Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 8. feb. 2022

TV Slovenija 1 • Tor, 8. feb.

Izpostavili bomo ključne poudarke državne proslave ob Prešernovem dnevu in pogledali v Narodno in univerzitetno knjižnico na razstavo portretov Melite Vovk. Obiskali bomo tudi Staro mestno elektrarno v Ljubljani in delavnico Tandem 1: Delo in sreča. Program delavnice, ki je del mednarodne mreže Močnejše periferije: Južno partnerstvo, je zastavljen kot predstavitev slovenskih umetnic in umetnikov, ki so se s svojimi prijavami partnerjem zdeli zelo zanimivi za potencialna sodelovanja. Bili smo tudi na podelitvi italijanske vsedržavne književne nagrade, poimenovane po pisatelju Vladimirju Nabokovu. Italijanski prevod romana Črni obroč tržaškega pisatelja in pesnika Marija Čuka je osvojil drugo mesto.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V času zimskih olimpijskih iger smo pripravili izbor nekaterih najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

V čarobno pisani goščavi se spacapufi nažirajo s slastnimi žižami. Ko nekega dne z grozo ugotovijo, da so vsa drevesa do konca obrali, se odpravijo iskat nove sadeže. Pot jih vodi skozi temačni gozd, v katerem srečajo strašljivega Pajka, s katerim pa se spoprijateljijo. Pajek jih vodi do bujnega žižjega vrta. Lastnik Stari Puf se sprva jezi zaradi požrešnosti Spacapufov, a se kmalu omehča in jih poduči o največjih skrivnostih žižereje. Pri vrtnarjenju jim izdatno pomaga Pajek s svojimi številnimi nogami.

V mirni ribiški vasici na obali Burme živita Su Ki in njen bratec Aun Min. V prostem času iščeta zaklade, ki jih morje naplavi na kopno. Nekega dne v Zalivu brodolomov odkrijeta ladijsko razbitino. Naslednje jutro pa najdeta ladjo v vodi, pripravljeno na plovbo! Ladijski trup zaškripa, jadra se napnejo in uročena ladja začne pripovedovati svojo zgodbo: o duhu morja na fantastičnem potovanju ...

Sneguljčica in Rdeča kapica postaneta najboljši prijateljici, ko se Sneguljčica spopade z zlobno kraljico, Rdeča kapica pa z dvema lačnima volkovoma – enim, ki je požrl njeno babico in se našemil v njene obleke, in drugim, ki je pohrustal nekaj nič hudega slutečih pujskov.

Jakec, ki odrašča v revščini, je zagledan v svojo sosedo Pepelko. A njeno srce se je na dvornem plesu ogrelo za princa, Jakca pa je presenetil velikanski fižol, ki je zrasel na njegovem vrtu. Jima bo uspelo najti pravo ljubezen?

Up sreče v prsih hrani je naslov letošnje državne proslave ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku in podelitvi Prešernovih nagrad. Program, ki temelji na Prešernovem Krstu pri Savici, je zasnovala ekipa Gledališča Koper pod režijsko taktirko Katje Pegan. Počastili bodo letošnja Prešernova nagrajenca dr. Kajetana Gantarja in dr. Mirka Cudermana ter nagrajence Prešernovega sklada Špelo Čadež, Dušana Kirbiša, Jette Ostan Vejrup, Anjo Štefan, Andrejo Zakonjšek Krt in Damijana Močnika. Slavnostni govornik bo predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič, program pa bo povezovala Karin Sabadin.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

Oddaja sredi raznolikega olimpijskega dogajanja ponuja prvo priložnost za pregled najzanimivejših rezultatov in napoved popoldanskih dogodkov.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Najjužnejša celina je tudi najhladnejša, najbolj vetrovna in najbolj negostoljubna. Tam lahko preživijo le najbolj žilave živali. Weddellovi tjulnji grizljajo led, da jim voda ne bi zamrznila, razpoložljivo kopno zasedejo velikanske kolonije kraljevskih pingvinov, za prostor na obali pa se spopadajo štiritonski morski sloni. Življenje obstaja le zaradi izjemno bogatih voda, ki obdajajo celino. A tudi tu se morje segreva, zaradi česar je prihodnost negotova.

SEVEN WORLDS, ONE PLANET / Francija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija, ZDA / 2019 / režija: Fredi Devas, Emma Napper, Chadden Hunter, Giles Badger

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta so obeležili tudi v Judovskem kulturnem centru v Ljubljani. Z glasnim branjem imen so se poklonili vsem slovenskim Judom, ki so jih pokončali v nacističnih taboriščih smrti. Spominskemu večeru so posvetili predstavo »Judovski pes« izraelskega pisatelja Asherja Kravitza v izvedbi igralca Mihe Rodmana.

Spominu na žrtve holokavsta posvečamo tudi prispevek o tlakovcih spomina v Mariboru, kjer na tragično usodo tamkajšnjih Judov spominja dvanajst spotikavcev. Postavili so jih v spomin preminulim članom družin Kohnstein in Singer. O njih spregovoril Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Szolnok és a Kunország - Karcag vidéke című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! oglejte epizodi o Szolnoku in o kumanskih naseljih oz. o okolici Karcaga.

Vladek obupuje. Kraljica je na obed v grad povabila mrčes, čeprav vsi vedo, da ves čas kaj izmika. Tudi ko med obiskom izgine Marjetkina krona, Vladek takoj obdolži mrčes, a se izkaže, da nima prav. Mračni, Mikec, Podkrinkec in Očka Bum vrnejo vse, kar so izmaknili, in poiščejo izgubljeno krono.

Učitelj Kees se izogiba Marie-Louise, ne upa si ji namreč povedati, da ga je strah višine. Ga. Dreus se odloči, da bo kar ona naučila otroke plesati, da se bodo na plesu znašli. Tobias zbira pogum, da bi na ples povabil Hasno, toda kaže, da je prepozen. Menda jo je povabil že nekdo drug.

Mister Twister II./ Nizozemska / 2020

v glavnih vlogah: Sanne Wallis de Vries, Leendert de Ridder

Fantje delajo v okrepčevalnici in zdi se jim, da se jim uspeh še nikoli ni tako izmikal. Stvari še poslabša to, da Danu zmanjkuje denarja. Če ne bo dobil posojila, bo moral prodati okrepčevalnico, skupina pa bo izgubila prostor za vaje. Dan odide po posojilo in fantom prepove, da bi kuhali. Pa ga ubogajo?


Almost Never I. /2019/ Velika Britanija

avtor serije: Jeremy Salsby, Paul Rose
scenarist: Paul Rose
režiser: Ben Kellett, Jack Casey
v glavnih vlogah: Nathaniel Dass, Harry Still, Oakley Orchard, Tillie Amartey, Colin Hoult, Emily Atack, Tess Daly, Kimberly Wyatt, Ryan Early

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Olimpijski dan v Pekingu se bo ravno zaključil, oddaja pa prinaša prvi celovit pregled dnevnih dogodkov. Ponujamo prve odzive slovenskih tekmovalcev in mednarodnih junakov iger.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kranj je prestolnica Gorenjske in ga odlikuje eno naših najobsežnejših in najbolj urejenih starih mestnih jeder, ki leži na pomolu nad rekama Savo in Krko. Ponaša se z imenitno gotsko cerkvijo sv. Kancijana, dvorcem Khislstein, Plečnikovimi deli in Prešernovo hišo. Naš največji pesnik France Prešeren je v Kranju namreč preživel zadnje obdobje svojega življenja in v mestu tudi umrl, pokopan pa je bil na starem kranjskem pokopališču, danes Prešernovem gaju. Pesnik bo rdeča nit oddaje, o njem pa bosta spregovorila pisatelj Ivan Sivec in kustos Gorenjskega muzeja Gašper Peternel.

Aron Tibu, Ludu in njunima očetoma naloži, naj poiščejo redko cvetlico, ki ji rečejo šestprstna roža. Na poti jih napade sabljezobi tiger, zato se ločijo. Tib ostane z Larom, Lud pa s Tomom.

Oddaja o življenju v divjini navdihne mačkona, da se preobleče v geparda, in se ponorčuje iz črede. Jon si izmisli načrt, kako bo ujel divjo zver.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zimske olimpijske igre vsak dan prinašajo nove nosilce medalj, zgodbe o uspehu, hrepenenju, športnem duhu in še marsičem. Najzanimivejše vam ponujamo v podaljšani osrednji olimpijski oddaji. Dogajanje v Pekingu bodo osvetlili naši poročevalci na prizorišču in gostje v studiu.

Karla mučijo spomini na pokojnega sina Kája. Noče izgubiti še enega in poskuša najti kompromis. Tomáš težko prenaša, da Olga in Karel nista njegova prava starša, in jima v vsem nasprotuje. Družina tuhta, kako ga pomiriti, da se ne bi bal odhoda k drugim staršem. Tereza se hoče z Jakubom izolirati v svojem mehurčku in počakati, da vihar mine. Vsi skupaj pa naj bi se srečali na proslavi ob obletnici ustanovitve Hranic.

KUKAČKY / The Swap / Češka republika / 2021 / NST
scenarij: Jan Coufal
režija: Biser A. Arichtev
v glavnih vlogah: Viktor Sekanina, Marek Adamczyk, Marta Dancingerová, Jiří Štrébl, Veronika Freimanová, Luboš Veselý, Antonín Mašek, Petr Kostka, Libuše Švormová, Theo Schaefer, David Novotný, Marek Frňka, Sabina Remundová, Darija Pavlovičová, Denisa Barešová, Michal Isteník

V oddaji Portreti Prešernovih nagrajencev predstavljamo dobitnike najvišjih državnih priznanj na področju kulture. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent Mirko Cuderman. Akademik prof. dr. Kajetan Gantar je zaslužen za neprecenljiv prispevek k slovenskemu poznavanju antične književnosti in filozofije. Dr. Mirko Cuderman je temeljno zaznamoval slovensko zborovsko glasbo zadnjih desetletij. Nagrade Prešernovega sklada prejmejo pesnica in pisateljica Anja Štefan za literarno ustvarjalnost, dramska igralka Jette Ostan Vejrup za več vlog, skladatelj Damijan Močnik za opus vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt za vlogi v Simonu Boccanegri in Faustu, slikar Dušan Kirbiš za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj ter režiserka Špela Čadež za animirani film Steakhouse. Oddajo so pripravili novinarji Uredništva oddaj o kulturi pod režijsko taktirko Alme Lapajne in Aljaža Bastiča.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:15
Šport

Na olimpijskih igrah se bo kmalu začel nov tekmovalni dan, zadnja večerna oddaja pa je priložnost za napoved glavnih dogodkov prihajajočega dne. Prav tako bodo v njej prostor dobili ostali športni dogodki, ki niso povezani z igrami v Pekingu.

22:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Anica Cetin Lapajne je bila rojena leta 1935 v vasici Dolnja Bitnja pod Premom, v tistem delu Slovenije, ki je po prvi svetovni vojni pripadel Italiji. Šest let ji je bilo, ko je izbruhnila druga svetovna vojna in že leto kasneje so italijanski fašisti grobo prekinili njeno srečno otroštvo. 4. junija 1942 so požgali in izropali sedem brkinskih vasi, med njimi tudi Aničino Dolnjo Bitnjo, pobili talce, domačine pa odpeljali v internacijo v Italijo. Iz internacije v kraju San Giorgio di Lomellina sredi lombardijskih riževih polj so Anico z družino odpeljali v italijansko koncentacijsko taborišče Fraschette v južni Italiji. Po italijanski kapitulaciji je zelo težkim razmeram v taborišču sledila dolga in nevarna pot domov, kjer jih je pričakal požgan dom. Toda vojne še ni bilo konec in osemletno Anico so čakale nove življenjske preizkušnje. Mama in oče sta se vključila v Osvobodilno fronto in odpor.
Po vojni in šolah na Premu, v Ilirski Bistrici in Postojni je Anica v Ljubljani doštudirala geografijo. Pozneje je bila vidna političarka in kulturna delavka v Ljubljani.
Izdala je tudi dve pesniški zbirki, Šepet in Žarek, skupaj z možem mag. Ivanom Lapajnetom pa sta napisala Manifest nove dobe.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

Zimske olimpijske igre vsak dan prinašajo nove nosilce medalj, zgodbe o uspehu, hrepenenju, športnem duhu in še marsičem. Najzanimivejše vam ponujamo v podaljšani osrednji olimpijski oddaji. Dogajanje v Pekingu bodo osvetlili naši poročevalci na prizorišču in gostje v studiu.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov