Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 29. maj. 2020

TV Slovenija 2 • Pet, 29. maj.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

08:00
Otroški program: Op!

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Tok tok, kdo je doma v igluju Studia Kriškraš? Krtica Črtica in veverica Šviga! Danes se počutita zelo eskimsko in precej zimsko. Brrrrr, kako je mraz! Hitro se ogrejmo z Janom, ki nas bo popeljal na pravi hokejski trening. Jan, prihajamo! Imaš nabrušene drsalke?

V času pandemije je bila domača žival marsikomu edini stik z drugim živim bitjem. Ali z živalmi ravnamo etično?

V času pandemije je bila domača žival marsikomu edini stik z drugim živim bitjem. Prvič v zgodovini človeštva imamo toliko hišnih ljubljenčkov in toliko rejnih živali. Martin M. Lintner v knjigi Človek in ljube živali opozarja na etiko ravnanja z živalmi.
18. maja je minilo sto let od rojstva papeža Janeza Pavla II. Prvi papež iz Vzhodne Evrope je prinesel v Cerkev in svet nov veter; zavzemal se je za to, da bi Evropa dihala z obema polovicama pljuč.
Po Televiziji Slovenija ste lahko v zadnjih tednih vsako nedeljo spremljali mašo iz mariborske stolnice - prenose sta pripravljali stolna župnija in naša mariborska ekipa.
Vsebinsko in oblikovno prenovljena revija Božje okolje vabi k poglobitvi vere in pričevanju o upanju.

Sveta maša iz mariborske stolnice.
Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Jutri dijaki začnejo s pisanjem mature, zato bomo podrobneje razkrili, kako bo potekalo preverjanje znanja. Ob svetovnem dnevu multiple skleroze se v rubriki TV ambulanta posvetimo dvema novima oblikama zdravljenja. Kako se pozdravimo in poslovimo? Dober dan, čao ali adijo? Spremljajte naš jezikovni kotiček, gostili bomo Kristino M. Pučnik z Lektorskega društva Slovenije. Vse diši že po poletju, zato bomo tokrat v kuhinji pripravljali morsko hrano. Z nami bo promotor kulinarike Boštjan Palčič. Marija Merljak in Monika Tavčar pa sta obiskali Slovenske gorice.

Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.

1. BARONOVE PERMAKULTURNE GREDE
Na z naravo ubrani ekološki kmetiji Baron na Planici nad Framom spoznavamo gomilaste grede. Neenakomerne so in pokrite s slamo, urejene po načelih permakulture. Boris in Irena pa posadita ekološki fižol.
2. POSADILI SMO PLODOVKE
Davor Špehar je s sajenjem plodovk na vrt počakal do tega tedna, ko večjih ohladitev ni več pričakovati. Paradižnike je kakšno leto na prosto sadil tudi junija. Razvijali so se celo lepše od posajenih v začetku maja. Plodovkam v rastlinjaku majske ohladitve načeloma niso škodile.
3. KROMPIR V POSODI
Martina Plohl Krevh preizkuša nov način za pridelavo krompirja. V posodo je do polovice nasula drenažo in prst ter posadila 6 gomoljev. Zdaj jih sproti gnoji in po plasteh dodaja lahko sipko zemljo. Z zasipavanjem do vrha posode želi pridelati več krompirja. Posodo proti škodljivcem pokriva s kopreno.
4. NABIRANJE IN UPORABA RABARBARE
Pri Baronovih imajo posajenih 15 grmov rabarbare. Stebla te zdravilne trajnice nabirajo do 25. junija. Potem se v njih nabere preveč oksalne kisline, ki je v preveliki količini človeku škodljiva. Stebelca, ki si jih niso privoščili voluharji, Mihelca ponudi v slastni rabarbarini pogači.
5. ŠTEFKINI BORI IN POTONIKA
Lesnata potonika Štefke Kolarič šteje že več kot 45 pomladi. Da so rumeni cvetovi še bolj občudovanja vredni, jo Štefka skrbno neguje: jeseni koreninam dodaja zemljo, pozimi ovije v kopreno in (jo) redno zaliva. Na borih pa spomladi vsako leto več ur trga poganjke, da se drevesca ne razkošatijo preveč.

V tokratni oddaji o tem, kako učinkovito smo v naši državi med epidemijo poskrbeli za informiranje gluhih in naglušnih, o stiskah, ki so jih doživljali uporabniki in izvajalci osebne asistence, in o tem, na kakšne izzive so po odloku o prepovedi zbiranja in druženja v zaprtih prostorih naletela društva za osebe z okvaro sluha. Preverili smo tudi, kaj bo v prihodnje s sredstvi fundacije FIHO, ki financira delovanje invalidskih in humanitarnih organizacij. Govorili bomo tudi o tem, ali je država sprejela ustrezne ukrepe, da se prepreči izgubljanje delovnih mest v invalidskih podjetjih. Glejte nas in izvedeli boste še, kakšne so posledice ohromljenega gospodarstva na bruto domači proizvod in kako to vpliva na naše življenje.

Jubilejni deseti zaporedni gala koncert Prifarskih muzikantov s prijatelji. Obudili so najlepše pesmi in najboljše izvedbe na velikih odrih iz minulega devetletnega obdobja. Na odru so se Prifarcem pridružili Nuša Derenda, Nuška Drašček, 25-članski zbor Bee Gessus, zbor Carmen Manet pod vodstvom Primoža Kerštanja, Big Band Grosuplje, bobnarji Mengeške godbe in drugi gostje. Voditeljici Bernardi Žarn sta na svoj hudomušen način pomagali tudi Lara Jankovič in Tina Južnič.

Drugi polfinale svetovnega nogometnega prvenstva 2018 je bil dvoboj reprezentanc, ki pred začetkom turnirja v Rusiji nista spadali v ožji krog favoritinj. Anglija je bila po mnenju mnogih strokovnjakov najprijetnejše presenečenje tekmovanja, saj ji je s predstavami uspelo prepričati domačo in tujo javnost, da ima dežela, ki je svetu dala nogomet, vrhunsko moštvo. Na drugi strani je bila Hrvaška, ki v izločilnih bojih proti Danski in Rusiji ni pokazala tako kakovostne igre kot poprej v skupinskem delu, je pa na obeh tekmah na izpadanje zdržala pritisk izvajanja kazenskih strelov.

Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.

Vprašanja o smislu človekovega življenja so zelo stara. Bila so obdobja, ko se je človek o svojem smislu spraševal manj in obdobja, ki so bila prežeta z njegovim iskanjem. Danes so vprašanja smisla življenja zopet v ospredju. Človek je izgubil svojo identiteto, ker se slabše identificira s skupinami ali pa se z njimi identificira pretirano. Enega osnovnih bistev človekovega osmišljanja vidi dr. Vid Pečjak v predajanju kulture naslednjim generacijam. Ta ima moč odpiranja spoznanj – novih in starih. Svet drvi v propad. In človek je tisti, ki lahko propad zaustavi ali pa ga še hitreje približa. Dr. Pečjak vidi rešitev v izgradnji nove etike, v kateri človek ne bo več zgolj grabežljivo bitje, ki hlepi po vse večji moči in oblasti.

Portret dr. Vida Pečjaka

Scenaristka: Nuša Ekar
Režiser: Božo Grlj
Snemalec: Artur Rutar

19:15
Otroški program: Op!

Svetlana Makarovič, Pod medvedovim dežnikom

Bere in pripoveduje: Branko Jordan

Borček ima dežnikotožje. Že dolgo ni deževalo, zato dežnik že zelo močno pogreša. Najraje ima ples z dežnimi kapljicami. Hej, kaj pa če se zatečemo v zgodbico o dežju? Branko hitro izbrskaj Čebelico! Stisnimo se skupaj, pod medvedovim dežnikom bo prostora za vse!

Mnogi na vprašanje, ali poslušaje trap, odgovorijo z vprašanjem, kaj je to. Poznavalci glasbene scene pa že leta sledijo temu podžanru repa. V tokratni Osvežilni fronti o tem, kje in kdaj se je trap pojavil, kaj je značilno zanj in kakšna je trenutna slovenska trap scena.

Ove je čemeren upokojenec, ki nikakor ne more preboleti smrti svoje žene. Cele dneve skrbi za red v naselju vrstnih hišic in razmišlja o samomoru. Tudi poskuša ga izvesti, na razne načine, ki pa mu vedno spodletijo, tudi zato, ker se je v sosednjo hišo vselila mlada družina, ki venomer zvoni na njegova vrata. Sčasoma mu otroci prirastejo k srcu in tudi ledeni oklep okoli njegovega srca se počasi začne taliti.

Izvrstna črno humorna dramedija, koherentno zrežirana, odlično odigrana, seveda s skandinavskim melanholičnim pridihom. Nominacija za tujejezičnega oskarja 2017.

Leto produkcije: 2017
Država: Švedska
Žanr: dramedija
Režija: Hannes Holm
Scenarij: Hannes Holm, Fredrik Backman
Igrajo: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll

Tudi danes vabljeni na koncert doma, koncert za neomejeno število publike na Valu 202 in TV SLO, kjer vam danes igra zasedba Lačni Franz. Legendarni Lačni Franz je na sceni že več kot 40 let, vztrajni Zoran Predin pa se je v zadnjih letih obdal z mlajšo zasedbo odličnih glasbenikov, ki jih poznamo tudi iz drugih skupin.

V vsaki kulturi je obredje tisto, ki določa, kaj pomeni biti človeški, ki sooblikuje osebnosti in omogoča lažjo pot skozi življenje. Štiridelna dokumentarna serija Nenavadni obredi, posneta s filmskimi snemalnimi tehnikami, gledalcu nazorno in od blizu prikaže očarljive in dih jemajoče obrede z vsega sveta, od japonskih mest do pragozdov Nove Gvineje.

1. del, Krog življenja:
V prvem delu se serija dotakne vseh poglavitnih postaj človekovega življenja – rojstva, poroke, smrti in pogreba. Ustvarjalci so obiskali porečje Amazonke, Indonezijo, Kitajsko, Niger in Japonsko.

Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov