Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 19. jun. 2020

TV Slovenija 2 • Pet, 19. jun.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Celulit je pogost estetski problem pri ženskah, zato tokratno TV ambulanto namenjamo prav tej težavi. Terenska ekipa se bo skupaj z Marijo Merljak oglasila iz Ivančne Gorice oziroma iz vasi Muljava in Višnja gora, ki sta še kako povezani z znanim slovenskim pisateljem Josipom Jurčičem. V studio po dolgem času prihaja dr. Metka Paragi, ki bo pripravila sveže, okusne tiramisuje. Bodite z nami, začnemo točno ob 7. uri.

V tokratni oddaji o zgodbah ljudi, ki jih piše življenje v revščini. Med njimi so številni upokojenci. Tik nad pragom revščine, torej z manj kot 700 evrov pokojnine, jih živi kakih 300.000. Dobrih 3500 invalidskih upokojencev prejema manj kot 300 evrov invalidske pokojnine. Ker je to za več kot polovico nižji znesek od praga revščine, pobudniki za višje invalidske pokojnine pričakujejo, da jim bo država prisluhnila še letos. Zakaj je to nujno, nazorno orišejo Divna, ki ji po plačilu položnic ostane 12 evrov, gluha Rominja Vesna, ki ni nikoli hodila v šolo niti ni prejela slušnega aparata, ter Taubi, ki je preživel pekel brezdomstva, drog in alkohola.

Predstavljamo nemškega ovčarja, delovnega psa, ki je tudi zvest in prijazen družinski član. Svetujemo, kako olajšati in polepšati življenje starejšim psom. Odpravili smo se na teren s prostovoljcem Društva za dobrobit živali AniMa. Obiskali smo otoke na Ptujskem jezeru, kjer gnezdi kar nekaj vrst, med njimi navadna čigra. Svetujemo, kako izbrati primerno posodo za hranjenje psov. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

1. MENJAVA KALUPA ZA RIBNIK
Martina in Martin iz Črete sta povečala ribnik. Odločila sta se za kalup, ki je bolj praktičen od polaganja filca in folije, za čisto vodo sta namestila filter in drugo opremo. Dva tedna kasneje sta ob ribnik posadila rastline.
2. Z GAIO NA OBISKU
Pri Danici Češnovar iz Kovače vasi imajo okoli 100 sadnih dreves, velik zelenjavni vrt in številne cvetlice. Danica obožuje vrtnice. Kako pravilno skrbeti zanje, ji je razložila Loreta Vlahović, strokovnjakinja kluba Gaia.
3. VRT V GORNJI RADGONI
Ivanka in Vlado Drvarič sta na manjšem vrtu uredila vse, kar imajo veliki: zelenjavni vrt, visoke grede, jagodičevje, sadna drevesa, ribnik… Vse sta uredila sama oziroma s pomočjo sina.
4. MARMELADA IZ VRTNIC IN JAGOD
Lucija na vrtu nabere domače jagode in nekaj vrtničnih lističev. Po enostavnem receptu skuha po vrtnicah dišečo marmelado, ki jo dodaja pecivu, palačinkam ali sladoledu. Okus 'osnovne' marmelade lahko nadgradimo sproti, če dodamo kakšno zelišče.

Mariborčanka Vlasta Zorko je bila prva uveljavljena slovenska kiparka. Pri svojih šestinosemdesetih je še vedno dejavna in v svojem ateljeju v Mariboru izdeluje svoje značilne skulpture žensk. V svojem življenju jih je izdelala že več kot 1000.
Katarina Rešek Kukla je vsestranska umetnica, diplomirala pa je iz filmske režije na akademiji v Ljubljani.
Najslikovitejši je gotovo stari del Radovljice, v katerem edinstvene primere srednjeveške arhitekture zaokroža obzidje z obrambnim jarkom. Osrednji Linhartov trg s slikovitostjo starih stavb obiskovalce popelje nekaj stoletij v preteklost.
Zgornji del reke Soče se vije po dolini Trente. Njena slikovita kulisa gorskih vrhov in neokrnjene narave je posejana z osamljenimi domačijami. Trentarski muzej danes pripoveduje o bogati kuturni krajini in preteklem življenju v tej dolini.
V Sloveniji uspeva več kot 3500 različnih rastlinskih vrst. To jo uvršča med najbolj raznolike in rastlinsko bogate dežele v Evropi. Bogastvo slovenskih rastlinskih vrst že 210 let raziskuje, predstavlja in ohranja ljubljanski botanični vrt, ki deluje v okviru ljubljanske Univerze.

***

Vlasta Zorko from Maribor was the first established Slovenian female sculptor. She signed her name to the largest number of publically realized projects. Although 86, she remains active sculpting at her studio in Maribor her characteristic figurines of women. Over the course of her career, she made more than 1,000.
Katarina Rešek Kukla is a versatile artist: a DJ, a musician and a writer of lyrics. As a young girl, she sang in choirs, and played drums and cello. She is particularly fond of the latter, because she feels that the sound of the cello is similar to that of the human voice. She holds a BA in film directing from the Ljubljana Academy of Theatre, Radio, Film, and Television.
The most scenic part of Radovljica is certainly its old city centre, where a defensive wall and ditch enclose unique examples of medieval architecture. The picturesque old buildings in its central Linhart Square take visitors a few centuries into the past.
The upper Soča Valley and the spring of the Soča river are located in the Trenta Valley. Its vibrant backdrop of mountain peaks and intact nature is peppered with lone homesteads. The Trenta Museum today tells the story of a rich cultural landscape and of life in the valley as it once was.
More than 3,500 plant species flourish in Slovenia. This makes its plant life one of the most diverse and rich in Europe. The Ljubljana Botanic Gardens, which operate under the auspices of the University of Ljubljana, have been researching, presenting, and preserving the treasure trove of Slovenian plant species for 210 years.

Jubilejni koncert Ota Pestnerja ob njegovi 40-letnici delovanja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ob spremljavi velikega revijskega orkestra, ki sta ga sestavljala Big Band in orkester Academia Sancti Petri pod taktirko dirigenta Marka Hribernika.

Zadnji dan svetovnega prvenstva v športni gimnastiki, ki je bilo leta 2019 v Stuttgartu, so bili na vrsti še zadnji nastopi na posamičnih orodjih. Dekleta so tekmovala na gredi in parterju, fantje na preskoku, bradlji in drogu.

V petem delu pregleda nekaterih nepozabnih tekem evropske lige se bomo spomnili dvobojev: Chelsea – Arsenal (2019), Sevilla – Dnipro (2015) in Liverpool – Sevilla (2016).

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

Danes 6-članska kurdska družina Hasan Khalil je pred osmimi leti zaradi vojne zapustila domači kraj na severu Sirije. Ob spominih na Sirijo mami Romat privrejo solze v oči. Imeli so lepo življenje. Romat je bila vzgojiteljica, mož Ismail pa krojač.
Ko se je začela vojna, sta reševala gola življenja – s hčerko in sinom sta za sabo pustila vse – družino, hišo, prijatelje … 8 let so bili na poti v neznano: Irak, Turčija, Grčija. Na poti sta se rodila še dva otroka. Zdaj živijo v Sloveniji, kjer si življenje postavljajo na novo.
Pred tremi meseci so se preselili iz centra v vas na robu mesta. Hiša sicer stoji ob ravni prometni cesti, a je prostorna, z velikim ograjenim dvoriščem, kjer se otroci lahko varno igrajo, za hišo je zelen vrt. Z njimi živita še dve sirski družini z veliko otroki. Kljub različnim koreninam (dve družini sta kurdski, ena arabska) se odlično razumejo – druži jih skupna travma preteklosti. Pomagajo si med sabo, otrok je veliko in na dvorišču je vedno živahno. Za ograjo torej biva samozadostna sirska druščina, ki odprto in pozitivno sprejema slovensko kulturo, a več kot bežnega stika z okolico ne potrebuje.
Prijatelji, ki jim je uspelo priti do Nemčije ali Nizozemske, jih vabijo, naj se vendar preselijo tja – zaradi otrok in boljšega standarda. Vendar je mama Romat odločena, da bodo ostali tukaj. Dovolj ima življenja na begu – presrečna je, da so otroci tukaj varni, da se lahko zunaj v miru igrajo, da jih lahko brez strahu pošlje v šolo.
Otroci pridno hodijo v šolo in vrtec. Tekoče govorijo slovensko. V želji po samostojnosti se tudi starša učita novega jezika. Romat je zelo komunikativna in pozitivnega duha ter odlična kuharica. Zdi se, da uspešna integracija ne bi smela biti težava ... Če ne bi bila odvisna od vpetosti v okolico. Večjih zadržkov oz. predsodkov med sosedi in novimi prišleki sicer ni, vendar ne eni ne drugi ne kažejo potrebe po bližnjem srečanju. Stopiti iz varnega zavetja ožjega socialnega kroga in narediti korak k novim poznanstvom – to bo izziv za sosede tako na eni kot na drugi strani ograje.
Jim bo uspelo vzpostaviti stik in razviti sosedske odnose?

Družabno življenje je zamrlo. A tudi v resnih časih potrebujemo sprostitev. Na Valu 202 popolnega nadomestka odpovedanih koncertov ne moremo ponuditi. Lahko pa pripravimo nastope različnih ansamblov za neomejeno število poslušalcev in gledalcev.

Det. Hudson postopoma odkriva, da je bilo v stari preiskavi polno napak, da niso izprašali vseh prič, natančno preverili alibijev. Ker je v zvezi s prejšnjim glavnim preiskovalcem, je še posebej v stiski. David počasi obnavlja stike z otrokoma, čeprav mu Alice in njen mož to močno otežujeta. Izkaže se, da tudi njuna alibija nista tako trdna, kot je bilo sprva videti.

Odlika slikovite akcijske zgodovinske drame so med drugim tudi odlični posnetki pregonov na smučeh, ki bi se lahko kosali s prizori iz filmov o Jamesu Bondu.

Norveška leta 1204. Dežela je razcepljena in opustošena zaradi državljanske vojne. Na eni strani je norveški kralj, na drugi cerkveni vrh. Edini legitimni naslednik po smrti kralja je njegov nezakonski sin, dveletni malček. Polovica kraljestva bi malega kralja seveda rada spravila s sveta, zato dva bojevnika, Skjervald in Torstein, dobita nalogo, da ga skupaj z njegovo materjo spravita na varno na drug konec države. V ostri norveški zimi je to vse prej kot lahka naloga.


Originalni naslov: BIRKEBEINERNE
Leto produkcije: 2016
Države: Norveška, Švedska, Irska, Madžarska
Žanr: zgodovinska pustolovska drama
Režija: Nils Gaup
Scenarij: Ravn Lanesskog
Igrajo: Jakob Oftebro, Kristofer Hivju, Torkel Dommersnes Soldal, Nikolaj Lie Kaas

Družabno življenje je zamrlo. A tudi v resnih časih potrebujemo sprostitev. Na Valu 202 popolnega nadomestka odpovedanih koncertov ne moremo ponuditi. Lahko pa pripravimo nastope različnih ansamblov za neomejeno število poslušalcev in gledalcev.

Koncert doma – posebna izdaja
Rudi Bučar, Okustična Karin Zemljič in Mate Bro, Bilbi in Gregor Strmecki, člani simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Irena Rovtar, Beti Bratina, Gea Pantner, Jaka Trilar in Koala Voice.
Na varni razdalji iz Ljubljane, Kopra in Maribora.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov