pa bo zadišalo po lahkotnih sredozemskih dobrotah.

Transhumanisti so prepričani, da tehnologija izboljšuje človeške sposobnosti: tako telesne kot tudi duhovne. Tehnologija je nedvomno izboljšala številna področja našega vsakdanjega življenja, kako pa naj bi izboljševala človeka? Več o tem in tudi o vprašanju, kaj ob hitrem razvoju tehnologije ostaja temeljno človeškega, pa v oddaji Na kratko!

Grčija, Odisejeva domovina in zibelka demokracije, se že več let spopada s krizo. Lastnika turistične jadrnice Mando Dritsa in Mihalis Avatagelos iz Pireja se zaradi vse slabših gospodarskih razmer, ki niso prizadele samo njiju, temveč vso državo, iz meseca v mesec komaj prebijata. V Grčijo se hkrati vsak dan zatekajo migranti, ki so v upanju na boljšo prihodnost pripravljeni tvegati in se s čolni podati med valove. Giorgos Kalogeropulos, prostovoljec in predsednik grške reševalne službe iz Soluna, ki se je posvetil reševanju na morju, se je iz pestre preteklosti sredozemskih držav naučil, da se vloge lahko hitro zamenjajo.

Krški škof, Slovenec, Anton Mahnič je bil zelo dejaven na teološko-pastoralnem področju, zaznamoval pa je tudi družbenopolitično dogajanje na prelomu v 20. stoletje.

Krški škof, Slovenec Anton Mahnič je bil vsestranska osebnost. Zelo dejaven je bil na teološko-pastoralnem področju, zaznamoval pa je tudi družbenopolitično dogajanje na prelomu v 20. stoletje. Izhajal je iz globoke osebne vere. Začetnika katoliškega gibanja nam bo predstavil gost, sedanji krški škof msgr. Ivica Petanjak.
Začele so se počitnice in zanimivih programov za otroke in mlade ne manjka.

Gorazd praznuje rojstni dan. Mama peče malo dietno torto, babica pa veliko in zelo sladko. Blaž je sinu v čast na vrtu posadil banano. Dana se pošali in Zarjo prepriča, naj Gorazdu za dar kupi steklenico vodke. Polona prosi Meto za nasvet glede darila in se ji ona zlaže, da Gorazd obožuje baseball. Dana »sabotira« babičino torto.

Odkrivanje neznane Slovenije s pomočjo stolpov začenjamo na našem skrajnem vzhodu, z obiskom razglednega stolpa Vinarium nad Lendavo, ki ga domačini imenujejo tudi “prekmurski Eifflov stolp”. V centru mesta, ki se ponaša z imenom svetovne prestolnice bograča, bomo obiskali znameniti Bogračfest.
Razgledni stolp stoji tudi na “prekmurskem Triglavu”, na vrhu 418 metrov visokega Sotinskega brega, najvišji točki na Goričkem, gričevnati pokrajini, ki slovi po najboljšem bučnem olju. Prepričali se bomo, zakaj je temu tako. V Žusmu na Kozjanskem pa bo razgledni stolp, poimenovan Stolp ljubezni, končno postal vreden svojega imena, saj se bo na njegovem vrhu zaročil mlad par.

Igor Vovk, ustanovitelj zavoda Iskreni, ki upravlja tudi portal in izdaja revijo Domovina, je pronicljiv sogovornik. Vodi neprofitno organizacijo, ki podpira in promovira klasično družino, z očetom, mamo in otroki. Prav zato se je gibanje, ki organizira tudi vsakoletni množično obiskan Festival družin, ob pritisku aktivistov skupnosti LGBT po njegovem mnenju znašlo v nemilosti medijev. Vovk opaža, da tovrstni aktivizem pridobiva moč tudi s podporo multinacionalk. Glede njihovega odnosa do skupnosti LGBT pa pravi: »Absolutno nismo proti istospolno usmerjenim osebam, smo pa proti ideologiji LGBT, saj se je v povezavi z referendumom o zakonu o družinskih razmerjih pokazalo, da so cilji zelo nenavadni.« Vovk meni, da gre za ideologijo, ki spodbuja nestrpnost do drugače mislečih: »Opazili smo, da z idejo odprtosti, pluralnosti prihajamo v neki avtoritaren sistem, v katerem ne smeš več povedati svojega mnenja; in če ga poveš, te cenzurirajo. Na žalost je LGBT pri nas ugrabila levičarska shema in temu se pridružujejo tudi največje multinacionalke. Primer Googla in Facebooka nam je vsem znan, dejansko cenzurirajo besede. Ne moreš več objavljati, plačano sploh ne. Če objaviš vsebino, s katero se ne strinjajo, te enostavno izbrišejo in te nihče več ne najde z iskalnikom. Čutimo, da gre za izjemno cenzuro svetovnega formata.« Prav te razmere so Vovka in njegove sodelavce pri Iskrenih vodile na pot vzpostavljanja lastnih medijev. Že več let deluje spletni portal, tednik Domovina pa je začel izhajati letos spomladi. Veliko večino denarja za svoje delovanje Iskreni pridobijo z donacijami. Tretje področje Vovkovega delovanja je gibanje »Dovolj je«, ki je namenjano preprečevanju spolnih zlorab v Katoliški cerkvi in pomoči žrtvam zlorab. Igor Vovk o tem pravi: »Ko enkrat poslušaš in slišiš eno žrtev, drugo žrtev, nisi več isti človek, in mene je to dejansko spremenilo. Gre za uporabo zla …« Po njegovem mnenju je ukrepanje za odpravo te boleče rane Cerkve prepočasno. Ob koncu intervjuja, ki ga je vodil dr. Jože Možina, je gost spregovoril o velikem potencialu, ki ga vidi v slovenski mladini.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dr. Kapoor je Ello povabil, naj se preseli k njemu, saj bi se sicer preselila k staršem v Idaho, on pa je hotel biti blizu vnuku, ki ga pričakuje. Toda Ella spozna, da v Kapoorjevem stanovanju ni prostora zanjo. Dr. Sharpovo so degradirali z mesta primarijke v navadno zdravnico. Dr. Bloomova je od družine prejela zajetno vsoto denarja, vendar meni, da je denar preklet, zato ne ve, kaj naj z njim. Na urgenco pripeljejo marinko, za katero nimajo ustrezne krvi, in 18-letnika z anafilaktično reakcijo. Max pelje Luno na redni pregled.

NEW AMSTERDAM (II.) / ZDA / 2019
scenarij: David Schulner, Aaron Ginsburg, David Foster, Laura Valdivia
režija: Michael Slovis, Don Scardino, Jamie Payne, Nick Gomez, Peter Horton
v glavnih vlogah: Ryan Eggold, Janet Montgomery, Freema Agyeman, Jocko Sims, Tyler Labine, Anupam Kher

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Po nadgradnji železniškega predora Karavanke je spet vzpostavljen železniški promet od postaje Jesenice do postaje Podrožca. Stroški prenove so znašali 140 milijonov evrov. Konec julija so na obeh straneh meje uradno oprli obnovljeno progo.
V mladinskem centru na Rebrci se je letošnjega 42. tedna mladih umetnikov udeležilo več kot sto otrok iz obeh narodnih skupnosti na Koroškem. Ob spodbujanju ustvarjalnosti mladih krepi tradicionalna poletna stalnica že desetletja tudi medsebojno razumevanje in sožitje.
Gojenje in ohranjanje dreves v urbanem okolju je podjetniški del življenja Fabiana Ogrisa. Na kmetiji Oblak v Kozjah pri Radišah, kjer živi z družino, pa redi ovce irske pasme. Kmetija in podjetje sta predstavljena v koledarju Kmečke izobraževalne skupnosti za julij 2021.
Prvi derbi sosedov po dveh letih v vzhodni podligi se je končal z zasluženo zmago Selanov. Ti so po dobri igri s številnimi možnostmi premagali novinca iz Železne Kaple z 2 : 0.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Žan je opazil, da je v njegovem novem mestu mnogo različnih stvari, ki so v napoto.
Žan in Boris dirkata z avtomobilčki, a kamorkoli gresta, vedno se zaletita v mami in očija. Zato prosita babi, da ju odpelje v park. Tam bo zagotovo dovolj prostora za dirkanje. Kmalu veselo dirkata sem in tja po celem parku. Nato se odločita, da je čas za sladoled pri očiju, a očija in njegovega tovornjaka ni nikjer. Povrh tega naletita na dolgo vrsto jeznih medvedov, ki si prav tako želijo sladoled. Žan stisne Mislija in se domisli, da bosta z Borisom v svojih avtomobilčkih medvedom razvažala sladoled.

Mali Timotej se igra skrivalnice s prijateljico žirafo. Najboljša skrivališča so na Merkurju, majhnem planetu, ki je prekrit s kraterji. Merkur jima pove, kako je davno nazaj dobil kraterje.

Čekan je izumil senčnik s hlajenjem, ravno pravšnjo rešitev za vročinski val, ki je zajel Podlesje. A Nejko in Mavricij senčnik po nesreči pahneta v ribnik, ki zamrzne in uklešči Žužo. Medtem ko poskušajo odmrzniti jezero, priredijo predstavo na ledu, da bi zamotili ujeto prijateljico.

Gospa Gazela pove, da bo zapustila igralno skupino. Otroci so žalostni, ker bodo izgubili najljubšo vzgojiteljico. Odločijo se, da ji bodo pripravili poslovilno zabavo.

Ko Govoreča Angela postane Lastnikova jasnovidka, nima več miru, ker ta zahteva nenehno pozornost.

Ellisina nekdanja varuška je uspešna igralka tenisa. Na pomembnem turnirju osvoji zlato medaljo. Ko se vrne domov, priredijo slavje v njeno čast. Ob tej priložnosti namerava odličje obesiti na steno k drugim odličjem. To je obljubila očetu, ko je bil na smrtni postelji. Toda tik pred tem njena zlata medalja izgine neznano kam.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V idiličnem okolju graščine Podgrad pri Vranskem se je leta 1833 rodil slikar, mornar in dvorjan na avstro ogrskem dvoru Anton Perko. Oče je bil lastnik gospoščine Ojstrica in posestva Podgrad, poljedelstvo, s katerim se je ukvarjala družina, pa sina ni zanimalo. Od doma je odšel s petnajstimi leti, da bi postal vojak. Med karakternimi oznakami, s katerimi so opremili bodočega mornarja, so odgovorni zapisali, da odlično slika. Proslavil se je s slikanjem znamenite viške bitke, v kateri je admiral Tegetthoff premagal mnogo močnejšo italijansko floto. Slikarstvo pa ga je pripeljalo tudi v najožji krog avstrijske cesarske družine.

Zunaj dežuje, zato morata Pepa in Jure ostati v hiši. Ko čakata, da bo nehalo deževati, jima oči pujs pokaže zabavno igro.

Simon in Lija delata snežaka. Nenadoma od nekod priletijo snežene kepe. Ne moreta ugotoviti, od kod. Nikjer ne opazita nikogar. Z zvijačo jima bo uspelo odkriti krivca. To sta seveda Ferdinand in Matevž. Simon in Lija skujeta načrt za maščevanje. Pokrijeta se z belo rjuho, mamica jima izreže luknje za oči in tako v snegu postaneta nevidna. Prijateljema vrneta milo za drago. Kakšen metež sneženih kep!

Ker je treba Nejkov brlog temeljito prezračiti, se z Mavricijem odločita, da bosta prespala pri prijateljih. Najprej se odpravita k Čekanu, a se zgodi manjša nezgoda in v raketi pritisneta gumb za zabavo. Zdaj se tam ne da več spati. Poiskati morajo novo prenočišče, a h komur se odpravita, nekaj zakuhata.

Na stadion Repek pridejo povodni konji. Vsi se jih bojijo, še najbolj pa Reks, ki pa ga je strah tudi branjenja gola. Morda pa ne nilski konji ne gol niso tako strašni, kot se mu zdi.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Poletni Tednikov izbor: Na Triglav po rekord. Slovenija na kolesu. Junaki podvodnega sveta. Gasilci smo! Elitna enota. Šahovska kraljica.

Charlotte sredi noči s kočijo prispe v London in se odpravi na naslov, kamor je pisala Otisu. Znajde se v zanikrni krčmi in lastnik ji razloži, da Otis tam ne stanuje, temveč le občasno pride po pošto. Zbegana Charlotte odtava nazaj na londonske ulice, tam pa jo napade neznanec. V zadnjem trenutku jo reši nihče drug kot Sidney. Pri priči jo hoče izročiti v varstvo Tomu, toda Charlotte vztraja, da bo pomagala iskati Georgiano.

SANDITON / Velika Britanija / 2019
scenarij: Andrew Davies
režija: Olly Blackburn, Lisa Clarke, Charles Sturridge
v glavnih vlogah: Rose Williams, Theo James, Anne Reid, Kris Marshall, Kate Ashfield, Crystal Clarke, Jack Fox, Charlotte Spencer, Lily Sacofsky, Elizabeth Berrington, Adrian Rawlins, Turlough Convery

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:25
Kultura

V amfiteatru Avditorija Portorož smo poslušali koncertno opero Seviljski brivec operne akademije Pehlivanian. V Kraterju, produkcijskem prostoru na lokaciji mirujočega gradbišča za Bežigradom, smo obiskali filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi EDO, v mariborski univerzitetni knjižnici pa razstavo interdisciplinarne umetniške skupine W.O.R.M.S., ki je delovala v 80. in 90. letih. Predstavili pa vam bomo tudi dvojezični slovensko-angleški turistični vodnik Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk, ki je izšel pod okriljem Mesta žensk pa je v sklopu projekta Women on Women (WoW).

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Urad za notranje zadeve zaslišuje Wistingove sodelavce, njegovo delo na policiji pa prevzame Torunn. Že kmalu dobi prvi primer, saj izgine mlada blogerka, ki je policiji že pred časom sporočila, da jo nekdo zalezuje. Line skuša preusmeriti pozornost medijev z očeta in raziskuje umor neznanca v Oslu.

WISTING / Norveška, Danska, Švedska, Nemčija, Irska / 2019
scenarij: Trygve Allister Diesen, Kathrine Valen Zeiner
režija: Trygve Allister Diesen
v glavnih vlogah: Sven Nordin, Carrie-Anne Moss, Richie Campbell, Thea Green Lundberg, Mads Ousdal

Skladatelju Lojzetu Lebiču se je leta 2014 ob njegovem 80. jubileju poklonila tudi osrednja glasbeno-izobraževalna ustanova pri nas, Akademija za glasbo v Ljubljani s svojim koncertnim programom. Za nastop s simfoničnim orkestrom, sestavljenim iz študentov glasbe, so v Cankarjevem domu pripravili izvedbo skladateljevih Novembrskih pesmi za glas in orkester. Solistka je bila mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko, izvedbo pa je vodil dirigent Marko Letonja.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov