Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 19. apr. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 19. apr.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Združenje evangelijskih žena Slovenije je letos pripravilo že 18. žensko konferenco. Naslov srečanja se je glasil: »Odkleni svojo dediščino.« V skrivnostne darove krščanske dediščine je udeleženke popeljala gostja Sonja Horswell, vodja evropskega program »Rešiti eno«.

V slovenski skupnosti Baha'i so predstavili novo knjigo, ki združuje odlomke nekaterih glavnih spisov ustanovitelja vere Baha'i. Izvirna besedila so v perzijščini, Aleksandra Zibelnik Badii jih je v slovenski jezik prevedla iz angleščine.

08:20
Glasbena matineja

Violinist Stefan Milenković je leta 1992 kot trinajstletni čudežni deček z velikih uspehom nastopil v Milanu s Simfoniki RTV Slovenija pod vodstvom Antona Nanuta. Na sporedu sta bila violinska koncerta Kabalevskega in Mendelssohna. Stefan Milenković je z leti postal svetovno znani violinist, tokrat pa bo s Simfoniki RTV Slovenija ponovil milanski program iz leta 1992: Koncert za violino Dmitrija Kabalevskega in Koncert za violino v e-molu Felixa Mendelssohna. V pogovoru, ki bo uvedel posnetek koncerta, bo Milenković spregovoril o svoji razgibani in uspešni glasbeni poti. Dirigent je Anton Nanut.

Legendarni slovenski glasbenik Čarli Novak je nastopil na koncertu v Mokronogu s svojim ansamblom, ki ga sestavljajo: Čarli Karel Novak (bas kitara), Miro Božič (orglice), Sergej Ranđelović RunJoe (bobni), Miha Meglič (kitara) in Andraž Mazi (kitara, pedal stil). Koncert je potekal v okviru zanimivega 17. mednarodnega festivala ustnih harmonik 'AH, TE ORLICE'. Na koncertu Čarlija Novaka in Čarlijevih angelov so zvenele zimzelene slovenske popevke v zanimivih priredbah ansambla.

Sveta maša iz mariborske stolnice.
Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl.

Višarje sodijo med najstarejše, najvišje ležeče in najbolj priljubljene slovenske božje poti. Ta visokogorski kraj leži v Italiji, a s pozicijo na tromeji povezuje italijanski, avstrijski in slovenski narod, in še vedno privablja mnoge naše rojake. Začetki božje poti imajo legendarno osnovo in segajo v 14. stoletje. Cerkev je bila v prvi svetovni vojni porušena, a so jo obnovili, celostno pa jo je likovno opremil slikar Tone Kralj. Danes vozi na vrh gondola, ki premaguje kar tisoč metrov razlike v nadmorski višini in omogoča zimski smučarski turizem, vrh pa je priljubljen tudi pri planincih.

Levison Wood raziskuje Arabski polotok. Potovanje začenja na meji med Sirijo in Irakom. Spoprime se s številnimi ovirami, tudi z nevarnostjo napada pripadnikov Islamske države.

Levison raziskuje največjo peščeno puščavo na svetu in v Omanu potuje čez gorovje Dofar. Vstopi v od vojne opustošeni Jemen.

Klasika komičnega para Stana in Olia o vojaku, ki kljub koncu vojne ni zapustil svojega jarka.

Celovečerna komedija govori o vdanem vojaku Stanu, ki ga novica o koncu vojne ni dosegla, zato ostane na svojem položaju v jarku, dokler ga po dvajsetih letih ne najdejo in ga pošljejo domov. Medtem so stari dobri časi postali del zgodovine, svet se je spremenil. Ko Olio, ki ga razveseli novica o živem in zdravem prijatelju, Stana povabi domov, ta s svojimi starimi navadami uniči večino njegovih modernih strojev in naprav.

Izvirni naslov: BLOCK-HEADS / Ameriški film, 1938 / Režija: John G. Blystone / Scenarij: Charley Rogers, Felix Adler / Igrajo: Stan Laurel, Oliver Hardy, Patricia Ellis

Dokumentarni film o zadnjih trinajstih prebivalcih kultnega jadranskega otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti.

Glavna protagonista zgodbe, mladi par Lada in Lucio, sta ustanovila mestni odbor, da bi za otok pridobila pravni status in ga tako zaščitila pred agresivno turistično industrijo. Ta hoče Biševu odvzeti staro otoško šolo in jo preurediti v turistični center z multimedijskimi prezentacijami in zasloni na dotik. Če jim bo uspelo, bo življenje na otoku obstalo le še v ‘digitalni obliki’…
Film je režiral Miha Čelar.

Življenjsko okolje fungusov oziroma gliv sta tako Antarktika kot nuklearni reaktor. Živijo v človeških pljučih in na koži. Na svetu obstaja znatno več vrst gliv kot rastlin in prav vsaka ima osrednjo vlogo pri ohranjanju življenja. Glive so med najmanj raziskanimi in najbolj podcenjenimi organizmi, a vendar so zmožne ozdraviti norice in spremeniti kartonaste škatle v gozd ali Mars v rajski vrt. Dokumentarna oddaja pojasni tudi ključno vlogo gliv pri porajanju življenja na Zemlji in razišče, kakšen vpliv bi utegnile imeti na razvoj v prihodnosti.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
V Črni vasi smo obiskali mojstrico filmske in odrske igre, igralko Aleksandro Balmazović, ki ima zelo zanimivo življenjsko zgodbo: po spletu srečnih okoliščin je odraščala v različnih državah. Po številnih selitvah sta si na pragu štiridesetih z možem Sergejem in sinom Levom ustvarila prekrasen dom na obrobju Ljubljanskega barja.
V Sloveniji v grobem obstajata dva tipa stanovanjskega problema. Prvič, visoke cene za marsikaterega mladega kupca pomenijo več desetletno zadolžitev in s tem finančno tveganje. Drugi pa je tisti, s katerim se soočajo starejše generacije - naši starši in stari starši. Pogosto namreč živijo v prevelikih hišah. Mnogi se s težav spopadajo s številnimi obnovitvenimi deli, ki pritičejo približno pol stoletja starim nepremičninam, življenje v prazni hiši pa za marsikaterega upokojenca pomeni tudi socialno izolacijo.In to je trenutek, ko mora v igro vstopiti optimizem, skupaj z nekaj iznajdljivosti. Pred nami so posnemanja vredni primeri.
Stanovanje, ki ga vam razkažemo se nahaja v meščanski hiši v starem delu Ljubljane. Centralna lokacija in častitljiva arhitekturna dediščina pa sta imeli svojo ceno: v stanovanju je bilo potrebno reševati težave s pomanjkanjem shranjevalnega prostora in naravne svetlobe. Vendar izzivi niso uklonili optimizma mladega para, ki je vedel, da ima kljub težavam aduta v rokavu. S pomočjo arhitektkinih mestoma drznih rešitev so prišli do zavidljivega domačega raja.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Selektor Ivo Jan je imel po treh porazih svojih varovancev težko nalogo. Fante motivirati, da se ne bi morda zgodil celo črn scenarij in izpad iz drugega kakovostnega razreda svetovnega hokeja. So Madžari pravi nasprotnik zato, da se serija porazov prekine?

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

V 3,8 milijarde let evolucije in naravne selekcije je narava vedno našla način, kako se prilagoditi. Biomimikrija je znanost, ki v naravi išče navdih za izvirne in trajnostne rešitve. Neverjetne zmožnosti živih bitij zdaj pomagajo vse večji skupnosti znanstvenikov, raziskovalcev, inženirjev, oblikovalcev in podjetnikov preoblikovati naš svet.

1.del: Lepljivost
Nekatera bitja so iznašla domiselne rešitve za pritrjevanje na različne površine. Spet drugim je uspelo ustvariti tako spolzko površino, da se je ne morejo oprijeti ne umazanija, ne klice, ne kaj drugega. Kaj ko bi se tudi pri razvoju novih lepljivih ali spolzkih snovi zgledovali po živi naravi? Vedno več znanstvenikov, inženirjev in podjetnikov z vsega sveta črpa navdih iz narave. Z njimi se bo v tej oddaji srečala Kalina Raskin.

Dokumentarni film je intimen portret izjemno nadarjene britanske glasbenice in avtorice besedil Amy Winehouse. Družinski arhivski posnetki ponujajo vpogled v življenje najstnice, ki je že zgodaj razkrila svoj talent. Dokumentarni film spomni na njen svetovni uspeh, a tudi, kako jo je pogoltnila odvisnost od mamil in alkohola, ki jo je na koncu pogubila. Poleg oskarja za najboljši celovečerni dokumentarec je film prejel še izjemnih 50 nagrad in bil nominiran za še 40 drugih.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.

Bernarda, Jože in Pino to nedeljo gostijo športnega novinarja Saša Jerkovića, oglasil se nam bo tudi njegov kolega Anže Bašelj. Bernardo bo seveda zanimalo kako novinarska športnika vadita doma in če se napredek že pozna. Novo pesem Človek brez imena, kakor tudi izgled, nam bo predstavil Jan Plestenjak, za zabavo in smeh se javljata Perica Jerkovič in Maja Pinterič, iz domače dnevne sobe pa s pesmijo Ditka.

Veliko dogaja v Kaj dogaja, saj ga ob korona virusu politiki toliko kronajo, da je naša oddaja prekratka za vse. Pogledali bomo pa tudi na pozitivno plat virusa in sicer solidarnost. Predstavili vam bomo eno možnost, kako pomagati tistim najbolj ogroženim. Naj dobri zgledi vlečejo! V goste se nam bo prek skaypa pridružil glasbenik, član skupine MI2, Jernej Dirnbek. Na Mali terasi pa skladba Rod grešnih kozlov. Se vidimo.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov