Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 21. jun. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 21. jun.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh, ponudimo vam tudi vrtne nasvete, jutro pa zaključimo s pregledom družabne kronike. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Gala večera slovenskih koreografij je potekal v SNG Opera in balet Ljubljana. Izbrane slovenske koreografije so poustvarili baletni umetniki SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor. Predstavili so dela koreografov Lukasa Zuschlaga, Pie in Pina Mlakarja, Ika Otrina, Majne Sevnik Firšt in Henrika Neubauerja. Urednica Danica Dolinar, režija televizijskega posnetka Vojko Vidmar.

V vasici na Štajerskem, ki že v imenu nosi besedo zlato, si je zakonski par omislil mikavno pritlično hišo. Zasnovana je tako, da vabi k sproščenemu druženju, s pametnimi rešitvami pa bo paru omogočila tudi zlato jesen življenja.
Ko smo prisluhnili stanovalki stavbe v središču Ljubljane, ki je pred kratkim uredila dve novi stanovanji v hiši, stari več kot tristo let, smo se nehote vprašali: kakšne zgodbe so se dogajale v tej stari hiši? Koliko ljudi je v njej že živelo? Koliko prezidav se je v njej zgodilo? In vendar stoji tam, kot trajni pričevalec zgodovine v središču našega mesta. Odgovori v oddaji Ambienti.
V središču prestolnice smo našli svetovljansko bivališče, ki je zgleden primer harmoničnega sodelovanja med arhitektom in lastnikom. V njem najdemo vrsto inovativnih rešitev za majhne stanovanjske površine.

Alessandra Piazza in Alessandro Cuccato se z raziskovanjem stekla in mojstrstvom oblikovanja v steklu ukvarjata že več kot 30 let. Njuna delavnica v Bolzanu privlači umetnike z najrazličnejših koncev sveta, ki jih navdušuje prosojnost stekla, predvsem pa njegova nepredvidljivost.
Zgodovina Sorice in vasi na južnih pobočjih Julijskih Alp sega vse do leta 1283, ko so freisinški škofje iz bavarskega na to območje naselili prebivalce Južnotirolskega mesta Innichen in njegove okolice v Pustriški dolini. Zaradi izjemnega prepleta naravne in kulturne dediščine Sorica po mnenju mnogih danes velja za eno najlepših slovenskih vasi. To se kaže tudi v slikah rojaka, impresionista Ivana Groharja, ki je tukaj dobil navdih za svoje najbolj znane stvaritve. Izumitelj Johann Wilhelm Spaeth je usodno zaznamoval bavarsko industrijsko zgodovino 19. stoletja. Leta 1835 je ustanovil prvo strojno tovarno v Nürnbergu, njegove zgradbe, zlasti mostovi, žerjavi ter jeklene in železne konstrukcije, so preživeli vse do danes. Rt Kamenjak, najjužnejši del istrskega polotoka, je dostopen tako po kopnem kot po morju. Zaradi geoloških posebnosti, lepe narave, razvejene obale in bogastva tako živalskih kot rastlinskih vrst je Kamenjak od leta 1996 zaščiteno geografsko območje. Julio Artico zanima in navdihuje jo vse, kar je povezano z naravo: gozdovi, biodinamični vrtovi, skrb za čebele in ohranjanje travnikov. Skulpture oblikuje v naravi in z naravnimi materiali: z lesom, travami in zanjo zelo dragocenim, skoraj pozabljenim gradnikom, senom.

Reporter Ervin Hladnik Milharčič, Novogoričan, se v cestnem kolažu obmejnih vinjet vrne v svoje kraje in potuje ob današnji meji.

Meje so resna stvar. Tu se stikata latinski in slovanski svet, Srednja Evropa in Mediteran – in tu ni čistokrvnosti. Tu živijo fantastični ljudje. Milharčič nam pomaga spoznati, kaj se je tam mešalo, izmenjevalo in tihotapilo - nekoč in danes. Kako je Drago Mislej Mef čez mejo pripeljal električno kitaro, od kod Iztoku Mlakarju ideja, da svet ni resen, kako so z vsake strani "pobrali tabulše" Tminski madrigalisti, zakaj so aleksandrinke naredile pravo malo revolucijo, kako se sliši vstajenska maša v Gorici in med drugim še kako Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič zaznamuje prvomajsko proslavo.
Svet ob meji je videti kot neskončna, brezmejna pokrajina odprtega neba in duha. Skozi mozaično pripoved dokumentarec zgradi podobo ene ključnih tem današnjega časa: o življenju, medkulturnih razlikah in dilemi, kako ravnati z njimi.

Z iskanjem pristnosti v eni največjih evropskih držav ne boš imel težav: od Severnega morja do najvišjega nemškega vrha je približno 800 kilometrov priložnosti. A edinstveno zgodovino odraža južni del Nemčije. Tu bomo raziskali stare obrti Črnega gozda, prehodili dobro uhojeno pot med nekdanjo Kranjsko in Tubingenom in se preko manj odkritih mokrišč ob vznožju Alp spustili do Oberramergaua, ki je povezan tudi z najstarejšim dramskim besedilom v slovenščini.

Uživali boste lahko ob spremljanju popularne glasbe v izvedbi vokalne zasedbe Jazzva, pevke Eve Černe, trobilnega ansambla TrobiNOVA, pevke Ane Bezjak ter Simfoničnega orkestra in Big banda RTV Slovenija. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Marjan Kučej.

V stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani bodo slovenski škofje darovali sveto mašo za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti. Sveto mašo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, pridigal pa bo novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje.

Orkester Zahodno-vzhodni divan je bil ustanovljen leta 1999, med drugim na pobudo dirigenta in pianista Daniela Barenboima. Orkester združuje glasbenike iz različnih držav na Bližnjem vzhodu: Egipta, Irana, Jordanije, Libanona, Izraela, Palestine, Sirije, Turčije in Španije. Namen orkestra je združiti glasbenike različnih držav, veroizpovedi in kultur v orkester, ki govori isti glasbeni jezik, neobremenjen z vero ali politiko. Dokumentarni film pripoveduje zgodbo nastanka pomembnega koncerta orkestra leta 2005 v Ramali, ki so ga poimenovali tudi 'Koncert miru'. Prireditev je pritegnila mednarodno pozornost in bila predvajana po vsem svetu.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Štirideset stopinj Celzija v senci ni v španski pokrajini Córdoba poleti nič neobičajnega. Ni čudno, da so hladne zelenjavne juhe izumili prav v Andaluziji. Krepka paradižnikova juha salmorejo, ledeno hladen gaspačo ali mandljeva mazamorra so popolna osvežitev med obroki. Naučili se bomo skuhati obaro z bikovim repom in speči figov kolač na trajnostni način – v peči na sonce.
Spoznali bomo ekološkega kmeta Antonia Ruana, ki na svojem zelenjavnem vrtu išče rešitve za podnebne spremembe. V semenski zbirki hrani rastline, ki najbolje prenašajo vročino in sušo. Tudi pleveli so del trajnostnega kmetijstva. Imenuje jih divje rastline in išče trdožive kombinacije vrtnih in divjih rastlin.

ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtor: Claus Wischmann

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Zdravje vsako sredo ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja zdravstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

Z Magnetom vas peljemo na tradicionalni gala koncert Poletna noč, s katerim so se sinoči poklonili avtorskemu opusu Tomaža Domicelja. Odpravimo se tudi v Rim na premiero že sedmega dela filma Misija: Nemogoče. Tam se je mudil tudi glavni igralec Tom Cruise.

Maggie in Maurice se lotita sestavljanja letala, vendar je njuno sodelovanje neuspešno. Ed po naključju izve, da se med Ruth-Anne in Waltom nekaj plete, a ker skrivnosti ne more obdržati zase, prizadene Ruth-Anne. V Cicely se pripelje duhovnik, da bi krstil Randi. Shelly sprva skrbi, da se bo Holling pred njim neprimerno vedel, vendar se z duhovnikom dobro ujame. Njuno druženje Shelly povzroči preglavice.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Massimo začne delati za Dominica in poskuša s sabo odpeljati tudi Eleanor in Oliverja. Toda Oliver mu ne zaupa in raje izbere NYL. Dominicovo podjetje in NYL poskušata dobiti nadzorni delež v Flamestaru. Dominic zadolži Massima, naj v zadnjem hipu poskrbi, da britanska vlada s Kitajci ne bo podpisala pogodbe za gradnjo jedrske elektrarne.

DEVILS (II.) / Italija, ZDA / 2022
Scenarij: Frank Spotnitz, James Dormer, Caroline Henry, Naomi Gibney
Režija: Nick Hurran, Jan Maria Michelini
V glavnih vlogah: Alessandro Borghi, Patrick Dempsey, Li Jun Li, Pia Mechler, Joel de la Fuente, Tom Mckay, Ana Sofia Martins, Marina Maximilian, Ken Stott, Lars Mikkelsen

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov