Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 5. okt. 2022

TV Slovenija 1 • Sre, 5. okt.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja, sreda pa bo tudi dan za pregled aktualnega dogajanja v športnem svetu. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh, vam svetujemo o vrtninah in cvetlicah, ob koncu oddaje pa z Danico Lovenjak preverjamo družabno kroniko. Vaša sredina gostitelja sta Špela Močnik in David Urankar, zato je jutro z nami zmeraj dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Nadja še naprej spretno krepi svoj položaj v Knežjem dvoru, tudi brez Tima. Ko se pri poslovni zadevi postavi na Christophovo stran proti Wernerju, sta Christoph in Tim navdušena.
Robert po velikem razočaranju Evi ne more več pogledati v oči. Eva se boji, da to pomeni konec zanju. Ko se naslednji dan pojavi pri njej, Eva upa, da ji bo odpustil.
Franzi jasno pove Steffenu, da si želi z njim sodelovati le poslovno. Steffen pa noče več vložiti denarja, saj je njena neodločnost zanj znak, da je posel tvegan. A se Franzi ne preda. Ji bo vendarle uspelo prepričati Steffena?
Lucy in Bela še naprej mrzlično razmišljata, kje bi dobila 2000 evrov za ponija. Njuna zamisel, da bi s cirkuškim konjem izvajala trike v vasi, je le zmerno uspešna. Potrebujeta novo zamisel.
Michael se želi boriti za zakon z Natascho in jo spomni na stare čase in njuno močno medsebojno ljubezen. Vendar se njegov poskus izjalovi.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Dvonadstropni most na reki Tounjčici je impresiven spomenik, edinstven v Evropi, in velja za enega vrhuncev gradnje mostov na Hrvaškem v preteklosti.
Leta 1892 je Avstro-Ogrska Gradež razglasila za cesarsko zdravilišče in letovišče. Od takrat je ta obmorski kraj med Trstom in Benetkami znan po termah, priljubljen cilj turistov iz Avstrije in Bavarske.
Reža ali kroglasta odprtina v tleh, iz katere izhajajo vroči plini, največkrat ogljikov dioksid je vulkanski pojav – mofeta. Slovenija resda nima pravega vulkana, vendar pa mofete vendarle pričajo o nekdanjem ognjeniškem delovanju.
Na zahodu Madžarske, blizu kraja Héviz, stoji vasica Zalaköveskút, v kateri živi le trideset ljudi. Kar šestkrat več od prebivalcev vasi, pa je bivolov. Ob vasici namreč stoji bivolja biofarma, ki deluje tudi kot rezervat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

O največjih hollywoodskih zvezdnikih, njihovih igralskih karierah, zasebnem življenju in njihovem mestu v zgodovini filma govorijo pronicljivi poznavalci sedme umetnosti. Med njimi sta Derek Malcolm, dolgoletni filmski kritik pri britanskem dnevniku Guardian, in Ian Nathan, filmski publicist in nekdanji urednik pri britanski filmski reviji Empire.

Epizoda: CLAUDIA CARDINALE
Igralka sicilijansko-tunizijskega rodu je premogla širok igralski razpon. Njen prvi zakon s producentom Francom Cristaldijem jo je pahnil v stisko, saj je morala zaradi vzdrževanja javne podobe skrivati nosečnost in pozneje otroka. Cristaldi je iz nje naredil seksualni simbol italijanskega filma.

Izvirni naslov: STARS OF THE SILVER SCREEN / DISCOVERING FILM / Britanska dokumentarna serija, 2016 / Nastopajo: Derek Malcolm, Ian Nathan, Neil Norman

Obiskali smo mednarodno konferenco Gospodar v Cankarjevem domu, kjer so se številni domači in tuji filozofi spraševali o večno aktualni temi družbene oblasti. Na primer, kako in zakaj so si nekateri pridobili status, ki jim je omogočal neomajno oblast nad drugimi, in zakaj je pokojna britanska kraljica postala del popkulture? Predstavljamo grafičnega oblikovalca Ranka Novaka, ki je posebej znan po svojem delu za številne kulturne ustanove, za katere je oblikoval celostno grafično podobo, plakate, knjižne publikacije in postavitve razstav. Likovno je prenovil tudi dnevna časopisa Delo in Dnevnik. V Mestni galeriji Ljubljana je zdaj na ogled pregledna razstava njegovega dela od druge polovice sedemdesetih let do danes. Ogledali smo si film Skozi moje oči režiserja in scenarista Igorja Vrtačnika. Igrano-dokumentarni film o slikarju in fotografu Venu Pilonu nam predstavlja njegovo življenje in ustvarjanje v Parizu ob prelomu stoletja, ko je tam vzniknil epicenter sodobne umetnosti. Ogledali smo si prenovljene prostore Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer bodo v sodobno opremljeni Kazini v parku Zvezda v ponedeljek začeli novo šolsko leto. Pogovarjali smo se še z Gunnarjem Idenstamom, večkrat nagrajenim švedskim organistom, ki s svojim ustvarjanjem ruši meje oziroma gradi mostove med različnimi glasbenimi žanri. Blizu sta mu tako Bach in Debussy kot skupini Abba in Metallica.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Az adás tartalma:

- október 6. a magyar nemzet gyásznapja;
- ülésezett a Šalovci Községi MNÖK Tanácsa;
- megjelent a Szülőföldön magyarul támogatási program kiírása;
- új színházi évad Lendván;
- évfordulók a magyar tudományban 2022-ben;
- Egészségünkre!: a demencia.

Vsebina oddaje:

- 6. oktober, dan narodnega žalovanja Madžarov;
- zasedal je Svet MSNS Občine Šalovci;
- objavljen razpis Na rodni grudi madžarsko;
- nova gledališka sezona v Lendavi;
- obletnice v madžarski znanosti v letu 2022;
- rubrika Na zdravje!: demenca.

Sezono Malih sivih celic zaključujemo veličastno, še bolj zabavno, glasbeno, povezovalno in obrnjeno na glavo. Voditelja tokrat nadeneta tudi čevlje tekmovalcev in se podata v labirint, Jasna pa stopi v njune. Najboljši tekmovalci kviza in Hitrih lončkov se pomešani med sabo, kot navijači in tekmovalci hkrati, preizkusijo v napihovanju balonov, skupinski pantomimi, glasbenih ugankah, jengi in snemanju pravega glasbenega video spota. Da je vzdušje še bolj pestro pa poskrbijo tudi Big band RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla in pregled najboljši ter najbolj zabavnih trenutkov sezone. Vas zanima, kako zveni Cup song v izvedbi voditeljskega tria, Big banda in tekmovalcev Hitrih lončkov in kdo je prvak tekme posameznikov v podiranju piramid, potem ne zamudite 32. oddaje.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

»Človek, ne jezi se!« je kratek dokumentarni film, ki pripoveduje zgodbo o edinem slovenskem pritlikavem paru. Martina in Anton se trudita živeti popolnoma običajno družinsko življenje, ki pa je zaradi njune velikosti vsak dan znova pred preizkušnjo. Poleg tega se nenehno spopadata s predsodki, ki jih ljudje običajne velikosti gojimo do tistih, ki bolehajo za genetsko boleznijo ahondroplazijo. Zakonca nizke rasti, ki imata sina 'normalne' velikosti, te predsodke razbijata na različne načine.
Film »Človek, ne jezi se!« nastavlja ogledalo vsem tistim »majhnim« ljudem, ki si domišljajo, da so veliki.

Pozdravljen, kenguru! Počakaj me! Tako težko te je ujeti! S svojimi velikimi nogami lahko dosežeš zavidljivo hitrost. Pripadaš zelo edinstveni živalski skupini. Kot veliko drugih vrečarjev, to je tistih, ki imajo za svoje mladičke na trebuhu vrečo, si tudi ti ogrožen. Že dolgo ne živiš drugje kot v Oceaniji, še posebej rad imaš Avstralijo.

Pok in Pak se znajdeta v vesoljskem laboratoriju profesorja Asimova. Tam spoznata tudi robotskega kužka, ki si želi profesorjeve pozornosti. Pak se spet izkaže, ko ju nauči pokazati naklonjenost in odpuščati.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudipri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Včasih bi s hrano radi potovali, včasih eksperimentirali, včasih pa bi najraje ostali kar doma, v udobju doma in otroških spominov. In danes je tak dan. Cmoki so kulinarična uspešnica že dolga stoletja. Poznamo različne cmoke, lahko so sladki ali slani, poznajo jih različne kulinarične tradicije po svetu, skupna pa jim je oblika: ta je seveda okrogla. Petra bo cmoke nadevala s svežimi slivami. Kaj pa slive – jih je bolje izkoščičiti ali ne? Babice so nekoč namenoma pustile koščico v slivah, saj so po koščicah na robu krožnika točno vedele, koliko cmokov je kdo pojedel.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Na festivalu Indigo v Cukrarni bosta nocoj nastopila Slavoj Žižek in Ervin Hladnik Milharčič, mi pa smo se pogovarjali tudi z oblikovalcem Rubenom Patrom o tem kako sta oblikovanje in kapitalizem prepletena in kakšne so alternative. V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma smo si ogledali eno največkrat izvajanih odrskih del britanskega skladatelja Thomasa Adesa Napudrana, ki velja za sodobno operno klasiko. Več pa tudi o novi izdaji Partizanskega dnevnika Edvarda Kocbeka, ki je izšla pri založbi Sanje.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Komična drama. Ko se Sari, elegantni poslovni ženski, ponudi priložnost, da kupi sanjsko stanovanje, ne more verjeti svoji sreči. Prostor je svetel in zračen, z veličastnim razgledom, in kar je še posebej neverjetno, zelo zelo poceni. A pogodba ima majhno posebnost: eden od členov vključuje tudi Lolo, osemdesetletno lastnico, ki jo bo Sara »prevzela« s stanovanjem vred in ima pravico ostati v njem do smrti. Sara meni, da bo kmalu postala edina lastnica, saj ima Lola že dva srčna obvoda, kadi kot Turek in pije. Toda stvari se ne razpletejo, kakor Sara pričakuje. Lola z vsakim dnem postaja bolj živahna, Sarino življenje pa se zapleta. Med popolnoma različnima ženskama v stiski se nazadnje stke nenavadno prijateljstvo …

EL INCONVENIENTE / ONE CAREFUL OWNER / SPAIN / 2020
Režija: Bernabé Rico / Scenarij: Bernabé Rico, Juan Carlos Rubio / Igrajo: Juana Acosta, Kiti Mánver, Carlos Areces, Daniel Grao, José Sacristán, Daniel Muriel, Gemma Giménez, Beatriz Arjona, Juanfra Juárez, Vicky Luna, Rosario Lara, Juan Carlos Rubio, Nacho Ortega …

Serija televizijskih portretov prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Gre za deset kratkominutnih zgodb, ki jih je poznavalka zgodovine Darinka Kladnik spletla v zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o bolj ali manj poznanih a pomembnih zgodovinskih osebnostih.
Namen miniatur je poleg obogatitve programa tudi izobraževanje o družbeni in kulturni preteklosti prostora, v katerem živimo.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Na indijsko-britanskega pisatelja Salmana Rushdieja, avtorja romana Satanski stihi, je bila leta 1989 zaradi kritike islama razpisana fatva. Knjiga je najprej razburila britanske muslimane, za njimi pa tudi muslimane po svetu. Po več desetletjih od izreka smrtne obsodbe je napadalec Rushdieja avgusta letos večkrat zabodel. Kaj pomeni svoboda govora in kaj svoboda umetniške besede? Kje, če sploh, so meje?
Gostje: dr. Primož Šterbenc, Tanja Tuma, dr. Mirt Komel in dr. Blaž Zabel
Voditeljica in urednica oddaje: Nina Jerman

»Človek, ne jezi se!« je kratek dokumentarni film, ki pripoveduje zgodbo o edinem slovenskem pritlikavem paru. Martina in Anton se trudita živeti popolnoma običajno družinsko življenje, ki pa je zaradi njune velikosti vsak dan znova pred preizkušnjo. Poleg tega se nenehno spopadata s predsodki, ki jih ljudje običajne velikosti gojimo do tistih, ki bolehajo za genetsko boleznijo ahondroplazijo. Zakonca nizke rasti, ki imata sina 'normalne' velikosti, te predsodke razbijata na različne načine.
Film »Človek, ne jezi se!« nastavlja ogledalo vsem tistim »majhnim« ljudem, ki si domišljajo, da so veliki.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Na festivalu Indigo v Cukrarni bosta nocoj nastopila Slavoj Žižek in Ervin Hladnik Milharčič, mi pa smo se pogovarjali tudi z oblikovalcem Rubenom Patrom o tem kako sta oblikovanje in kapitalizem prepletena in kakšne so alternative. V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma smo si ogledali eno največkrat izvajanih odrskih del britanskega skladatelja Thomasa Adesa Napudrana, ki velja za sodobno operno klasiko. Več pa tudi o novi izdaji Partizanskega dnevnika Edvarda Kocbeka, ki je izšla pri založbi Sanje.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov