Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 1. jun. 2022

TV Slovenija 2 • Sre, 1. jun.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: az overall története;
- a Lendvai Kétnyelvű Középiskola végzős diákjainak ballagása;
- az Art Music Records zenei kiadó;
- klipek: Törzs és Širom.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: zgodovina ženskega kombinezona;
- slovo zaključnih letnikov od Dvojezične srednje šole Lendava;
- glasbena založba Art Music Records;
- videospota: Törzs in Širom.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Nasveti za starše postrežejo z informacijami za vse družine, v Knjižnem klubu pa dobite nove predloge za branje. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh in jutro zaključimo z vrtnimi nasveti. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

V sklopu osmega Festivala sodobne in etno glasbe Godibodi sta se na Letnem vrtu Skupnosti Italijanov v Kopru s svežo glasbo predstavila dva dua: Nina in Gregor Volk ter Rok Kleva in Manuel Šavron iz Diatonic string dua z imenom Ragbag.
Nina in Gregor Volk, člana družinske zasedbe Volk Folk, se s predelavo ljudske dediščine oddaljujeta od ustaljenih vzorcev izvajalske prakse, a melodične linije kljub temu ostajajo nedotaknjene. V albumu Ragbag neobičajne kombinacije violine in harmonike priznanih obalnih glasbenikov Manuela Šavrona in Roka Kleve pa je polno različnih zvrsti in melodij, od etna do jazza, folka in glasb sveta, zaslišimo pa tudi istrsko lestvico in bretonske plese.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Na mirnem uličnem vogalu v Ljubljani je posebna stavba, v katero je vkomponirana magična številka tri. Lastnika imata tri otroke, trojnost pa se odraža tudi na pročelju stavbe in v številu nadstropij, ki jih ima posebno domovanje.
Podstrešno stanovanje v središču Ljubljane je nastalo v okviru zanimive zgodbe. Ta pripoveduje, da lahko sodelovanje več lastnikov celotnega podstrešja večstanovanjske stavbe privede do rešitve, ki je ugodna za vse.
Anja Slapničar je oblikovalka keramike iz Ljubljane, ki je zaradi svoje osnovne izobrazbe sicer bolj domača na gradbiščih. Ravno tam, kjer se začne razkopavati, kjer nastajajo luknje, ki se jim vsi izognemo v velikem loku, ona išče in najde svoje zaklade.

Bernarda in Jože gostita igralko in pevko Laro Jankovič, ki je pred kratkim premierno predstavila njeno novo gledališko-glasbeno predstavo Pesem za Laro. Lara v oddaji predstavlja tudi pesem Zima, ki jo je zanjo napisal Feri Lainšček. V goste prihajajo tudi voditelji novega informativnega bloka na 2. programu TV Slovenija Panorama: Andreja Gregorič, Liza Praprotnik in David Urankar. V zabavnih igrah se tokrat med seboj pomerita modna oblikovalka, stilistka in voditeljica Jerneja Zhembrovskyy ter fotograf Tibor Golob, s katerim pogosto sodelujeta pri modnih projektih doma in v tujini. Njuno novo pesem Sva predstavljata duo Maraaya, terenski dopisnik Gianni pa tokrat raziskuje skrivnostno zaodrje Cankarjevega doma.

Ekskluzivno pričevanje v treh delih.

Boris Pahor v svoji stoletni zvestobi slovenski kulturi, jeziku, identiteti in svobodi na najboljši način simbolizira slovensko vest stoletja. Njegovo izjemno pričevanje, ki ga je ob treh obiskih na njegovem domu v Trstu posnel Jože Možina, lahko razumemo tudi kot pisateljevo oporoko Slovencem. Sam si je želel, da bi mu prisluhnili tudi mladi. Pahorjeva izpoved ponuja enkraten in celovit uvid v življenje in čustvovanje velikega slovenskega pisatelja, rojenega leto dni pred začetkom prve svetovne vojne. Človeka, ki je na lastne oči videl požig Narodnega doma v Trstu, o čemer pravi: »Mentalno sem bil malo izgubljen, če se hoče, šok je bil to. Požig Narodnega doma, odpoved slovenskih šol. Moraš govoriti italijansko. Greš z materjo, ona te povleče za roko, govori po italijansko ... Jaz sem takrat razumel, da jaz moram bit upornik.« Življenje v večnacionalnem okolju je skazilo nasilno širjenje nacionalistične in fašistične ideologije v Italiji. Kot sam pravi, genocid nad Slovenci ni zadeval samo kulture. Med drugo svetovno vojno je bil kot italijanski vojak poslan v Libijo, ker je kot prevajalec delal v taborišču ujetih jugoslovanskih častnikov v Bogliacu pri Gardskem jezeru. Po kapitulaciji Italije je prijateljeval z Danico Tomažič, aretirali so ga domobranci in pristal je v nacističnem koncentracijskem taborišču. Strahote taborišča podrobno predstavi tudi v pričevanju, v njegovi literaturi pa o tem govori silovita Nekropola.
Temeljna poanta njegovega pričevanja je humanost ter zvestoba slovenstvu v jeziku in kulturi. Kot človek in pisatelj je postal borec proti vsem oblikam diktature, tudi jugoslovanske, ki je nastopila po vojni in krnila slovensko identiteto. Stopil je na pot literature, uprl se je jugoslovanskemu režimu, ko je šlo za Kocbeka in resnico o komunističnih zločinih. Posebej odločno se je postavil za krepitev slovenske identitete na temeljih resnice in narodne zavednosti ter postal eden ključnih glasnikov svobode in demokracije in je kot tak izjemno zaslužen za humus, iz katerega je pognala samostojna slovenska država.
Pahor nam skozi svojo bogato pripoved predstavi čas, v katerem je živel. Čas mladosti, ljubezni, trpljenja in vojne.

Tim je pripravljen sprejeti Franzijino opravičilo, če mu ta proda sadovnjak. Franzi mu jasno in glasno pove, da ga ne bo nikoli prodala. Toda Tim se ne da. Ko izve, da je prihodnost sadovnjaka odvisna od tega, kakšna bo letina, skuje peklenski načrt. Lucy pred Paulom in Sonnbichlerjevima goreče zagovarja bichlheimskega angela. Paul posumi: je bichlheimski angel Lucy? Eva poskuša posredovati med Valentino in Robertom, vendar Robert trmasto vztraja pri svojem. Jessica je razočarana, ko si Henry kar malce oddahne, ker se bo plesnega tekmovanja udeležila z Belo. Bo Henry pravočasno opazil, kako zelo si želi Jessica preživeti več časa z njim?

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik ob 19.55 ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V rubriki Zdravje o trenutni tegobi, ki pesti številne ljudi – senenem nahodu. Ste vedeli, da je letos cvetnega prahu več kot prejšnja leta? Zakaj je tako in kako si pomagati ob senenem nahodu, se bomo pogovarjali s strokovnjaki. In še o neplodnosti. Vsak šesti par v Sloveniji se spopada z neplodnostjo in zaradi tega išče medicinsko pomoč. Svojo zgodbo o boju z neplodnostjo nam je zaupala tudi znana Slovenka. Katera? Ne zamudite rubrike Zdravje v informativni oddaji Panorama v sredo, 1. 6., ob 20.30 na TV SLO 2.

Informativna oddaja Magnet vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov s področja zabavne kulture v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Violončelist Stjepan Hauser iz svetovno znanega dua 2Cellos je v težavnih časih pandemije podaril gledalcem glasbeni pobeg in tolažbo z igranjem v čudovitih okoljih Hrvaške. Svoje priljubljene skladbe je za videoposnetek zaigral sam, brez občinstva. Izkušnjo biti sam in vendar povezan in skupaj bo ob čudovitih slapovih Krke delil z vrhunskimi interpretacijami 2. klavirskega koncerta S. Rahmaninova, odlomki iz baletov P. I. Čajkovskega Labodje jezero in Hrestač, Pesmi iz Skritega vrta in drugih skladb.

Izdelovalci lokov nadaljujejo starodavno tradicijo, a pojavlja se strah, da bodo kmalu med zadnjimi mojstri svoje obrti. Izdelava ekskluzivnih lokov za glasbila je še vedno posebna obrt. Izdelovalci lokov uporabljajo les brazilskega drevesa pernambuko že več kot dvesto let. A zaloge tega lesa v Braziliji kopnijo, zato so pernambukova drevesa ogrožena. Glasbeno-dokumentarni film predstavlja delo izdelovalcev lokov za godala.

Odlični dokumentarec razkriva precej uspešne poskuse padle dinastije Marcos, da bi vstala iz pepela in spet zavladala Filipinom. Imelda, nekdanja prva dama, že kar groteskno napenja moči, da bi sinu Bong Bongu utrla pot najprej do položaja podpredsednika, ki seveda vodi k mestu predsednika države. V ta namen denarno podpira samega Duterteja, predsednika in krvnika Filipinov.

THE KINGMAKER / Danska, ZDA / 2019 / Režija: Lauren Greenfield

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov