Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 22. avg. 2020

TV Slovenija 2 • Sob, 22. avg.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V avgustovskem izboru mariborski jutranjiki med drugim ponujajo: pogovor s psihoterapevtom o nasilju, recepte s timijanom, zgodbo o Bernardkovi hiši, ki diha preteklost ter zgodbo o Azilu za rože in ljudi, nekaj vaj s katerimi lahko okrepimo spomin in srečanje z glasbeno skupino iz Trbovelj. Orlek seveda.

O partizanskem uporu in kolaboraciji, komunistični revoluciji in bojevitem protikomunizmu, o bratomoru in deljeni politični in moralni krivdi.

Danes 94-letni dr. Zdenko Roter, utemeljitelj sociologije religije na Slovenskem in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, je bil rojen leta 1926 v Ljubljani v družini železniškega uradnika. Že kot gimnazijski dijak je po okupaciji sodeloval v ilegalnem odporniškem gibanju v okupirani Ljubljani, s šestnajstimi leti pa je, prepričan, da gre za nujno osvobodilno gibanje, poleti 1942 odšel v partizane. Bil je borec Gubčeve brigade in z njo je preživel mnoge težke preizkušnje, od leta 1943 pa je bil kurir in leta 1944 vodja ene najpomembnejših kurirskih postaj TV 3 nad Litijo. Ob koncu vojne je bil vpoklican v obveščevalno službo in v Upravi državne varnosti je ostal vse do konca petdesetih let preteklega stoletja. Njegovo delovno področje je bilo v
t. i. referatu za kler. V tej službi je doživel tudi mnoga neprijetna spoznanja o naravi vladajočega režima. Ko je zapustil Udbo, se je posvetil izobraževanju in se vključil v akademsko življenje. Ob delu na fakulteti, kjer se je zbrala intelektualno zelo močna skupina raziskovalcev in profesorjev, je kot eden od svetovalcev liberalnega slovenskega premiera Staneta Kavčiča že v šestdesetih letih zagovarjal ideje pluralne demokracije kot vrhunske uresničitve socialistične ideje. Sredi šestdesetih let je bil tudi eden od očetov daljnosežnega družboslovnega projekta Slovensko javno mnenje. Po osamosvojitvi Slovenije je prof. dr. Zdenko Roter deloval kot svetovalec predsednika Republike Slovenije Milana Kučana.
V štiridelni oddaji Spomini Zdenko Roter, tako kot v svoji knjižni trilogiji, z neizmerno ostrino razgaljujoče iskrenosti razpne pred nami burno, razvrvano stoletje naše polpreteklosti. V svoji pripovedi je nekdanji partizan in pozneje Udbovec prelomil z zaroto molka. Govori o partizanskem uporu zoper okupatorje, ki je bil legitimno in visoko moralno dejanje, govori o kolaboraciji, o komunistični revoluciji in bojevitem protikomunizmu slovenske klerikalne politike, o hibridni državljanski vojni, o bratomoru, o deljeni politični in moralni krivdi, o odgovornosti partizanske in domobranske strani, predvsem pa o odgovornosti ideologov obeh strani in odločujočih voditeljev, ki so z ideološko propagando razdvajali narod, o spopadu političnih elit za povojno oblast, o dedičih medvojnih in povojnih hudodelstev. Govori o časih, ko je vladalo zlo, ki je ubijalo, uničevalo in uprizarjalo najhujše, ne le celotnim skupinam ljudi, ampak predvsem in še posebno posameznikom. In kakor je za vse zlo med vojno in takoj po njej krivda deljena, je deljena tudi odgovornost in bi moralo biti deljeno tudi obžalovanje obeh strani, da je do vsega tega prišlo.

Catherine Fulvio v italijanski prestolnici išče navdih za nove recepte. Zato obišče judovski geto, od koder izvira nekaj rimskih specialitet, med njimi ocvrte artičoke. Vodnica Micaela jo odpelje v znamenito pekarno, kjer Catherine pokusi kolač, nadevan s pinjolami. V gostilnici, ki obstaja že skoraj sto let, pa ji postrežejo s svežimi testeninami z ovčjim sirom in poprom. V palači iz 16. stoletja z gostiteljico Rosario skuhata polenovko po kalabrijsko. Nazadnje pa Catherine pripravi še preprosto sladico: pečene breskve, nadevane s piškoti.

Ivi delo v ordinaciji dokončno presede, saj se ne znajde v tem poslu in zaradi tega postaja depresivna. Sama se bolj vidi v kakšni svetovalni službi za ločene osebe, saj je Mirjani veliko pomagala okoli njene ločitve. Tako se Iva dokončno odloči in poda odpoved. Na drugi strani pa se Tatjana odloči, da si bo po vseh letih gospodinjenja doma našla službo oziroma, da bo šla na razgovor za delo gimnazijske učiteljice latinščine. Njenega sina Kajetana skrbijo spremembe, ki jih opazi na mami, a ga Tatjana pomiri. Mirjana pa svojim sinovom le pove za ločitev, saj je dobila uradne ločitvene papirje. Igor se močno angažira in Ivi le priskrbi razgovor za novo službo, ki si jo tako želi.

Julija prijateljicam oznani, da se bosta z Mikijem poročila, saj jo je zaprosil za roko in navdušena jim kaže zaročni prstan. Vse so presenečene, saj nista prav dolgo skupaj. Vse tudi povabi na zaročno zabavo v Angel baru. Julija prijateljicam tudi omeni, da je dobila vlogo v celovečernem filmu, ki ga bo režiral njen bivši mož in da je vlogo sprejela. Tatjana nikakor ne more razumeti Julijine odločitve, druge prijateljice pa jo v tem bolj ali manj podpirajo, saj je to njena dolgoletna želja. Tudi Miki ni ravno navdušen nad njeno odločitvijo, ko pa mu Julijin sin Gaber omeni, da se bosta z mamo za dva meseca preselila na Primorsko, kjer bosta z očetom snemala film, Mikija stisne in se umakne. Vsi pridejo na zabavo, le Mikija ni od nikoder.

Posnetek zaključnega koncerta 39. poletnega tabora mladih godbenic in godbenikov Musica creativa. Tabor vsako leto v Izoli organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Na njem pod mentorstvom priznanih glasbenih pedagogov svoje veščine muziciranja izpopolnjujejo številni mladi godbeniki. Leta 2019 se je tabora udeležilo več kot 110 mladih glasbenikov, starih od 12do 22 let. Na zaključnem koncertu v Slovenski filharmoniji je Slovenski mladinski pihalni orkester predstavil glasbo Tilna Slakana (Rudarska fantazija za pihalni orkester), Tomaža Habeta (Tri prekmurske narodne) ter Slavka in Vilka Avsenika (Lepe ste ve, Karavanke). Dirigent je Gašper Salobir, solistka Nataša Zupan. Slovenski mladinski pihalni orkester Musica creativa sestavljajo godbeniki tabora in njihovi mentorji. Režija Aljaž Bastič.

V finalu letošnje evropske lige v nogometu se bosta v Kölnu pomerila kluba, ki sta v največji meri zaznamovala to tekmovanje. Sevilla, ki je s petimi naslovi v pokalu UEFA/evropski ligi najuspešnejši klub v tem tekmovanju, in Inter iz Milana s tremi naslovi. Razlika je le v tem, da je Inter zadnjič zmagal v tem tekmovanju leta 1998. Torej evropske lige, kot jo poznamo danes, še ni dobil. Za slovenski pridih v finalu bo v vratih Interja poskrbel Samir Handanović, ki pri 36 letih lovi svojo sploh prvo lovoriko v karieri.

Opero Pietra Mascagnija Cavalleria rusticana so uprizorili v Materi na jugu Italije, Evropski prestolnici kulture 2019. Zgodba o dobrem in zlu, v kateri noben lik ni zares zloben, se konča tragično, neapeljsko operno gledališče San Carlo pa jo je v sodelovanju s prebivalci Matere uprizorilo na prostem, v t. i. »sassih«, v skalo vklesanih četrtih. Režiral jo je Barberio Corsetti.

Max sklene, da bo Luni poiskal družbo in hkrati tudi sam naredil korak naprej. Dr. Frome pozabi na zaobljube o zdravem življenju, ko ga težave bolnice, ki ji zavarovalnica ne krije odstranitve odvečne kože na rokah, znova pahnejo v stisko. Max in Floyd se posvetita mlademu bolniku, ki ga v bolnišnico sprejmejo zaradi simptomov, podobnih infarktu. Dr. Kapoorja čaka presenečenje, ko bolnik, ki je že 14 let v komi, odpre oči.

Pred vrati bolnišnice New Amsterdam pustijo bolnico, ki ji ni več pomoči. Max spozna, da je redna praksa bolnišnic, da bolnike, ki jim ne morejo več pomagati, prepeljejo drugam, da bi znižali stopnjo smrtnosti v svoji bolnišnici. Max odide v hospic po bolnike, ki so jih vsi zapustili. Predsednica odbora bolnišnice Brantleyjeva snubi milijonarja, da bi daroval bolnišnici, vendar se ji hoče kot vsako leto izmuzniti. Dr. Kapoor je zelo pozoren do Elle: pripravi ji bogat indijski zajtrk in malico. Dr. Reynoldsu bolnišnica v San Franciscu ponuja mesto primarija.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Športni plezalci so vendarle dočakali prvo tekmo svetovnega pokala. V Brianconu v Franciji se bodo preizkusili v težavnostnem plezanju. Na prizorišču bo tudi 11-članska slovenska reprezentanca, šest deklet in pet fantov, prvo ime pa seveda Janja Garnbret. V finalu morda lahko pričakujemo še kakšno tekmovalko, čeprav ne bo Mie Krampl, ki se posveča le pripravam na olimpijske igre, in Lučke Rakovec, ki se po odmoru vrača k treningu.

Čeprav z rahlo zamudo, smo le dočakali prvo kolo novega državnega prvenstva v nogometu. To zaradi vseh težav, povezanih s covidom 19, sicer ne bo odigrano v celoti, vseeno pa bomo gledalci na TVS 2 na delu videli dve odlični ekipi. Celje, ki je med tednom igralo kvalifikacije za ligo prvakov, bo gostilo Muro. V zadnji sezoni sta oba kluba igrala hitro in napadalno, zato pričakujemo pravo predstavo za nogometne sladokusce.

Športni plezalci so vendarle dočakali prvo tekmo svetovnega pokala. V Brianconu v Franciji se bodo preizkusili v težavnostnem plezanju. Na prizorišču bo tudi 11-članska slovenska reprezentanca, šest deklet in pet fantov.
Slovenska reprezentanca je v zadnjem času opravila kar nekaj skupnih treningov, doma in v tujini. Tudi v moškem delu reprezentance računajo na finale, največ možnosti ima Domen Škofic.

Na tradicionalni Poletni noči ob 80 letnici rojstva mojstra Jožeta Privška, velikana slovenske glasbe, so pod taktirko dirigentov Patrika Grebla in Lojzeta Krajnčana in v izvedbi Big banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija – zazvenele nekatere njegovih najlepših.
V izvedbi Ota Pestnerja, Darje Švajger, Alenke Godec, Nuše Derenda, Matjaža mraka, Nuške Drašček, Nine Strnad, Alexa Volaska, Matjaža Kumelja in Vokalnega banda Kreativo so Kongresni trg poleg spominov na velikega pianista, dirigenta in skladatelja Jožeta Privška zapolnile skladbe: Ne prižigaj luči v temi, Zlati prah imaš v očeh, Nad mestom se dani, Mati, bodiva prijatelja, Samo nasmeh je bolj grenak, Tam, kjer sem doma, Zato sem noro te ljubila, Kako sva si različna, Mini maxi, itd... skladbe, ki še dandanes zvenijo večno in brezčasno in so tokrat doživele izjemne interpretacije.
Instumentalni del njegove ustvarjalnosti sta obeležili skladbi: Sweet mama Walse in Open Country.
Večer sta povezovala Bernarda Žarn in David Urankar in ga zaključila kot spomin na izjemnega človeka, ki nas je zapustil…« ne, da bi mogli njegov opus umestiti tja, kamor sodi: v vrh slovenske glase 20 stoletja.«
Scenaristka: Anuuša Gaši, režiser: Marjan Kučej

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov