Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 16. dec. 2022

TV Slovenija 2 • Pet, 16. dec.

Žogarija je projekt, ki uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše.

Na smuk v St. Moritzu ima lepe spomine Ilka Štuhec, svetovna prvakinja na tem prizorišču leta 2017. Po uspešnem startu v letošnjo sezono z dvema petima mestoma v Lake Louisu si lahko obetamo dober izid tudi na naslednjem prizorišču smukaških tekem.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Če še nimate božičnega drevesca, ga lahko danes na hitro spečete kar iz sirovih buhtljev. Ta recept je na TikToku prava uspešnica, njegova priprava pa nadvse preprosta. Testo za pico bomo natrgali na koščke in vanje zavili koščke mocarele, vse skupaj pa zložili kot drevesce. Medtem ko se bo testeno drevo peklo, vam bo Maša razkrila recept za pečenko, dišečo po božiču, in za zelenjavno prilogo iz zelo vsakdanje zelenjave; stavimo, da niste pomislili nanjo! Ponujamo vam torej dve ideji za nekoliko drugačno božično kosilo in eno za nekoliko drugačno božično smrečico.

V petek se bodo v sprintu pomerile tekmovalke. Konkurenca je letos zelo izenačena, odlično pa nastopa tudi Polona Klemenčič.

Med rojenimi leta 2018 bosta do svojega 75. leta starosti za rakom zbolela vsak drugi moški in vsaka tretja ženska. Evropski podatki kažejo, da se v življenju le pri polovici od nas ne bo razvil rak. Za zdravljenje te bolezni poznamo več metod – med njimi radioterapijo, s katero pri nas zdravijo približno dobro tretjino vseh, ki zbolijo za rakom. Blizu Dunaja je nam najbližji terapevtski in raziskovalni center, v katerem maligne tumorje obsevajo z najnaprednejšo obliko radioterapije – s protoni in ogljikovimi ioni. Pogledali smo v zakulisje céntra in spoznavali, kako poteka to zdravljenje. Kako se protonska terapija razlikuje od klasične, kakšna je posebnost ionske terapije in zakaj so protoni in ioni pri zdravljenju nekaterih vrst raka lahko učinkovitejši?

Predstavljamo pasmo psov – rodezijski grebenar. Odkrivamo upodobitve čebel v človeški umetnosti in kulturi v luči kritičnih animalističnih študij. V Tropski hiši smo tokrat spoznavali slonjo rovko. Mnoge živali zaradi kmetijstva in industrializacije izgubljajo svoj življenjski prostor, med njimi je tudi riba oranžnorepi mehiški krapič. Občudovali smo kormorane na Ptujskem jezeru. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

POKRIVANJE ZEMLJE ČEZ ZIMO
Pred padcem temperatur je marsikateri vrtičkar v položaju, ko ne ve, ali bi zelenjavne gredice pustil gole ali bi jih pokril. Nekaj posevkov sicer pobiramo vso zimo, morda smo posejali rastline za zeleno gnojenje ali vdelali hlevski gnoj ... Na vsa ta vprašanja bo odgovorila Miša Pušenjak.
PRESNE OREHOVE KROGLICE
Jeseni smo pobrali bogat pridelek orehov, jih posušili, zdaj pa jih tremo sproti. Z omega-3 maščobnimi kislinami bogata jedrca zmeljemo, dodamo pa še drugo suho sadje, ovsene kosmiče in začimbe po okusu. Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v poljubnem posipu.
TRAJNOSTNO PRAZNIČNO DREVESCE
Morda je za prvo polovico decembra še prezgodaj, da bi v celoti okrasili domove, saj se čar božično-novoletnih praznikov razvodeni, v drugi pa že razmišljamo o smrečici. Če se pravim iglavcem težko odrečemo, naberimo le nekaj vej. Sestavimo posebno srečico, kot nam bo pokazal Sebastjan Lipar.
LESENI OKRASKI
Novoletna jelka ne bi bila nič posebnega, če je ne bi okrasili. Osnova obeskov s Posestva Koki je lesen kolut. Nanj pritrdijo kamenčke, perje in drugo, da nastanejo izvirni motivi.
VAŠE ADVENTNE DEKORACIJE
V uredništvu Na vrtu smo očarani nad izdelki, s katerimi ste v pričakovanju praznikov okrasili svoje domove. Tudi tokrat objavljamo več sklopov adventnih dekoracij in med njimi boste morda zagledali tudi tisto z vaše mize, police ali vhodnih vrat.

Vizualno razkošna prireditev Znova uzreti zvezde je bila zasnovana posebej za gledalce televizije, na njej pa so se predstavile zvezde opere in baleta milanske operne hiše Teatro alla Scala. V prvem delu, posvečenem operni glasbi, so z melodijami Verdija, Puccinija, Wagnerja, Bizeta, Rossinija in Giordana nastopili tudi pevci Roberto Alagna, Piotr Beczała, Plácido Domingo, Juan Diego Flórez in Elīna Garanča. Dramaturgijo prireditve bogatijo besedila, ki so jih interpretirali italijanski igralci, pri kostumografiji nastopajočih umetnikov pa so sodelovali najprestižnejši italijanski modni oblikovalci. Zbor in orkester Teatra alla Scala vodi dirigent Riccardo Chailly.

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je eden najvplivnejših mož v Savdski Arabiji. Mnogi ga poznajo po čistkah na dvoru, s katerimi je utrdil svoj položaj, in po tem, da je državo povedel v vojno. Kljub temu ga imajo mladi radi. Po več desetletjih jim je vrnil kinodvorane, koncerte pa imajo v Savdski Arabiji največje pop zvezde. Več pravic je dal tudi ženskam, ki končno lahko vozijo avtomobile in v tujino potujejo brez spremstva. A kakšen je pravi obraz priljubljenega MBS-ja, kot ga imenujejo na zahodu?

MBS, LE PRINCE / Francija / 2019 / režija: Antoine Vitkine

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Gospodarstvo vsak petek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja gospodarstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

V Magnetu se družimo z Maraayo ob njuni obletnici, obiskali smo tudi tradicionalni praznični koncert Vlada Kreslina. Vsestranska modna in notranja oblikovalka Jerneja Podbevšek Zhembrovsky pa nam svetuje, kako praznično okrasiti dom.

Nadčasna zgodba o bratski ljubezni in tekmovalnosti, o neuslišani ljubezni in usodah revnih ljudi, ki kljub neenakosti v družbi nikoli ne obupajo, je bila leta 2009 nagrajena s kar osmimi oskarji. Med njimi tudi z dvema izmed najbolj prestižnih – za najboljši film in najboljšo režijo.

Jamal Malik, osemnajstletni osiroteli fant iz revnega dela Mumbaja se v Indiji udeleži kviza Lepo je biti milijonar. Od 20-ih milijonov rupij ga loči samo še eno vprašanje. Ker nihče ne verjame, da zna odgovoriti na vsa vprašanja, ga aretirajo zaradi suma goljufije. Jamal policiji pove neverjetno zgodbo o svojem življenju na ulici in o dekletu, ki ga je ljubil in izgubil. Toda kako je fant, ki ga denar ne zanima, sploh prišel na kviz? In kako je lahko vedel vse odgovore?

Originalni naslov: SLUMDOG MILLIONAIRE
Leto produkcije: 2008
Država: Anglija, ZDA
Žanr: drama
Režija: Danny Boyle, Loveleen Tandan
Scenarij: Simon Beaufoy po romanu Vikasa Swarupa
Igrajo: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Anil Kapoor, Irrfan Khan

Stoletja se je zasavska dolina razvijala na plečih rudarjev. V srcu rudarskih revirjev ima svoj dom tudi glasbena skupina Orlek.

Ime so si nadeli po hribu Orlek na obrobju Zagorja, kjer vadijo že 30 let. Skoraj vseh devet članov skupine je potomcev rudarjev, duša Orlekov – Vlado Poredoš pa je v Zagorje priženjeni Prekmurec. Morda je ravno zato opazil in čutno ubesedil težaški vsakdan zasavskega delavskega razreda. Ena najlepših pesmi vseh časov, posvečena knapom, je njihova Adijo, knapi.
Skozi film se z glasbo Orekov prepletajo trpki, a z obešenjaškim humorjem prežeti spomini nekdanjega rudarja Jožeta Potokarja – Cvrča, ki svoje rudarske preteklosti ne bi spremenil za nobeno ceno: »Knapovšna je knapovšna – ni ti dala nč, dala ti je pa vse. Nardila te je človeka.« In res je – solidarnost se je rodila med rudarji. Izrazit občutek za sočloveka in kritičen pogled na družbeno dogajanje veje tudi iz prepoznavnih Zasavcev, katerih skupni imenovalec so rudarske korenine in sodelovanje z Orleki: režiser in animator Dušan Kastelic, plesni koreograf Branko Potočan, zasedba Koala Voice …
Socialno občutljiva in angažirana besedila na eni strani ter živahen folk rock, katerega glavni sestavini sta virtuozna harmonika in udarna pihalna sekcija na drugi, zrcalijo vso kompleksnost življenja v Zasavju. Brezkompromisni in neposredni – ljudski Orleki so tragiko in bolečino zasavskih rudarjev prelili v glasbo, ki so jo ponesli v svet; devetčlanska zasedba iz Zagorja se je z instrumenti podala po skoraj vseh celinah sveta. V 30-letni karieri so osvojili srca koncertnih navdušencev od ZDA in Južne Amerike prek Evrope in Rusije do Kitajske ter celo Avstralije in Nove Zelandije, pri tem pa srčni Zasavci ne delajo razlik med koncerti v velikih dvoranah in spontanimi uličnimi nastopi. Gre za pristnost, ki prepriča.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov