Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 27. avg. 2022

TV Slovenija 2 • Sob, 27. avg.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Prof. dr. Zora Konjajev, upokojena zdravnica, je kljub častitljivim letom
(1921. je bila rojena) še vedno kritična opazovalka družbe, ki jo motri tudi
skozi optiko bogatih izkušenj v lastnem življenju.

Rojena je bila v glasbeni družini Stritarjev in ob začetku druge svetovne vojne je kot študentka medicine vstopila v Osvobodilno fronto. Njen takratni mož, študent in športnik Cveto Močnik, narodni heroj, je padel in tako je že pri dvaindvajsetih ovdovela. Zaradi izdaje se je morala z dojenčkom, ki ga mož, partizan Florijan, nikoli ni videl, umakniti iz Ljubljane. Delovala je v bolnici Kanižarica na osvobojenem ozemlju v Beli krajini in bila tam instrumentarka tudi pri operaciji komandanta Franca Rozmana-Staneta, po nesreči, zaradi katere je umrl. V partizanih so bili tudi obe sestri, Bogdana in Nada ter brat Bine. Po vojni se je znova poročila s sinom ruskih emigrantov, agronomom
dr. Aleksandrom Konjajevim.
Po končanem študiju se je kot zdravnica, znanstvenica in univerzitetna profesorica vsa posvetila pediatriji in predvsem neonatologiji.
Izjemna pripoved dr. Zore Konjajeve pomeni skozi njena osebna doživetja tudi poklon vrhunski drži slovenskih zdravnikov in medicincev, ki so predano sodelovali v osvobodilnem gibanju. 225 zdravnikov in zdravnic ter 267 študentov in študentk medicine se je odzvalo pozivu Osvobodilne fronte,
kar 45 zdravnikov in 54 študentov medicine, ki so delovali v partizanskih bolnišnicah in v partizanskih enotah, je padlo v bojih ali bilo ubitih. Sistem slovenskega partizanskega zdravstva z 247 bolnišnicami, v katerih se je zdravilo 22.000 ranjencev, pa predstavlja fenomen, ki mu ne bi mogli najti primerjave nikjer na svetu. Le 14 bolnišničnih postojank je bilo odkritih. 164 ranjencev v njih so okupatorji in domobranci pobili. Med vojno so na osvobojenih ozemljih delovale tudi tri civilne bolnišnice, v Kočevskem Rogu pa tudi porodnišnica, v kateri je, sredi gozdov, prišlo na svet 54 novorojenčkov.
In hkrati je pripoved prof. dr. Zore Konjajev tudi slavospev in zahvala Belokranjcem in njihovi pomembni vlogi v času, ko je bilo med narodnoosvobodilnim bojem tam osvobojeno ozemlje.

Mia z Egonom organizira poslovno srečanje, na katerem mu pokaže posnetke primernih samskih žensk, čeprav ni čisto prepričana ali ga morda vendarle ne zanima kar ona sama. Prav ljubosumno trpi, ko Egon gleda posnetek za posnetkom in ko nazadnje ne zdrži več, ga kar naravnost vpraša, zakaj je bil njegov opis idealne ženske tako nenavadno podoben njej…

Egon v Miinem arhivu vendarle najde svoj ideal: čudovito plavolasko Tanjo. Mii je neprijetno zaradi telefonskega pogovora, zato sprejme povabilo nerodnega Štefana - sestala naj bi se na istem kraju, kot Tanja in Egon. Seveda ne gre po načrtu: Štefan ima svoje ideje, povrh vsega pa se pojavi tudi July - seveda v popolnoma napačnem trenutku.

Tokratna oddaja je obarvana popotniško. Z električnim avtomobilom smo se odpravili na Jadransko morje in preverili, kako v praksi deluje uporaba slovenskih kartic za polnjenje na hrvaških javnih polnilnicah. Drug izlet smo si privoščili po Belgiji, kjer smo okušali luksuzni stil življenja oziroma lexus luksuz. Pri Lexusu namreč ugotavljajo, da je prestiž danes nekaj povsem drugega kot le možnost, da z denarjem nekaj kupiš.

Po mesecu premora po svetovnem prvenstvu se nadaljuje svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Predzadnje prizorišče bo Pau v Franciji, kjer so slovenski predstavniki doslej že dosegli vrhunske rezultate.
V soboto se bodo pomerili tekmovalke in tekmovalci v kajaku. Eva Terčelj je vrhunsko pripravljena, Peter Kauzer pa prav tako sodi v svetovni vrh in se bori za skupno zmago v svetovnem pokalu.
V nedeljo bodo na vrsti tekmovalke in tekmovalci v kanuju. Pri dekletih je cilj finale, Božič in Savšek pa sta skupaj na vrhu točkovanja za svetovni pokal.

Po dveh obračunih z Avstrijo slovensko žensko odbojkarsko reprezentanco v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo zdaj v gosteh čaka srečanje z izbrano vrsto Gruzije. Izbranke Marca Bonitte se borijo za tretjo uvrstitev Slovenije na zaključni turnir prvenstva stare celine. Tega bodo v prihodnjem letu gostile Belgija, Italija, Estonija in Nemčija, nanj pa se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci iz skupine, v kateri so poleg Slovenk in Gruzijk še reprezentantke Avstrije in Azerbajdžana.

Na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu bo imela Slovenija svoje predstavnike v vseh kategorijah obeh disciplin. Največ pričakujemo od nastopa evropske prvakinje v spustu Monike Hrastnik, dobro formo pa je pred odhodom v Francijo prikazala tudi izkušena Tanja Žakelj, ki nas bo zastopala v olimpijskem krosu.

*****

V Donavskem kanalu najdejo mrtvega brezdomca, ki naj bi se pred smrtjo stepel z znanim nasilnežem. Franziska, ki na sodnomedicinskem inštitutu predava študentom, v želodcu mrtve prostitutke najde košček svoje klavirske partiture. Nepričakovani samomor enega izmed študentov pa se sprva zdi kot priznanje, a se to kmalu po obdukciji spremeni.

SOKO Wien (XV.) / Avstrija / 2019-20
Scenarij: Markus Staender, Martin Muser, Jens Schäfer, Frank Weler, Andreas Quatsch idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Brigitte Kren, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Film razkriva življenjsko in umetniško zgodbo Marie Callas (Marie Anne Sophie Cecilie Kalogeropoulos), očarljive ženske in najslavnejše operne dive vseh časov. Neki kritik je dejal, da je gospa Callas nazivu primadona povrnila nekdanji ugled. Leonard Bernstein jo je imenoval »čista elektrika«. Callasova pa se je v filmu med drugim opisala takole: »V meni sta dve osebnosti – Maria in La Callas«. La Callas, ki je postala La Diva, je prepričala mlado Mario, da se je odpovedala željam po običajnem življenju in družinski sreči.
Številni intervjuji, nekateri so objavljeni prvič, se prepletajo z njenimi intimnimi pismi, s fotografijami in z arhivskimi posnetki iz umetniškega in zasebnega življenja. Nekateri so javnosti prvič predstavljeni v barvni tehniki. Ob tem pa Callasovo lahko občudujemo v številnih vrhunskih interpretacijah opernih vlog in z njenim legendarnim razponom glasu od najvišjega soprana do mezzosoprana.
Poleg tega v filmu vidimo najslavnejše osebnosti tistega časa, kot so Onassis, Marilyn Monroe, Alain Delon, Yves Saint-Laurent, J. F. Kennedy, Luchino Visconti, Winston Churchill, Grace Kelly in Liz Taylor.
Režiser Tom Volf.

V tokratni oddaji naša junaka Bit in Anže pot po Severni Ameriki nadaljujeta v Kentuckyju, kjer ameriška gostoljubnost preseže vsa njuna pričakovanja. Kot ena redkih Slovencev pa spoznata tudi čisto pravega FBI agenta. Pot ju vodi skozi prestolnico country glasbe, Alabamo... vse tja do obale New Orleansa, kjer ju veliko bolj kot sicer fascinantni potomci dinozavrov preseneti opustošenje, ki ga je za seboj pustil eden izmed prepogostih orkanov v tem delu sveta. Tudi zato jima mesto jazza ne pokaže tiste svoje prave duše, a se kaj hitro potolažita ob okušanju unikatne in raznolike morske kuhinje.

Radijska oddaja IZŠTEKANI na Valu 202 se je začetku decembra 2014 že v drugo preselila iz radijskega studia na oder Kina Šiška. Tokrat so se izštekali: LEON MATEK, SLON in SADEŽ, HAMO & TRIBUTE 2 LOVE, KATARINA JUVANČIČ in DEJAN LAPANJA, ČAO PORTOROŽ, MURAT in JOSE, FLIRRT, MARKO HATLAK s skupinama Funtango in Moonlight Sky, WEREFOX, BIG FOOT MAMA ter skrita gosta JANEZ ZMAZEK in TINKARA KOVAČ. V dobri tretjini skladb se jim je pridružil BIG BAND RTV Slovenija pod vodstvom Tadeja Tomšiča.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov