Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 5. feb. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 5. feb.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Zakaj ima Ljubozver take težave, da bi se na prešeren dan zabaval?

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

glasba in besedilo: Miladojka Youneed

Miladojka Youneed, glasbena jazzovska zasedba iz Ljubljane, je prvo kaseto izdala leta 1986 pri založbi FV ŠKUC in je bila v slovenskem alternativnem prostoru edinstven pojav. Glasbo Miladojke Youneed označuje preplet različnih, običajno nezdružljivih popularno-glasbenih svetov.

Osebna zgodba človeka, ki svojimi stališči in dejanji dviga prah v svoji okolici.

Juan (z vzdevkom @pxssypapi) je bil kot dojenček pripeljan iz Kolumbije. Posvojil ga je frizijski par na Nizozemskem, vendar se ni dobro izšlo. Juan meni, da ni bil takšen sin, kakršnega sta si posvojitelja želela, in da je drugačen od njiju v mislih, ravnanju in ljubezni. S spreminjanjem telesa je našel način za prebolevanje preteklih travm, toda pravi demoni so še vedno v njem.

Recept, kako ohranjati vitalnost tudi v starejših letih, nam bodo v oddaji razkrivali trije zelo čili starejši posamezniki – Franjo Potočnik, Kazimira Lužnik in Milan Pavliha – ki pri svojih 86 letih še vedno kolesarijo, se povzpnejo na Triglav, udeležujejo maratonov, redno koncertirajo … Njihove izkušnje o tem, kako doseči tako vitalno starost in predvsem ohraniti zdravje, pa bo s koristnimi nasveti dopolnila še specialistka družinske medicine dr. Danica Rotar Pavlič.

Starši so tisti, ki dajejo (ali pa ne) otrokom občutek varnosti in sprejetosti. Večina staršev je prepričana, da so svojim otrokom dali vse, kar so potrebovali, čas pa pokaže, da to morda ne drži vedno. Odnosi s starejšimi otroki se skrhajo, ponekod celo prekinejo. In tako se starši zatikamo v odnosu s svojimi odraslimi otroki. Danica Vidmar, gostja v studiu, je spoznala, kako neopremljena je bila za zdravo partnerstvo in starševstvo in kako je bila obremenjena z vzorci, ki jih je prenesla iz svoje družinske skrinje. Težko je dati nekaj, česar sami kot otroci nismo prejeli. Ko se je Danica izvila iz materinskega krča in občutka krivde, je spoznala tudi, da njen “vse”, ki ga je želela dajati hčerama, še zdaleč ni bil “vse” ter da se z občutki krivde in neustreznosti ne da graditi pristnih odnosov. Kako postaviti nove temelje odnosa med starši in odraslimi otroki? Kako se bomo vedli v novih vlogah, kako bomo upoštevali meje drug drugega, kako bomo kot odrasli ljudje spoštovali enakovrednost in enakopravnost drug drugega? Oblikovanje novih odnosov z odraslimi otroki ni stvar enega odkritega pogovora, kot pravi Danica, temveč je proces, v katerem so vzponi in padci, pot je dolga ter ima ovinke, a vedno se je vredno podati nanjo. Svoj pogled na odnos z mamo bo v oddaji podala tudi Daničina hčerka Ana, svoja spoznanja pa bo z nami delila še ena mama, ki prav tako išče pot do odraslega sina, s katerim imata že nekaj let pretrgane stike.

"Ostal bom muzikant in noša bo moj gvant!" Tako poje legendarni Alfi Nipič, ki je zasvojen s petjem, kot piše v svoji najnovejši avtobiografiji. In tudi občinstvo je zasvojeno z njim. Kdo ne pozna že ponarodele pesmi Silvestrski poljub? Alfi Nipič bo letos dopolnil 80 let. Kako gleda na 62 let svoje uspešne kariere? Poglejte v oddaji Intervju z Vido Petrovčič.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Avtorji poljudnoznanstvene dokumentarne serije obiščejo deževni gozd Bornea, puščavo Namib, dolino Luangwa v Afriki, Galapaške otoke, Patagonijo in Aljasko. Gledalcem približajo življenje na zadnjih koščkih našega planeta, ki jih še lahko imenujemo rajska. To so odročna življenjska okolja, kjer pogosto vladajo skrajne vremenske razmere, a so ravno zato ostala nedotaknjena.

3. del: Luangwa – smaragdna dolina
Na koncu vzhodnoafriškega Velikega tektonskega jarka leži dežela, ki jo je čas pozabil – valovite travnate planjave doline Luangwa. Tamkajšnje živali se morajo prilagajati ritmu letnih časov. Deževna doba je za večino čas obilja, sušno obdobje pa predvsem za rastlinojede živali čas preizkušenj.

EDEN: UNTAMED PLANET / Velika Britanija, ZDA, Kitajska / 2021 / režija: Valeria Fabbri-Kennedy

Kakšni so izzivi Slovencev čez našo severno mejo?
Ali lahko govorimo o skupnem kulturnem prostoru?
O tem z dr. Jankom Mallejem, podpredsednikom Slovenske prosvetne zveze v Celovcu.
Vabljeni k ogledu.

Pod naslovom Narod – zdravo drevo raste iz zdravih korenin so v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah z bogatim kulturnim programom zaznamovali slovenski kulturni praznik.
Konec januarja so v prostorih K&K centra v Šentjanžu v Rožu odprli razstavo likovnika Draga Druškoviča Namad. Na podlagi Druškovičevih slik in grafik so v Afganistanu nastale stenske preproge, ki bodo na ogled do 25. februarja.
Kmečki koledar 2024: z diplomskim delom o roženkravtu je Ivana Stefaner-Weiss zaključila izobraževanje za zeliščarico. Ljubiteljsko čebelari, med vsestranske dejavnosti spada obrt ročnega izdelovanja mila. Ukvarja se s keramiko in lončarstvom. Njena velika ljubezen je tamburica.
V zvezni ligi AVL so odbojkarji športnega kluba Zadruga Aich/Dob v koroškem derbiju premagali ekipo VBK Wörther-See-Löwen iz Celovca s 3 : 0 v nizih.
http://slovenci.orf.at

Teta Margit doživi infarkt. Tim je v posode z ekološkim škropivom nalil star pesticid. Christoph že pripravi kupoprodajno pogodbo za kmetijo.
Valentina je trdno odločena, da se bo s Fabienom preselila v Leipzig. Robert je nesrečen.
Lucy ne ve, kako bo vrnila podarjeni denar. Christoph se zdi neomajen.
Henry se poskuša odkupiti Jessici s piknikom.
Bo teta Margit preživela?


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Zelo dolgo že dežuje. Da bi priklicali sonce, prijatelji obujajo starodavne obrede.

Vohljavi Švigašvaga rad vonja rožice, a rožice pisane džungle tega ne marajo. Zato se Švigašvagi izmuznejo in se potopijo v jezero. Boti in Švigašvaga se potopita za njimi. Zdaj vsi švigajo pod vodno gladino. Bo Botiju uspelo zbrati podatke?

Smo že v 2. krogu, kjer se v boj za četrtfinale v kvizu podajajo Mija, Galja in Nace iz OŠ Šalek (rumeni) ter Neža, Aljaž in Samuel iz OŠ Prežihovega Voranca Bistrica (vijolični), v Hitrih lončkih pa Maks, Lara in Benjamin iz OŠ Toma Brejca Kamnik ter Anastasija, Dženana in Marko iz OŠ Dušana Bordona Semedela Koper. Studio postane nogometno igrišče, vprašanja pa dišijo tudi po pustu, romancah in naravi. Rumeni se bolje znajdejo med praštevili, komarji in coprnicami, vijolični med travniki, drobnico v labirintu in v namiznem tenisu. Kdo išče partnerja ponoči, zakaj Povodni mož uporablja sms in za koga je odločilno zadnje vprašanje, pa v Malih sivih celicah.



Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

slovenska ljudska

Kod vse se je razlegala Slovenija, ko se je pela pesem Po Koroškem po Kranjskem? So se stari Slovani na poti iz zakarpatske domovine res naselili tja, kjer je ajda najlepše obrodila? In kako pomembna in priljubljena je danes ta poljščina, ki jo opeva ta znana ljudska pesem?

V pogovoru bomo opredelili najbolj značilne glasbene fraze te ljudske pesmi in jo umestili v slovanski glasbeni prostor, saj gre za pesem, ki jo v veselem ritmu pojejo številne zborovske zasedbe in se z njo identifcijrajo širom koroške in kranjske.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

20:00
Tednik

Mnogi otroci sodeč po raziskavah preživijo več časa pred zasloni kot pa v šoli. Povprečen evropski sedemletnik je v svojem življenju pred ekranom prebil eno celo leto, povprečen 18. letnik je v zaslone strmel skoraj četrtino svojega življenja!

V Tedniku vas bomo zaprosili za pomoč družini 30 letne Vanesse Bera, ki se je rodila hudo bolna, brez nekaterih kosti v prsnem košu, kar ogroža njeno življenje. Lanske uničujoče poplave so jim uničile dom, ki je bil prilagojen Vanessini bolezni.

Ekipa Tednika pa je obiskala tudi Borisa Cavazzo. Ali je eden najbolj markantnih in po mnenju mnogih žensk tudi najlepši slovenski igralec, dobitnik vseh najuglednejših igralskih in državnih priznanj, pri 85. letih še vedno tako brutalno iskren?

21:05
Marcel

Vsak ponedeljek zvečer vas na prvem programu Televizije Slovenija znova vabimo v družbo dolgoletnega voditelja Studia City, Marcela Štefančiča. Vrača se na prepoznavni voditeljski stol, z novo polurno oddajo Marcel, ki bo brezkompromisno in z ostrim pridihom z enim ali več sogovorniki poglobljeno, udarno in analitično načenjala najbolj aktualne in tudi provokativne teme. Gledalci oddaje lahko pričakujejo nepopustljive pogovore, v katerih bodo na drugačen način postavljena vprašanja, ki so nujna za razumevanje zakulisnega dogajanja in analizo družbenih procesov.

V oddaji se bomo posvetili konceptu trajnosti, ki za nekatere pomeni edini scenarij prihodnosti, za druge pa tržno nišo. Ena vodilnih onesnaževalk na svetu je gradnja, zato smo v prispevku preverili, kako lahko arhitektura pripomore k reševanju okoljske krize, kakšne so zakonodajne ovire in zakaj med Slovenci velja stereotip, da je le zidana hiša prava hiša. Fenomena Banksy ni treba podrobneje predstavljati, a tokrat smo si kritično ogledali nepričakovano razstavo njegovih del v priložnostno urejeni galeriji na ljubljanski Čopovi ulici. Tam so reprodukcije, pa tudi originali iz zasebnih zbirk tega slavnega uličnega umetnika. Predstavljamo še tri slovenske ilustratorke, ki dosegajo izjemne uspehe tudi v tujini. Ana Maraž bo razstavljala na sejmu v Bologni, med finaliste razstave se je uvrstila tudi Marta Bartolj, tam pa se je že predstavila Maja Kastelic. Obiskali smo še pregledno razstavo Antonia Ligabua v tržaški galeriji Revoltella. Gre za slikarja, ki ga imenujejo tudi italijanski Van Gogh, v prispevku pa raziščemo, zakaj velja za enega najbolj kontroverznih italijanskih ustvarjalcev dvajsetega stoletja.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Tržaško knjižno središče ter založbi Mladika in Založništvo tržaškega tiska so predstavili knjigo Daše Ličen Meščanstvo v zalivu: društveno življenje v habsburškem Trstu. V ljubljanski galeriji Bažato razstavlja akademski slikar Andrej Brumen Čop. V Novi nacionalni galeriji v Berlinu pa se z razstavo Ikona v gibanju poklanjajo plesalki, pevki, igralki in aktivistki Josephine Baker.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Španski kralj Filip II. je Tizianu leta 1550 naročil serijo šestih slik, že nekaj let po nastanku pa so jih ločili in prodali na različne konce sveta. Šele 450 let pozneje so jih prvič skupaj postavili na ogled javnosti. Narodna galerija v Londonu jih je razstavila marca 2020, vendar je morala razstavo zaradi epidemije covida 19 že tri dni po odprtju zapreti. Britanski dokumentarni film prikazuje okoliščine nastanka šestih mojstrovin, ki jih je slavni beneški umetnik naslikal na vrhuncu svoje ustvarjalnosti. Z njimi je poskušal ustreči okusu mladega kralja, obenem pa naj bi služile kot iztočnica za pogovor med izobraženci na španskem dvoru. Tizian jih je zasnoval po prizorih iz Ovidovih Metamorfoz. Nekatere med njimi, denimo Danaja in zlati dež, so bile za 16. stoletje izjemno erotične. V Ugrabitvi Evrope pa današnji gledalec jasno prepozna prizor spolnega nasilja

TITIAN: BEHIND CLOSED DOORS / 2020 / Velik Britanija

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov