Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 4. jul. 2022

TV Slovenija 1 • Pon, 4. jul.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Poletna jutra imajo poseben čar, najlepša pa so v družbi oddaje Dobro jutro!
Tudi v poletnih dneh vam ustvarjalci oddaje ponujajo številne svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne vsebine. Skupaj bomo raziskovali teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi in vam ponudili številne koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja. Pripravili smo tudi številne nagradne igre in terenska javljanja iz različnih krajev širom Slovenije. Z vami smo v živo vsak delovnik med 7. in 9. uro.

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Pepa in Jure sta šla z babi in dedijem pujsom na plažo. Raziskujejo skale in skalne bazenčke. Najdejo rakca, školjko, fosil ...

Cmok ima doma porednega škrata, ki mu večkrat pošteno zagode. Kaj mu je tokrata ušpičil? Iz solate mu je naredil kravato. Cmok takoj dobi odlično idejo in otrokom pripravi okusno solato. Otroka se na vso moč branita jedi, ko pa jo poskusita, ne moreta nehati.

Varuhinja dinozavrov
Gospod Hendrickson na vrt postavi okrasne plamence. Kot bi mignil, je tam dromeozaver in jih napade. Dana mora ugotoviti, kako naj jih zavaruje.

Dinozavrsko poletje
Poletje je in zunaj je vroče, zato se Dana sprašuje, kako so se dinozavri hladili. Z novim dinoposkusom ugotovi, da so se skrivali v senci dreves, kopali luknje in se valjali v blatu.

Buck spi na kavču, toda vsem je jasno, da potrebuje svojo sobo, saj nima niti najmanjšega občutka za to, kaj se spodobi in kaj ne. Najprej mu hočejo urediti bivališče na vrtu, v šotoru, nazadnje pa pristane na podstrešju. Elias in Buck se odpravita v trgovino z računalniškimi igrami, da bi kupila najnovejši del Buckove igre, toda tam se stvari malce zapletejo.

Februarja je minilo 140 let od smrti velikega ruskega klasika Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, ki velja tudi za duhovnega učitelja.

Februarja je minilo 140 let od smrti velikega ruskega klasika Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, lani novembra pa 200 let od njegovega rojstva. Z izredno bogatim in globokim pisateljskim opusom se uvršča v vrh svetovnega pripovedništva. Eden najpomembnejših sodobnih mislecev je zaznamoval tako literarni kot tudi filozofski in kulturni prostor. S svojim svetovnim nazorom velja za duhovnega učitelja, ki nam odkriva neslutene možnosti človekovega bivanja in mišljenja.
Na Teološki fakulteti v Ljubljani so januarja za znanstvene raziskovalce in ljubitelje antike pripravili patristični popoldan.
Na predvečer letošnjega kulturnega praznika je državno proslavo z nenavadno orgelsko izvedbo državne himne, Prešernove Zdravljice, odprl maestro Tone Potočnik.
Jure Sešek nas vabi k Pustni sobotni iskrici na Radiu Ognjišče, kjer bomo podali roko prek s. Zvonke Mikec otrokom v Mozambiku.

V zabavni kuharski seriji Čarokuhinja spremljate Gojmirja Lešnjaka Gojca v vlogi ata, ki v svoji kuhinji pripravlja jedi po starih receptih. Družbo mu dela nečakinja, ki pa si za pripravo jedi ne vzame toliko časa in si kot mlada sodobna ženska raje kupi že pripravljene in zamrznjene jedi. 15-minutno humoristično in izobraževalno serijo popestrijo tudi obiski znanih gostov, ki ata in njegovo nečakinjo obiščejo v kuhinji in pripravljene jedi tudi poskusijo.

Loti, ki ji Irma nezakonito izda dovoljenje za gradnjo hotela v Triglavskem narodnem parku, ustanovi fundacijo za zaščito alpskega svizca. Vodila naj bi jo Anja in Nandi, ki pa bi se morala zato preseliti nazaj na Dunaj. Anja v tem vidi svojo veliko priložnost, Miletu pa se trga srce. Odloči se, da jo bo po starodavni družinski šegi ugrabil in z njo pobegnil k žlahti v Srbijo. V ugrabitev pa se nato zapleteta še Nandi in Slađa, kar spravi pokonci vse Jeklenice...

Izvršni direktor ajdovskega podjetja Bia Separations dr. Aleš Štrancar premika meje javne vključenosti podjetnikov v širše družbeno in politično dogajanje. Potem ko je razvil eno najuspešnejših biotehnoloških podjetij v Sloveniji, je del kupnine zanj – milijon evrov – vložil v novo medijsko podjetje, Mediainvest, oziroma v spletni medij Domovina in tiskani tednik Domovina. Dr. Aleš Štrancar je gost tokratne oddaje Intervju.

Voditeljica: Vida Petrovčič

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kdo so velike osebnosti 20. stoletja? Britanska dokumentarna serija predstavlja dosežke in življenjske poti izjemnih ljudi, ki so v preteklosti premikali meje mogočega in sooblikovali današnji svet. Spoznajmo, torej, nekatere izmed najvplivnejših voditeljev, raziskovalcev, znanstvenikov, slavnih oseb iz sveta zabave, aktivistov, športnikov in umetnikov prejšnjega stoletja.

1. del: Voditelji
V prvem delu dokumentarne serije srečamo štiri svetovne voditelje: britanska premierja Winstona Churchilla in Margaret Thatcher, ki sta vsak po svoje odločilno vplivala na notranjo in zunanjo politiko svoje države in si pri tem nakopala tudi zagrizene nasprotnike, ne le občudovalcev; ameriškega predsednika Franklina D. Roosevelta, brez katerega bi bil svet po drugi svetovni vojni precej drugačen; in nazadnje Nelsona Mandelo, prvega temnopoltega predsednika Južne Afrike, ki po vsem svetu velja za simbol sprave in rasne enakopravnosti.


ICONS (THE GREATEST PERSON OF THE 20TH CENTURY) / Velika Britanija / 2019 / režija: Peter Sweasey

Fiamme nere, italijanski prevod romana Črni obroč tržaškega pisatelja in pesnika Marija Čuka so uvrstili med 11 finalistov, nominiranih za italijansko književno nagrado Nabokov, poimenovano po pisatelju Vladimirju Nabokovu. Knjigo, ki je izšla pri tržaški založbi Mladika, je v italijanščino prevedla Martina Clerici. Roman je strokovno žirijo v Apuliji med več 100 romani prepričal s svojo pripovedno in vsebinsko prodornostjo. V studiu se nam je pridružil avtor tega prvega romanskenega opisa o Narodnem domu Marij Čuk.

„EUROPEADA 2022 in Kärnten/Koroška – TOGETHER UNIQUE/SKUPNO ENKRATNI/ GEMEINSAM EINZIGARTIG – skupaj praznujmo enkratnost raznolikosti v Evropi“. Potem, ko je bila Europeada leta 2008 v gosteh pri Retoromanih v Graubündnu v Švici, leta 2012 pri Lužiških Srbih v Nemčiji in leta 2016 pri Ladincih in nemško govorečih Južnih Tirolcih v Pustertalu in Gadertalu v Italiji, poteka evropsko nogometno prvenstvo avtohtonih narodnih manjšin na Koroškem.
Mednarodni kulturni večer, kulturni dan ali omizje z razpravo odsevajo pomen bogatega kulturnega udejstvovanja avtohtonih narodnih manjšin in s tem tudi slovenske manjšine na Koroškem.
Ob zaključku šolskega leta je Glasbena šola dežele Koroške letos spet imela zaključni letni koncert. V kulturnem domu v Šentprimožu so dijakinje in dijaki predstavili svoje veščine, nastopili pa so uspešni glasbeniki, ki so sodelovali na letošnjem tekmovanju Prima la musica.
http://slovenci.orf.at

Maruša in Ronja imata težave pri prečkanju najbolj prometne ceste v mestu. Pogumni Pepe jima bo pomagal, da bosta to storili varno. Ob tem pa bo čas tudi za zabavo in ples! Pridruži se nam pri najbolj nenavadnem prečkanju ceste!

Anka bi rada naredila fotografijo, ki bi bila najlepša. Med pripravami na fotografiranje malce preveč okrasi sebe in sobo. Lars se zabava, vendar dvomi, da je Anka vrhunska fotografinja. Še dobro, da pride na obisk fotograf, ki spremlja najhitrejšega kolesarja na svetu.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Poletne oddaje Podjetno naprej predstavljajo zgodbe o okolju prijaznih rešitvah, inovativnih idejah ali pa kreativnih mladih, ki se pogumno podajajo na samostojno podjetniško pot na različnih področjih. Obiskali smo številna zagonska podjetja tako v Sloveniji kot tudi drugih evropskih državah, bili smo denimo v Estoniji, Grčiji, Albaniji in na Finskem. V okviru projekta INFO4EU smo tako v sezoni 2021/2022 pripravili 60 prispevkov in 30 zgodb o uspehu.

Hana ima v šoli referat o krompirju. Čeprav se je dobro pripravila, ji predstavitev kar ne gre in gre. Zato ji Štef na prav poseben način pomaga premagati strah pred nastopanjem.

Bela krajina je skrivnostna in razgibana obmejna pokrajina za Gorjanci, dežela bréz in praproti, belih noš, razgibanih vinskih goric in bogatega ljudskega izročila. Njena kulinarika je zelo raznovrstna, mnogo starodavnih receptov se je ohranilo vse do današnjih dni. Značilne belokranjske jedi so: belokranjska pogača, belokranjska povitica, belokranjsko cvrtje, belokranjski nadev ali semiško fulanje s hrenom, ajdova povitica z rozinami, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem, belokranjski žlinkrofi in nepogrešljivi odojek ali jagenjček na ražnju.
V prvi oddaji bo ata (Gojmir Lešnjak - Gojc) poslal babico (Ljerka Belak) po jagenjčka, a jo bo mesar Franc (tudi njega igra Gojc) pregovoril v drugačen nakup… Družbo jima bo delala njuna mlajša vnukinja (Živa Selan), ki je po zgledu starejše, ki je šla študirat v tujino, tudi sama našla veselje do kuhanja in spoznavanja slovenskih kulinaričnih regij z babico in atom. Vendar brez zapletov tudi tokrat ne bo šlo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Bili smo na petkovem koncertu skupine Haiku Garden, ki je predstavila nov album in otvorila vrt Gala Hale na Metelkovi, kjer bo v poletnih mesecih ponovno zaživelo pestro koncertno dogajanje. Predstavljamo mladinski roman Leto, ko so prišle čebele, ki ga je prevedla Renata Zamida in izdala založba Sodobnost, več pa tudi o razstavi Sodelovanja v Muzeju moderne umetnosti - MUMOK na Dunaju, ki se osredotoča na avantgardo 60., 70. in 80. let minulega stoletja, na njej pa sodeluje tudi slovenska skupina Irwin z instalacijo Transnacionala iz leta 1998.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V naslednji uri si boste lahko ogledali prispevke, ki jih 20. junija, na dan novinarske stavke, niste mogli videti. V uredništvu Tednika smo pripravili pet prispevkov, ki govorijo o pomenu javne RTV in o razmerah v Informativnem programu Televizije Slovenija: Zato stavkamo! Labodji spev RTV? RTV v vojni za Slovenijo. "Ni nam vseeno za RTV." Javna RTV za vse.

Kaj bi bilo, če bi Hitler zmagal v drugi svetovni vojni? Je bila ta zmaga sploh verjetna? In kaj bi se zgodilo, če bi Hitlerja ubili? V dokumentarni oddaji ekipa strokovnjakov predstavi miselni zgodovinski eksperiment o nacističnem režimu in pokaže, da lahko vprašanje nacistične zmage štejemo za zgodovinsko opozorilo, ki naj služi tudi kot zdravilo proti razočaranju nad demokracijo.

WHAT IF HITLER HAD WON THE WAR / WAS WÄRE, WENN ... HITLER DEN KRIEG GEWONNEN HÄTTE? / Nemčija / 2020 / Režija: Alexander Hogh

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Britanski volivci so na referendumu izglasovali izstop iz Unije. Združeno kraljestvo zajame val zločinov iz sovraštva. Med žrtvami je tudi Kalim Chowdrey. Oliver Harris razmišlja o odhodu na novo delovno mesto, vendar je še vedno privržen Massimu. Massimo dobi namig, da Kalima morda niso ubili iz sovraštva. Neki posnetek ogrozi prevzem podjetja, za katerega se je dogovoril Massimo. Dominic ga še vedno vabi, naj se mu pridruži.

DEVILS (II.) / Italija, ZDA / 2022
Scenarij: Frank Spotnitz, James Dormer, Caroline Henry, Naomi Gibney
Režija: Nick Hurran, Jan Maria Michelini
V glavnih vlogah: Alessandro Borghi, Patrick Dempsey, Li Jun Li, Pia Mechler, Joel de la Fuente, Tom Mckay, Ana Sofia Martins, Marina Maximilian, Ken Stott, Lars Mikkelsen

Posnetek koncerta, ki je nastal ob 300. obletnici rojstva Giuseppeja Tartinija, leta 1992 v župnijski cerkvi sv. Jurija v Piranu. Nastopil je orkester Slovenski solisti pod dirigentskim vodstvom Marka Muniha. V izvedbah Tartinijevih koncertov so se predstavili priznani solisti, violinista Federico Agostini in Igor Ozim, violončelist Miloš Mlejnik in trobentač Stanko Arnold. Zaključni del koncerta je postregel z izvedbo Tartinijeve Simfonije št. 58 v F-duru.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Bili smo na petkovem koncertu skupine Haiku Garden, ki je predstavila nov album in otvorila vrt Gala Hale na Metelkovi, kjer bo v poletnih mesecih ponovno zaživelo pestro koncertno dogajanje. Predstavljamo mladinski roman Leto, ko so prišle čebele, ki ga je prevedla Renata Zamida in izdala založba Sodobnost, več pa tudi o razstavi Sodelovanja v Muzeju moderne umetnosti - MUMOK na Dunaju, ki se osredotoča na avantgardo 60., 70. in 80. let minulega stoletja, na njej pa sodeluje tudi slovenska skupina Irwin z instalacijo Transnacionala iz leta 1998.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov