Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 3. jul. 2020

TV Slovenija 2 • Pet, 3. jul.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
V petkovi oddaji Poletno jutro se bomo najprej spraševali, kako v času koronavirusa delajo inšpekcije, še posebej zdravstvena, in na katere kršitve je pozorna. Predstavili bomo projekt ''STOP! nasilju, ženske in dekleta'' ter svetovali, kako poleti shranjujemo sadje in zelenjavo. Sadje in vrtnine bodo v ospredju tudi v drugi uri našega druženja. Naučili se bomo vlagati sadje brez sladkorja in konzervansov ter mojstrovin – dekoracij iz sadja in zelenjave. Z diabetologinjo se bomo pogovarjali o sladkorni bolezni, z našo terensko ekipo pa raziskovali Puconce.

V Bohinju so pripravili že 13. Mednarodni festival alpskega cvetja, s katerim se poklonijo tamkajšnjemu cvetličnemu bogastvu.
Blejski vintgar je prva soteska v Sloveniji, ki so jo konec 19. stoletja uredili za turistični obisk.
Biolog Miha Krofel je eden največjih poznavalcev velikih zveri pri nas.
Umetniški opus slikarja Mateja Metlikoviča ima poudarjeno duhovno dimenzijo.
Poljak Piotr Skrzypiec s svojimi fotografijami predstavlja lepote Slovenije, ki so ga povsem zasvojile.

***

INTERNATIONAL WILD FLOWER FESTIVAL IN BOHINJ
In the heart of the Julian Alps and Triglav National Park lies Bohinj, an oasis of peace and unspoiled nature. As this is a meeting point of the Alpine and Mediterranean worlds, the Bohinj area features an outstanding biotic and botanical diversity. In late spring, when nature is at its best and the meadows bloom, the people of Bohinj pay homage to their floral treasures with the International Festival of Wild Flowers.
THE BLED VINTGAR GORGE
In the Triglav National Park also lies the Bled Vintgar Gorge.The beautiful gorge was created by the Radovna, the Alpine river which forges its way across the valley through narrow crevasses. Bled Vintgar was the first gorge in Slovenia arranged for tourist visits at the end of the 19th century.
BIOLOGIST MIHA KROFEL
Slovenia is home to three large European beasts – the bear, the wolf and the lynx. While the population of bears and wolves is growing, the lynx is on the verge of extinction. One of the greatest experts on large beasts in Slovenia is biologist Miha Krofel, who also takes part in various international research projects in Africa and Asia.
PAINTER MATEJ METLIKOVIČ
the artistic oeuvre of painter Matej Metlikovič has a pronounced spiritual dimension. He paints on canvas, wood and paper, and also produces stained glass. He seeks inspiration in the great painters, as well as literature and music, to which he frequently resorts during his work in the studio.
PHOTOGRAPHER PIOTR SKRZYPIEC
In spite of its small size Slovenia is an extremely diverse country at the crossroads of the Alpine, Mediterranean, Pannonian and Dinaric worlds. Due to this diversity, it is also particularly interesting to photographers. Piotr Skrzypiec from Poland was so enthusiastic about Slovenia that he made it his home and now portrays its beautiful features in his photographs.

Zaradi turističnih bonov – odrasli so upravičeni do 200 evrov, mladoletni pa do 50 evrov – so zadovoljni skorajda vsi, zagotovo pa ne gostinci, ki jih je ta ukrep prezrl. Predlog o univerzalnem temeljnem dohodku zveni mikavno: država vsakemu državljanu vsak mesec zagotavlja dohodek ne glede na njegov položaj. Brez obveznosti, brez dela, brez vprašanj. V času pandemije so pozivi k njegovi uveljavitvi znova postali glasnejši. 62.a člen ustave je strokovna komisija razširila z znakovnima jezikoma italijanske in madžarske skupnosti in tudi z jezikom gluhoslepih. Zadnjih deset let narašča število ljudi, ki kažejo odstopanja v govorno-jezikovni komunikaciji. Ti do logopedske obravnave čakajo več kot šest mesecev. S podaljševanjem življenjske dobe se povečuje delež ljudi s starostno izgubo sluha. Veča se tudi verjetnost, da zbolimo za demenco. Žal pa demenco lahko spodbuja tudi izguba sluha. Šumenje, piskanje, zvonjenje ali drugi nadležni zvoki v ušesih, ki jih imenujemo tinitus, spremljajo 20 odstotkov populacije. Brezposelni invalidi, ki se usposabljajo za delo, niso upravičeni do dostojnega plačila. Tako lahko nekateri do dve leti delajo skoraj brezplačno.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

NASAD MALIN
Na 600 metrih nadmorske višine so maline šele začele zoreti. Sadeži vsebujejo različne sladkorje, pektin, eterično olje, bogate so z vitamini A, B in C. Mateja Reš jih predela v marmelade, sadno usnje in sladoled. Tokrat bo pripravila kis z malinami in malinov liker.ANDREJEV VRT NA POLICI
S klubom Gaia smo obiskali Andreja s Police pri Grosuplju. Na njegovem vrtu se močno kaže njegova sla po znanju in eksperimentiranju. V odpadne kanalizacijske cevi je denimo navpično posadil jagode, cevi pa je polepšal z juto. Trenutno so njegova glavna skrb paradižniki, ki se v rastlinjaku že lepo razvijajo.
RAZNOLIKE OKRASNE TRAVE
Olga Lukač iz Vrtnega centra Kurbus bo predstavila okrasne trave. Te z zanimivimi listi ali lepim cvetjem popestrijo vrtove. Zasadimo lahko denimo visoko rastoče trstikovce oziroma miskante, pa šaše oziroma karekse, primerne tudi za ribnike.
KOMPOT IZ ČEŠENJ
Češenj je letos ogromno, zato jih čim več shranimo v kompotu. Porabimo samo zrele in nepoškodovane plodove. V vodo damo sladkor, limono ali citronsko kislino, glede na okus pa si privoščimo cimetove palčke in nageljnove žbice.

Svetovno prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah (lani v Seu d'Urgellu) slovenskim slalomistom ni prineslo pričakovanega uspeha. Domov so se vrnili z eno bronasto medaljo.

Drugi nasprotnik rokometašev Slovenije na olimpijskih igrah je bila Švedska. Skandinavci so bili favoriti, čeprav je bilo v slovenski ekipi kopica odličnih igralcev: Puc, Pungartnik, Pajovič …

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdana se v sobotnem večeru pogovarja s straši, ki se jim je zgodilo najhujše: izgubili so svoje otroke. Občudujemo pogum staršev, ki zmorejo živeti naprej in celo pomagati drugim. Kakšno neznansko količino ljubezni nosijo v svojem srcu? Osrednja gostja je Tea Gajšek, ki se je v svojem življenju razveselila petih nosečnosti, rodila je štirikrat in pokopala dva svoja otroka. Zdaj se ukvarja s pisanjem in branjem pogrebnih govorov. Kaj nas takšne nepredstavljive izgube lahko naučijo o življenju in o nas samih?

Dokumentarni film spleta zgodbo o treh damah sodobne slovenske kulinarike, ki jih skozi različnosti druži ljubezen do dobre hrane in kuhe.

Na prvi pogled se Katja Kavčič, Vesna Čarman in Ana Roš povsem razlikujejo, tako po letih kot po stilu kuhanja; toda tisto, kar jim je skupno, odtehta vse razlike – ljubezen do kuhe, gostov in tradicije. Na teh temeljih že desetletja soustvarjajo slovensko gastronomsko identiteto kot eno glavnih sestavin naše nematerialne kulturne zgodovine, in jo postavljajo ob bok evropskim in svetovnim kuhinjam. Na kulinaričnem potovanju od Rateč pri Škofji Loki do Kobarida in Zemona nam bodo razkrile sočne drobce iz njihovega vsakdana, pa tudi to, kako trpek je kruh žene in matere kuharice.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Nadaljevanka je posneta po istoimenski knjižni uspešnici mladega švicarskega pisatelja Joëla Dickerja, ki je prevedena tudi v slovenščino.

Avgusta 1975 se je za petnajstletno Nolo Kellergan izgubila vsaka sled. Leta 2008 Harry Quebert, eden najbolj priljubljenih ameriških pisateljev, postane glavni osumljenec, saj so na njegovem vrtu po naključju izkopali Noline posmrtne ostanke. Malo pred tem mladi pisatelj Marcus Goldman, ki ima ustvarjalno krizo, obišče svojega mentorja ter prijatelja Queberta, in po njegovi aretaciji pade v vrtinec razburljivega dogajanja. Marcus ne verjame, da je Harry kriv in da bi rešil prijatelja, se odloči odkriti resnico in napisati knjigo, ki bo pojasnila, kaj se je pred triintridesetimi leti zgodilo v mestecu Sommerdale.

1. del:
Marcus Goldman je mlad pisatelj, ki je napisal uspešen prvi roman, zdaj pa doživlja blokado in ne more napisati novega, čeprav je pogodbo zanj že sklenil. V obupu se spomni svojega profesorja na kolidžu Harryja Queberta, ki je slaven pisatelj. Marcus sklene, da ga bo obiskal v Mainu in povprašal za nasvet. Ko pride tja, pa na Harryjevem vrtu odkrijejo truplo. Ko ugotovijo, da pripada pogrešani 15-letnici Noli, mu začne Harry pripovedovati zgodbo.

Zvone si obupano želi dobiti denar za povračilo dolga, a kmalu ugotovi, da ne bo lahko. Med drugim izve, kje njegova žena prejema energijo za, kot ona pravi, srečo in radost. On sam pa srečo išče pri Klari, ki mu obljubi pomoč pri vračilu dolga. Laboratorijski izvidi vrečke s tabletami ovržejo sum in obtožnico zoper Martino, a ji vsa zadeva kljub temu ne da miru. Odpravi se nazaj v nočni klub, kjer poizkuša izvedeti kaj več o tem, zakaj so šle stvari narobe.

Napeta drama, postavljena v svet neustrašnih herojev vsake poletne sezone.

Mlado gasilko Benedicte so pred kratkim premestili v majhno brigado na jugu Francije. Skupini različnih, a enako predanih ljudi poveljuje modri, umirjeni Phillipe, ki Benedicte določi za svojo namestnico in s tem sproži precejšen nemir v kolektivu. Benedicte doživi ognjeni krst že prvi večer, ko posredujejo ob prometni nesreči. V dežju in zmedi Benedicte spregleda ponesrečenca, ki je obležal trideset metrov od mesta trka. Moški je v komi in bi lahko zaradi Benedictine napake umrl. Začetek ni spodbuden, a priložnost za popravni izpit se ponudi, ko v sosednji regiji izbruhne obsežen požar.

Originalni naslov: LES HOMMES DU FEU
Leto produkcije: 2017
Država: Francija
Žanr: drama
Režija: Pierre Jolivet
Scenarij: Stéphane Guyot, Pierre Jolivet
Igrajo: Roschdy Zem, Émilie Dequenne, Michaël Abiteboul, Grégoire Isvarine

Diplomirani profesor športa na Fakulteti za šport, svetovno uspešni model, podjetnik, in lastnik modne agencije, ki je konec leta 2008 izgubil vid. Ambasador vidnega, lepih podob, je zdaj postal glasnik »tistega, kar je očem prikrito«. Ustanovil je center za slepe športnike Vidim cilj, se še bolj profesionalno posvetil športu, in v paratriatlonu nanizal izjemne uspehe. Kot motivacijski govornik navdihuje v podjetjih in z vsakim svojim nastopom v javnosti potrjuje, da naši možgani in naša telesa nimajo omejitev. Vesna Milek se od blizu pogovarja z Alenom Kobilico.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov