Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 19. avg. 2021

TV Slovenija 2 • Čet, 19. avg.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Luiza Pesjakova, učenka samega Franceta Prešerna, je v 20. stoletju skoraj docela utonila v pozabo, danes pa ji priznavamo njeno vlogo v razvoju slovenskega slovstva.

Hči znanega ljubljanskega pravnika, politika in mecena Blaža Crobatha, sicer izobražena v več jezikih, je ljubezen do slovenščine odkrila pod vplivom Prešerna, kasneje pa Vraza in Levstika in ji v svojem javnem delovanju in literarnem ustvarjanju ostala strastno in predano zvesta do smrti. Luiza Pesjakova je bila predvsem pesnica, pisala pa je tudi novele in prvi slovenski »ženski« romantični roman Beatin dnevnik. Napisala je tudi libreto za opero Gorenjski slavček Antona Foersterja. O srečanju s Prešernom, ki jo je kot rosno mlado deklico usmeril na pot slovenskega jezika in poezije, je mnogo kasneje zapisala: "V veliki, svetli, z rumenkastimi vzorci poslikani sobani je stala velika miza, z zelenim suknom pogrnjena, vsa obložena s knjigami in pismi. Tamkaj je sedeval, zakopan v pravde. Vendar me je vselej ustavil, kadar sem sobo prehodivši šla k ljubemu očetu v dotično pisarno. Razgovarjal se je z mano, povedal mi kaj veselega ter smejal se mojemu smehu in mojim otročjim odgovorom tako, da so mu solze prihajale v oči." To srečanje jo je zaznamovalo za vse življenje. Ponosno in neomajno je sledila spominu na svojega velikega vzornika.
Kratki portret Luize Pesjakove, ki ga kot avtorica podpisuje Anka Pirš, skuša odstreti večplastno osebnost ženske, soproge, matere in pisateljice, ki je bila otrok svojega časa, pa kljub temu v svojih mislih in nemalokrat tudi smelih javnih nastopih veliko pred njim. Njen mili, toda odločni pogled lahko danes občudujemo na portretu, ki ga je naslikal Mihael Stroj in je na ogled v Narodni galeriji.

Vodiška Johanca je bila revno dekle iz Vodic, ki se je pretvarjala, da krvavi iz Kristusovih ran, zato so k njej ljudje romali molit.

Romali so od blizu in od daleč, glas o njej se je širil med ljudmi, da gre za čudež. Resnico je razkril ljubljanski mesar, ki je povedal, da Johanca pri njem vsak teden kupi volovsko kri. Svetništvo med Slovenci ni na posebno dobrem glasu, kar gre morda pripisati tudi razkritju najbolj znamenite prevarantke, Vodiške Johance, ki je zaradi domnevnih čudežev v Vodice privabljala množice ljudi. Zgodaj osirotela Ivana Jerovšek je leta 1913 poskrbela za veliko senzacijo, saj je uprizarjala Kristusovo trpljenje, krvavela po celem telesu in trdila, da lahko vzpostavi stik z umrlimi.
Dokumentarni feljton scenaristke in režiserke Špele Kuclar razkriva nenavadno zgodbo Ivane Jerovšek od začetkov njene svetniške slave do ponižujočega konca, ko je izginila izpred oči javnosti.

Gost oddaje bo dr. David Bandelj, pripadnik slovenske narodne skupnosti v Italiji. Njegov opus obsega več pesniških zbirk in del s področja literarne vede, dejaven je tudi kot pedagog in zborovodja. Mladost je preživel v Gorici, kamor se je vrnil po študiju primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti, in kjer poučuje slovenščino in zgodovino na slovenski srednji tehniški šoli. Svojo novo pesniško zbirko je posvetil žrtvam holokavsta, njen naslov pa pove, da če bi za vsako žrtev holokavsta molčali minuto, bi se nabralo za enajst let in pol tišine. Pesnikova družina je v obdobju med obema vojnama doživela nasilno fašistično raznarodovanje s spremembo priimka Bandelj v Bandelli, a David Bandelj je dosegel vrnitev priimka v izvorno slovensko obliko. Dr. Bandelj se kot zborovodja posveča delu z mladimi in vodi Mešani mladinski zbor Emil Komel. Prav zborovska tradicija ima močno povezovalno vlogo in utrjuje skupni slovenski kulturni prostor.
Voditeljica: Alenka Zor Simoniti

Poletni pozdrav je glasbena oddaja namenjena narodno zabavni glasbi z voditeljico Darjo Gajšek.
Poletje je najlepši čas za druženja, doživetja, ture in avanture. Za glasbenike pa čas najbolj intenzivnega dela, ki ga tvorijo veselice, poroke in druga praznovanja. Darja Gajšek je v tokratno oddajo povabila Ansambel Petra Finka, skupino Gadi ter mlad in nadobuden Ansambel Aktual iz Prekmurja. Gospodje in fantje bodo delili spomine in anekdote na ta bogat letni čas in nam predstavili svoje glasbene uspešnice.
Ogledali si bomo drugi del četrfinalnih spotov za Naj spot Poletnega pozdrava in izvedeli, katera dva spota nadaljujeta pot proti polfinalu. Glasbeni gostje in uredništvo bodo izbirali med spoti Mladih Pomurcev s pesmijo Ta noč bo najina, Šaljivcev s pesmijo V sreči in nesreči, Pol srca Ansambla Raubarji ter spot Najboljši sem Fehtarjev in prijateljev.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Na afriški celini živi okoli 1,3 milijarde ljudi in kljub sodobnim političnim ureditvam posameznih držav, mnogi ostajajo zvesti tradicionalnim kraljem in kraljicam. Avstrijski umetnostni zgodovinar in fotograf Alfred Weidinger v tridelni dokumentarni seriji obišče Mali, Gano, Sierro Leone, Ugando in Esvatini. Tam posname in tako ohrani pričevanja o starodavnih afriških kraljestvih, pa tudi razišče, kako jih postopno spreminjajo sodobnost in različna verstva, predvsem islam.

1. del: Preteklost, sedanjost in prihodnost
V prvem delu spoznamo Dogone v Maliju in njihove voditelje, tako imenovane hogone. Ti so že od nekdaj duhovni vodniki vaških skupnosti, vendar je njihov vpliv s širjenjem islama začel zamirati. Kamera bo zabeležila kronanje morda poslednjega hogona.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti smo si pogledali vožnjo v dveh avtomobilih med katerima je dvajset let razlike, razkrili smo tančico skrivnosti novih špotrnih znamk in testirali Seata leona sportsturer, Mercedes-Benz E in GLE coupe ter prvič sedli za volan Peugeota 508.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Rdeča nit prvega projekta je bil perfekcionizem po možnosti na vsakem koraku, ob vsakem pogledu, otipu, v vsaki obliki. Je primer zaupanja in skladnosti vseh vključenih: naročnice, izvajalcev in arhitektke - oblikovalke prostora. Nastalo je osupljivo stanovanje, ki prinaša eleganten, stilsko dovršen in večplasten mozaik navdihujočih idej.
Fasada ni le vizualni element, s katerim se hiša predstavlja navzven. Je prva obrambna linija pred številnimi zunanjimi vplivi, zato nas mora pri njej poleg odtenka zanimati še veliko več.
Pokrajina okoli hiše na Dolenjskem je tako lepa, da se zdi, kot da vrta sploh ne potrebuje….griči, polja, dolina in gozd…in vendar sta zakonca s pomočjo krajinske arhitektke ustvarila izjemno privlačen podeželski vrt. Vse na njem je na pravem mestu, z izrazito osebno noto.

Samir in pomagači se pripeljejo na Hierro. Odločeni so, da bodo našli Franovega pajdaša in diamante. Pri tem jim pomaga Harley. Sledi jih pripeljejo do pekarne. Díaz se po odvetnikovem posredovanju znajde v zaporu. Candeli zatrdi, da priča, ki naj bi ga videla, kako zasleduje Reyes, laže. Nihče mu ne verjame. Naposled se tudi odloči, da bo podpisal ločitveni sporazum. Edina, ki mu verjame in pomaga, je njegova hčerka Pilar, ki se preseli nazaj v svojo hišo. Na otoku pa je že vse pripravljeno za veliko procesijo v čast devici Mariji.

HIERRO / Španija / 2019
scenarij: Pepe Coira
režija: Jorge Coira
v glavnih vlogah: Candela Peña, Darío Grandinetti, Juan Carlos Vellido, Kimberley Tell, Luifer Rodríguez, Yaiza Guimaré

Bobnar in tolkalec Aleš Rendla (r. 1963) sodi med najvidnejše slovenske jazzovske glasbenike. Bobne in tolkala je študiral na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu in na šoli Berklee College of Music v ameriškem Bostonu. Kot glasbeni pedagog od devetdesetih let poučuje tolkala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana na oddelku za jazz in zabavno glasbo. V osemdesetih je bil Rendla član glasbenih skupin, ki so vzpostavile t. i. slovensko mlado jazzovsko sceno: drugi sestav Begnagrada, Srp in Quatebriga; Bratko Bibič & Madleys, v zadnjem času deluje z zasedbami Fake Orchestra, Erich Fischer Quartet, Brina in drugimi. Kot avtor in instrumentalist sodeluje v številnih studijskih in živih glasbenih in gledaliških projektih in vodi lastno zasedbo Aleš Rendla Sekstet. O projektu Zgodbe za big band je Rendla zapisal: "Z glasbo sem skušal obuditi čim več pozitivnega, ustvarjalnega duha, ki je bil osrednja značilnost začetne faze Quatebriga ali Begnagrad. Kot solisti bodo nastopili člani Big banda RTV Slovenija z gostom Ninom Mureškičem na tolkalih. Njihove osebne zgodbe in občutja sem skušal vključiti v tkivo glasbe, ki, čeprav absolutna, vedno tudi dopušča množico različnih interpretacij in razlag."

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov