Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 11. okt. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 11. okt.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Teden začenjata Špela Močnik in David Urankar, ki ob ponedeljkih rešujeta pravne dileme in podajata predloge za branje. Novost letošnje sezone je Televizijski bralni klub, v katerem skupaj z gledalci beremo knjige in o njih razpravljamo z različnimi gosti. Špela in David pa še zmeraj ostajata glavna akterja prve jutranje telenovele, t. i. »Žajfnice«, v kateri svoja stališča o najrazličnejših dilemah iz vsakdanjega življenja podkrepita z mnenjem strokovnjakov.

Kaj imajo skupnega predstavniki treh generacij, vsak z močno življenjsko zgodbo in voljo do življenja? Zadovoljstvo s slušnimi aparati in prepričanje, da si brez njih ne predstavljajo vsakdana. Če ste šele dobili slušni aparat ali opažate, da ne slišite več dobro, vam bodo njihovi nasveti o privajanju na aparat zagotovo koristili, posebno če ste izkusili glavobole ali nemir, ko ste bili v hrupnem okolju. Glejte Prisluhnimo tišini v soboto, 9. oktobra, ob predvidoma 14.45 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
V tokratni oddaji predstavljamo Avanturistični kamp Ris na robu Kočevja in kolesarski center, ki se uvršča v sam vrh kolesarske ponudbe pri nas. Ob robu podelitve Michelinovih zvezdic kuharski mojstri razmišljajo o prihodnosti gostinstva in visoke gastronomije, glede na pomanjkanje kadra in izginjanje srednjega sloja gostiln. V oddaji pa tudi reportaža o projektu Odprte vasi, ki predstavljajo dober primer inovativnega razvoja slovenskega podeželja.

Dokumentarni film »Imeti svoj glas« v režiji Mirana Zupaniča je film o zgodovini Pravne fakultete Univerze v Ljubljani.

Predzgodovino fakultete, še posebno od »pomladi narodov« leta 1848 do ustanovitve fakultete 23. avgusta 1919, je zaznamoval načrten boj glavnih slovenskih narodnih buditeljev v drugi polovici 19. stoletja: Janeza Bleiweisa, Ivana Hribarja in Danila Majarona. V filmu so poudarjeni trije vidiki t. i. vseučiliškega gibanja, ki je doseglo vrhunec leta 1901: izredna množičnost podpore prizadevanjem za slovensko univerzo, izražena s podpisi, pa tudi v časopisih, ne glede na politično barvo; mednarodna dejavnost prvih profesorjev, ki se odraža v dejstvu, da je pravna fakulteta začela delovati v Parizu. Prvi trije profesorji matičarji so bili namreč člani delegacije Kraljevine SHS na mirovnih pogajanjih. S tem so na ruševinah razpadlega Avstro-Ogrskega cesarstva v usodnem trenutku evropske zgodovine postali glas vseh Slovencev na najprestižnejšem mednarodnem odru. Tretji poudarek je otvoritveno predavanje prvega dekana fakultete, profesorja Leonida Pitamica, Pravo in revolucija, 15. aprila 1920. Film ob tem pokaže posledice, ki jih imata za profesorski zbor okupacija in revolucionarni metež takoj po vojni. V različnih obdobjih je bila fakulteta razpeta med oblastnimi težnjami in prizadevanjem za ohranjanje institucionalne avtonomije. Sprva se je to kazalo v naporih, da oblast ne bi okrnila sprejetih programov in da bi omogočila ustrezne pogoje za delo, med 2. svetovno vojno je bila neločljivo povezana z osvobodilnim gibanjem, od sredine osemdesetih let pa z bojem za demokratizacijo slovenske družbe. V drugem delu je več pozornosti namenjene utripu življenja na fakulteti danes, konča pa se s projekcijo razvoja v prihodnosti: koliko se v sodobnem svetu, zaznamovanem z digitalizacijo, lahko sliši glas posameznika, fakultete kot skupnosti in slovenske skupnosti. Večinski koproducent filma je Pravna fakulteta, manjšinska pa AGRFT in RTV Slovenija. Poleg profesorjev in študentov fakultete ter zgodovinarjev z Inštituta za novejšo zgodovino je pri ustvarjanju filma sodelovalo pet muzejev, pet arhivov, Narodna in univerzitetna knjižnica, knjižnica Pravne fakultete in številni posamezniki s svojimi arhivi. Scenarij je napisala dr. Katje Škrubej, ki je prispevala svoje fotografije in videoposnetke, avtor glasbe je odlični skladatelj Tilen Slakan.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

Tokrat začnemo z novostjo v koprski oddaji. Pridružili smo se mariborskim kolegom in sodelovali v izboru Inovativni mladi kmet. Izvedeli boste, kakšna bo letošnja oljkarska sezona. Primorskim oljkarjem jo je močno zagodlo vreme z zmrzaljo, sušo, vročinskimi udari, na koncu pa je oljke napadla še oljčna muha. Pridelek bo skop. Obiskali smo družino Kosovelj iz Zagrajca na Krasu. Znani gorski tekači so tudi odlični pridelovalci terana in živinorejci. Ob koncu pa bomo šli še v nanoške gozdove, kjer deluje premična gozdarska žičnica, s katero postojnska gozdarska in lesarska šola dokazuje, da je lahko spravilo lesa okolju prijazno opravilo.

Andrea Sicilijanec in Justina Poljakinja, fizioterapevt in filologinja , ki sta se odločila da bosta opravljala poklic kmeta, vloga katerega ni le pridelava hrane temveč tudi odgovoren odnos do okolja. Ob rojstvu hčerke je nastal projekt gozda na Siciliji, za katerega sta pridobila tudi številne donatorje.

3. kolo košarkarske lige ABA bosta tokrat zaključili ekipi Cedevite Olimpije in FMP. Ljubljančani so zelo dobro začeli regionalno tekmovanje in želijo ostati v pravem ritmu. Tokrat so imeli tudi nekaj več časa za pripravo na nasprotnika. FMP pa tudi v Ljubljano ne prihaja z belo zastavo, saj želi dokazati, da se lahko vmeša med ekipe, ki se bodo borile za prvih šest mest. Spremljajte neposredni prenos, ki ga bo komentiral Miha Mišič.

Po uvodnih zapletih z vstopnimi vizumi se Scott in Justin ter snemalec Andre lahko odpravijo v Tripolis. Libija je bila zahodnim obiskovalcem več kot 20 let nedostopna. Najprej si ogledajo slovito Leptis Magno, nato pa nadaljujejo proti jugu. V zapuščenem mestu Gadames uprizorijo skeč in ga v domišljiji poskušajo obnoviti. Razposajeno se lovijo in izgubijo, potem pa se odpravijo v osrčje Sahare – tokrat so njihov cilj velikanske sipine. Justin si je vtepel v glavo, da bo deskal z njih. Ob pogledu na prelepo zeleno oazo in jezerce mu to naposled tudi uspe.

Četrti porod Božene Němcove je zapleten in potem ne sme imeti več otrok. Z možem Josefom, ki je tudi publicist, se začne gibati v literarnih krogih, v katerih med drugim razpravljajo o slavanofilstvu. V njih se počuti kot riba v vodi. Začne pisati svoje prve pesniške poskuse v češčini, vendar pravopisa še ne obvlada dobro. Objavi prvo pesem in se zaplete v intimno razmerje s pesnikom Nebeskim. Ker so Němčevi v finančni stiski, Josef vzame na stanovanje podnajemnika, in to ravno Nebeskega, kar poenostavi in hkrati zaplete razmerje obeh ljubimcev. Božena začne pisati pravljice.

BOŽENA / Češka republika / 2021
scenarij: Martina Komárková, Hana Wlodarczyková
režija: Lenka Wimmerová
v glavnih vlogah: Anna Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Martin Mysicka, Krystof Hádek, Václav Matejovský

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Zagonsko podjetje Evegreen iz Velenja razvija bio-razgradljive, naravi prijazne izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo za različna podjetja. Na začetku podjetniške poti so jim napovedovali, da iz te ideje ne bo kruha; danes sodelujejo z več kot 400 evropskimi industrijskimi partnerji, inštituti in raziskovalci. Njihov prvi izdelek je bil biorazgradljiv cvetlični lonček, sledili so biorazgradljiv frizbi, pa eko nagrobna sveča, njihov zadnji izziv so biorazgradljivi oprimki za športne plezalne stene in embalaža za kreme. V podjetju, ki je že od vsega začetka član največjega evropskega zelenega pospeševalniškega programa Climate KIC, želijo v kratkem okrepiti 4 člansko ekipo in se s trajnostnimi izdelki še bolj uveljaviti na domačem trgu in v tujini. V oddaji pa še dva primera dobrih praks krožnega gospodarstva: Brodka in Love2Bake.

Dokumentarna serija predstavlja razvoj ruske kuhinje skozi stoletja, njene značilne sestavine in jedi ter zgodovinske okoliščine, ki so privedle tudi do lakote.

6. del:
Rusom je sprejetje pravoslavne vere prineslo skoraj 200 postnih dni na leto, kar je sprožilo razvoj posebne veje nacionalne kuhinje. V postnem času, katerega zapovedi so v preteklosti dosledno spoštovali, ni bilo dovoljeno jesti živil živalskega izvora, ponudba rastlinske hrane pa zaradi podnebnih razmer ni bila ravno pestra. Poleg tega Rusi niso bili naklonjeni novim kulturam. Staroverci so na primer krompir odločno zavračali kot hudičev gomolj in carjev odlok o prisilnem sajenju krompirja po
obdobju hude lakote je povzročil krvave kmečke upore po vsej državi. Oglejte si, kako so vsemu temu navkljub nastale številne mojstrovine ruske postne kuhinje.

Anja mora urediti svoje ljubezensko življenje in najti pot v prihodnost. Težave ima s fantom, namesto, da bi ta odraščal iz fanta v moškega z odgovornostjo, se predaja kajenju marihuane in postaja vedno bolj rastlinski.

Scenarij in režija: Peter Bizjak

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov