Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 24. mar. 2024

TV Slovenija 2 • Ned, 24. mar.

Zveza delovnih invalidov Slovenije je leta 1999, ob 30. obletnici svojega delovanja, organizirala prvo revijo pevskih zborov Društev invalidov Slovenije. Pevska prireditev je postala tradicionalna in je letos potekala že štirinajstič, tokrat v sodelovanju z Društvom invalidov Slovenj Gradec v Športni dvorani Slovenj Gradca. S pevskim druženjem zborov Društev invalidov iz vse Slovenije želijo opozoriti in pokazati širši javnosti ustvarjalno in intelektualno sposobnost invalidov ter njihov prispevek k družbenemu razvoju. To je na prireditvi poudaril tudi predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije g. Drago Novak z besedami: »Nismo tisti, ki samo zahtevajo, temveč tudi tisti, ki dajejo.«

Spoštovanje do tradicije in dediščine bi moralo postati samoumevno, ko govorimo o prenovah starih objektov. Lastnikov dedek je objekt v Beli Krajini uporabljal kot vikend, kamor je hodil iskat svoj mir in skrbet za vinograd, v njem kuhal žganje in občudoval okoliško pokrajino. Razgledi so ostali, prav tako trdna navezanost lastnika na hišico, kjer je preživljal otroške dni, zato je padla odločitev – gremo v obnovo!
V mirni ljubljanski soseski stanovanje sledi principu »zunaj in znotraj« in pri tem gre še korak dlje. Številne svoje posebnosti je namreč povzelo kar iz ovoja stavbe, v kateri se nahaja. Tako so na primer macesnovo oblogo s terase povabili še v dnevno sobo.
O lesu še eno zanimivo dejstvo, ki se tiče otipa: v notranjih prostorih se ljudje lesa dotikamo več kot ostalih materialov. Torej je človekova naklonjenost lesu tudi povsem otipljiva. Kar še predobro ve naš naslednji gostitelj, človek mnogoterih talentov, ki si je v več kot 350 let stari hiši uredil dom, poln sproščenih in kreativnih idej. Pri rokovanju z lesom je še posebej spreten, zato brez obotavljanja sam zaviha rokave in skoraj je ni stvari, ki se je ne bi upal lotiti.

V dokumentarnem portretu, režiserke Tine Novak in scenaristke Polone Bertoncelj, nas bo Peter Prevc popeljal skozi vzpone in padce svoje izjemne kariere. 15 sezon je preživel v svetovnem pokalu, osvajal odličja na največjih tekmovanjih, osvojil prestižnega zlatega orla in je edini skakalec, ki se lahko pohvali z dvema zmagama v skupnem seštevku svetovnega pokala, a le enim velikim kristalnim globusom. Po Petrovih stopinjah so se podali tudi sestra Nika ter brata Cene in Domen. Peter Prevc bo razkril tudi, kako zahtevno je biti perfekcionist v smučarskih skokih.

Tempo, oddaja o parašportu, vsak mesec prinaša afirmativne življenjske/športne zgodbe o parašportnikih. S kamero spremljamo domača in mednarodna tekmovanja, v katerih se za najvišja mesta merijo tudi Slovenci. V prispevkih tudi o pomenu športa za invalide. Prav šport je tisti most socializacije, ki (mladim) invalidom izboljšuje kakovost življenja.

Na predstavitvi peugeota 3008 se je prvič zgodilo, da smo vtise sprva nabirali ponoči. Razlog? Lebdeča armaturna plošča, ki nam je vzbujala zanimive občutke. Na Finskem smo preizkusili, kako lahko Nissanova elektronika pomaga odpraviti ali pa celo spodbuditi drsenje zadka oziroma driftanje. Na dvorišču velenjskega gradu pa smo primerjali novi Mercedesov kupe s starodobnim predhodnikom, ki zadnja leta skokovito pridobiva na vrednosti.

V zgodovini človeštva so mnoge civilizacije propadle, ker niso uspele pridelati dovolj hrane.
Sumerci so že 4000 let pred našim štetjem s preveč intenzivnim namakanjem uničili rodovitno zemljo. Mayi so s kmetovanjem in izkoriščanjem gozda popolnoma degradirali površine, primerne za pridelavo hrane.
Tudi v 21. stoletju se povpraševanje po hrani povečuje, hkrati pa je naravnih virov vse manj.
Intenzivno kmetijstvo ni več model, s katerim bi lahko na Zemlji leta 2050 prehranili 9 milijard ljudi, ki bodo vsak dan potrebovali 9,8 milijard kilogramov hrane, kar je skoraj še enkrat več kot jo pridelamo danes.
Po napovedih Svetovne organizacije za hrano bo zaradi okoljske degradacije, izgube biotske raznolikosti, podnebnih sprememb, zaradi katerih se bodo puščave širile, obdelovalne površine pa bodo postale peskaste in slane, dobršen del danes rodovitne zemlje izginil. Nove površine primerne za pridelavo hrane pa bodo daleč od populacijskih središč in kmetijske infrastrukture, predvsem v Latinski Ameriki in podsaharski Afriki.
Morda je še čas, da preprečimo te napovedi s trajnostno, ekološko, lokalno pridelavo hrane, odgovornim odnosom do biološke pestrosti, naravnih virov in surovin ter večjemu spoštovanju hrane kot izvora našega življenja. 40 odstotkov hrane, ki jo pridelamo, današnja potrošniška družba zavrže.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V finalu slovenskega pokala se bodo pomerili odbojkarji I-Venta iz Maribora in Calcita Volleyballa iz Kamnika. Pred dnevi sta ti dve moštvi odigrali tudi finale srednjeevropske lige, s 3 : 1 pa so bili boljši Kamničani, ki so tudi mesto pred Mariborčani v državnem prvenstvu. Oba nasprotnika sta doslej osvojila po štiri naslove pokalnih prvakov. V polfinalu je Kamnik izločil Krko iz Novega mesta, Maribor pa presenetljivo 14-kratnega prvaka ACH Volley.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Kraljico Margareto I. tiho razžira negotovost, ali je prišlek njen rodni sin ali zgolj podtaknjeni prevarant, po drugi strani pa jo muči odgovornost do celovitosti Kalmarske zveze. Kralj Erik je mlad in lahkoveren, zato se kraljica upravičeno boji, da ga bodo plemiči iz posameznih zveznih držav izrabili za svoje gmotne in politične načrte. Kraljica pošlje služabnico k Eriku, da ji bo na skrivaj poročala o dogajanju v njegovih sobanah.

MARGRETE DEN FØRSTE / Margrete – Queen of the North / koprodukcija / 2021
Sscenarij: Charlotte Sieling, Jesper Fink, Maya Ilsøe
Režija: Charlotte Sieling
V glavnih vlogah: Trine Dyrholm, Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro

Francoska ljubezenska drama. Mati in profesorica literature Helene se spusti v ljubezensko razmerje s privlačnim ruskim diplomatom, s katerim pravzaprav nima veliko skupnega. On obožuje hitre avtomobile, veliko pije, zanimajo ga prestižne znamke in Putin. Ona pa je tenkočutna, razgledana, tudi fantastka. Svojega ljubimca sprejme takšnega, kot je, čaka na njegov klic in je vsakič pripravljena nanj, na njegove strastne poljube in njegovo tetovirano telo. Toda ljubezenska prigoda se spremeni v obsedenost. Helene samo še sanjari, gleda v telefon, zanemarja sinove in svoje obveznosti. Ko gredo stvari predaleč, njen sin pokliče svojega očeta na pomoč.

SIMPLE PASSION / FRA, BELG / 2020
Režija: Danielle Arbid / Scenarij: Danielle Arbid po romanu Annie Ernaux / Igrajo: Laetitia Dosch, Sergei Polunin, Lou-Teymour Thion, Caroline Ducey, Grégoire Colin, Slimane Dazi, Vincent Courcelle-Labrousse, Dounia Sichov, Arthur Vercken, Graziella Fiesoli, Caroline Marson in drugi / Režija: Danielle Arbid / Scenarij: Danielle Arbid po romanu Annie Ernaux / Igrajo: Laetitia Dosch, Sergei Polunin, Lou-Teymour Thion, Caroline Ducey, Grégoire Colin, Slimane Dazi, Vincent Courcelle-Labrousse, Dounia Sichov, Arthur Vercken, Graziella Fiesoli, Caroline Marson in drugi …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov