Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 9. avg. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 9. avg.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dobrodošli v poletnem jutru iz Kopra. Ponudili vam bomo veliko poletnih, morskih tem, aktualnega dogajanja, govorili bomo z zanimivimi ljudmi, telovadili, potovali po vsej Primorski, iz naše kuhinje pa bo zadišalo po lahkotnih sredozemskih dobrotah.

Praksa je pokazala pomanjkljivosti, odstopanja in celo zlorabe, je odgovor na naše vprašanje, zakaj nas letos po le dveh letih od uveljavitve zakona o osebni asistenci čakajo spremembe. Invalide med drugim najbolj skrbi ponovno ocenjevanje upravičenosti do osebne asistence. Skrb vzbujajoče so tudi čudežne kapljice, ki naj bi v 28 dneh povrnile sluh, in prodaja slušnega pripomočka, ki si še zdaleč ne zasluži tega imena.

Pred sto leti je več žensk rodilo deset in več otrok kot pa enega samega, medtem ko se število edink in edincev danes vztrajno povečuje.

In to ne samo na Kitajskem, kjer je vrsto let veljala politika enega otroka, temveč tudi na Zahodu, kjer bo vsak četrti otrok odrasel brez bratov in sester. Evropa se stara, živimo v času poudarjenega individualizma in narcisizma, zato je avtorja Žigo Valetiča, ki ima tudi sam izkušnjo edinstva, zanimalo, do kakšne mere so edinci vplivali na podobo današnjega sveta, kje so razlogi, da jih je vedno več in ali dejansko držijo vsi stereotipi o njih. Film nam pokaže šest portretov naključno izbranih posameznic in posameznikov, od otroka do starostnika, o njih pa spregovorijo tudi njihovi starši, prijatelji in ostali sorodniki.
Skozi lahkotne družinske orise vidimo, kaj je za edince značilno v različnih življenjskih obdobjih, v partnerstvu, delu in prijateljstvu, kakšna so njihova notranja protislovja, kako gledajo na svet in na medčloveške odnose. Film postreže z nekaj statistike, vendar ne ponuja hitrih zaključkov, temveč odpira polje razmisleka in interpretacijo prepušča gledalkam in gledalcem. Portretiranci prihajajo iz vse Slovenije, večinoma so to ljudje iz »sosednje ulice«, med katerimi se znajdeta tudi mariborska pevka Bilbi ter ljubljanski igralec Demeter Bitenc. Zlasti Bitenc in pa avtorjev ded, ki sta že presegla devetdeset let, nam fenomen edincev osvetlita tudi zgodovinsko, skozi preobrazbe minulega stoletja.
Filmska premiera pa je postavljena prav v čas obeleževanje mednarodnega tedna družin.

Na sporedu bo slavnostno odprtje poletnih olimpijskih iger in prižig olimpijskega ognja. 32. olimpijada moderne dobe bo potekala v glavnem mestu Japonske v Tokiu. To bodo druge olimpijske igre v tem mestu, prve so bile leta 1964. Do 8. avgusta se bodo športniki in športnice merili v 33 različnih športnih disciplinah.

V oddaji bomo prikazali nekaj zanimivejših reportaž iz naših letošnjih oddaj. Najprej bomo skočili v januar in šli na pivški konec med pse čuvaje, ki pazijo na drobnico. Marca smo obiskali zanimivega mladega vinogradnika v Šepuljah na Krasu, kjer smo spoznali tudi Korejca Soonseok Park-a. Joško, kot mu rečejo, je po naši oddaji postal prava medijska zvezda. Aprila in maja smo govorili o mladih iz Prešnice, ki prevzemajo sadjarsko kmetijo. Naredili pa smo tudi zanimivo zgodbo o strunjanskih jagodah, ki so se ohranile po čudežu in jih zdaj nameravajo tržiti pod lokalno blagovno znamko. Na koncu pa smo se ponovno sprehodili po Trnovskem gozdu, ki ga načrtno upravljajo že celih 250 let.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano?
Samu ima 20 let, ko je bil star 14 je začel pomagati očetu pri pridobivanju šote.
Na Finskem se pod številnimi gozdovi nahajajo rastišča šote, ki jih uporabljajo za ogrevanje, pa tudi za različne namene v kmetijstvu. Samu je mlad Finec, ki ve kaj želi doseči v življenju.

Novinar Mladine Ivo Štandeker je leta 1992 nesrečno umrl med bosansko vojno v obleganem Sarajevu, od koder je poročal kot dopisnik.

Vojna za Slovenijo je Mladininega novinarja Iva Štandekerja in fotografa Diega Andresa Gomeza ujela v koloni ustavljenih tovornjakov tik pred Šentiljem. Tam je bila tudi fotografinja, Američanka Jana Schneider, ki se je malo pred tem vrnila iz Etiopije. V Sloveniji je kot novinarka poročala o svoji 13. vojni. Tako je spoznala Iva Štandekerja, s katerim sta malo kasneje skupaj odšla v oblegano Sarajevo. Petnajst let kasneje je nastal dokumentarni film, v katerem Jana pripoveduje o posebnem času, "času nevarnega življenja", ki ga je v takratni Jugoslaviji preživela z Ivom in Diegom, od njihovega prvega pozdrava na Šentilju, do usodne granate v sarajevski Dobrinji. Hkrati s Štandekerjem je bila ranjena tudi Jana, takrat 40-letna ameriška fotoreporterka Sterna in Newsweeka. Z Ivom sta več mesecev preživela v Sarajevu in drugih delih Bosne in Hercegovine. Oba so prepeljali v bolnišnico Pale, večurna agonija poskusa prevoza težko ranjenega Štandekerja v klinični center v Sarajevu pa se je končala z njegovo smrtjo.
Avtor dokumentarnega filma je Edvard Žitnik.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dokumentarna serija v dveh delih je zapeljiv portret Maroka iz zraka. Razkriva naravna in kulturna okolja ter vpliv zgodovine in sodobne industrije na to sredozemsko državo.

Sredozemska država, ki hkrati odpira vrata v osrčje Afrike – tako opiše Maroko oddaja, ki ponuja pogled iz ptičje perspektive na razgibano pokrajino: gorovje Atlas, rodovitne ravnice, puščave in divjo atlantsko obalo. V prestolnici Rabat bomo v labirintu ozkih uličic spoznali tradicionalno obrt barvanja usnja, v Casablanci, največjem mestu Magreba, pa sodobni obraz Maroka. 3000 kilometrov morske obale omogoča preživetje ne le ribičem, temveč tudi nabiralcem alg in celo peska, ki ga potrebuje hitro razvijajoča se gradbena industrija.

MOROCCO FROM ABOVE / LE MAROC VU DU CIEL / Francija / 2017 / Režija: Yann Arthus-Bertrand

Ko so se ljudje srečevali z divjimi volkovi, so se živali začele spreminjati. Raziskave DNK-ja volkov in udomačenih psov so pokazale, da so se prvi psi pojavili pred 15 tisoč leti. Takrat se je začelo sodelovanje med človeško in pasjo vrsto – sprva pri lovu. Pred 5 tisoč leti so nastale zgodnje pasme, ki še danes spominjajo na volčje prednike. Izjemna raznovrstnost pasem pa se je pojavila šele pred 200 leti, ko so ljudje začeli vzrejo z intenzivno selekcijo pasjih značilnosti. Dokumentarna oddaja razkriva razvoj psa in izjemen odnos med človekom in njegovim pregovorno najboljšim prijateljem.

DOG TALES / ZDA / 2020 / Režija: Pete Chinn

Eva se zaljubi v Rudija Hauerja, moža svoje pacientke, toda obeti za srečno življenje v dvoje so nični. Tudi Caterinina predstava o "pošteni družini" začne bledeti. Monika medtem ugotovi, da je zanosila s Freddyjem in se v stiski zateče k svojemu očetu v Vzhodni Berlin, mati Caterina pa je odločena, da jo bo na vsak način vrnila k sebi.

KU'DAMM '56 / Nemčija / 2016
režija: Sven Bohse
scenarij: Annette Hess
v glavnih vlogah: Sonja Gerhardt, Claudia Michelsen, Maria Ehrich, Emilia Schüle, Heino Ferch, Uwe Ochsenknecht, Sabin Tambrea, Trystan Pütter, August Wittgenstein, Steve Windolf, Katharina Schüttler, Robert Schupp, Anne Werner

Evropska prizadevanja za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje imajo prav nasproten učinek na okolje v Afriki. Dokumentarna oddaja Tihotapci odpadkov razkriva, kako odslužena vozila, pralni stroji, avtomobilske pnevmatike in drugi odpadki najdejo pot iz Evrope v Afriko. Posel je izjemno donosen, mreža pa zelo razvejena.

Črni vojaki zajamejo rdeče vojake in jih postrelijo. Nato rdeči vojaki zajamejo črne in jih postrelijo. In tako naprej do bridkega konca. Je to zgodba o tem, da se človeštvo iz zgodovine ni naučilo nič?
Režija: Janez Burger

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov