Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 28. avg. 2022

TV Slovenija 2 • Ned, 28. avg.

»Vera je srčna privolitev v Božjo besedo in neomajno zanašanje nanjo.« Tako Primož Trubar, oče in velikan slovenske reformacije v »Pridigi o veri«, ki jo je ob prazniku slovenske reformacije v priročni brošuri izdalo Združenje Trubarjev forum. Pridiga govori o tem, kaj vera je, zakaj jo človek nujno potrebuje in kako v njem deluje.
Predstavljamo tudi novo spletno stran 137.si, ki na enem mestu povezuje vse evangelijske cerkve in skupnosti na Slovenskem, ter razstavo »Sto let gospodovih milosti bom opeval«. Posvetili so jo stoti obletnici delovanja, ki jo bodo Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru praznovale naslednje leto. O bogati in burni zgodovini kongregacije so za nas spregovorile sestre, provincialna predstojnica in avtorica razstave.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je potekal slavnostni koncert ob 65-letnici Akademske folklorne skupine France Marolt ŠOU v Ljubljani. Prireditev, poimenovana Prepletanja, je predstavila več zgodb plesnega sveta, ki se je razvijal tako v tesnih izbah kmečkih hiš kot tudi v svetlih salonih meščanskih petičnežev. Plesni kulturi urbanega in podeželskega okolja sta bili od nekdaj pestri in raznovrstni, vendar bolj povezani in prepleteni, kot si predstavljamo. Stroga ločnica med plemiškim in kmečkim, urbanim in ruralnim, ki je pogosto umetno konstruirana, je postala navdih za zgodbo, ki so jo "prepletli" plesalci. Tako so se na odru zvrstile koreografije in plesi plesnih mojstrov 18. in 19. stoletja, kot tudi ljudski plesi z daleč v preteklost segajočo tradicijo. Premikanje meja v folklorno-plesni dejavnosti je bilo od nekdaj vodilo največje in ene najstarejših slovenskih folklornih skupin, AFS France Marolt. Tudi tokrat je poustvarjanje ljudskega plesa, glasbe in oblačilne dediščine postavila ob bok sodobni odrski umetnosti.

Mia si končno prizna, da je zaljubljena v Egona in ko mu kupuje darilo za rojstni dan, trči v Fritza - nekdanjega zaročenca, ki jo je zapustil pred oltarjem. Po srečanju s Fritzem se Egonovo obnašanje do nje spremeni. Fritz je v težavah, ki so skrivnostno povezane z Egonom in prosi Mio, naj mu pomaga.

Mia in Fritz se nevarno zbližata, Štefan pa razkriva July prednosti podeželja. Mio vedno bolj zanima, kaj se je pred leti zgodilo med Fritzem in Egonom, vendar sta oba silno skrivnostna, do trenutka, ko…

Mia in Fritz se pripravljata na poroko, ko se izkaže, da Fritz ni poskrbel ne za prstane in ne za priči. Fritz gre na lov za prstani, Mia išče priče. Njena prva izbira sta Štefan in July, ko pa sreča Egona v slaščičarni, se zave, da je vanj še vedno zaljubljena. Tik pred poročnim obredom pa Mia izve od July, kakšen hinavec je v resnici njen ženin Fritz…

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Čeprav smo obiskali že več sto objektov, menda še nismo naleteli na takšno zgodbo, kjer je namesto prvotno zamišljene letne kuhinje v velikosti 20 do 30 kvadratnih metrov zrasel lep objekt, desetkrat tako velik. V resnici pa nas je v Mežico, kjer ta objekt stoji, pripeljala radovednost, kakšen je vrt, ki krasi njegovo okolico.
Predstavili bomo prvo skupno stanovanje mladega para. Kakšne želje sta imela, kako sta jih uskladila in kako sta se lotila iskanja svojega bodočega skupnega doma. Menda jima je šlo vse kot po maslu.
Nina Mihovec je uspešna slovenska industrijska oblikovalka. Njen Wilsonic Design studio je v dobrih 20-ih letih delovanja prejel številne nagrade. Zanimalo nas je, kaj je tisto nekaj, kar te v oblikovanju naredi drugačnega, zanimivega in uspešnega.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Številni pašniki v okolici Palčje vasi pri Pivki so postali prostor razvoja novih tehnologij mladega študenta zoologije Timoteja Kovača. Biološka raznolikost prostora obeta prirejo visoko kakovostnega mesa. Timotej je prepričan, da je živinoreja del zaključenega naravnega kroga.

Po mesecu premora po svetovnem prvenstvu se nadaljuje svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Predzadnje prizorišče bo Pau v Franciji, kjer so slovenski predstavniki doslej že dosegli vrhunske rezultate.
V soboto se bodo pomerili tekmovalke in tekmovalci v kajaku. Eva Terčelj je vrhunsko pripravljena, Peter Kauzer pa prav tako sodi v svetovni vrh in se bori za skupno zmago v svetovnem pokalu.
V nedeljo bodo na vrsti tekmovalke in tekmovalci v kanuju. Pri dekletih je cilj finale, Božič in Savšek pa sta skupaj na vrhu točkovanja za svetovni pokal.

Na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu bo imela Slovenija svoje predstavnike v vseh kategorijah obeh disciplin. Največ pričakujemo od nastopa evropske prvakinje v spustu Monike Hrastnik, dobro formo pa je pred odhodom v Francijo prikazala tudi izkušena Tanja Žakelj, ki nas bo zastopala v olimpijskem krosu.

V tokratni oddaji naša junaka Bit in Anže pot po Severni Ameriki nadaljujeta v Kentuckyju, kjer ameriška gostoljubnost preseže vsa njuna pričakovanja. Kot ena redkih Slovencev pa spoznata tudi čisto pravega FBI agenta. Pot ju vodi skozi prestolnico country glasbe, Alabamo... vse tja do obale New Orleansa, kjer ju veliko bolj kot sicer fascinantni potomci dinozavrov preseneti opustošenje, ki ga je za seboj pustil eden izmed prepogostih orkanov v tem delu sveta. Tudi zato jima mesto jazza ne pokaže tiste svoje prave duše, a se kaj hitro potolažita ob okušanju unikatne in raznolike morske kuhinje.

Scott, Justin in Andre v Zambiji naletijo na luknjaste ceste in najbolj divje zveri na svetu. Spijo v drevesni krošnji, ko se pod njimi sprehaja trop sitih levov, pokukajo čez rob Viktorijinih slapov in se seznanijo, kako težko živijo navadni Zambijci. Le redko katera vas ima svoj vir varne pitne vode, ogroža jih tudi virus HIV. So pa iznajdljivi in trpežni, ženske ure daleč hodijo po drva, moški pa žgejo opeke za gradnjo svojih hiš. Tudi njihova cerkev je čisto drugačna kot zahodnjaška. Justin prizna, da bi v tako cerkev veliko raje hodil.

DEPARTURES II. / Kanada / 2009

Pingvini so se najprej razvili na kraju, kjer jih najbrž ne bi pričakovali – na Novi Zelandiji, in sicer pred več kot 60 milijoni let. Živijo celo v puščavah, deževnih gozdovih in tudi mestih južne poloble. V dokumentarni oddaji spoznamo vseh neverjetnih 18 vrst.

PENGUINS: MEET THE FAMILY / Velika Britanija / 2020 / režija: Lara Bickerton

Ekipa kriminalistov pod krinko poskuša prek osebnega bankirja v graški igralnici aretirati Brigadina, mogočnega preprodajalca mamil in orožja. Med postopkom se zgodi nepričakovan rop, v katerem bankir podleže strelnim ranam. Je to naključje ali naročen umor?

SOKO Wien (XV.) / Avstrija / 2019-20
Scenarij: Markus Staender, Martin Muser, Jens Schäfer, Frank Weler, Andreas Quatsch idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Brigitte Kren, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Društvo Glasbena matica Ljubljana letos praznuje častitljiv jubilej, sto petdeset let. Najplodnejše obdobje njenega delovanja je bilo pred drugo svetovno vojno. Dogodki po vojni so močno zarezali v njeno podobo, saj je bila sprva razpuščena, nato pa je bilo njeno delovanje dovoljeno, vendar v močno okrnjeni obliki. Kontinuiteto društva je ohranjal Mešani pevski zbor Glasbene matice, in to vse do demokratičnih sprememb, ko sta bili društvu v postopku denacionalizacije vrnjeni dve hiši v središču Ljubljane.
Kakšen je pomen Glasbene matice Ljubljana danes in kako naj se pred začetkom šolskega leta starši odločijo za glasbeno izobraževanje in udejstvovanje svojih otrok?

Voditeljica: Vida Petrovčič

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Veliki kitajski zid, jordanski dragulj Petra, izgubljeno mesto Inkov Machu Picchu in otoški srednjeveški samostan Mont-Saint-Michel – nemško-francoska dokumentarna serija s posnetki iz zraka, satelitskimi posnetki in prepričljivo trirazsežno grafiko odstira skrivnosti starodavnih graditeljev.

4. del: Mont-Saint-Michel
V zalivu ob obali Normandije stoji čer, na kateri so v osmem stoletju najprej postavili cerkev in nato mogočno opatijo. Otoček, poimenovan po svetem Mihaelu, vsako leto obišče več milijonov turistov. Ne slovi le po veličastni gotski arhitekturi, zanimiv je tudi zaradi svoje lege v zalivu, izpostavljenem najizrazitejšemu plimovanju v Evropi. Razlika med plimo in oseko znaša kar 15 metrov. V srednjem veku je to pomenilo uspešno obrambo pred zavojevalci, v zadnjih letih pa so morali z gradnjo mostu in jeza preprečiti, da bi morje v zaliv še naprej prinašalo usedline in bi otoček nazadnje postal del kopnega.

ANCIENT SUPERSTRUCTURES / Francija, Nemčija / 2018 / Režija: Félicie Derville
Agnès Buthion, Mickaël Collas

Preiskava umora se znajde na mrtvi točki. Na Candelino in Cruzino presenečenje prihajajo na dan temačni Gasparjevi posli in počasi se jima začne dozdevati, kdo bi ga lahko ubil. Odnos med Díazom in Fadijem je vedno slabši. Fadi hoče na vsak način dobiti plantažo in videti je, da ga pri tem ne bo nič ustavilo. Díaz je pod velikim pritiskom, kar pa ne pomeni nič dobrega.

HIERRO (II.) / Španija / 2021
scenarij: Pepe Coira
režija: Jorge Coira
v glavnih vlogah: Candela Peña, Darío Grandinetti, Tania Santana, Kimberley Tell, Saulo Trujillo, Yaiza Guimaré, Luifer Rodríguez, Ángel Casanova, Marga Arnau, Maykol Hernández

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Joker je počaščen, da lahko gosti najmlajšega tekmovalca v zgodovini kviza, dijaka 4. letnika gimnazije Bežigrad Aljaž Gornika. Poleg šole mu veliko pomeni košarka, ki jo trenira že od tretjega razreda osnovne šole. Je kapetan ekipe Šentvida. Igra tudi kitaro. Rad hodi v naravo in potuje. Navdušil pa se je tudi nad biljardom. Želi si študirati medicino. Njegova super pomoč bo družinski prijatelj Božo Mandič.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov