Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 23. mar. 2024

TV Slovenija 2 • Sob, 23. mar.

94-letna Pepca iz Kresniških Poljan pri Litiji nam predstavi svojo življenjsko zgodbo, ki je polna preizkušenj in trdega dela, a tudi vere in zaupanja v Božjo pomoč.

Rojena je bila v Črešnjicah pri Cerkljah ob Krki. Pred vojno so živeli skromno na kmetiji, redili so živino in obdelovali vinograd. Pepca se živo spominja soseda, ki je kot vojni ujetnik med prvo svetovno vojno doživel boljševistično revolucijo in je svaril pred Rusi. Iz časa pred vojno se spomni poznejšega škofa Leniča, ki je bil pastir v njihovih krajih. Kmalu po okupaciji so prišli Nemci in jih pregnali v Nemčijo. K sreči je družina ostala skupaj. Oče je delal, otroci pa bi morali hoditi v nemško šolo, a so to zavračali. So pa imeli srečo, da je bil med njimi tudi slovenski učitelj. Živeli so v Wittgendorfu in Frohburgu blizu Leipziga. V ujetništvu se je rodil tudi najmlajši brat Stanko.

Ob koncu vojne so prišli Rusi. Pred njimi so se morale ženske skrivati, tako je mama skrivala tudi 15-letno Jožefo. Pot domov se je vlekla, saj so dolgo čakali v vagonih v Budimpešti. Ob prihodu domov je bila domačija opustošena, le en meter velik kip Srca Jezusovega je ostal čudežno nedotaknjen.

Kljub popolnemu pomanjkanju je nova oblast od njih zahtevala obvezno oddajo pridelkov. Počasi so se razmere izboljšale. Pepca se je poročila z možem, ki je bil partizan. Po vojni je delal kot šofer za Izvršni svet, pozneje pa je vozil rešilni avto. Svoji sestri se kot sogovornik pridruži tudi brat Stane Žičkar, ki je bil rojen v izgnanstvu. Desetletja ja delal v Švici in si pridobil bogate izkušnje, ki jih je predstavil med pričevanjem.

Februarja je minilo 40 let, odkar je Jure Franko osvojil prvo slovensko in tudi jugoslovansko medaljo na zimskih olimpijskih igrah. Oddaja Srebrno Sarajevo se je sprehodila po razstavi, ki jo je ob tej priložnosti pripravil Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, in obudila delček tistega, kar ste leta 1984 spremljali na naših programih. Pogovarjali smo se z Juretom Frankom, tudi o tem, kako mu gre japonščina in kako smuča danes.

Dokumentarni film Nova Planica predstavlja zgodovino doline pod Poncami in nastanek novega Nordijskega centra.

To slovensko mitsko lokacijo spoznavamo v podobah bogatega arhivskega gradiva ter v posnetkih gradnje centra in planiške narave. Pogovori z legendami slovenskega športa, arhitekti, novinarji in poznavalci planiške zgodovine odkrivajo doslej še neznana dejstva o Planici in pričajo o njeni izjemnosti.

Film režiserja Blaža Završnika, ki je nastal v produkciji Sever & Sever, dokumentira bogato zgodovino Planice, uspehe slovenskih skakalcev, od začetkov dvajsetega stoletja do Petra Prevca in njegovih tovarišev ter predstavlja novo podobo športnih objektov Nordijskega centra Planica, lepoto arhitekture in njene umeščenosti v veličastno naravo ter vrhunske tehnološke rešitve.

Film je himnični slavospev lepotam Planice, slovenskim in drugim športnikom, gledalcem, TV ekipam ter vsem snovalcem Nove Planice. Je film o Planici in njenem pomenu ter čustvih, ki jih vzbuja v vseh, ki jo obiščejo.

Poklon slovenskih glasbenikov Slavku Avseniku; Avsenikove melodije v izvedbi Alfija Nipiča, Klemna Koširja, Modrijanov, Grege Avsenika in Ansambla Saše Avsenika ter Čukov.

Zgodba o štirih trinajstletnikih, ki se v iskanju najboljše fotografije za šolski natečaj odpravijo iz sicer domačega, urbanega okolja v njim povsem tuj ruralni svet. Pot jih zanese v odročne hribe, kjer se na videz preprosto fotografiranje lepot spremeni v boj za golo preživetje. Tja jih popelje Manc, ki ga zaradi obtožbe kraje mobitela mečejo iz šole. Sam bi predvsem rad podoživel otroštvo, ki ga je v tistih hribih preživel z dedkom. Pridružijo se mu še sošolci Mina, Oto in Špurč. Mina, samosvoje, jezikavo meščansko dekle, se v tujem okolju prva zlomi, ob strani pa ji stoji Oto, preudaren fant, ki je zaljubljen vanjo. V neobljudenem svetu se tudi Špurč, ki mu je vse v življenju prinešeno na pladnju, spremeni v strahopetnega razvajenca in na koncu je prav Manc tisti, ki jih varno vodi domov.
Topla in napeta zgodba o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in junaštvu, ki nam na izviren način postavlja vprašanje, kaj se zgodi, ko v današnjem svetu odpove tehnologija.

Tokrat bosta z nami v nogometnem magazinu Pot na EP 2024 belgijska reprezentanta Jérémy Doku in Romelu Lukaku. Spoznali bomo vzhajajočo zvezdo belgijskega nogometa Xavija Simonsa in z Rodrijem pokukali v špansko izbrano vrsto, ki bo poleti naskakovala četrti naslov.

Na predstavitvi peugeota 3008 se je prvič zgodilo, da smo vtise sprva nabirali ponoči. Razlog? Lebdeča armaturna plošča, ki nam je vzbujala zanimive občutke. Na Finskem smo preizkusili, kako lahko Nissanova elektronika pomaga odpraviti ali pa celo spodbuditi drsenje zadka oziroma driftanje. Na dvorišču velenjskega gradu pa smo primerjali novi Mercedesov kupe s starodobnim predhodnikom, ki zadnja leta skokovito pridobiva na vrednosti.

Danska pop skupina Lukas Graham je leta 2016 zaslovela s pesmijo 7 years; skladba je bila tudi najbolje prodajana pesem leta po vsem svetu in je skupini prislužila tri nominacije za nagrado grammy. A uspeh, ki ga je prinesla pesem o izgubi očeta pevca in multiinstrumentalista skupine Lukasa Forchhammerja, je mladega Lukasa precej zaznamoval …

7 YEARS OF LUKAS GRAHAM / Danska / 2020 / Režija: René Sascha Johannsen

Lexie je prisiljena Morrisu pomagati pri pregledovanju računovodskih knjig, ki jih je Jared vodil zanj. Pri tem ugotovijo, da na računih Calovih podjetij manjka veliko denarja, policija pa za umor moža vedno bolj sumi Lexie. Ta je obupana, ker ni prepričana, ali bo lahko našla denar, ki ga je Calu ukradel njen mož.

PAYBACK / Velika Britanija / 2023
Scenarij: Debbie O'Malley
Režija: Andrew Cumming, Jennie Darnell
V glavnih vlogah: Morven Christie, Peter Mullan, Prasanna Puwanarajah, Derek Riddell, Steven Mackintosh, Rori Hawthorn, Grace Chilton

33/45 je tedenska glasbena oddaja o ustvarjalcih različnih glasbenih zvrsti, kreativnih procesih in zaodrju. Oddaja bo sledila dogodkom na sceni, jih napovedovala in gostila glasbenike. Predstavljen bo tudi spot tedna, ki ga bodo gledalci izbrali na spletu. Vsako soboto zvečer na 2. programu TV Slovenija. Voditeljica: Leila Aleksandra Jelić.

Popeljali vas bomo skozi zakulisje in prvi samostojni koncert izjemno uspešne mlade slovenske skupine Joker Out v Areni Stožice.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov