Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 24. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Ned, 24. mar.

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Gosenica Petja in njene sestrice so zelo lačne in se mastijo s koprivami, toda Petja si želi še nekaj drugega. Rada bi letela. Sestrice skrbi, ko vedno znova poskuša in pada po tleh, Petja pa ne izgubi poguma. Na koncu ji pomaga modra sova Tetka. Včasih je pametno, da si pred velikim podvigom malce odpočiješ. Nikoli ne veš, morda boš po krepčilnem spancu postal metulj.

Rija in Krokodil gradita hiško na vrtu za babičino hišo. Odločita se, da bosta v njej živela. Rija zbija in žaga. Hiška mora biti popolna! Krokodil pa medtem opazuje oblake na nebu. Rija meni, da bi ji moral pomagati pri gradnji. Šele ko zagrmi in začne deževati, se Krokodil pokesa. A hiška je samo Rijina.

Žarko in Živa sta pripravila zabavno igro skrivalnic za živali na dvorišču, toda Žarkov navdušen pristop ni uspešen, zato hoče odvreči svojo detektivsko čepico. Živa mora pomagati Žarku in poiskati skrite živali.

Ko cmokci najdejo nekaj zanimivih predmetov, se preoblečejo v domiselne in smešne kostume in pripravijo kratko predstavo.

Gospa Jokinstok je bolna. Pouk vodi gospod Mozeg, ki spozna, kako zapleteno je učiti več različnih predmetov hkrati. Kmalu nastane vsesplošna zmešnjava. Ali bo vseeno našel način, da bo pošastim pomagal pri učenju?

Zima je, sovice se igrajo in drgetajo od mraza. Nenadoma se od nekod prikaže snežna sovica. Bubi jo ljubosumno opazuje, saj se Bibi in Boni z njo takoj spoprijateljita in igrata le z njo. Snežna sovica jim potoži, da se je izgubila, in jih prosi, da ji pomagajo najti starše. Na obali se igri pridruži še Boni in s snežno sovico počasi postaneta prijateljici. Ta jih pouči, da se pozimi sove prekrijejo z dodatno plastjo perja, ki jih varuje pred mrazom. Ko se sovice vrnejo v domače gnezdo, jih čaka presenečenje – mama snežne sovice. Bubi prizna, da sprva ni bila vesela srečanja s snežno sovico, a je nato spoznala, kako dragoceno je imeti prijatelje. Mami sova ji pritrdi in pove, da so prijatelji v njihovem domu vselej dobrodošli. Zapoje jim pesmico o štirih letnih časih.

Boti se znajde sredi zasnežene zaledenele dežele, kjer je priča srditemu kepanju dveh snežnih Kepkov. Stvari se zapletejo, saj Kepka zrasteta v prava orjaka.

Ko Cofek odkrije, da v smrdljivem vrtnem kompostu živijo deževniki, se mu ti zasmilijo in odnese jih v svojo sobo. Kmalu pa spozna, da to, kar prija njemu, ni nujno dobro tudi za druge.

Neki Po se mora pred sončnim zahodom izseliti iz hiše, da se bo lahko vanjo vselil neki drug Po – in potrebuje pomoč!

Zmedi, Zoja in Feliks najdejo žalostnega papirnatega zmaja. Ne more se dvigniti v nebo, ker nikjer ni niti sapice. Le kako nastane veter?

Pip in Poka se v parku igrata s Pipovim morskim psom. Pip pod grmom najde star Pokin gasilski avto. Igrača ga navduši, Poka pa uživa v igri z morskim psom. Pipu predlaga, da si igrači izmenjata za zmeraj. Pip okleva, a ga Poka prepriča. Pip očisti gasilski avto, ki se zdaj blešči kot nov. Poki je žal, ker ni več njen. A Pipova odločitev o menjavi je neomajna. Poka mu ponuja še kup igrač za gasilski avto, Pip pa vztraja pri svojem. Na poti domov Pip pri vodnjaku pozabi Pujsi. Obupan je in jo mrzlično išče. Ko jo končno najde, spozna, kako težko je Poki brez ene njenih najljubših igrač. Vrne se in ji ponudi, da spet zamenjata. Poka je presrečna in skupaj se igrata z morskim psom in gasilskim avtom.

Neli je slepa deklica, ki je prišla v Milijino in Molijino šolo. To je le prvi poskus, da bi videli, ali se bo Neli znašla med sošolci. Mili in Moli se spoprijateljita z novo sošolko, pa čeprav je drugačna. A njihovo prijateljstvo je ogroženo, ker Hubert kar naprej nagaja Neli. Morda Neli zaradi njega sploh ne bo več hodila na njihovo šolo.

Zafrk se na gori Rushmore pretvarja, da je navaden turist. Toda tja je prišel zato, da bi podobo svoje glave dodal glavam štirih ameriških predsednikov, izklesanim v skalo. To delo zaupa robotkom, ki pa svoje naloge ne opravijo najbolje.

Materinski dan je, Oskar in Ela pa še nimata darila. Malenkost! Sama ga bosta naredila.

Brina, Binka in mami se s poslednjim balonom razposajeno balončkajo po hiši. Balon se ne sme dotakniti tal, sicer je igre konec. Ko pa se jim pridruži še oči, se igra razživi in nenadoma postane zelo razburljiva.

Očka se z Egonom in Ajdo odpravi na grič, od koder je lep razgled na zvezdne utrinke. Toda kaj, ko se mu pripeti nerodnost. Doma pozabi malico, zato vodenje prevzame Skovikar. Na gozd se počasi zgrinja mrak in v temi bodo morali popotniki uporabiti vse čute, da se bodo prebili do razgledišča na zvezdno predstavo.

Prišla je noč zvezdnih utrinkov, ko se izpolnijo vse želje. Sestrice miške povabijo Ernesta in Celestinco, naj prideta utrinke opazovat z njihovega mlina, od koder je čudovit razgled! Toda Ernest, ki ima težave s hrbtom in želi biti sam, povabilo zavrne.

Tinko se pretvarja, da ga močno zbada na desni strani trebuha malo pod popkom. Zdravnica Mica pojasni, da se mu je vnel slepič. Takoj mora k zdravniku, saj je slepič treba odstraniti.

S cvetno nedeljo kristjani vstopijo v veliki teden, na pot za Jezusom v Jeruzalem.

S cvetno nedeljo kristjani vstopijo v veliki teden, na pot za Jezusom v Jeruzalem. Tu se udejanji njegovo poslanstvo, smrt na križu in vstajenje iz groba, zato da bi odrešil človeka. Prvi kristjani Jezusovega umiranja na križu niso upodabljali. Na ikonah je upodobljen le Kristus, ki je vstal od mrtvih. Naj v velikem tednu iz naše krhkosti spregovori veličina Boga. Ob postajah Kristusovega križevega pota podoživimo svoje bolečine. Spomnimo se svetega Frančiška iz Assisija. Pred 800 leti je v želji po okušanju ljubezni Boga tudi sam prejel stigme. Prisluhnite pričevanju in pesmi o tem, kaj nam v breznu noči prinaša upanje.

Nedeljsko bogoslužje iz slovenskega narodnega svetišča Marija Pomagaj na Brezjah.

V dunajski stolnici vsako leto za postni čas izdelajo posebno zagrinjalo za veliki oltar, leta 2016 pa je prvič v zgodovini ta čast pripadla slovenski umetnici Evi Petrič. Takšnih postnih prtov v Sloveniji ne poznamo, so pa posebej značilni za avstrijsko Koroško. V oddaji bomo predstavili dunajsko umetnino ter koroške postne prte v Vovbrah, Železni kapli in pri Gospe Sveti, ki so srednjeveške umetnine oziroma likovna dela sodobnih umetnikov.

Avtor besedila: Ivan Sivec
Avtor glasbe: Franc Mihelič

Pisatelju in tekstopiscu Ivanu Sivcu je nekoč kmetica v Poljanski dolini povedala preprosto resnico: “Kjer lastovke gnezdijo, so dobri ljudje doma.” S harmoniko Franca Miheliča in z glasom Bernarde Mihelič se je ta stavek ubral v eno naših najbolj prepoznavnih narodnozabavnih viž.
V pogovoru s Sašo Avsenikom bomo osvetlili vidik razvoja slovenske narodno zabavne glasbe, glasbenica in voditeljica nardnozabavanih oddaj Darja Gajšek pa bo razložila in prikazala različne tehnike igranja harmonike.

Vizualizacija našega vrhunskega komornega zbora AVE v režiji Klemna Dvornika, posneta na slikoviti lokaciji Crngrob. Uživali boste lahko v glasbi skladatelja Charlesa Villiersa Stanforda (Beati quorum via). Urednik oddaje Daniel Celarec.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je s predstavniki kmetov podpisala dogovor o načinu uresničevanja protestnih zahtev. V pogovoru s predsednikom KGZS predstavimo vsebino dogovora. V nadaljevanju se osredotočimo na Skupno evropsko kmetijsko politiko in s sogovornikom pojasnjujemo situacijo v kateri se nahaja evropsko kmetijstvo. Mudili smo se med pomurskimi govedorejci, kjer beležijo upad staleža goveda. Pukšičevi iz okolice Lenarta se ukvarjajo s prirejo govejega in prašičjega mesa, ki ga na kmetiji tudi predelujejo.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Andrej Hofer gosti Tjašo Hrovat Steklasa in njenega življenjskega partnerja Uroša, avtorja njunih uspešnic. Po razprodanem koncertu v ljubljanskem Cankarjevem domu ju bomo nekoliko bolje spoznali v drugi oddaji.
V studiu 2 Televizije Slovenija se jima pridruži še Janez Per, nekdanji župan Mengša, sicer pa glasbenik, oče, kmet in izjemna osebnost, mojster baritona in nalezljivega nasmeha. Z Alpskim kvintetom se bližajo šestim desetletjem delovanja, več o pripravah na jubilej pa bomo izvedeli kmalu.
V glasbenem tercetu Alpskega kvinteta sodeluje tudi Oto Pestner, ki je leta 2023 praznoval 55 let solistične kariere. Ponosni smo, da gostimo ta izjemen glas slovenske popevke, katerega večne uspešnice prepevajo vse generacije.
Prisluhnili bomo tudi izvrstnemu tenoristu Timu Ribiču in sopranistki Špeli Pokeržnik ter mladim in simpatičnim članom ansambla Jureta Zajca. Le kaj bo tokrat želel narediti Andrejev prijatelj in humorist Sandi Morel?

Leta 2015 je Dušan Hren izbral izvajalce slovenske glasbe v oddaji Aplavzi, ti pa so predstavili svoj izbor popularnih skladb.
Nuški Drašček je zelo pri srcu pesem z naslovom Odkar te ni, ki jo je zapela v duetu s hrvaškim kolegom Jacquesom Houdkom. Odločila se je tudi za skladbi Zlati prah imaš v očeh Elde Viler, Ptico brez kril Nine Strnad ter slovensko ljudsko pesem Na Gorenjskem je fletno.

Tri sestre po očetovi smrti skrbijo za konjski ranč

Sestre Lou, Charly in Emmie po očetovi smrti dan in noč skrbijo za konjski ranč na nemškem podeželju. Čeprav se z vsem srcem posvečajo skrbi za mogočne živali, se v poslovnem pogledu ne znajdejo najbolje, zato ranču grozi bankrot. Dekleta so tudi v hudem sporu z arogantnim lastnikom sosednjega ranča.

Franšiza filmov o sestrah, ki skrbijo za konje in se za ohranitev ranča spopadajo s številnimi zunanjimi sovražniki, je bila v 70. letih priljubljena TV-vsebina v Nemčiji, pred nekaj leti pa so jo zopet obudili.

IMMENHOF 1 - DAS ABENTEUER EINES SOMMERS / Nemški film, 2019 / Režija in scenarij: Sharon von Wietersheim / Igrajo: Leia Holtwick, Moritz Bäckerling, Heiner Lauterbach

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Jasmina Pipu in Poki razkaže hotel za žuželke, kjer opremlja sobo za mravlje. Ponudita ji pomoč pri zbiranju vejic, Jasmina pa gre po kartonasto cevko. Pip in Poka iščeta vejice, a ju hitro premamijo njune zabavne igrice. Vse bolj bučne so in motijo žuželke. Sploh ne opazita, da zapuščajo hotel. Jasmina se vrne in zagleda mravljice, ki pravkar odhajajo, hotel je pa prazen. Pip in Poka se zavedata nepremišljenosti in se opravičita. Pip z obračanjem vejic usmerja mravljice, da se začnejo vračati v hotel. Ko spet zavlada tišina, se vse žuželke vrnejo domov.

Bernarda in Jože gostita voditelja oddaje Glasbeni pozdrav Andreja Hoferja in sovoditelja Sandija Morela. V goste prihajajo še Tomi Meglič, Jani Hace in Primož Benko, člani skupine Siddharta, ki je pred kratkim izdala novi album 'X'. V zabavnih igrah se dan pred materinskim dnem pomerita Oriana Girotto in njen sin Aleksander Cavazza. Aleksander je tudi pevec v skupini Masaž, ki na glasbenem odru predstavlja pesem Mikro. Pesem z naslovom Siddharta v novi preobleki predstavlja pevka Lara Baruca.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Državni zbor začenja redno marčevsko sejo, ena od točk dnevnega reda je tudi interpelacija zoper ministrico za digitalno preobrazbo. Pretekli teden je bila vlada Roberta Goloba deležna ostrih kritik na shodu, ki ga je organiziral SDS, in na okrogli mizi, ki jo je pripravil NSi. O aktualnem dogajanju tokrat z novim podpredsednikom vlade Matejem Arčonom.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Vse v šoli pretrese novica o napadu na trenerja Veighoferja, ki je zaradi poškodb pristal v bolnišnici. Nikkija in Georga zelo skrbi, kaj bo z njima, vendar se z Nawalino pomočjo izvlečeta brez kazni. Luca v gozdu najde Paulove smuči, zato se Nikki znova odpravi k Zeilerjevim, da bi skrivnosti prišel do dna. Dani je zelo prizadeta zaradi časopisnega članka, ki je razkril njeno prevaro, vendar ji Franziska svetuje, naj iz tega črpa moč, da bo na tekmi vsem dokazala, da si zasluži mesto v šoli.

SCHOOL OF CHAMPIONS / Avstrija / 2023
Scenarij: Samuel Schultschik
Režija: Dominik Hartl, Johanna Moder
V glavnih vlogah: Josephine Ehlert, Judith Altenberger, Emilia Warenski, Imre Lichtenberger, Luna Mwezi, Mikka Forcher, Thomas Mraz, Simon Hatzl, Gregor Seberg, Jakob Seeböck, Moritz Uhl

V pogovoru z nekdanjim ustavnim sodnikom, diplomatom in profesorjem se voditelj Jože Možina sprva dotakne mednarodnih tem, saj smo prvič v zadnjih desetletjih priča veliki destabilizaciji v svetu. Temu botrujeta ruska vojna z Ukrajino in izraelski napad na Gazo, ki ga je izzval teroristični napad Hamasa. Dr. Petrič kot nekdanji ambasador v Indiji zanimivo oceni dinamiko med Rusijo, Kitajsko in Indijo. Gost se dotakne tudi notranjepolitičnih vprašanj, pri čemer ne more skriti razočaranja nad neučinkovitostjo sedanje vladne koalicije. Apelira k temu, da je v slovenski politiki nujno treba narediti konec delitvam in izključevanju. Želi si čimprejšnjih volitev in velike koalicije, da bi v Sloveniji končno začeli sodelovati ter s tem napredovati.

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:10
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

To je film o opazovalcu in Parizu v dvajsetih letih 20. stoletja, ko je mesto postalo središče sodobne umetnosti.

Pariz je bil takrat zbirališče prišlekov, ki so iz vzhodne Evrope prihajali v prestolnico umetnosti, upali na umetniško slavo in v njegovi boemskosti iskali svoj prostor, večinoma iz dneva v dan in iz rok v usta ...
Med njimi je bil tudi nadarjen, doma že uveljavljen slikar Veno Pilon. Atelje in skromno prebivališče je imel na bulvarju Montparnasse 75, o katerem je Frederic Beigbeder zapisal: »Montparnasse je četrt, kjer kraljujejo seks, literatura in smrt.« Tu je srečeval Henryja Millerja, Maxa Ernsta, Ossipa Zadkina, Giorgia De Chirica, Rolanda Oudoja ... Čez dve leti, ko je postal eden izmed njih, pa je zapisal: »Ker se mi je vera v lastno delo omajala, me k slikanju ni več vleklo, slikanje se mi je upiralo. Zatekel sem se v Pariz, da se v množici izgubim in pozabim nase ... Zato sem se tudi izogibal razstav.« Po prihodu v Pariz je opustil slikanje, prevzela ga je fotografija. Pilonu v Parizu ni uspel preboj med najbolj znane fotografe, za kar sta bila kriva pretirana skromnost in pomanjkanje samozavesti. Iz teh dveh razlogov je Pilon tudi veliko prezgodaj končal svoje slikarsko ustvarjanje.
S fotografiranjem del parnasovcev, portreti najpomembnejših umetnikov francoske umetniške šole ter posnetki Pariza je bil Pilon izjemno pomemben za razvoj fotografske umetnosti. Ob Andreu Kerteszu, Henriju Cartier-Bressonu in Brassaiu je bil začetnik reportažne fotografije. Pozneje pa je ob boku Mana Raya, Christiana Schada, Laszla Moholy-Nagya iskal svoj eksperimentalen izraz in svoje mesto znotraj novih avantgardnih estetik.
Potem ko se je poročil, se je oddaljil od boemskega življenja in opustil druženje s predstavniki avantgardnih montparnaških omizij. Je pa fotografiranje postalo njegov vir zaslužka, s katerim je preživljal družino. Leta 1968 se je vrnil v domovino, fotografiral pa je pravzaprav do zadnjega dne. Njegovi zadnji diapozitivi so bili odkriti šele pred kratkim.
Jean Cocteau je v enem od svojih najbolj znanih citatov rekel takole: »V Parizu bi bili vsi radi igralci, nihče noče biti samo gledalec.« To je bil prav tisti Cocteau, ki je Pilonu na njegovi prvi pariški razstavi v galeriji Carrefour leta 1934 na fotografijo Maske pritrdil svojo dolgo pesnitev ter mu ob njej napisa spoštljivo posvetilo: »To je bilo moje največje priznanje iz te dobe.« Ironično pa Cocteaujev citat ravno za Pilona ne drži. Pilon je bil namreč najprej opazovalec življenja in šele nato »nastopač« in vse drugo … Fotografija je bila Pilonova skrita strast, tiha ljubezen, ki ji je bil predan vse svoje življenje.
Scenarij in režija Igor Vrtačnik.

Metamorfoze za klavir solo je bosanski skladatelj Avdo Smailović (1917–1984) napisal leta 1980. Briljantno kompozicijo v ekspresionističnem stilu s sijajnimi efekti je za TV zaigrala njegova hči Meira Smailović, odlična pianistka in pedagoginja, ki že več let deluje v Sloveniji.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov