Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 23. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 23. mar.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Nocoj vam predstavljamo, kako in kje poteka snemanje novega celovečernega igranega filma Dekle noči scenarista in režiserja Luke Marčetiča. Bili smo tudi v Cankarjevem domu na vaji za jutrišnjo predstavo Kadaver koreografa in plesalca Marca da Silve Ferreire.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kaj je bolj groznega od poštevanke, brokolija in domačih nalog skupaj? Pospravljanje, bi rekel Kakadudu. Pa vendarle je sobotni dan namenjen prav temu. In oddaji Ribič Pepe, seveda. Ker Kakadudu ne pospravi, mu pomaga Foksner – tako, da mu nekaj predmetov kar ukrade. Kdo bo zadevo uredil? Pepe, kdo pa drug! S kolesom bo po Idriji lovil lisjaka, a na srečo ne sam …

Oskar je prepričan, da je Hu v nevarnosti, zato bi ga rad izuril v samoobrambi.

Nekdo hrusta zelenjavo tete Magde. Mili in Moli na vrtu odkrijeta živalske odtise in poskušata najti škodljivca. Bojita se, da je krivec hišni ljubljenček. Tudi gospod Čuk, član mestnega sveta, je škodljivcu za petami. Dekleti skrbi, da bo krivca kaj hudega doletelo.

Mili in Moli sta na taborjenju na kmetiji kmeta Horvata. Milijin oče jima pove, da se po kmetiji potikajo medvedi žgečkalčki. Dekleti poskušata poiskati žgečkalčke, da bi jih lahko fotografirali. A nekdo jima jo lepo zagode. V svojo zanko pa se ujame tudi Milijin oče.

Stela ima štirinožnega prijatelja s košato grivo, ki glasno kopitlja. Armani je konj, ki ga zelo rada jaha in z njim preživlja prosti čas. Pred ježo ga nahrani, očistiti in opremi. Steli gre vse več kot odlično. Katero domačo ljubljenko pa bodo gostili Kriškraški v studiu? Preverimo.

Ker so predstavili vse črke abecede, se Zofkarji sprašujejo, katero naj ponovno predstavijo. Gakiju se zdi najprimernejša črka G. Po prebrani uganki je zmeda še večja, saj Zofka išče pripovedovalca. Kdo se bo v pripovedovanju najbolj izkazal? In katera črka bo ponovno glavna? V družbi Zofkarjev izveste vse. Od A do Ž.

Teta pelje Salwo in Mikeyja na regionalno tekmovanje v žogometu. Salwa ve, da bodo igrali po Mahakijevo, a bi vseeno rada zmagala. Mikey načrtuje, da bo po prvem krogu tekmovanja skočil še na preizkušnjo na Butterfield. Tu pa se zaplete.

Hardball II. / Avstralija / 2021
scenarij: Guy Edmonds, Matt Zeremes, Catherine Nebauer
režija: Ashton Darren
v glavnih vlogah: Semisi Cheekam, Reannah Handan, Logan Reberger, Erin Choy, Holly Simon, Ella Holowell, Sam Everingham

Gaja in Klemen sta se odločila, da je čas za gibanje. Želela sta spoznati nekaj posebnega, zato sta v studio povabila mlade, ki se ukvarjajo s parkurjem, športno disciplino, ki je lahko tudi prav akrobatska, včasih tudi nevarna in povezana z adrenalinom. Zato sta se o adrenalinskih športih pogovorila še s športno psihologinjo Andrejo Holsedl. V rubriki Kaj znaš pa ti? pa so svoje likovno ustvarjanje predstavili mladi likovniki iz Osnovne šole Rada Robiča iz Limbuša, ki so sodelovali na natečaju za pokal Planica 7, med njimi pa je bila tudi zmagovalka Tjaša Vreš.

V 23. oddaji možgane kodrajo Metka, Vita in David iz OŠ Božidarja Jakca Ljubljana (rumeni) ter Metka, Anja in Ruben iz OŠ Elvire Vatovec Prade, podružnična šola Sveti Anton (vijolični), piramide postavljajo Tara, Kim in Kaja iz OŠ Jakobski Dol ter Miha, Lucas in Jaša iz OŠ Vojnik. Hitre celice hitijo na pustolovščino s prijatelji, se izogibajo strupenih rastlin in iščejo telesni par, nekaj težav tekmovalcem povzročajo plodovi in dvoživke, uspešno pa najdejo pentagon. Vijolični bolje vijugajo med rodovniki, rumeni skozi labirint. Za koga je odločilno zadnje vprašanje, in komu 77. dan v letu prinese srečo, poglejte v Malih sivih celicah.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Okusi in arome v elektronskih cigaretah, katerih vpliv na zdravje ni raziskan, naj bi bili za mlade najbolj vabljivi. Uporaba teh bo z novim zakonom prepovedana. V Infodromu smo preverili, kako vam nikotin škodi in kako glede njegove uporabe ravnajo v šolah. V Infogromu smo se z mladimi, ki so obiskali festival Bobri, pogovarjali o prijateljstvu. Karibsko državo Haiti je zajel vihar nasilja oboroženih tolp. Podrobno pod lupo pojasnjujemo, zakaj te nadzorujejo skoraj vso prestolnico te države, premier pa ostaja v tujini. Mlada pisateljica Ula nam je predstavila svojo prvo knjigo z naslovom Lepo spi, lepotec. Z otroškim poročevalcem Nikom pa smo si ogledali priprave na šov eksperimentov na Institutu Jožef Stefan.

Ustvarjalci Osvežilne fronte so se lotili zahtevne teme, pogovarjali so se o ustrahovanju. Dojenček se je zatekel po pomoč, saj ga skrbi, da je bully. Juš se je na terenu srečal s psihologinjo Nino Babič in zbral nekaj nasvetov za žrtve ustrahovanja. Rok je v Kvikijih preveril, kako deluje spolno ustrahovanje na spletu. Premierno bo v tokratni Osvežilni fronti rubrika Frendiša, Silvester in frizer Miki pa sta prebrala vse vaše komentarje.

Videti je kot meso, ima vonj in celo okus mesa. Pa vendar ni meso. V slovenskem podjetju so razvili rastlinski nadomestek mesa. Kako jim je to uspelo?
Na svetu vsako leto pojemo 360 milijonov ton mesa, v Sloveniji v povprečju 87 kilogramov na prebivalca. Strokovnjaki opozarjajo, da je meso v prehrani pomembno, a bi ga morali pojesti manj – tudi zaradi okolja. Poleg nadomestkov iz rastlin je alternativa tudi meso iz laboratorija. Razvija ga več kot 150 laboratorijev po svetu, med njimi slovenski. Kako poteka tako gojenje mesa in kako dolgo traja, da iz ene same celice dobimo zrezek? Ali pri proizvodnji laboratorijskega mesa nastane manj toplogrednih plinov kot pri živinoreji?

V nedeljo, 10. marca se je s sončnim zahodom začel muslimanski sveti mesec ramazan, ki bo trajal trideset dni. Geslo letošnjega postnega meseca je: »Moč je v skupnosti«. O globokem duhovnem pomenu postnega meseca smo se pogovarjali z muftijem Islamske skupnosti v RS mag. Nevzetom Porićem.

Prostovoljke iz Humanitarnega društva Adra Slovenija, Latinskega društva in Kulturnega društva Gmajna so pripravile radostno druženje ob prazniku žensk. Ženske z različnih delov sveta so pripravile drobne pozornosti in jih delile z ženskami na ljubljanskih ulicah in trgih.

Romska oddaja So vakeres – Kaj govoriš? je na sporedu dvakrat mesečno, ustvarjajo pa jo romski novinarji.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Predstavljamo mlado pasmo psov – svilnati hrt. Spoznali smo hrta Tobya, mladega španskega galga, ki pri začasni skrbniki čaka svoj »zavedno« dom. Pobliže spoznavamo mestne golobe in razbijamo predsodke povezane z njimi. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Spoznali boste mlade mesarje. Svetovanje, poznavanje prehrane in standardov so postali neločljiv del mesarskega poklica. V podjetju Ekstera pa so nam predstavili inovativne tehnološke postopke za obdelavo in predelavo odpadkov.

Mirjana zaupa prijateljicam, da se redno videva s hipnotizerjem Gianluigijem, vendar mu še ni povedala za svoje tri sinove. Nekako ne vidi potrebe, da bi ga obremenjevala s temi stvarmi. Iva se mora zaradi starejše hčere Anje oglasiti na govorilnih urah v šoli. Izve, da je v šoli nazadovala in da je nekaj očitno narobe. Med Ivinim pogovorom z razredničarko Anja sliši, da se starša ločujeta. Mirjano in njenega italijanskega prijatelja pa presenetijo njeni otroci, ki se vrnejo iz šole prej kot običajno. Mirjana ne more več skrivati, da je mati treh otrok, a sinovom natvezi, da je hipnotizer prišel k njim, da bi izvedel hipnozo nad Mašo. Iva po govorilnih urah ugotovi, da je Anja izginila.

Mlada gluha Beti je postala mamica pred tremi meseci. Ob materinskem dnevu smo jo obiskali, tako kot še tri druge mame, ki so mame z veliko začetnico, saj izjemno predano skrbijo za svoje otroke s posebnimi potrebami. S silno močjo in vztrajnostjo premagujejo številne izzive, ki jih prinaša materinstvo. Več o neverjetnih mamah, njihovih otrocih in izzivih v oddaji Prisluhnimo tišini.

V Slovenskem domu v Monoštru so predstavili 26. Zvezek iz knjižne zbirke med Rabo in Muro, avtorja Štefana Kardoša Stric Geza pripoveduje/Geza bači pripovejda. V slovenskem jeziku in porabskem narečju so zapisane zgodbe Geze Bačiča.
Urednik oddaje Dušan Tomažič gosti Jasmino Ilić Draković, ki bo predstavila letošnjo tradicionalno prireditev "Dobrodošli doma", namenjeno Slovencem v zamejstvu in po svetu, organizira Slovenska izseljenska matica. Prireditev bo letos potekala v knežjem mestu, v Celju.
Sončne terase nad tržaškim zalivom bi lahko poimenovali tudi tržaški »San Remo«, Slovenke so namreč v prejšnjem stoletju tukaj gojile pisane rože, Rožnato reportažo je pripravila Špela Lenardič.
Vabljeni k ogledu.

V tokratni oddaji sta ustvarjalki odkrivali kulturno dediščino Banjške planote, kjer je glavni steber ponudbe konjeniški turizem, prav tako pa je zgodovinski spomin vsidrana tudi kovaška obrt. Zakaj je Slavnik idealna izbira za kolesarje pred in po sezoni ter kakšen turistični potencial v sebi skriva Čičarija – pokrajina, ki je po krivici spregledana na turističnem zemljevidu. Ne spreglejte sprehoda z alpakami po čičarijski vasici Skadanščina in pogled v preteklost v vasi Golac.

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Male račke že skačejo iz gnezda, vendar še ne znajo leteti! Jim lahko pri tem pomaga Ekipa Tinpo?

Ljudsko izročilo zajema različne oblike ustnega, pisnega in materialnega izražanja, ki se prenaša iz roda v rod, in vključuje pripovedke, pesmi, običaje, obrede, tudi znanje in še veliko več. Prevzelo je tudi prvo gostjo oddaje Dušico Kunaver, ki se je je prijel vzdevek romantična etnologinja. Z njo bomo razkrivali bogastvo naše ljudske dediščine, razloge, da so nekatere ljudske šege ostale žive tudi po več 100 ali celo 1000 letih, česa vsega nas učijo ljudske pripovedke ter zakaj je pomembno, da ljudsko dediščino ohranjamo in jo prenašamo na naslednje generacije.
Obiskali smo tudi 80-letnega Dušana Kaplana, ljubiteljskega opazovalca narave in zapisovalca ljudskega izročila o vremenu, ki svoja opažanja pridno zapisuje in jih nato vsako leto izda v vremenski pratiki, ter člane Akademske folklorne skupine France Marolt, ki jih združuje ljubezen do plesa, glasbe, oblačil narodne noše in seveda do naše skupne preteklosti.
Zakaj je pomembno ohranjati ljudsko izročilo in kako ga lahko širimo tudi v digitalnem okolju, bomo v rubriki Ah, ta splet! razkrivali s folkloristko dr. Barbaro Ivančič Kutin iz ZRC SAZU.
O sodobni pripovedni folklori in o tem, kako se obredi, ki zaznamujejo prelomnice v našem življenju, skozi čas spreminjajo in tudi izginjajo ter kakšna je vloga sodobnih pripovedk ali urbanih legend, bomo spregovorili z etnologom in kulturnim antropologom mlajše generacije dr. Ambrožem Kvartičem.

Spoštovanje do tradicije in dediščine bi moralo postati samoumevno, ko govorimo o prenovah starih objektov. Lastnikov dedek je objekt v Beli Krajini uporabljal kot vikend, kamor je hodil iskat svoj mir in skrbet za vinograd, v njem kuhal žganje in občudoval okoliško pokrajino. Razgledi so ostali, prav tako trdna navezanost lastnika na hišico, kjer je preživljal otroške dni, zato je padla odločitev – gremo v obnovo!
V mirni ljubljanski soseski stanovanje sledi principu »zunaj in znotraj« in pri tem gre še korak dlje. Številne svoje posebnosti je namreč povzelo kar iz ovoja stavbe, v kateri se nahaja. Tako so na primer macesnovo oblogo s terase povabili še v dnevno sobo.
O lesu še eno zanimivo dejstvo, ki se tiče otipa: v notranjih prostorih se ljudje lesa dotikamo več kot ostalih materialov. Torej je človekova naklonjenost lesu tudi povsem otipljiva. Kar še predobro ve naš naslednji gostitelj, človek mnogoterih talentov, ki si je v več kot 350 let stari hiši uredil dom, poln sproščenih in kreativnih idej. Pri rokovanju z lesom je še posebej spreten, zato brez obotavljanja sam zaviha rokave in skoraj je ni stvari, ki se je ne bi upal lotiti.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Visoke cene pasemskih psov že desetletja poganjajo razvejano in dobičkonosno preprodajo psov s pasjih farm. Oglasi z mikavno nižjo ceno privabijo marsikaterega kupca, ki se zanima za čistokrvnega psa, ki pa nima rodovnika. A pozor, pravo ceno bodo psi in njihovi lastniki šele plačali. Ti mladički so vzrejeni v neprimernih razmerah, prehitro odstavljeni od mam in necepljeni, zato pogosto hudo zbolijo. Obiski pri veterinarju so pogosti, računi pa vrtoglavi. Če psički sploh preživijo. Prodaja domnevnih čistokrvnih živali brez rodovnika pa ni omejena le na pse. Tudi pri nakupu mačk prodajalci marsikoga opetnajstijo.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Z izzivom, ki ga ponuja kviz Joker, se bo tokrat spoprijel upokojeni finančni inšpektor Leopold Škorjanec iz Letuša. Strasten gobar pozna med kar 30 vrst gob, a se vedno najbolj razveseli jurčka. Z ženo najraje uživata na vikendu na morju ter kolesarjenju ne električnem kolesu. Če bo Joker radodaren, se bo po oddaji z ženo in super jokerjem, prijateljem Brankom Naveršnikom, podal na križarjenje po Sredozemlju.

V novi oddaji Kaj dogaja? raziskujemo, kdo se testira, kdo protestira in kdo ministrira. Na terenu smo spremljali priprave navijačev na skakalni konec tedna v Planici, na glasbeni lestvici (s)HIT Tedna pa tokrat na vrhu kraljuje pevski zbor, ki po Ljubljani išče domačo kulinariko. V novi epizodi politične telenovele Palomar Luka išče pomoč, naši gledalki Barbari pa bo pri zakonskih težavah pomagal sam Vladimir P. Naša gostja bo pevka in nevrologinja Saša Vipotnik - Neomi, ki bo z nami zapela tudi na Mali terasi, kjer se bomo poslovili od legendarnega Pera Mišice.

21:35
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

21:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Amy preživi strelski napad in odkrije sled, zaradi katere odide na Bližnji vzhod. Tam ugotovi, da je v napadu sodeloval nekdo iz letalskega oporišča. Kirsten pa medtem na Škotskem išče Chapmanovega morilca. Odločena je, da je nosečnost pri tem ne bo ovirala.

VIGIL (II.) / 2023 / Velika Britanija
Scenarij: Tom Edge
Režija: Andy De Emmony, Joss Agnew
V glavnih vlogah: Suranne Jones, Rose Leslie, Gary Lewis, Romola Garai, Dougray Scott, Oscar Salem, Amir El-Masry, David Elliot, Chris Jenks

Prepričljiv prvenec, nenavadna mešanica grozljivke in ljudske bajke, je bil na festivalu v Cannesu leta 2021 v sekciji Poseben pogled nagrajen kot najbolj originalen film.

Par brez otrok živi na ovčji farmi v zakotju Islandije. Nekega dne se v hlevu skoti (ali mogoče rodi) nenavadno živo bitje. Par ga vzame v hišo in vzgaja kot svojega ljubljenca. Idilično življenje najprej zmoti prihod moževega brata, nestanovitnega fičfiriča, prav tako pa se napoveduje še bolj usoden konflikt; nekaj, ali nekdo, hoče svojega mladiča nazaj. In ne bo se ustavilo pred ničemer.

Originalni naslov: LAMB
Leto produkcije: 2021
Država: koprodukcija
Žanr: srhljiva drama
Režija: Valdimar Jóhannsson
Scenarij: Sjón, Valdimar Jóhannsson
Igrajo: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov