Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 21. maj. 2023

TV Slovenija 2 • Ned, 21. maj.

Verniki krščanske adventistične cerkve posvečajo veliko pozornosti zdravemu načinu življenja, saj hrana ne vpliva le na telo temveč tudi na duševno in duhovno plat človeka.
Adventistična skupnost v Kaliforniji je ena od Modrih con na svetu, kjer ljudje v povprečju živijo 10 let dlje. Odkrivamo skrivnosti za dolgo in kakovostno življenje.

V Krščanski verski skupnosti Jehovove priče so konec marca pripravili srečanje z naslovom »Miroljubni ljudje«. V začetku julija pa bo pod naslovom »Bodimo potrpežljivi« potekalo regionalno zborovanje v Celju.

Na dnu Bohinjskega jezera ležijo dokazi o tem, kdaj so se v njegovi okolici naselili prvi ljudje in katere rastline so gojili. Vulkanski in cvetni prah, onesnažila v zraku, ostanki vodnih živali – vse to se kronološko odlaga na dnu jezer. Jezerski sedimenti najnatančneje zapisujejo zgodovino. Raziskovalci so v Bohinjskem jezeru izvrtali dva metra globoko vrtino sedimenta in s tem dobili več kot 6000 let stare zapise življenja v njem in njegovi okolici. Kdaj so se torej v Bohinju naselili ljudje in kako so živeli? In kaj se danes poseda na dno Bohinjskega jezera?

Cellofest, festival, posvečen violončelistom in violončelu, je v Ljubljani že tretje leto pripravil cikel koncertov, seminarjev in delavnic za mlade z vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki ter pedagogi. Spremljali smo uvodni koncert festivala, ki je za to priložnost združil dvanajst vrhunskih domačih violončelistov v ansambel violončelov. Predstavili so se z zahtevnimi priredbami orkestralnih kompozicij, k sodelovanju pa povabili izvrstna glasbena gosta, mezzosopranistko Nuško Drašček Rojko in harmonikarja Marka Hatlaka.

Nastop posameznih pevskih skupin in solistov, ki delujejo pod vodstvom Glasbene matice v Ljubljani. V oddaji se predstavlja Mešani pevski zbor z gostujočimi glasbeniki. Pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika so pripravili prvo izvedbo dela Magnificat, slovenskega skladatelja Tilna Slakana. Posnetek je nastal na slavnostni prireditvi v Slovenski filharmoniji, ki jo je pripravila Glasbena matica, ustanova, ki že 150 let skrbi za razvoj, izobraževanje in promocijo glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti.

Studijski posnetek izvedbe enega najbolj priljubljenih in še vedno največkrat izvajanih ameriških del iz simfoničnega repertoarja, Gershwinove kompozicije Rapsodija v modrem. Rapsodija velja za njegovo prvo obsežno, simfonično skladbo in hkrati prvo skladbo, napisano v jazzovskem glasbenem jeziku, ki ji je uspelo prodreti na velike odre klasične glasbe. Tokrat jo boste spremljali v izvedbi pianista Klemna Golnerja in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča.

Planine, morje, vinogradi, oljčni nasadi, sivka, polkna v barvi sinjega neba, fasade hiš iz rumenega apnenca. Provansa je izložbeno okno za francoski joi de vivre. Njene očarljive vasi in osupljive pokrajine od nekdaj navdihujejo velikane umetnosti, njeni muzeji, galerije in zgodovinske znamenitosti pa mirno lahko tekmujejo s ponudbo v svetovnih prestolnicah. Mojca Mavec tokrat predstavlja potovanje za tiste z manj časa. V štirih dneh bomo skušali začutiti utrip regije na jugovzhodu Francije, od Arlesa do Marseilla.

Žogarija je projekt, ki uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše.

Fantje s cvetličnih polj – serija o enajstih mladih podjetnikih, ki delajo v eni najpomembnejših industrij na Nizozemskem, cvetličarstvu. Čudovita cvetlična polja vsako leto privabijo več kot milijon turistov. Tako cvetje kot čebulice so za državo pomemben izvozni proizvod. Fantje razkrivajo, kaj vse je treba narediti, da je lahko Nizozemska največja pridelovalka cvetja na svetu.

Še zadnjič pred poletnim premorom si gremo ogledat nekaj prizorišč človekove bivalne sreče in tako bomo naredili mašnjico nad še eno uspešno sezono naše oddaje. Hkrati pa napovedujemo rdečo nit jesenske sezono, to so počitniški domovi Slovencev. Dobili smo povabilo v moderno počitniško vilo ob slikovitem istrskem mestecu Motovun.
Lastniki vrtov nam pogosto rečejo, da jim vrt pomeni sprostitev, da uživajo pri delu na njem. Vse to sta ponovila tudi zakonca Tomšič, ki negujeta svoj vrt blizu Ljubljane. Tisto, zaradi česar njun vrt izstopa, pa je izredna urejenost in negovanost. To se najbolj odraža na trati.
Pomladno sezono bomo zaključili z veliko elegance in staromeščanskega ponosa. V prestolnici smo obiskali prenovljeno stanovanje, katerega osrednji element v velikem bivalnem prostoru predstavljata dva markantna opečnata oboka.

Maju Kosaka živi v lepem mestu Širakava-go, ki je obdano z gorami, reko in zelenjem. Idilično, a za Maju, ki skrbi za družino, vključno z bolno taščo, je dan enak dnevu. Počuti se osamljeno in zdolgočaseno. Nekega dne spozna Sota, ki je prišel iz Tokia. Maju in Soto se zaljubita in kmalu Sota povabi Maju, naj se z njim vrne v Tokio.

Three Moons / Japonska / 2015
Scenarij: Eriko Kitagawa
Režija: Masahito Horiba
V glavnih vlogah: Tomoyo Harada, Shosuke Tanihara, Daikichi Sugawara, Gaku Yamamoto, Kaoru Yachigusa

Fantje s cvetličnih polj – serija o enajstih mladih podjetnikih, ki delajo v eni najpomembnejših industrij na Nizozemskem, cvetličarstvu. Čudovita cvetlična polja vsako leto privabijo več kot milijon turistov. Tako cvetje kot čebulice so za državo pomemben izvozni proizvod. Fantje razkrivajo, kaj vse je treba narediti, da je lahko Nizozemska največja pridelovalka cvetja na svetu.

Na svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu slovensko reprezentanco čaka pomemben dvoboj s Slovaško. Slovenija te reprezentance na svetovnih prvenstvih ni premagala še nikoli, je pa bila od nje dvakrat boljša na olimpijskih igrah. Največji uspeh slovaškega hokeja je zlata medalja na prvenstvu na Švedskem leta 2002.

Na evropskem prvenstvu v Bakuju se bo osem najboljših ritmičark z vsakim rekvizitom pomerilo še v finalih. Jekaterina Vedenejeva je bila lani v vseh štirih: četrta s kiji, peta s trakom ter šesta z obročem in žogo.
V finalih se bo pomerilo prav tako po najboljših osem skupinskih sestav.

Tako kot lani tudi letos svetovno prvenstvo v hokeju na ledu znova skupaj gostita Finska in Latvija. Po šestih letih se med elito znova vrača slovenska reprezentanca. Igrala bo v skupini B v latvijski prestolnici Riga. Poleg slovenske so v tej skupini še reprezentance Kanade, Slovaške, Češke, Norveške, Kazahstana, Švice in gostiteljice Latvije. V skupini A pa mesto Tampere poleg domače izbrane vrste, ki brani naslov iz lanske sezone, gosti še reprezentance ZDA, Švedske, Nemčije, Danske, Francije, Avstrije in Madžarske. Nove svetovne prvake bomo dobili po finalni tekmi 28. maja.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Julia je razrvana po tem, ko jo partner Raphael zapusti. V bližini opuščene stavbe odkrijejo truplo mladega moškega in izkaže se, da je primer, povezan s tem, pred 20 leti vodil že njen oče. Zato ga Julia povabi, naj sodeluje pri preiskavi. Toda sovraštvo med Novakom in njenim očetom je po dolgih letih še vedno živo. Ko se med preiskavo dokopljejo do grozljivih izsledkov, Novak ne more več tajiti težke skrivnosti, ki jo je nosil s seboj toliko let in s katero je bil usodno povezan tudi Julijin oče.

VISE LE COEUR / Aim for the Heart / Francija / 2022
Scenarij: Fanny Robert, Sophie Lebarbier, Maxime Berthemy, Elodie Namer, Olivier Kohn
Režija: Vincent Jamain
V glavnih vlogah: Claire Keim, Lannick Gautry, Noémie Chicheportiche

Vsako leto ponavaljamo iste nasvete, saj motoristi hitro pozabijo, da se je na novo motoristično sezono treba pripraviti, preden sploh zapeljemo na cesto. Torej, motoristi, letos pa res odpeljemo tistih nekaj osmic, v oddaji pa ponujamo še nekaj drugih vaj, ki jih izvedemo še pred vžigom motocikla.

V uvodu večkrat nagrajenega hrvaškega dokumentarnega filma se protagonisti ne predstavijo z imeni, temveč v kamero sporočijo svojo diagnozo duševne bolezni. Po dolgih letih življenja v osami, za zidovi ustanove, se zdaj odpravljajo na svobodo, v bolj samostojno življenje. Priča smo njihovemu hrepenenju po običajnem vsakdanu, željam, obžalovanju in drobnim uspehom. Saj je življenje vredno živeti.

SUSJEDI / NEIGHBOURS / Hrvaška / 2018 / Režija: Tomislav Žaja

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov